Je hebt mensen die zeggen; als je dan toch trek hebt in iets lekkers, neem dan ook echt iets waar je heel erg van geniet.
Anderen zeggen; maak een gezonde variant van iets lekkers.
Ik vertel je het probleem, het voordeel, het nadeel en mijn visie hierop. Na dit artikel zul je hopelijk in staat zijn eindelijk te kiezen wat het beste bij je past in plaats van al dat wikken en wegen en tegen elkaar wegstrepen op de zwakkere momenten wanneer je trek hebt. ONCE AND FOR ALL! Hoop ik dan..
Trek in iets lekkers? Neem dan iets écht lekkers, hoe ongezond ook
Denk hierbij aan m&m’s, Oreo’s, Milka, Twix, chips, snoep, roomijs etc.
Voordeel? Je weet dat dit ontzettend lekker smaakt, het toppunt van eet genot kun je wel stellen. Je hoofd is weer rustig en je gevoelens zijn verzadigd. Hierdoor kun je het eten weer uit je hoofd zetten en verder gaan met.. waar je ook mee bezig bent. Je hebt je “shot” gehad. Dit kan “bingen” voorkomen, mentaal.
Nadeel? Je hebt amper voedingsstoffen binnen gekregen, flink wat geraffineerde suikers en misschien voel je na 20 minuten wel een enorme inkakker of voel je je futloos of krijg je wat hoofdpijn. Kán, hoeft niet. Dit ligt ook aan de mate waarop je gewend bent om wat ‘ongezonds’ (lees: iets met weinig tot geen voedingsstoffen/micronutriënten) te eten.
Wanneer zou ik dit WEL adviseren?
Als de gedachte van ‘leven zonder m&ms’ je echt gek maakt en je niet kunt voorstellen hoe en waarom je dat zou doen. Dit heb ik met schepsnoep, no way dat ik dat ooit ga schrappen. De combinatie van deze gedachtes met het verbieden van het voedsel, zorgt ervoor dat je langzamerhand ‘niet happy’ wordt met jouw eetstijl en jezelf in een kwetsbare positie brengt voor het krijgen van eetbuien. En deze zijn funest voor je mindset en gelukgsgevoel, laat staan dat je lijf er ook niet heel blij van wordt.
Wanneer zou ik dit NIET adviseren?
Als je gewoon niet zoveel hebt met deze voedingsmiddelen. Als je veel en veel meer voldoening haalt uit voeding die ook nog eens toevoegt aan je gezondheid. Ja, dit kan echt. Je hoeft jezelf echt niet te “dwingen” om dit soort dingen te eten voor het geval dat je er misschien onbewust trek in hebt en dit onbewust ook wegdrukt. Ik heb het dan wel vaak over het willen eten van dit soort lekkers en het jezelf verbieden, maar het kan heel goed zijn dat jij niet eens de behoefte voelt om dit te eten. Er is niets mis met je, sterker nog, het komt misschien meer in de buurt van een natuurlijk instinct dan welke andere leefstijl dan ook.
Trek in iets lekkers? Neem dan een ‘gezonde’ variant van iets lekkers
Je kunt hierbij denken aan ijs gemaakt van alleen maar bananen, of chocolademousse van avocado, dadels en kokosmelk, of pannenkoeken van banaan en ei etc. etc.
Voordeel? Naast het feit dat je je hartstikke verzadigd kunt voelen door de zoetigheid die ‘gezond’ voedsel ook kan geven, kan het mentaal ook helpen om te weten dat je iets eet waar je lichaam wat aan heeft; micronutriënten. Oftewel; vitamines en mineralen. Ons lijf heeft zoveel meer nodig dan alleen macro’s (koolhydraten, eiwitten en vetten) om allerlei processen goed te laten verlopen, hormonen in balans te houden (slaap? honger? geluksgevoel? chagrijnig?) etc.
Nadeel? Het kan je misschien juist niet die voldoening geven op mentaal vlak als ‘ongezond’ lekkernij wel kan. Het kan ook zijn dat je méér hiervan eet omdat je enigszins weet dat het gezonder is. Let wel; gezonder wil absoluut niet zeggen dat het minder calorieën bevat, vergeet dat vooral niet!
Wanneer zou ik dit WEL adviseren?
Als je meer voldoening haalt uit iets lekkers eten waarbij je tegelijkertijd je lichaam voedt dan iets lekkers met de gedachte dat het op micronutriënten niveau niet zoveel goeds doet voor je lijf. Dus de doorslag zit in je mentale staat, zoals eigenlijk met alles. Waar ga jij het meest tevreden mee zijn, waar ga jij niet van doorslaan en wat past binnen jouw manier van eten?
Wanneer zou ik dit NIET adviseren?
Als je dus stiekem meer gaat eten dan je nodig hebt met de gedachte dat het toch gezond is en het dus geen ‘kwaad’ kan. Alles met mate natuurlijk. Ik zou dit ook niet adviseren als het je niet voldoende voldoening gaat geven dan bijvoorbeeld een stuk chocolade van Tony’s.
Ik hoop dat dit een beetje helpt bij het maken van een keuze als je er zelf nog niet helemaal uit was! Misschien heb jij nog wat extra voor- en nadelen die je wilt delen!
6 comments
Goed artikel! 9 van de 10 keer neem ik de gezonde variant van iets lekkers. Dan bak ik zelf koekjes, muffins oid. Daar haal ik veel meer voldoening uit dan een pak koekjes opentrekken. Als ik zelf iets maak ben ik er ook trots op, weet ik wat er inzit en het smaakt me gewoon beter:) Maaaaar, zo af en toe wil ik iets mega ongezonds. Zaterdag had ik speculaasbrokken gekocht en man wat waren die lekker! Dag erna wel buikpijn helaas. Maar het wat heerlijk!
Heel herkenbaar, meestal kies ik ook de gezonde variant omdat ik daar gelukkiger van wordt en weet wat ik eet. Maar soms mag ik ook wel eens een iets mindere gezonde keuze, al probeer ik dit natuurlijk met mate te doen 🙂
Ben het met je eens qua voor en nadelen. Ik kan niet leven zonder chocola. Maar met milka kan ik geen maat houden dus ik koop min 78% cacao chocola en maak af en toe chocolademousse van avocado, dat houdt het redelijk onder controle (ik eet weleens een stukje meer dan de bedoeling was, maar het ia niet zo dat ik geen rust heb voor die reep op is).
Ik merk trouwens dar ik sinds het koudere weer echt veeel meer trek heb, meer eet en meer snoep. Heb je daar nog tips voor misschien? In de zomer ging het juist zo lekker met gezond eten.
Ik ga meestal ook voor de gezonde variant, dan is dat schuldgevoel er tenminste niet (al eet ik dan wel meer..) En soms is het ook heerlijk om even ‘los’ te gaan!
Echt een bekend dilemma inderdaad.. Goed advies!
Ik zat te denken, je zou ook beiden kunnen nemen? Ik leer heel veel van je blog. Snoep nu af en toe gezond; fruit en noten in plaats van chocolade en snoep. En dan een of twee ker per dag. Bij mij is het nu nog het een of het ander.