Je weet heus dat groente en fruit goed en gezond voor je zijn. Maar weet je ook waarom? Wat het doet? Waar het bij helpt?
Soms lees je iets over een bepaalde vrucht of groente en besluit je het wat vaker te eten. Dát is de kracht van informatie omgezet tot behapbare content, als je het mij vraagt.
Ik kan je vertellen dat je vitamines en mineralen nodig hebt, maar dat doet niet per se iets met je; het overtuigt je niet.
Maar als ik je vertel dat één sinaasappel qua vitamine C bijdraagt aan een beter geheugen, heb je veel meer motivatie om vanmiddag sinaasappels te kopen en morgenochtend dit bij het ontbijt te eten.
Dus vandaag leek het me leuk om even 5 vruchten onder de loep te nemen met de bijbehorende gezondheidsvoordelen!
1. Grapefruit
Grapefruits helpen waarschijnlijk om andere voedingsstoffen beter op te nemen in je lichaam. Uit het volgende onderzoek (1) bleek dat mensen die grapefruits aten, hogere levels magnesium, vitamine C, kalium en vezels hadden dan mensen die geen grapefruits aten.
Ook bleek uit de analyse dat vrouwen die grapefruits aten een lager gewicht hadden, lagere triglyceriden levels , lagere CRP eiwitten en hogere HDL cholesterol levels hadden in hun bloed. Misschien snap je bij geen van deze punten wat het betekent, maar dan mag je aannemen dat dit allemaal positieve punten zijn.
2. Tomaten
Tomaten bevatten ontzettend veel lycopeen, dit is een stofje dat geassocieerd wordt met waanzinnige voordelen voor de gezondheid van je hart (2)(3)(4). Ook niet onbelangrijk om te vermelden: de schil van de tomaat bevat meer antioxidanten dan de pulp, dus eet hem het liefst met schil (5)!
3. Pruimen
Pruimen bevatten zoveel geweldige stoffen! Een hoge concentratie aan vitamines, mineralen en antioxidanten (6).
Leuk en aardig natuurlijk, maar om het wat specifieker te maken: ze bevatten onder andere het stofje cumaarzuur die celschade in je lichaam tegen gaat en het risico op verschillende ziektes verlaagt (7). Celschade wordt veroorzaakt door vrije radicalen die ons lichaam binnen kunnen komen door vervuilde lucht, bewerkte voedingsmiddelen en meer. Daarom zijn voedingsmiddelen met antioxidanten zo belangrijk, omdat ze de vrije radicalen ‘opvangen’ en uit ons lichaam vervoeren.
Pruimen bevatten vitamine C en provitamine A, beide hebben een antioxidante werking en zijn ontstekingsremmend (8)(9)(10).
4. Aardbeien
Aardbeien bevatten specifiek veel antioxidanten zoals vitamine C, anthocyanen, fenolische zuren en flavonoïden (11). Uit onderzoek bleek dat vrouwen die 250 gram aardbeien per dag aten een significante verhoging van antioxidanten hadden in hun bloed (12).
Uit onderzoek blijkt ook dat het eten van aardbeien kan helpen om het risico op de factoren van hart- en vaatziekten kan verlagen en je vezelinname kan verhogen – beide helpen je te beschermen tegen chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker (13)(14)(15)(16).
5. Granaatappels
En we sluiten het eerste deel af met deze waanzinnige vruchten: Granaatappels! Ze bevatten verschillende stofjes waaronder: ellagitannines, anthocyanen en organische zuren, die granaatappels een krachtige antioxiderende werking geven (17).
Uit onderzoek blijkt dat granaatappelsap en granaatappel extract bij kan dragen aan minder oxidatieve stress in je lichaam, een lagere bloeddruk, lagere levels LDL cholesterol (slecht cholesterol), minder triglyceriden, minder ontstekingen en minder spierschade. Wauw! En uit onderzoek met dieren suggesteren dat granaatappels anti-kanker eigenschappen hebben (18)(19)(20).
Absoluut een vrucht om eens wat vaker te integreren in je voedingspatroon als je het mij vraagt!
Binnenkort deel 2!
Ik wil sommige artikelen wat meer behapbaar maken, minder langdradig, meer to the point en vooral ook een doelgroep aanspreken die snel wat informatie wil. Dat betekent niet dat de langere artikelen wegvallen, er komt alleen een nieuwe soort bij. Soms wil je gewoon even scannen, 3 dingen lezen en met iets meer informatie de dag door en hopelijk kunnen dit soort artikelen, die nog steeds wetenschappelijk onderbouwd zijn, daaraan bijdragen.
Stay tuned voor deel 2 binnenkort!
3 comments
Heel fine deze info, ik krijg meer trek in fruit 🍉
Glimlacht. Dit is en letterlijk en figuurlijk heel behapbare content. Uh… Ik heb er heerlijk op gescand moet ik zeggen. Goed idee van je om ook in deze vorm info aan te bieden. Voor elk wat wils. En sommigen vinden alles fijn. Ik noem geen namen 🤪. Zo top dat jij zo bezig bent met je inhoud en doelgroepen en zo. Onderzoekt wat voor ons lezeres prettig is. Dankjewel voor je blog schat. Ja herhaling ik weet het. Maar daar zit kracht in zullen we maar zeggen. 😁
Ik ben me net als jij toch gek op fruit. Oh het doet zo veel goeds ook. Top om zo eens zwart op wit te zien wat welk lekker stuk precies allemaal geeft en doet. Dat maakt het idd toch ook weer anders. Je weet het, maar precies lezen hoe en wat maakt het toch nog anders in beleving. Ik wil na je artikel nu ook weer wat meer gaan variëren. Ik eet sommige fruitsoorten te weinig eigenlijk. Bovenstaande zitten niet in mijn vast patroon. Ik verheug me nu al op boodschappen gaan doen. Lekker variëren in kleur, smaak en gezondheidsvoordelen.
Teni, fijn artikel. Ik geef je een dikke pruim. Of nee…. pluim! 🤣
Liefs
Fijn om te lezen, kort maar met genoeg informatie. Ik heb nog pruimen én tomaten. Ben al benieuwd naar deel 2.