Ik probeer in mijn artikelen zoveel mogelijk kennis en informatie over te dragen. En dat probeer ik op zo’n manier te doen, waardoor je hopelijk aan het denken wordt gezet en zelf de overweging kan maken of je ergens verandering in wilt aanbrengen of niet. En als je dat niet wilt, dat dat geen enkel probleem is. Want, we willen allemaal net wat anders.
Ik schrijf ook veel artikelen over allerlei producten uit de supermarkt en in het verleden ben ik soms wat heftig geweest in mijn schrijfstijl tegenover bepaalde merken, producten en ingrediënten van voedingsmiddelen uit de supermarkt. Ik neem deze schrijfstijl absoluut niet terug hoor, maar ik merk dat anderen ook heel heftig gaan reageren op die artikelen en vaak met het vingertje wijzen naar de overheid of de voedselfabrikanten.
Want zij horen ons toch te beschermen en te behoeden voor dit soort dingen? ..
Ehm.. not so much.
Ik vind dat we niet alles kunnen verwachten van de overheid omtrent de producten in de supermarkt. Rustig aan, het is mijn mening. Ik vind namelijk dat we zelf voor het grootste gedeelte verantwoordelijk zijn voor wat we kopen en wat we eten. Even simpel gezegd.
Maar ze stoppen stiekem zooi in mijn eten!
Er is een verschil, tussen expres zooi in je eten stoppen om je er stiekem verslaafd aan te maken (wat sommige mensen en boeken beweren) en zooi in je eten stoppen omdat het een functie heeft. Deze functie heeft vaak 0,0, niets, noppes, nada te maken met je gezondheid. Maar bijvoorbeeld met de consistentie van het product, met de houdbaarheid, met de kleur, met de glans etc. etc.
Daarnaast is de vraag hoe stiekem het is, als je het etiket erbij kunt pakken en deze kunt doornemen. Niet altijd even goed leesbaar, niet altijd duidelijke termen, maar hij is er wel. En of die volledig en eerlijk is, mag Joost weten, ik ga er wel van uit anders weet ik ook niet meer waar ik het zoeken moet.
Ieder zijn expertise
Laten we allemaal bij ons eigen expertise blijven en laten we ons vooral eventjes verplaatsen in de andere partij. Een grote baas van bepaald product, laten we koekjes kiezen, is vaak geen voedingskundige noch een dokter. Deze man heeft een oog voor hoe hij veel omzet kan draaien. En blijkbaar heeft hij dat goed voor elkaar gekregen. Hij heeft stoffen toegevoegd in de koekjes waardoor deze heel erg lang in de schappen kunnen blijven liggen zodat er zo min mogelijk van zijn koekjes weggegooid hoeven te worden. Super effectief.
Dat deze stoffen misschien schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen, zal hem een worst wezen. Gezondheid is niet zijn expertise en ook niet waarvoor hij de koekjes op de markt heeft gebracht, zoals ik zei. Omzet wel.
Ik weet dat dit nogal kort door de bocht klinkt, maar ik schrijf dit met als uiteindelijke doel om jou je woede en negatieve energie te besparen en de verantwoordelijkheid bij jezelf te leggen waardoor je een weloverwogen beslissing kunt maken en je daar ook goed bij kunt voelen.
Ik vind dat we niet altijd kunnen verwachten dat voedingsfabrikanten, of grote bazen van producten, rekening moeten houden met hoe gezond hun product is. Ten eerste, omdat “gezond” niet te definiëren is, ten tweede omdat er constant nieuwe onderzoeken worden gedaan waardoor er steeds meer nieuwe informatie vrijkomt en dus blijft de voedingswereld veranderen en ten derde omdat wij mensen nog altijd vrij zijn om te zeggen, kiezen, denken en voelen wat we willen. Vooral in dit land, ode aan Nederland. Haha.
Waar ligt de verantwoordelijkheid?
Over deze vraag kan denk ik lang gediscussieerd worden en ik begrijp ook goed dat we enigszins wat bescherming verwachten vanuit de overheid. Maar als het voor mij, als food/health blogger en diëtist, soms al lastig is om uit te zoeken wat wel en niet gezond is voor mijn lijf , hoe moet de overheid dit dan gaan bepalen voor iedereen in Nederland? Ik zie dit gewoon niet zo snel gebeuren als ik eerlijk ben en om deze reden vind ik dat we het heft in eigen handen moeten nemen. Niet om te protesteren tegen de voedingsfabrikanten en grote bazen, maar om onszelf te verdiepen in ingrediëntenlijsten en onze eigen kennis omtrent voedsel en gezondheid te vergroten. Basiskennis over koolhydraten, vetten en eiwitten zou wat mij betreft een vak moeten zijn op de basisschool, om maar een idee te noemen.
Je hebt echt wel gezonde opties
We zijn niet gedoemd, lieve mensen. Want als we net even wat meer tijd nemen om ons te verdiepen in wat we eten, komen we tot de conclusie dat er echt wel gezondere alternatieven zijn op alle zooi dat te koop is. Er zijn natuurlijk genoeg mensen die überhaupt niet bezig zijn met hoe gezond voedsel wel/niet is voor hen en dat is prima, ieder zijn eigen keuzes. Er is ook een groep mensen die het wél boeit, maar die eigenlijk niet zoveel moeite wil steken in het zelf uitzoeken. Voor beide valt wel wat te zeggen, maar als je mijn mening wilt weten? Dan zeg ik, neem de verantwoordelijkheid in eigen handen en ga op onderzoek uit. Er zijn namelijk echt, echt, echt wel gezonde opties te krijgen. Soms betaal je er wat meer voor en soms ook niet.
En trouwens, wie boekt er tegenwoordig nog via een reisbureau? Je wilt toch zelf reviews lezen van mensen die in een bepaald hotel hebben gezeten? Je gaat toch zelf op zoek naar je vakantiebestemming? En wie stemt er op een politieke partij omdat de buurman er ook op stemt? Je wilt toch weten waar een partij voor staat voor je erop stemt? Jouw toekomst kan er toch vanaf hangen? En zo kan ik nog talloze voorbeelden noemen waarbij het “vrij normaal” is dat je je eigen research doet voor je iets boekt, stemt, koopt en dus ook in je mond stopt.
11 comments
Sterk artikel! Ik vind dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn/haar keuzes. Ik doe niks anders dan etiketten lezen. Dat komt soms een beetje obsessief over, maar ik weet tenminste wat ik eet. Simpele regeltjes om mee te beginnen zijn; kan je het uitspreken? Zitter er ingrediënten in die je oma kent? Zitten er producten in die eindigen op -ose? Als je hiermee begint kom je al een heel eind.
Helemaal mee eens. En daarnaast doet een bedrijf zoiets ook omdat de consument het wilt. We willen graag goedkope Unox soep en als die in de bonus is willen we er 20 potten inslaan. Ja dat kan natuurlijk niet als er geen bepaalde stoffen inzitten om de soep lang houdbaar te houden. En als het duurder wordt gemaakt koopt niemand de soep meer. het grootste deel van de Nederlandse consument wilt graag veel voor weinig geld. Want zoals je al zegt, er zijn ook andere opties maar ja die kosten meer geld en tijd. maar je moet je eigen verantwoordelijkheid nemen en niet boos worden op bedrijven. Daarnaast zijn sommige grote bedrijven echt wel bezig met minder suiker/zout in hun producten maar dat kan niet van de een op de andere dag, dan koopt niemand het meer.
Die producten liggen echt niet in de winkel als niemand ze koopt.
Een betere wereld begint bij jezelf zeggen ze toch.
Zeer sterk artikel! Goed beschreven, het lijken mijn gedachtes op papier. Vooral wat betreft onderwijs. Wat mij betreft 1 van jouw beste artikelen!
Goed artikel Teni!
Goed artikel! Tegenwoordig is informatie makkelijk beschikbaar dus het is mogelijk om (online) onderzoek te doen. Bovendien zijn er nu ook zoveel goede en gezonde alternatieven en het ligt ook aan jezelf hoeveel je wilt investeren in jouw gezondheid en lichaam.
“Maar we wijzen zo graag naar anderen zodat we onszelf niet schuldig hoeven te voelen”
Goed artikel! Ik laat mijn kleuterklas langzaam kennis maken met verantwoordelijkheid, maar menig volwassene komt daar graag onderuit.
Zeer goed artikel! Ben het helemaal met je eens!
Goed artikel!
Ik ben heel erg voor kinderen labels leren lezen. Want de verpakkingen van veel producten zijn misleidend, en wat te denken van mensen die denken dat je van biologische producten niet dik wordt. Ergste vind ik de producten waar dan minder of geen suiker in zit maar waar dan extra vet in zit om het toch smaakvol te maken. Dat merken alleen maar denken aan de verkoop en niet aan onze gezondheid is een belangrijke boodschap voor iedereen. Zo kunnen we bewustere keuzes maken en daar kunnen de supermarkten dan weer op inspelen.
Zou je misschien eens een artikel kunnen maken over hoe je al die maaltijdpakjes / wereldgerechten zonder die pakjes kan maken? Mijn vriend en vriendinnen willen dit vaak eten en die sausmixen die erin zitten .. Hoe maak je dat nu zelf?
Grotendeels ben ik het wel met je eens, vooral dat we zelf bepalen wat we wel en niet kopen en dat lesgeven aan kinderen vanaf jonge leeftijd goed zou zijn. Toch vind ik dat voedselproducenten wel een erg mooie positie hebben om relatief gezondere keuzes te maken. Momenteel is het hip om gezond te eten en huppa bij AH is ineens van alles aan gezondere varianten te krijg (zie de pindakaas), ze kunnen het dus wel maar pas als ze geld ruiken. Ik zeg niet dat boos worden een goede reactie is, maar ondanks dat ik graag gezondere keuzes wil maken word ik soms zo moe van de stortvloed aan informatie dat ik niet meer weet wat een betere keus is. Om even wat te noemen, transvetten wil ik vermijden maar kunnen ook onder andere namen op de ingrediëntenlijst staan. Gewoon eenduidige terminologie zou al zoveel makkelijker zijn. Alle betrokkenen hebben verantwoordelijkheid, niet alleen de goeds producenten niet alleen de overheid en niet alleen de consument maar allemaal op hun eigen manier.
Supergoed artikel, helemaal mee eens!
Eerste keer dat ik een comment achterlaat sinds ik je volg (al sinds een jaar of 3), en wil voordat ik mijn mening geef over dit artikel even benoemen dat ik je site echt geweldig vind! Zo, dat moest even gezegd worden 🙂
Dan nu over dit artikel. Ik denk dat dit de eerste keer is dat ik ‘t met je oneens ben. Ik vind het te kort door de bocht als je van iedereen denkt te kunnen verwachten dat zij zich zo verdiepen in de etiketten zoals bijvoorbeeld jij en ik dat doen (dit zijn vaker, maar natuurlijk niet alleen hoogopgeleide mensen). Lageropgeleide mensen doen dit vaak niet, ook denken ze vaak de middelen niet te hebben om gezonder te eten of ze weten gewoon simpelweg niet waar ze moeten beginnen.
Vaak weten een hoop mensen ook niet dat light producten veel slechter voor je zijn dan ‘regular’ producten, ondanks dat er minder calorieën inzitten. Mensen die bijv. nooit een boek lezen zullen ook niet in de supermarkt de etiketjes gaan lezen van, ik noem maar even, een pot pindakaas.
Hier ligt naar mijn mening dus een belangrijke taak voor de overheid. Gezonde schoollunches, les over gezonde voeding voor zowel ouder als kind, meer uren gymles zijn al een aantal goede voorbeelden.
Ik weet niet of iemand hier al eens de documentaire Fed Up heeft gezien, maar deze is zeer interessant (ook te vinden op Netflix). En mensen die tegen de alsmaar groter wordende invloed van gigantische bedrijven op wet- en regelgeving zijn: teken aub. deze petitie van Foodwatch, er zijn nog zo’n 1500 handtekeningen nodig voor een referendum!
https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/standpunt-ttip/e-mailactie0/