VITAMINEPILLEN! Op zich zit het woord vitamine erin. En ja, oké, pillen. Dat klinkt makkelijk; een pil naar binnen en je hebt een shot aan vitamines. Ik ben er zelf nooit een fan van geweest, ik weet dat er ook een verschil bestaat in synthetische vitamines (“scheikundig in elkaar gezet”) en natuurlijke vitamines (verstrekt uit voedsel). Maar ik heb me er nooit zo in verdiept omdat ik niet vond dat ik het nodig had ofzo. Maar zo kom ik in mijn zoektocht door wetenschappelijke artikelen toch wel eens wat interessants tegen! Ik wil dit met jullie delen 🙂 Natuurlijk.
Ik heb altijd heel veel vastgehouden aan zo puur mogelijk voedsel als basis voor een goede gezondheid. Nu wil dat niet zeggen dat ik 100% puur (clean) eet, maar ik heb wel altijd het gevoel dat het de basis moest zijn voor mijn gezondheid; veel groente, fruit etc. Tegenwoordig is voeding in zoveel verschillende vormen gestopt, lekkerder gemaakt etc. waardoor het voor veel mensen lastig te achterhalen is wat nou nog “gezond” is voor hen. En dat snap ik, want we worden niet altijd even goed geïnformeerd. Wat mij betreft mag je echt eten wat je zelf wilt, waar mijn zorg meer naar uit gaat is dat we vaak denken dat iets gezond/ongezond is, zonder echt te weten hoe het zit. (ohmygod, geef me alsjeblieft deze koelkast!)
Ik ga je enigszins wat informatie geven, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, waardoor je voor jezelf kunt bepalen hoe je ermee om wilt gaan. En ook nog een extra disclaimer; er valt natuurlijk ook altijd vanuit de andere kant iets te zeggen omtrent wetenschappelijk onderzoek. Ik bedoel daarmee; komen er 4 onderzoeken tot de conclusie dat een wortel gezond is voor; je ogen, je huid, je haar (weet ik veel wat) etc. Dan kan het ook heel goed zijn dat er 2 andere onderzoeken tot de conclusie komen dat een wortel weer heel slecht is voor je weerstand. Oftewel; iets is nooit helemaal goed of slecht, het is maar net wat jij eruit wilt halen.
Goed, genoeg gepraat. Tijd voor waar het artikel echt om draait; vitaminepillen!
Vitamine tekort is niet tof
Ik ga niet lopen ontkennen dat een tekort aan vitamines geen kwaad kan. Ik heb niet voor niets een reeks artikelen geschreven omtrent vitamines. Dus natuurlijk, we hebben ze nodig. Maar de vraag die ik vooral heb is;
Zijn vitaminepillen noodzakelijk voor ‘al gezonde mensen’?
Ik denk het niet. Maar daar heb je niet zoveel aan. Aan wat ik denk.
Laat ik je eerst vertellen waarom ik denk wat ik denk. We kennen allemaal wel de uitspraken over “te is nooit goed” “alles met mate” “ook gezond voedsel is niet gezond meer wanneer je teveel ervan eet” etc. Zo denk ik dus ook over vitaminepillen. Dat iets “gezond” is, wil niet zeggen dat je het oneindig veel kunt eten en daardoor alleen maar gezonder wordt. Kiwi’s? Hartstikke gezond en bomvol vitamine’s. Eet je er zo’n 20 op een dag? Reken er maar op dat je darmen helemaal op hol slaan. Dus waarom zou je bijvoorbeeld dagelijks een sterk antibioticum innemen –voor het geval dat-? We weten allemaal wat dat vervolgens veroorzaakt: bacteriën met een resistentie tegenover antibiotica.
Dus wat nou als je al prima gezond bent. Geen chronische ziektes, geen vitamine tekorten, en prima in staat om minstens 10 minuten te cardio-en. Heb je vitaminepillen dan nodig? Kan het kwaad?
Onderzoek dus.
Uit (zelfs) twee interessante onderzoeken met meer dan 400.000 deelnemers (!!) kwam uit dat de mensen die dagelijks supplementen innamen een hoger sterftecijfer hadden. Hellup. (1)(2)
Het tweede (2) onderzoek wil ik even op in gaan; dit was gedaan met antioxidanten als supplementen. Je zou denken, deze zijn super gezond en hoe meer we ervan binnen krijgen, hoe beter. Vooral omdat je vervolgens hoort dat het kanker preventief is (antioxidanten zouden de vrije radicalen, ‘kankerverwekkende stoffen’ opvangen en wegvoeren uit het lijf). Echter was het onderzoek opgesteld om te kijken of deze supplementen hielpen bij de preventie van maag- en darmkanker (komt veel voor in de westerse wereld), hier kwam geen wetenschappelijk bewijs uit. Maar wat wel naar voren kwam, was dat het sterftecijfer hoger lag bij de mensen die deze supplementen innamen, terwijl dit niet eens het doel van het onderzoek was. Dat vind ik dan weer erg interessant.
“We could not find evidence that antioxidant supplements can prevent gastrointestinal cancers; on the contrary, they seem to increase overall mortality. The potential preventive effect of selenium should be studied in adequate randomised trials.”
Vervolgens is er een ander onderzoek uit 2007 waarbij er juist alleen bij de vrouwen ervan iets opmerkelijks uitkwam. Deze vrouwen namen een vitamine supplement van vitamine C, E, beta-caroteen, selenium (mineraal) en zink (mineraal). En hieruit kwam dat hun kans op huidkanker verhoogd werd (3). He bah, ik houd er niet van om dit soort dingen te schrijven, maar het is wel interessant dat deze conclusies toch echt uit wetenschappelijk onderzoek komen. Trouwens, dit was dus niet het geval bij mannen.
Het is trouwens niets geks dat vrouwen en mannen verschillende reacties/resultaten vertonen bij verschillende onderzoeken. Er komt tegenwoordig steeds meer naar voren dat de geslachtsverschillen ook verschillend werken/reageren op verschillende medicijnen.
Van de week deel 2 van dit artikel! ..
5 comments
Hey Teni,
In eerste instantie zou ik hiervan schrikken, maar sinds vorig jaar weet ik dat het om de vulstoffen (microkristallijne cellulose, natriumcroscarmellose e.a. ) gaat die schadelijk zijn.
Ik snap je doel hoor: te is niet goed! Ben benieuwd naar deel 2 😉
Je hebt een fijne blog! Ik geniet er elke dag van.
Hoi Teny.
Ook ik lees hier elke dag.
Hoe zit het eigenlijk met levertraan.
Ik kijk uit naar het tweede deel
Grt Annie.
Hoi Teni,
Ik wil even zeggen dat ik je echt geweldig vind haha, ook vooral omdat je één van de weinige bent die hun tekst ook wetenschappelijk onderbouwd.
Sinds ik student voeding&gezondheid ben kan ik me zo ergeren aan mensen die maar vanalles roepen en dingen beweren zonder bronnen of omdat een random voedingsgoeroe ofzo het heeft gezegd. ‘Dus dan is het natuurlijk zo’. Zucht.
Echt, ga zo door! Ik hou van je blog!
Hoi Teni,
Ik ben een hele grote fan van de artikelen en hou echt enorm van je schrijfstijl. Heb nog nooit gereageerd, maar nu zat ik toch wel met iets. Ik slik nu 1,5 jaar lang vitamine B-complex pillen. Ik heb 2 jaar geleden anorexia gehad en daardoor zijn enorm veel haren op mijn hoofdhuid uitgevallen, zeker meer dan de helft. Ik ben hier sindsdien zo ontzettend onzeker over geworden.. Ik heb nu erg erg dun haar. Ik eet wel al minstens 2 jaar (redelijk) gezond, heb wel vaker last gehad van eetbuien maar bovenal eet ik zeker voldoende (niet meer zoals in de anorexia periode dus).
De angst om weer een vitamine B tekort op te lopen is zo groot bij mij, dat ik echt niet zonder die pillen kan.. Ik heb niet het idee dat mijn haar dikker ervan wordt, maar de haaruitval is gestopt.
Heb jij misschien enige mening over vitamine B complex pillen?
Zou je misschien ooit iets willen schrijven over voeding in relatie tot haar? Ik lees heel veel over op internet (zalm eten, eieren, groene bladgroentes, avocado) maar niets lijkt echt te helpen.
Zit hier meer achter?
en vitamine D pilletjes dan?