Bedenk eens het volgende: als je alleen maar jouw verhaal altijd wilt vertellen, leer je dan ooit nog iets nieuws van een ander?
In het luisteren schuilen zoveel mooie verhalen en zoveel informatie waar je je leven mee kunt verrijken. Veel mensen luisteren zelden en als het dan even lijkt alsof ze luisteren, denken ze vaak na over het eerst volgende dat ze gaan zeggen. Zonde. Probeer eens deze tips op te volgen voor een week en zie wat het doet met je leven.
PS: vooral met de mensen waar je van houdt, kan dit de band enorm versterken.
Luisteren is win-win
Hoe beter jij luistert, hoe beter de ander zich gehoord voelt waardoor hij/zij een diepere band met je opbouwt. De kans is dan ook groter dat de ander beter naar jou luistert. Als je je focust op het willen begrijpen van de ander, geef je de ander zoveel waarde als gesprekspartner.
Dit is voor mij een hele belangrijke en krachtige motivatie om beter te luisteren.
Je vertelt iemand anders straks dit verhaal
Zo heb je niet alleen je eigen ervaringen maar ook die van anderen die de moeite waard zijn om door te vertellen (behalve als het geheimen zijn!) en leuke gesprekken met anderen te hebben. Als je dit in gedachte houdt, zul je alerter zijn en van nature veel meer vragen stellen om te begrijpen wat er nou gezegd wordt.
Op deze manier zul je je ook minder focussen op wat jij de hele tijd moet zeggen na elke zin en komt er een fijnere flow in het gesprek.
Behoud oogcontact
Overal naar kijken en constant afgeleid raken door wat er achter de persoon gebeurt met wie je praat (of naar wie je luistert) doet echt vermoeden dat je niet luistert. Het maakt de ander onzeker en remt het gesprek af. Probeer zoveel mogelijk (op een natuurlijke wijze) oogcontact te houden om ook de eventuele emoties te kunnen zien die bij het gesprek horen.
Houd je telefoon uit het zicht
Klinkt vrij logisch, maar niet iedereen doet het. Ik heb standaard mijn telefoon omgekeerd op tafel liggen (als die op tafel ligt) zodat ik nooit kan zien of er een berichtje binnen komt. Ik ben niet anders gewend, thuis ligt hij ook zo op mijn bureau. En altijd op stil, zonder getril.
Wanneer je een gesprek voert met iemand kan het ontzettend afleiden als er ineens een berichtje binnen komt, zelfs zonder geluid gaat je blik richting het licht van de telefoon en jullie zijn beide uit het gesprek.
Vul niet in, maar vraag
Probeer niet te bedenken wat er door de ander zijn/haar hoofd gaat. Je hebt namelijk geen idee tot je het vraagt.
Dus wanneer je impulsief voelt dat je iets invult voor de ander, probeer dan een open vraag te stellen om te checken wat de ander bedoelde. Door dit soort vragen te stellen help je de ander om zich open te stellen en niet alleen maar met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden.
Wanneer je luistert, luister
Val niet steeds in de rede of kom niet elke keer met een oplossing (dat tweede is lastig). Probeer eerst te luisteren – aan te horen – te bevestigen dat het leuk/vervelend/verdrietig/etc. is en kijk vervolgens wat de behoefte is.
Je hoeft alleen maar aanwezig te zijn in het moment en volledig naar de ander te luisteren. Soms is dat al meer dan genoeg.
Wees eerlijk over je tekortkomingen
Heb je haast? Voel je je gehaast? Voel jij je niet lekker genoeg om je volledig op de ander te kunnen focussen? Zeg het en wees eerlijk. Ook als je een stukje van het gesprek hebt gemist omdat je heel even afdwaalde naar iets waar je je zorgen over maakte; wees er eerlijk over. Zo weet de ander ook wat er eventueel bij jou speelt en kan hij/zij er rekening mee houden.
Het is beter om beide eerlijk te zijn in het gesprek dan allebei het gevoel te hebben een showtje op te moeten voeren en geen van beide die écht luistert. Zonde toch?
Hopelijk heb je iets aan deze tips, het lijkt misschien alsof ik met deze tips je een soort luister-slaaf probeer te maken. Maar dat is helemaal niet zo. Als het bijvoorbeeld gaat om de mensen waar je van houdt, kun je eens één of twee tips proberen om te zien wat het doet met de ander en met het gesprek. Ze helpen mij enorm om de aandacht bij de ander te houden en soms even bewust mijzelf buiten spel te zetten, dat voelt ook wel eens goed. Ik hoef niet altijd te praten.
Fijn 🙂
1 comment
Heel herkenbaar als je zegt: val niet in de rede en kom niet met een oplossing!!! Dat is wat ik bijna altijd doe 🙁
Als iemand met een probleem zit of als ik denk dat er een probleem is, kom ik snel met een oplossing/advies!! Niet prettig! Fijn dat je hierover schrijft, ik zal je tips proberen te gebruiken, hopelijk word ik een betere luisteraar en geen rede meer ?