Selfcare, selflove, selfacceptance, etc. etc. etc. Honderden labels, duizenden manieren om het uit te voeren. Hoe je het ook wilt noemen, zorgen voor jezelf is een belangrijke taak die lang niet door iedereen serieus wordt genomen. Want het lijkt erop dat daar geen lof voor gegeven wordt. Zorgen voor anderen en dingen voor anderen doen is waar lof zit.
Maar hoe krom is het om altijd maar aan anderen te denken en niet aan jezelf? Vandaag deel ik 3 manieren om aan jezelf te denken en beter voor jezelf te zorgen. En nee, het zullen geen dingen zijn als chocolade eten en een bubbelbad nemen..
1. Vroeg opstaan
Vroeg opstaan geeft je meer controle over je ochtend en dag omdat het je ruimte geeft om zelf de toon van de dag te zetten en te bepalen wat je gaat doen. In plaats van wakker te worden en al geleefd te worden door appjes, mails, verzoeken en veeleisende mensen.
Vroeg opstaan betekent vaak ook eerder naar bed gaan zodat je voldoende slaap krijgt – dat is niet voor iedereen even makkelijk te realiseren. Maar als dat lukt, dan kun je de ochtenduurtjes gebruiken om te sporten, een boek te lezen, een gezond ontbijt te maken etc. Even dat moment voor jezelf.
2. Stretchen
Het voelt zo nutteloos omdat het geen workout is, maar ook geen vrije tijd. Maar als je loslaat van het idee dat bewegen altijd moet betekenen dat je calorieën moet verbranden, kan er ruimte komen voor beweging die goed is voor je lichaam en gezondheid. Zoals stretchen.
Stretchen kan helpen om je lichaam te ontstressen, gespannen spieren te ontspannen en je bloedstroom te stimuleren. Terwijl je stretcht kun je je hart bedanken voor het kloppen, je spieren voor de kracht die je hebt, je huid voor het beschermen. Je kunt je hele lichaam bedanken en daar op een fantastische manier de tijd voor nemen.
3. Leer NEE zeggen
Nee leren zeggen is heel moeilijk voor velen van ons. Vooral voor vrouwen. Want we hebben geleerd erkenning en liefde te halen uit het feit dat we voor anderen zorgen en alles voor ze doen. Als je al genoeg stress hebt is het goed om te realiseren dat jouw “ja” geen volmondige ja zal zijn. Het zal er één zijn waar je je van binnen geïrriteerd voelt – die energie stroomt vaak ook door in hetgeen waar je ja op zegt. Mentaal gezond zijn betekent ook dat je jouw grenzen kent en bewaakt. Wanneer je op een respectvolle manier ‘nee’ zegt, zul je je alleen maar sterker voelen. En vanuit deze staat wel ‘ja’ zeggen, zal veel meer betekenen, voor jou én voor de ander!
1 comment
Mooi geschreven!