Leuk om te zien hoe verschillend mensen omgaan met de suikervrije challenge. Wat de één absoluut niet vindt kunnen, vind de ander weer doodnormaal. En wat de één vervolgens al jaren doet, is voor de ander een nieuwe uitdaging.
Aangezien ik op mijn blog het initiatief heb genomen wil dit niet zeggen dat dit de enige manier is om een suikervrije challenge aan te pakken. Het belangrijkste is dat je een challenge doet die aansluit op jouw leven waardoor het nog wél een uitdaging is, maar geen belemmering wordt doordat het te ver van je huidige patroon staat. Lijkt me een goede mindset, niet?
Kleine veranderingen
Ik geloof namelijk in kleine veranderingen, om uiteindelijk beetje bij beetje je leefstijl gezonder te krijgen, vooral om je mentaal er doorheen te kunnen slaan. Te grote veranderingen op kort termijn kunnen (hoeft niet) je het gevoel geven dat je je levenskwaliteit omlaag haalt waardoor je ineens niet meer in ziet waarom je ooit bent begonnen met zo’n challenge. Check:
- “Van mag niet – naar hoeft niet“
- “Hoe je houding het verschil kan maken bij het behalen van je doelen“
“Ik mag weer niet mee eten met gebak” , “Iedereen zit gezellig aan tafel met chocomelk”, “Ik zet een film op en besef dat ik geen reepje chocolade kan eten” etc. etc.
Mijn overwegingen/argumenten/beslissingen
Maar misschien is het handig om mijn argumenten te lezen wat betreft het trekken van de grens; wat mag wel voor mij en wat mag niet voor mij.
1. Afkicken van onnodig snoepen en snacken
Ik heb deze challenge nodig voor mezelf, om zelf weer even een “boost” te krijgen door tijdelijk 100% niet te snoepen en te snacken in de vorm van chips, repen witte chocolade, snoepjes bij de kruidvat, taartjes in koffietentjes etc. Door zo’n challenge te doen schrap ik in eerste instantie al deze suikers voor een periode; afkicken!
Ik ben niet van plan dit de rest van mijn leven te doen, maar puur om even mijn hoofd en lijf hiervan te “legen”. Huppa, daar bespaar ik weer een hoop suikers!
Misschien ben jij al jaren voorbij dit punt en ligt de challenge en uitdaging bij jou wel 2 of 3 stappen verder (zolang het gezond blijft en je je lichaam goed voedt natuurlijk!).
2. Zo natuurlijk mogelijk
We weten allemaal dat fruit suikers bevat. Maar ook dat gedroogd fruit per 100 gram nóg meer suikers bevat (omdat het vocht er al uit is).
Echter waar mijn overtuiging in zit is dat ik weer terug wil naar zo natuurlijk mogelijk te eten. Hoe lastig het ook is als zelfs appels in stukjes worden gesneden en in zakjes worden verkocht, dit toch dichterbij de natuur ligt dan een appelflap, waar ook appel in zit. Ik zal nooit iets als fruit uit mijn voeding schrappen. Altijd alles met mate eten, dat wel.
3. En dan nog, extraatjes
En met extraatjes bedoel ik dat ik af en toe het “gevoel” wil hebben dat ik snoep, zonder dat ik geraffineerd suiker, smaakstoffen en andere conserveermiddelen binnen krijg.
Hiervoor sta ik honing in mijn suikerchallenge toe voor mezelf. Let wel, ik gebruik nog altijd mijn verstand (hoop ik, lol) en probeer niet overboord te gaan door de snoepjes te vervangen met evenveel suiker uit honing. Dat zou zonde zijn.
Maar begrijp goed; door het te verbieden voor mezelf, zal ik alleen maar extra belemmeringen zien. Ahorn siroop en agave zijn producten die ik amper gebruik, honing gebruik ik af en toe. MAAR ik heb wat recepten op het oog die ik wil uitproberen waarbij ik geraffineerd suiker vervang met iets anders, natuurlijkers. Juist in deze challenge komt het goed van pas om mezelf op het juiste pad (wat klinkt dit crimineel zeg.. ) te houden op momenten dat het zwaar gaat worden.
Ik weet heel goed wat er gebeurt als dit óók niet mag -> frustratie. En dat is niet de bedoeling. Ik ben (nog?) niet overtuigd over de nadelige effecten van honing (koudgeperst) al word ik hier veel voor gewaarschuwd door verschillende mensen. Vooralsnog zie ik koudgeperste honing als iets dat natuurlijk is en duizenden jaren geleden ook bestond, net als fruit, groente, noten, zaden etc.
Alles met mate
Het verschil ligt hem in de hoeveelheid die tegenwoordig beschikbaar is: MEER DAN VOLDOENDE, en daar ligt de uitdaging ook in: om niet teveel te eten van de gezondere producten die ook suikers bevatten. Er zal nog steeds een “afkickfase” zijn, deze zal ik niet blijven voeden met liters honing en kilo’s fruit.
Persoonlijk blog
Ik probeer niet de regels voor te schrijven aan mensen, maar mijn richtlijnen te delen. Dat is best kwetsbaar! Want iedereen is overtuigd van iets anders wat betreft eten en voeding. En dat mag ook.
Ik ben hier niet om te vertellen wat uiteindelijk de beste keuze is voor de gehele mensheid. Ik ben hier om te vertellen wat voor mij de beste keuze is en waar ik allemaal tegen aan loop, uitvogel en ondervind. Ik snap dat als een site groter en bekender wordt dat dit meer reacties met zich meebrengt, maar probeer te onthouden dat ik hier geen persoonlijke consulten aan het geven ben maar puur mijn manier van leven deel.
Ben je het er totaal niet mee eens? Word je hier boos van? Raak je gefrustreerd? Dat mag. Gepassioneerd over voeding, heerlijk!
Als ik lees dat sommigen al jaren suikervrij eten denk ik; wooow! Wat cool dat je al maanden of jaren niet meer snoept. Ik heb daar ontzettend veel respect voor! Net als ik respect heb voor mensen die geheel vegetarisch eten of veganistisch of paleo, of wat dan ook.
Weet je waarom? Omdat deze mensen de discipline hebben gevonden om op een manier te eten die voor hen overtuigend beter is voor hun gezondheid. En dat is waar het om draait. Niet om allemaal exact hetzelfde te gaan eten want daar zijn onze lichamen, levens en overtuigingen te verschillend voor.
Laten we elkaar, met welke gezondere keuze dan ook, stimuleren en aanmoedigen! Want hoe cool is het om geïnspireerd te raken van elkaar?
Dagelijks inspireren jullie me met jullie gerechten en recepten waardoor ik denk: Wow! Hier kijk ik tegenop! Hoe kan ik een stapje dichterbij komen in mijn “avontuur” naar de gezondste versie van Teni. En als je op mijn blog komt en merkt dat je deze fases allang voorbij bent, hoe gaaf is het om met die boodschap in je hoofd de dag door te komen: “ooit was ik daar, waar zij nu is, wow, wat heb ik eigenlijk veel bereikt” 🙂
8 comments
Zooooo waar!! Iedereen moet het ook op zijn eigen niveau doen. Bij mij stond er standaard cola in de koelkast, een plank vol sausen en een zak chips, koek of snoep lag altijd in de la. Nu ben ik bewuster bezig. Ik eet geen suiker meer in de vorm van zoetigheden en kijk voordat ik iets in m’n boodschappenmandje doe, eerst naar de ingrediëntenlijst. Als ik dan zie dat er in een pot augurken suiker zit.. Tsja dan maak ik mij daar niet zo druk om. Het is al beter dan die zak nootjes die ik in mijn mik gooide! Ik heb respect voor jou, en zie je zeker als een voorbeeld. Ik leer zo veel! Ga zo door Teni, want heel veel mensen zijn nog lang niet waar jij wel al bent!!
Hi Teni,
Het is inderdaad voor iedereen weer anders. Ik heb al een week geen snoep/koekjes/pasta… aangeraakt. Voor mij een hele grote challenge! Na het lezen van je blog maakte ik de klik en ondertussen heb ik ook geen zin meer in zulke dingen. Ik had nooit gedacht dat ik het ooit ging zeggen maar geef mij maar een portie fruit in plaats van een chocolade reep ! 😀 (ik ben ondertussen trouwens 3kg afgevallen sinds ik je blog lees, heb in meer dan een jaar tijd nietmeer zo weinig gewogen!!! Whoop whoop,happy dance! En nog belangrijker : ik voel me super!!)
Het is geweldig om jou tips te lezen en te zien hoe jij het doet en iedereen doet er dan mee wat hij/zij wilt.
YOU GO GIRL !
Ik blijf de term suikervrij wat vaag vinden, maar iedereen moet inderdaad zelf zijn/haar grenzen bepalen.
Hai Teni,
Suiker challenge, ‘t is een uitdaging om te doen, dus wel leuk. Is het nodig? Misschien niet, tenzij je aan het afglijden bent van de gezonde principes van “zo weinig mogelijk toegevoegde suiker”, dan helpt het je in de eerste plaats in het koppie.
Ik voel me veel beter sinds ik eet volgens de principes die je hier predikt, dus ik kan je alleen maar dankbaar zijn daarvoor. En ik ben ervan overtuigd dat ieder mens anders reageert op voeding, dus iedereen moet vooral eten op de manier die een goed gezond gevoel geeft. Ik weet dat dit werkt, voor mijn lijf, dus ik geloof er vol in.
Bedankt nog eens!
You go girl!! Succes!
Interessant!! Ik hou zo van je artikelen, altijd zo psychologisch en mindfull 🙂 !!! ik kook elke dag gezond en vers. Dat scheelt al een hoop suiker! Maar af en toe een taartje of een dessertje gaat er wel in 🙂 BALANS is the key 😉
Yeaah you gooo girl!
Ik ben nu 5 weken bezig met het minderen van suiker eten via ikeetsuikervrij.nl heb ik veel tips geleerd
waar ik op moet letten met bijvoorbeeld de ingrediënten van een product.
De cola heb ik geschrapt uit me leven… ik drink nu iedere dag Detox water (water met verse citroen) en weetje.
ik mis de cola echt niet. Ik ben ondertussen 4 kilo afgevallen ik woog eerst 88 kilo en ben 17 jaar.
De maaltijden schrap ik niet, het is alleen dat ik me bewust ga worden wat ik wel en niet kan eten.
ik vervang bijvoorbeeld zandkoekjes ( oghh zo trek er in) door zelf koekjes te maken met speltmeer & rijstestroop.
suikervrij eten is onwijs lastig omdat het in elk product zit..
maar het komt goed!
Beste Teni,
Ik hou al een tijdje je blogs bij en krijg er echt inspiratie van.
Ook juist de luchtige manier waarop je het schrijft zonder anderen iets op te leggen.
Ben altijd aan het schommelen geweest met gewicht, ben 1.75 lang.
Mijn “dunste” periode (in 2008) woog ik 68 kilo, mijn zwaarste periode heb ik gehad in één van de
meest stressvolle donkere jaren van mijn leven: 2013. En de kilo’s vlogen eraan. Zittend werk, geen avondsporter,
en vooral veel lekker eten, vaak ook zonder er bij na te denken. Het hoogste wat ik ooit bereikt heb is 86,5 kilo.
2014 was/is het tegenovergestelde, een heerlijk jaar waarin ik echt aan het bijkomen ben. Ik had weer goede moed en begon in februari met snoep etc. weg te laten en te sporten. Ik wilde van die “8” af!
Inmiddels is het bijna oktober en ben ik 11,5 kilo kwijt sinds februari. Ik beweeg superveel, ik woon 7 hoog en loop
altijd met de trap naar boven, neem overal de fiets naartoe of ik loop hele einden (dat was mij al niet vreemd want ik heb geen auto, maar heb ook vaak de neiging gehad om ff de bus te nemen etc.)
Het werkt ook heel ontspannend, kilometers wandelen, eindjes fietsen, thuis op de twiststepper/hometrainer 😛
Mp3 op volle toeren aan en gaan met die banaan!
Qua voeding heb ik wel vaak dingen uitgeprobeerd maar nu heb ik iets gevonden waar ik me goed bij voel:
Periodiek vasten. Ik sta niet te vroeg op (heb helaas momenteel geen werk), ik begin mijn eetperiode om 12 uur en eet voor het laatst rond 18:00 uur. Daarna niets meer en dat is zeer goed te doen.
Daarbij eet ik veel eiwitten en vetten, en weinig koolhydraten. Wel groenten en fruit.
Eens in de 2 weken kan ik wel weer eens een flinke “ik-MOET-suiker”-bui hebben en geef daar ook lekker aan toe,
ik voel me daar goed bij en kan ook heel makkelijk mijn gezonde patroon weer oppakken na het zondigen.
Het is zo leuk om te horen “ben je afgevallen?!” of “Je bent veel dunner geworden!” en lekker in je vel te zitten…
Wel merk ik na het eten van een dagje (of soms 2) suiker/koolhydraten, dat er gelijk weer een kilo bij zit. Allemaal vocht. Na 2 dagen koolhydraatarm, zoutarm etc. ben ik die kilo ook gelijk weer kwijt. Ik hoop nog zo’n 5 kilo kwijt te raken
en dat hoeft van mij niet snel. Het is er ook niet in 1 dag aangekomen, nietwaar? 😉
Ik hou je blog bij en hoop nog veel van je te lezen,
ik weet zeker dat je héél veel mensen inspireert!
Liefs, Amanda