Ik vertel in meerdere artikelen waarom het zo belangrijk is om voldoende te eten. Of je nu wilt afvallen, spieren opbouwen of gewoon gezond en fit wilt blijven. Het is belangrijk om niet te weinig calorieën binnen te krijgen. Voor veel mensen is dat een enge gedachte, om ineens meer te gaan eten terwijl hun bedoeling juist is om af te vallen. Het voelt gewoon niet helemaal juist om dan meer te moeten eten. Hoe kom je nu van die angst af?
Ik zeg vaak “je lichaam denkt” .. Dat is misschien een beetje gek, maar zo maak ik hopelijk duidelijk dat je lichaam van binnen niet exact uitvoert wat jij met je hersenen bedenkt. Oftewel; je lichaam heeft een eigen “brein” en reageert op een bepaalde manier op prikkels. En “helaas” stamt deze manier van reageren op prikkels uit een wat oudere tijd, niet op een tijd zoals nu: waar we omringd zijn met MEGA veel eten, overal en nergens en ook nog eens binnen handbereik.
Als je onderstaande theorie even goed begrijpt, wordt het hopelijk weer wat duidelijker:
Onze lichamen reageren nog vaak op prikkels zoals in de oertijd. Oftewel: VETopslag in je lijf, was iets kostbaars voor je lijf. Want hoe meer vet je had, hoe duidelijker het was dat je goed gevoedt werd en er voldoende eten was. Vetopslag betekende dus ook dat je meer kans had op het overleven van een hongersnood. En vroeger (heel vroeger) was er niet zó veel voedsel binnen handbereik (thuisbezorgd alleen al? Ehhhh!) zoals nu (supermarkten!). Eten was een stuk kostbaarder en moeilijker te krijgen. Dus was er vaker hongersnood dan er nu is (westerse wereld).
Bedenk je dus heel simpel dat jouw lichaam geen idee heeft van de huidige wereld waarin jij leeft en dus nog vaak reageert zoals het in de “oertijd” deed.
Krijgt je lichaam te weinig eten binnen omdat jij op dieet besluit te gaan? Dan denkt je lichaam NIET “Oh, ik heb waarschijnlijk teveel vet opgeslagen, want ik krijg nu ineens minder te eten.. Aha, ze gaat op dieet.. Oké, ik breek de vetten wel af”
Helaas pindakaas. Het tegenovergestelde gebeurt juist: “WAT! HONGERSNOOOOOOOOOD!!! HONGERSNOOOOODDD!!!! Ik houd zo hard mogelijk vast aan mijn vetreserves, en ik verlaag ook nog even mijn stofwisseling zodat ik niet onnodig veel calorieën ga verbranden! Oja, laat ik eerst maar die spieren afbreken, geen vet, geen vet, geen vet. En áls ik dan wat eten binnen krijgt, dan ga ik dat meteen opslaan als vet, zolang die reserves blijven want ik heb geen idee hoelang deze hongersnood zich nog aanhoudt.”
… Geeft dit wat verheldering? .. Juist ja. PRECIES het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken als je op dieet gaat. Dus onderschat het effect van een welgevoed lichaam niet. Dus de eerste reden waarom het belangrijk is om voldoende te eten is je stofwisseling, deze gaat omlaag bij te weinig voedsel inname:
Je stofwisseling gaat omlaag
Hoe doet je lichaam dit? Wanneer je lichaam door krijgt dat er te weinig energie binnen komt dan nodig is, dan verlaagt je lichaam zijn stofwisseling door middel van het verminderen van de afgifte van belangrijke hormonen. Wanneer je wilt afvallen en je je calorie deficit klein houdt (niet meer dan -500 calorieën), voelt je lichaam zich veilig genoeg om vetten aan te spreken en af te breken. Maak je calorie deficit een stuk groter en je lichaam zal dat gaan compenseren door het vetverbrandingssysteem “af te sluiten”, daar blijf je mooi vanaf! Denkt het lijf.
Negatieve cyclus -> nóg minder eten
En dit is wat héééééél veel mensen doen: ze gaan nóg minder eten omdat ze niet meer afvallen. Voor je het weet eet je 1200 of minder calorieën en je gewicht gaat er gewoon niet vanaf. En dan komen de vragen: “Ik eet heel weinig! Maar ik val nog steeds niet af! Hoe is dat toch mogelijk?” Tja.. Je moet dan toch echt wat meer gaan eten. En ik voel al dat je hierdoor lichtelijk in paniek raakt, want dat gevoel had ik eerst ook.
Houd je calorie inname in de gaten
Er is een verschil met obsessief bezig zijn met calorieën en “ongeveer weten hoeveel calorieën een bepaald product heeft”, zodat je er rekening mee kunt houden. De kennis hebben van de hoeveelheid calorieën van gezonde voedingsmiddelen is belangrijk, maar je hoeft ze niet te tellen. In het begin kan dit je een hoop inzicht geven als je ziet dat bijvoorbeeld pindakaas, havermout, noten etc. qua calorieën vrij hoog zitten, maar je lichaam ENORM voeden. Schrap ze niet uit je voedingspatroon, maar integreer ze op een manier die voor jou werkt. Bij mij: ik eet niet elke dag een bakje havermout waar ik het liefst een eetlepel cashewpasta doorheen doe. Maar zo hier en daar wel, vooral op dagen dat ik mijn grotere spiergroepen (benen!) train, heb ik de calorieën echt nodig. Dit is een lastige stap en kost ook wat tijd om mee te experimenteren, maar is naar mijn mening belangrijk voor succesvol afvallen en fit worden op lang termijn: FOREVER!
Rustig aan
Als je inderdaad van 1200 of minder calorieën komt (of een andere hoeveelheid die sowieso te weinig is voor jouw lichaamssamenstelling), spring dan niet ineens naar de 1800; je stofwisseling is simpelweg nog niet in staat om dat te handelen. Hierdoor vergroot je de kans op vetopslag juist. Maar doe het rustig aan door bijvoorbeeld je calorieën met 50-100 per dag, een week tegelijk, te verhogen. Dus als je nu 1200 eet, eet je deze week 1250 en volgende week 1300 per dag. Je zult langzamerhand veel meer energie hebben en ook meer vitamines en mineralen binnen krijgen die je lichaam gaan ondersteunen.
16 comments
Hahha ontzettend leuk geschreven, dat stemmetje van je lichaam 😉
hihi :$ 😀
Hoi Teni, Je schrijft dat je niet iedere dag havermout eet als ontbijt, ben benieuwd wat je op andere dagen dan eet! Aangezien ik weinig inspiratie heb voor ontbijt behoudens ‘iets’ met havermout (pap, cakeje enz)…. 🙂
Hoi Deidre!
Ik post om de zoveel tijd een voedingsdagboek waarbij ik niet letterlijk alle maaltijden laat zien, maar wel behoorlijk veel van wat ik de afgelopen tijd heb gegeten. Als je op de term “voedingsdagboek” zoekt, of “ontbijt”, dan komen er een hoop artikelen naar boven! (rechtsboven is de zoekbalk). Hopelijk kun je hier wat mee! 🙂
Snelle reactie 🙂 Ga ik vanavond eens doen. Fijne blog heb je, al veel recepten gemaakt welke eigenlijk altijd een succes zijn!
Hoi hoi weer zo’n goed blog. Wat ik me alleen nog afvraag is maakt het dan ook nog uit wat je eet?! Kun je dan het beste meer eiwitten eten en de koolhydraten verminderen (om vet te verbranden) of…? Ik wil namelijk heel graag strakker worden (dus mijn vetpercentage) verminderen. Ik sport zo’n 4 keer per week voornamelijk boksen (super trouwens) en krachttraining. Bedankt! Groetjes Ellen
Hoi Ellen,
De vraag die je me stelt kan ik helaas niet zo “1-2-3” beantwoorden. Want je hebt eiwitten, vetten en koolhydraten nodig en allemaal aansluitend op jouw lichaamssamenstelling, en jouw doel. Ik heb enkele artikelen over insuline (gevoeligheid), waarin ik wat specifieker in ga op koolhydraten en hoe dit werkt als je vet wilt verbranden.
Ik probeer altijd te vermijden om exact in hoeveelheden te spreken omdat dit altijd voor iedereen anders is en je hiervoor het beste dus naar een dietist zou kunnen gaan.
Dit zijn de artikelen die je misschien kunt gebruiken om zelf te bepalen hoe je de verhoudingen/hoeveelheden wilt indelen:
http://fitbeauty.nl/visuele-uitleg-hoe-je-vet-opslaat-insuline-gevoeligheid/
http://fitbeauty.nl/hoe-werkt-je-insuline-gevoeligheid-en-je-vetverbranding/
http://fitbeauty.nl/je-insuline-gevoeligheid-verhogen-hogere-vetverbranding/
http://fitbeauty.nl/glycemische-index-en-glycemische-load-insuline-gevoeligheid-beinvloeden/
http://fitbeauty.nl/vet-eten-helpt-bij-de-vetverbranding/
http://fitbeauty.nl/waarom-je-vet-moet-eten-om-vet-te-verbranden/
Liefs!
Goed artikel en heel duidelijk! Ik vind je blog echt geweldig. Ik leer er hier elke dag wat van! 🙂
Woohoo!! Super om te lezen Nicole 🙂
I love u
Aaaawww!!!! <3
Weer zo’n helder artikel! Super 🙂
Hi Teni, goed artikel! Zoals altijd :p ik vind jouw artikelen altijd heel informatief :). Een vraagje: ik sport sinds eind januari al 5 keer per week, maar ik word woensdag geopereerd en mag dan 6 weken niet sporten. Dit betekent dat ik extra goed op mijn voeding moet letten, maar hoe pak ik dit aan? Ik wil niet aankomen namelijk. Het 6 weken niet kunnen bewegen maakt mij echt bang. Ik ga 4 weken proberen…
Toch jammer dat er nog steeds diëtisten zijn die iets compleet anders adviseren. Was gisteren bij de diëtist en kreeg eigenlijk het volgende schema mee:
S ochtend 2 sneeën brood
S middags 3 sneeën brood
S avonds 55 gram rijst (ongekookt) met mager vlees en warme en koude groente
Geen! Tussendoortjes
Dat had ik zelf nog kunnen verzinnen. Toen ik vroeg om wat meer afwisseling etc kreeg ik de reactie: nou je zou roggebrood kunnen proberen
*facepalm* nou als ik in het vervolg nog eens advies nodig heb dan kijk ik wel op jouw blog, daar heb ik pas wat aan! 😉
MIJN HEMEL. Inderdaad *facepalm*..
Maar ik moet je zeggen dat er tijdens mijn opleiding dit ook veel is meegegeven als advies. Niet heel veel “out of the box thinking”, hopelijk is dat nu een beetje veranderd..
Wel lief dat je op mn blog blijft kijken dan, haha!
Hey Teni,
Wat een leuk artikel en wat leer ik veel van jou! Ik heb een vraagje, als je dan langzaam je calorieiname weer gaat opbouwen, kom je dan ook aan? Of juist omdat je het zo langzaam opbouwt niet?