Even voor de duidelijkheid: de stoelgang is een functie die bij het leven hoort en het zou niet genant of beschamend moeten zijn. Iedereen gaat naar het toilet! En als we gaan, denken we er niet teveel bij na, toch? Wanneer alles in orde is en gaat zoals het hoort, nemen we het voor lief. Maar als het eens misgaat, dan zijn we van slag. Voornamelijk omdat het sociaal ‘onacceptabel’ is om te praten over je darmklachten. We hebben geen moeite met praten over hoofdpijn of klachten bij het ongesteld worden, maar als we veel te vaak naar de wc moeten, of helemaal niet, dan is er niemand die we het echt kunnen en willen vertellen…
De Engelse vertaling van darm is gut. En wanneer ze de zin “What does your gut tell you?” gebruiken, bedoelen ze niet letterlijk je darm, maar bedoelen ze: “Wat vertelt je gevoel je?”. Is dat niet interessant? Blijkbaar is er een link tussen je gevoelens en je darmen.
Je herkent vast wel de krampen in je buik en de misselijkheid wanneer je heel erg zenuwachtig bent, iets niet wilt doen of ergens heel erg tegenop zit. Daarom is het vaak zo dat mensen die langdurig stress ervaren, ook darmklachten hebben. Bij sommigen uit dit zich in obstipatie en bij anderen in diarree. Ja, ik zei het woord: diarree. Het is belangrijk dat dit soort dingen boven tafel komen omdat er zó veel mensen zijn die hier last van hebben maar er niet over praten of er iets aan doen.
Komt erbij dat vele artsen eigenlijk geen flauw idee hebben over de relatie van voeding met je lichaam. Artsen worden tegenwoordig opgeleid vanuit het medische (medicijnen) oogpunt en krijgen weinig informatie over de functie van voeding. Dus wanneer er dan eindelijk iemand naar de arts gaat met darmklachten, krijgen ze vaak medicijnen voorgeschreven die tegen de obstipatie of diarree werken.
Nadeel hiervan is, dat medicijnen alleen de symptomen verhelpen. Maar niet de oorzaak van de symptomen. Dit is 9 van de 10 keer: voeding.
Veel mannen hebben geen probleem om over dit onderwerp te praten of er zelfs grapjes over te maken. Voor vrouwen is dat anders, vrouwen ‘horen’ hier niet over te praten. En hierdoor leiden vrouwen in stilte over hun darmklachten voor een hele lange periode. De darm wordt dan het middelpunt van het leven van de vrouw. Alles wordt gepland met de darm in gedachte: vakanties, lange bus of treinreizen (is er een wc in de buurt?), etentjes bij vrienden (hoe ga ik dat overleven?) etc.
Herkenbaar?
Omdat dit een vrij breed onderwerp is en ik er heel veel informatie over weet en wil delen, ga ik het onderverdelen in verschillende artikelen. En elk artikel zal ik een klein stukje uitleg geven over de darmen en afsluiten met wat tips of het beantwoorden van vragen die ik krijg.
Vraag: Wat is een normale stoelgang?
Normaal blijft altijd een vaag begrip. Wat normaal is voor de ene persoon kan weer abnormaal zijn voor de andere. Maar om je een beeld te geven wat ‘normaal’ kan zijn: 2 keer per dag tot 3 keer per week.
Is het meer of minder dan dit? Dan kan het zijn dat er wat aan de hand is. Heb je echter geen last van je darmen? Dan hoef je je ook nergens druk over te maken.
Valt jouw stoelgang binnen deze “normaal normen” maar heb je wel degelijk last van je darmen? Dan is het tijd voor wat inspectie. En hier kun je gemakkelijk zelf mee beginnen.
Het allereerste advies dat ik áltijd geef is: drink de komende twee weken geen koemelk en eet geen brood. Deze twee voedingsmiddelen zijn vaak de basis van darmklachten. Door deze voor een tijdje te schrappen kun je met een ‘schone lei’ starten.
Heb je na twee weken nog steeds darmklachten? Dan kijken we verder. Binnen twee weken komt er een vervolg artikel over wat de volgende stap kan zijn als je nog steeds last hebt van je darmen.
En onthoud: darmklachten zijn niet iets waar je mee hoort te leven, deze zijn vaak eenvoudig met voeding op te lossen. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en bij te houden wanneer je last krijgt en wat je er vlak voor hebt gegeten.
Stap voor stap komen we er.
Kijk ook even naar dit artikel over darmklachten:
3 comments
Hi Teni, ik vroeg mij af wat jij als vervanging voor brood eet. Brood is namelijk een basis die veel mensen aanhouden, voornamelijk met lunch en ontbijt.
Hee Kim! Dat is een hele goede en lastige vraag. Omdat we in Nederland zoveel brood eten (ontbijt + lunch en soms ook als tussendoortje). Brood is namelijk in zulke mate bewerkt dat de gluten die brood bevat moeilijk te verteren zijn door ons lichaam. Gluten gaan aan de rand van je dunne darm zitten en maken het moeilijker om andere voedingsstoffen op te laten nemen, daardoor “kan” het gebeuren dat je darmklachten krijgt. Maar dat hoeft dus niet. Vervangers voor brood is lastig als je echt van brood houdt! Roggebrood lijkt het meest op brood wat nog oke is. Ik zal binnenkort even een goed artikel hierover maken en even de supermarkt in duiken om te kijken naar de beste alternatieven 🙂
… [Trackback]…
[…] Read More Infos here: fitbeauty.nl/darmklachten-we-durven-er-niet-over-te-praten-maar-ze-zijn-er-wel/ […]…