Moet je nou wel of geen calorieën tellen? Er wordt me wel eens gevraagd waarom er geen calorieën bij mijn recepten staan, of waarom ik het niet zo vaak over calorieën heb. Eigenlijk vind ik dit een goed moment om het een en ander uit te leggen omtrent wel/geen calorieën tellen.
Obsessie periode
Een hele tijd geleden vertelde ik in een artikel waarom ik geen calorieën tel. Dit heeft grotendeels te maken met het ‘risico’ om er helemaal door geobsedeerd te raken en alle voedingsmiddelen vervolgens met “goed” of “slecht” te bestempelen puur gebaseerd op calorieën en niet op voedingswaarde. Ik heb zo’n fase gehad in één van de eerste jaren van de opleiding Voeding&Diëtetiek. We leerden de calorische waarde van verschillende voedingsmiddelen en ineens schrok ik zo van de getallen omtrent noten, kaas en olie dat ik begon met het bijhouden van elke calorie.
Het effect daarvan was dat ik niet meer genoot van iets dat ik at, niet meer verzadigd raakte en het belangrijkste: mijn lichaam niet meer voedde met de juiste voedingsstoffen. Ik vergreep me aan allerlei light producten, rare zoetstoffen die ik door mijn koffie deed en at de hele dag alleen magere yoghurt enzo. Haha. Natuurlijk met hier en daar een stuk fruit en wat salades. Maar mijn mindset was niet zo zeer gericht op het voeden van mijn lijf, maar alleen op de calorieën.
Kennis ervan is iets anders dan een obsessie hebben
Goed. Laat ik nu zeggen dat ik allang voorbij dat punt ben en dat ik de nodige kennis heb om keuzes te kunnen maken gebaseerd op voedingswaarde maar ook op calorieën. Ja je leest het goed, ik baseer mijn voedingskeuzes vandaag nog steeds, rekening houdend met calorieën. Maar er zit een verschil in de houding en mindset nu, tegenover die van enkele jaren geleden.
Het is naar mijn mening belangrijk om te weten wat de calorische waarde is van de voeding die je eet, maar er niet door geobsedeerd te raken. Het verschil zit hem namelijk in het feit dat als je gericht wilt afvallen of aankomen je niet naïef kunt zijn omtrent de voeding die je eet. En met naïef bedoel ik dat je af gaat op wat je hebt gehoord. Tuurlijk is notenpasta gezond, het bevat talloze voedingsstoffen en goede vetten, maar tegelijkertijd ook een hoop calorieën. Natuurlijk is havermout ook supergezond en geeft je een verzadigd gevoel, maar ook havermout bevat aardig wat calorieën.
Schrik nu alsjeblieft niet van wat ik zeg, want als je wél schrikt, dan lijkt het me verstandig dat je kennis gaat opdoen omtrent de calorische waarde van voedingsmiddelen. Of eigenlijk zeg ik het verkeerd, ik bedoel:
BEN JE NIET TEVREDEN MET JE LIJF + DOE JE AL ENIGE TIJD, NAAR JOUW MENING JE BEST OM AF TE VALLEN / AAN TE KOMEN + HEB JE GEEN IDEE VAN DE CALORISCHE WAARDE VAN VOEDINGSMIDDELEN
DAN, lijkt het me de moeite waard om hier kennis over op te doen. Kennis opdoen en ernaar handelen is iets anders dan obsessief omgaan met eten en calorieën. Boeit het je verder allemaal niet, ben je tevreden met je lijf, sport je gewoon lekker en zie je je lijf strakker of sterker worden en vind je het allemaal wel prima? Dan is er naar mijn mening ook geen reden toe om je kennis hierin te vergroten.
Dus nogmaals, het verschilt per persoon of het handig is om de kennis omtrent voedingsmiddelen en hun bijbehorende calorische waarde te weten.
Ik ben benieuwd hoe jullie hiermee omgaan? Tellen jullie calorieën? Voelen jullie aan wat je lichaam nodig heeft? Hebben jullie de kennis? Boeit het allemaal niet? Let me know!
22 comments
Goed artikel!
ik zit hier de laatste tijd een beetje mee, ik vulde bijna obsessief de myfitnesspal app in en werd er bijna kriegelig van als dit niet kon. Het werd ook een sport om onder m’n dagelijkse caloriebehoefte te zitten, gaf voldoening als ik zag dat het gelukt was.
ik eet voornamelijk dingen die ik zelf maak en voornamelijk gezond. De ongezonde dingen die ik at vulde ik niet eens in in de app haha, hoezo jezelf voor de gek houden.
ik moet het nu gaan loslaten, ik weet prima wat goed voor me is en wat niet. Dus die app ga ik lekker niet meer gebruiken, is een stuk gezonder voor me 😉
Jaaa dat het bijna een sport wordt om onder je behoefte te zitten herken ik heel erg! Dat had ik vroeger ook heel erg.
Als je eenmaal door hebt hoeveel in wat zit, kun je er denk ik, wat soepeler mee om gaan zonder alles bij te houden.
Jeetje het is bijna een viecht geworden hierboven, haha
Heey!
Interessant artikel!
Ik tel meestal wel mn calorieën omdat ik anders te weinig ga eten, heb jij dat niet? Soms als ik gewoon normaal eet kom ik maar op 1500 calorieën.. Als ik dit weet probeer ik vaak nog wat meer te eten, al weet ik niet zo goed wat ik nog kan eten..?
Haha wow ik heb eerder het omgekeerde 😉 Dat ik teveel eet!
Maar wanneer eet je teveel? Thats the question!
Teni,
Je lichaam behandelt de verschillende calorien ook op een andere wijze toch? Calorien met een hoge glycemische index hebben een ander effect op je lichaam en suikerspiegel; daar kun je beter niet teveel van eten. Maar eiwitten hebben ook weer een ander invloed op je metabolisme, hongergevoel e.d. Van producten die hoge suiker gehalte hebben, krijg je op den duur meer honger is mijn ervaring. Misschien dat je hier ook een artikel aan kunt wijden. Hoe hebben verschillende voedingsmiddelen/calorien invloed op je lichaam? Bedankt.
Hallo!
Wat een leuk artikel weer!
Zelf tel ik calorieen maar meer om zelf een idee te hebben hoeveel ik eigenlijk ongeveer binnen krijg. daarnaast vind ik het erg lastig om steeds weer lekkere gezonde dingen uit te proberen. haha.
Kennis heb ik er (helaas) niet echt over. Zelf vind ik het moeilijk om te beoordelen of een artikel/verhaal op internet nou echt is of niet. 😉 haha.
Groetjess!
Ik ben sinds kort begonnen met het bijhouden van mijn calorieën. Eerst heb ik mijn BMR berekend dus het aantal calorieën dat ik nodig heb in verhouding tot mijn leeftijd en activiteitsniveau en ben hier 20% onder gaan zitten om zodoende mijn calorieën doel te bepalen en in te kunnen voeren. Ik sport veel maar mijn vet% blijft hoog dus ik wil kijken of dit helpt laatstgenoemde te verlagen. Ik doe dit nu twee weken en ik moet zeggen dat het wel een eye opener is. Ik dacht dat ik goed bezig was maar ik at veel voedingsmiddelen met een hoog aantal calorieën zoals noten, Griekse yoghurt en havermout en tja afvallen is een simpele rekensom van meer verbranden dan je tot je neemt (en ook al sport je veel het zal je nog tegen vallen wat je aan calorieën verbrand in een uur. Zeker met krachttraining). Ik eet nog steeds wat ik wil maar probeer door bijvoorbeeld portiecontrole toch mijn caloriedoel te halen (50 g havermout afwegen ipv gewoon lekker een bak volscheppen bijvoorbeeld. By the way dit zijn 190 calorieën en dan heb je er verder nog niks in he haha). Ik ben me echt veel bewuster geworden van eea. Risico van doorslaan erken ik ook en ik zeker ook nu al aanwezig maar aan de andere kant is het ook een goede ruggensteun. Ik geef mezelf een dag per week vrij af dan hoef ik niks in te voeren. Grappig is dat je dan ook niet al je goede werk teniet wil doen en ik me dus nog redelijk aan mijn voedingsschema houd terwijl ik voorheen helemaal los ging op een cheatdag. Verschil is nu dus dat je weet wat je dan wegwerkt aan calorieën (en dat is vaak heel veel!!) en dat beschermt dan toch als het ware….ja voor nu ben ik er heel blij mee.
Ik heb vroeger elk dieet geprobeerd. Weight watchers,herbalife en dus ook calorieën tellen. En ja ook ik vergreep me naar light producten en zoetstoffen in m’n koffie. Ondertussen dieet ik niet meer (= toch niet vol te houden!) en ik tel ook geen calorie meer. Ik ben me wel bewust van het aantal calorieën in de voedingsmiddelen dat ik eet maar tellen doe ik niet. Geef me maar lekkere olijfolie en noten en GEEN light producten, ookal hebben die minder calorieën! Ik snap dat het voor sommige mensen een houvast is (net zoals de punten bij WW) maar het gevaar is er inderdaad dat het obsessief kan worden.
Dit is zo herkenbaar helaas! Toen ik begon met mijn gezonde leefstijl (ik was toen 13 jaar, ben nu 14) ben ik ook calorien gaan tellen. Ik schrok nogal van alle cijfers (noten idd!) en ben toen heel obsessief geworden. Ik had geen idee hoeveel calorien ik nodig had en dacht zelf aan ongeveer 1500. Het gaf me een kick om eronder te zitten en daardoor at ik steeds minder. Ik voelde me bijna altijd heel slap, ook was ik ellendig wanneer ik na het avondeten ‘nog een appel had gegeten’… Gelukkig ontdekte ik fitbeauty en je zou bijna kunnen zeggen dat je mijn redding bent geweest! Ik eet nu meer en voel me stukken beter 🙂 Het calorien tellen zit er nog wel in, maar ik heb niet meer de drang om onder mijn ‘doel’ te zitten (ik streef naar 1800 calorien per dag) . Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar jouw inname. Af en toe lijkt het wat weinig, maar wie ben ik om daar over te oordelen en ik probeer ook niet af te vallen 🙂 Ooit was ik dus ook heel obsessief maar nu gaat het stukken beter! To be honest: noten zijn veel te lekker om niet te eten! Liefs, Elsa
Super goed artikel Teni! Ik ben het helemaal met je eens, betreft de focus op de voedingswaarde en niet alleen maar op calorieën. Ik heb zo periodes dat ik het bijhoud en soms ook periodes niet. Op momenten dat ik de focus verlies, helpt het mij om weer even een tijdje calorieën te tellen. Het geeft me soort van overzicht en vaak behaal ik mijn doelen dan gemakkelijker. Uiteindelijk na een tijdje merk ik inderdaad dat het een soort obsessie wordt (totaal niet de bedoeling). Ik probeer dan eigenlijk gelijk weer te stoppen.
Nee ik tel geen calorieën omdat ik er niet in geloof. Ik geloof dat als je onbewerkte voeding eet en veel afwisselt je je lichaam alles geeft wat het nodig heeft en je dus niet aankomt/afvalt. En dan moet je inderdaad niet de hele dag amandelpasta of havermout eten, maar afwisselen.
Ik hoor graag je reactie hierop Teni.
Hoi Angela,
Bedankt voor je comment!
Ik ben het helemaal met je eens, en zoals ik het lees lijkt het alsof je prima de balans hebt gevonden bij jezelf. Echter heeft niet iedereen dit en is de balans bij velen, onder andere mij, vaak verstoord. Ik wil niet altijd alleen maar onbewerkt voedsel eten, ik wil af en toe genieten van een taartje of iets anders, daarnaast geef je aan dat je inderdaad niet de hele dag amandelpasta moet eten, maar moet afwisselen, hiermee geef je aan dat je de kennis hebt omtrent deze voedingsmiddelen, ook dat heeft niet iedereen.
Soms zie ik mensen de hele dag door noten eten onder het mom van “het is toch gezond”, JAZEKER, het is supergezond, maar dat is misschien wel een reden waarom iemand niet afvalt, zonder dat diegene dat weet.
Ik geloof niet dat calorieen tellen voor iedereen een oplossing is, sterker nog: liever niet. Maar er bewust van zijn is iets anders dan alles tellen. Dat is waar ik achter sta 🙂
Ik zou er niet gelukkiger van worden (calorieënn tellen). Onbewerkt (clean) eten en waar veel voedingstoffen in zitten geeft mij wel een goed gevoel!
PS
van die foto krijg ik honger!!! hahah
Ik ben onlangs bij de diëtiste geweest, niet omdat ik te zwaar ben, maar wel een erg hoog vetpercentage heb. Na een aantal weken intensief sporten en opletten wat ik eet was het wel iets afgenomen, maar niet veel. Ik hield soms een dag mijn calorieën bij en wist dat ik gemiddeld onder de 1000 uitkom op een gewone dag (uitzonderingen zoals dagen met taart of iets lekker daar gelaten, dan kwam ik er natuurlijk wel boven). Maar het grootste deel van de week at ik rond de 700-1000 calorieën. Ik eet dus (al jarenlang) structureel te weinig als je kijkt naar hoeveel calorieën mijn lichaam überhaupt nodig heeft om te kunnen ‘werken’. Het is wel verwarrend voor mij dat mijn vetpercentage zo hoog is, terwijl ik juist zo weinig at. Maar nu hou ik mijn eten elke dag bij en heb ik met de diëtiste afgesproken om rond de 1400 calorieën eten. Soms kom ik er ‘s avonds achter dat ik nog heel wat ‘bij te eten heb’. Veel dingen die ik eet slaan nu ook niet zo aan (een mandarijntje, een gekookt eitje, worteltjes). Ik leer er wel veel van! Calorieën tellen heeft in mijn geval wel inzicht gegeven, maar ik heb ook wel eens een dag gehad dat ik veel gesnoept had en zelfs toen nog niet eens boven de 1400 kwam, toen besefte ik me inderdaad dat er twee dingen zijn. Je let op je calorieën én daarnaast of de producten ook voedzaam zijn die je hebt gegeten. Je kunt je voor … calorieën volstoppen met snoep, taart en lekkere dingen of je voedt jezelf met gezonde dingen.
Mooi stukje hoor !!! Ikzelf ben me bewust van calorieën. Ik weet dus dat noten, havermout, avocado’s, olijfolie, enz. behoorlijk wat calorieën bevatten en toch voel ik me niet slecht als ik ervan eet. In tegendeel ik besef dat het goede producten zijn, die mijn lijf voeden. Anders is het weer met taartjes, snoep of chocolade. Wanneer ik daarvan eet, dan voel ik mezelf schuldig en slecht dat ik mijn lichaam vol heb gestoken met brol !!!
Ik denk dat het idd gewoon belangrijk is om besef te hebben van dat sommige dingen behoorlijk wat calorieën hebben en dat niet ook niet verstandig is een volledig zak noten op te eten 😉
Ik gebruik altijd My Fitness Pal om m’n calorieen bij te houden omdat ik anders ongemerkt veel te veel binnenkrijg. Ik heb juist een tijdje geen calorieen geteld en ben hierdoor een paar kilo aangekomen die ik er nu weer af probeer te krijgen, o.a. door in te vullen hoeveel ik binnen heb gekregen. En ook wat ik heb binnengekregen aangezien het niet alleen gaat om het aantal calorieen maar vooral ook om wat voor soort calorieen. Het fijne van deze app is dat je ook kunt invullen wat je sport. Op dagen dat ik sport probeer ik quitte te spelen en op deze manier probeer ik die overtollige kilo’s weer kwijt te raken.
Dag Teni,
Ik volg je blog al sinds begin vorig jaar…
Ik zocht tips om gezond af te vallen en zo kwam ik op je site terecht.
Ik weet niet of je deze comment nog zal lezen, maar ik zit met een vraagje…
In januari 2013 ben ik gestart aan 65 kg, nu zit ik op 57 kg, ik heb het dus op de trage, “juiste” manier gedaan.
Door gewoon gezond te eten en 3 keer per week te sporten. Ik zou graag nog 2 kg afvallen, om op die voor mij
“magische” 55 kg te eindigen…
Ik heb uitgerekend dat ik voor mijn gewicht en lengte (57 kg en 1m63), 1900 kcal per dag mag eten om op dit gewicht te blijven. Ik eet van maandag tem vrijdag maximum 1200 kcal – gisteren bv. maar 950 kcal – (op dinsdag en donderdag sport, telkens – 500 kcal) en op zaterdag en zondag eet ik maximum 1900 kcal (op zondag ga ik ook sporten, ook – 500 kcal).
Is dit een gezonde manier? Komt mijn lichaam op deze manier niet in die bevreesde spaarstand terecht?
Want ik wil die laatste 2 kg er vrij vlot af krijgen…
Teni, bedankt voor je blog. Het heeft mij samen met heel wat wilskracht, reeds ver gekregen. 🙂
Liefs,
Melody
Zo herkenbaar die angsten! Inmiddels heb ik mij meer verdiept in voeding en eet ik vetter en meer dan ooit daarvoor en pas nu lijk ik die vijf kilo -die ik al meer dan 10 jaar kwijt wil- kwijt te raken! Dieten met calorien tellen zorgde er elke keer weer voor dat ik bang werd om te eten, waardoor ik veel te weinig of slecht ging eten en niets afviel of snel weer aankwam.
Overigens eet ik wel heel ‘clean’ en geniet soms van zelfgemaakte gezonde taartjes of snacks. Geen junk meer voor mij!
Yep! Gebruik de calorieënteller van Lifesum. Zo houd ik voor mijn gevoel grip op de situatie. En zo ben ik inmiddels ook 25 kilo kwijt. Het helpt me keuzes te maken. Maar ja, het houd me ook soort van in de ban. Niet extreem want vorige week heb ik me in Disneyland gewoon laten gaan. Met gevolg.. 2 kilo erbij :-(. En vanaf zaterdag weer begonnen met tellen. En die 2 kilo zijn alweer bijna eraf.. Voorlopig geeft het me hoop. Maar op het gebied van voeding heb ik nog veel te leren!