Ik laat graag mijn stem horen vanuit mijn artikelen. Lekker makkelijk he? Achter mn laptopje! Haha. Anyway, de bezoekersaantallen op mn blog zijn het afgelopen jaar flink ontploft als ik dat zo mag stellen. En dat vind ik helemaal geweldig! Maar waar het ook in resulteert (en dat is heel logisch) is dat mensen niet “het hele verhaal” weten of de achtergrond informatie waaruit ik een bepaalde conclusie trek of beslissing maak. Logisch, je gaat niet 500 artikelen terug lezen om die ene zin te vinden. Dus bij deze schrijf ik maar al te graag nog even een artikel wat mijn beweegredenen zijn om “suikervrij” te gaan voor 14 dagen.
Suiker…. vrij
Even een aantal quotes uit eerdere artikelen op een rij:
“14 dagen suikervrij 2015” : “Als we echt kijken naar de term suiker als glucose, dan kun je tot de conclusie komen dat je bijna niks meer mag eten. Alles met koolhydraten wordt uiteindelijk in je lijf afgebroken tot glucose. En koolhydraten zitten in natuurlijk rijst, pasta, aardappelen en brood, maar ook in groente, fruit, peulvruchten etc. etc. Dus 100% suikervrij/glucosevrij is niet waar ik naar streef en zie ik ook niet echt de gezondheidsvoordelen van in. Maar ik heb voor mezelf wel een duidelijke scheidingslijn, en deze lijn heb ik bepaald op een leefstijl die voor mij “te doen is”, zelfs als zou ik het maanden of jaren moeten volhouden (is niet per se mijn doel hoor).”
“Waar trek ik de grens tussen wel en niet suikervrij?” “Afkicken van onnodig snoepen en snacken – Ik heb deze challenge nodig voor mezelf, om zelf weer even een “boost” te krijgen door tijdelijk 100% niet te snoepen en te snacken in de vorm van chips, repen witte chocolade, snoepjes bij de kruidvat, taartjes in koffietentjes etc. Door zo’n challenge te doen schrap ik in eerste instantie al deze suikers voor een periode; afkicken!”
“Zijn koolhydraten nou gezond of ongezond?“ “Hoe zit dat toch met die koolhydraten! Zijn ze nou je vriend of je vijand? Ik krijg vaak opmerkingen zoals “Oh je eet geen brood.. Tja, zeker die koolhydraten hé!?” of “Ik ga een week geen koolhydraten eten” .. Dat doet me denken dat er een hoop onbekend is hoe het nou zit met de koolhydraten. Ik ga het zo simpel mogelijk proberen uit te leggen! Oja, laat ik even voorop stellen dat het bijna onmogelijk is om geen koolhydraten te eten…”
Suiker is suiker, je lichaam ziet het verschil niet
Tom Barten beschreef heel mooi laatst bij RTL late night dat wij mensen de voedingsmiddelen een (product)naam hebben gegeven. Maar dat onze lijven helemaal niet die herkenning hebben. Ons lichaam herkent eten aan 1. Koolhydraten 2. Vetten 3. Eiwitten 4. Alcohol 5. Micronutriënten
Dus of je nu een reep chocolade eet of 6 rijstwafels met jam en hagelslag, de reactie in je lijf wat betreft het suiker is hetzelfde (even vanuit gaande dat het dezelfde hoeveelheid grammen suiker zijn, ik heb dit niet nagerekend. Sorry.).
Dikke vette snoepkont
Dat ben ik ja. Ik kan urenlang gedachteloos snoepen. En dat doet mijn lijn niet echt goed, heb ik weer eens gemerkt. Door een challenge met mezelf aan te gaan en ineens een argument te hebben om niet te snoepen, helpt me! En zoals ik hierboven beschreef, gaat de suikerkick niet weg als ik 4 bananen ga eten ter vervanging van de snoep. Maar ik ga geen 4 bananen eten ter vervanging van de snoep. En daar zit het verschil hem in voor mij.
Even een ‘cut the crap’ periode inlassen, om weer bewust te worden van wat ik allemaal naar binnen werk. Dat is ook de reden waarom ik constant benadruk dat je er je eigen challenge van moet maken. Dat je beweegredenen juist moeten zijn en je weet waarvoor je het doet en vooral waarom je het doet.
Ik at vanochtend havermoutpap met peer erdoor en ik vond het stiekem vies. Ik wilde er een schep suiker bij doen… Niet gedaan. Meh. Kon me herinneren hoe lekker zoet ik het een aantal maanden geleden vond met zo’n peer erdoor, even doorzetten dus! De foto’s in dit artikel helpen ook niet echt he!
6 comments
Die foto’s helpen inderdaad niet haha! Ik heb afgelopen maand zo slecht gegeten en nu nog steeds een beetje omdat ik vanavond mijn verjaardagsfeestje vier en 3 geweldige soorten cupcakes heb gebakken (zal je er verder niet mee lastig vallen). Ik ga in elk geval van februari een cut the crap maand maken. Moet me gaan lukken haha!
Kleine tip voor je havermout, ik knijp ‘s ochtends gewoon een halve sinaasappel boven mijn havermout uit. Doe ik ook bij kwark en yoghurt trouwens. Geen agave oid meer nodig. Succes met je challenge!
Hoi Teni,
Super hoe duidelijk je alles op een rijtje zet! Alleen In het artikel beschrijf je dat je niet 4 bananen gaat eten ter vervanging van snoep, omdat dat hetzelfde effect zou hebben. Ik weet niet zeker of je dit bedoeld, maar bananen vallen onder de categorie ‘micronutriënten’, vol met voedingsstoffen waar je lichaam wat mee kan! Dus het is altijd nog beter om 4 bananen te eten dan snoep wat is gemaakt in een fabriek met chemische stoffen. Niet dat ik nu wil zeggen dat je lichaam blij wordt van 4 bananen tegelijk, maar ik denk dat je dat eigenlijk niet kan vergelijken met snoep of vind jij van wel?
Groetjes, Eva
Duidelijk artikel teni!
Succes!
Eigenlijk laat ik bijna nooit ergens een comment achter (behalve met winacties, shame on me!), maar ik wilde je wel even laten weten dat ik je blog zo waardeer! Je schrijft goed, zowel je zinsbouw en spelling als je schrijfstijl en daardoor zijn de (vaak super informatieve) artikelen heel lekker te lezen! Op deze manier maak je lastige onderwerpen goed te begrijpen. Ik ben fan 🙂
Wat lief dat je dit achterlaat Jorinde! Dankjewel 🙂