Raak je ook helemaal verward van de verschillende manieren waarop mensen eten en er geweldig en fit uit zien? Waardoor jij denkt: DIT MOET IK OOK DOEN! Sommige mensen zweren bij hun methode, wat natuurlijk nog meer toevoegt aan het verlangen van anderen om precies hetzelfde te doen. Maar wat is nou wat? En hoe kun je nou bepalen of iets echt werkt?
Calories in vs. calories out
Uiteindelijk komt afvallen en aankomen neer op hoeveel energie je binnen krijgt (voedsel; calorieën) en hoeveel energie je verbrandt. Natuurlijk speelt hier nog een hoop omheen zoals je hormonen, je spiermassa, je stofwisseling (overschat dit aub niet..) etc. Maar de basis komt toch echt neer op de energie balans.
Als we dit begrijpen en beseffen, dan kan alles ineens logisch beredeneerd worden
Macro’s
Dit is iets waar ik vóór 2014 nog nooit van had gehoord. Het bijhouden van je koolhydraten, eiwitten en vetten: Macronutriënten. Van te voren bepaal je (of wordt er voor je bepaald) wat jouw behoefte is aan calorieën om je doel te bereiken, en vervolgens wordt dit ingedeeld in een percentage koolhydraten, eiwitten en vetten. Alles wat je eet, moet dus binnen deze percentages en calorieën blijven. Of dit nu een chocoladereep is, of een wortel. Uiteindelijk gaat het dus om de cijfertjes met deze methode. En zoals je misschien kunt begrijpen, zal dit ook gewoon werken omdat er van te voren is bepaald wat qua cijfers en percentages nodig is om je doel te bereiken.
Calorieën tellen
Eigenlijk komt dit op hetzelfde neer als met macro’s, alleen houd je hier dus geen rekening met eiwitten, vetten en koolhydraten maar alleen met calorieën. Het nadeel hiervan kan zijn dat je niet inspeelt op je behoefte aan eiwitten bijvoorbeeld als je er veel naast traint en spieren wilt opbouwen. Voordeel kan weer zijn dat je niet van álles wat je eet bij hoeft te houden wat niet alleen de calorieën zijn, maar ook nog eens de macronutriënten. Dat noemen we nog eens dedicated met je voedsel aan de slag! Maar ook dit kan werken, als je eet naar je behoefte die je richting je doel brengen. Zo simpel is het.
Puur eten
Hierbij kijk je in principe niet naar de calorieën maar naar het voedingsmiddel zelf. Is het bewerkt? Is het verpakt? Zijn er stoffen aan toegevoegd? Op zich geeft deze manier van eten je een vrij duidelijke leidraad; groente, fruit, noten, vlees (optioneel), zaden, pitten, kruiden etc. Het voordeel hiervan kan zijn dat je je lijf in ieder geval voedt met vitamines en mineralen uit groente, fruit etc. Dit is naar mijn mening ook meer een leefstijl die zich niet per se focust op het behalen van bepaalde fitness doelen of “lichaamsvormen”, maar meer op het voeden van je lijf en je gezond en vitaal voelen. Het kan dus heel goed zijn dat je erg veel overgewicht hebt en je switcht naar puur eten en je hierdoor flink afvalt omdat je ineens je lijf beter voedt en door veel groente en fruit te eten je sowieso al minder calorieën binnen krijgt dan je eerdere voedingspatroon met misschien gefrituurd voedsel, pizza’s, hamburgers, snoep etc.
Het kan ook zijn dat je puur gaat eten en juist aankomt, denk eens aan noten, avocado’s etc. die ontzettend gezond zijn, maar nog steeds veel calorieën bevatten. Daar tegenover kun je weer stellen dat deze voedingsmiddelen je voorzien van de juiste vitamines en mineralen en je hierdoor minder ‘cravings’ geven. Dat verschilt bij iedereen.
Verschil moet er zijn, voor verschil in mensen
Gelukkig zijn we allemaal anders. En gelukkig zijn er meerdere wegen naar Rome. Dat betekent dat het altijd belangrijk is om te zoeken naar wat bij jouw past. Kijk eerst naar wat je überhaupt wilt. Wil je gezonder gaan eten zonder dat je echt een bepaald doel hebt? Dan zou ik zeggen, begin met het weglaten van pakjes en zakjes bij het bereiden van je maaltijden. Train je bijvoorbeeld voor een bepaald doel lichaam voor bijvoorbeeld je bruiloft of een fotoshoot of iets? Dan kan het handig zijn om met macro’s aan de slag te gaan, of met calorieën. Je kunt dit ook gewoon in combinatie doen met puur eten. Je hoeft bij calorieën en macro’s tellen natuurlijk niet alleen maar te letten op de cijfers, je kunt ook flink gaan laden met groente en fruit! Haha, wat gek dat ik dat zo zeg.
Zoals je misschien merkt probeer ik luchtig te schrijven over deze onderwerpen, met als achterliggende gedachte dat voor ieder iets anders kan werken of iets anders prettig kan voelen. Misschien word jij wel gestoord van het tellen van je calorieën en breng je hierdoor juist je gezondheid meer in gevaar door niet meer te letten op de voedingswaarde van iets, maar alleen maar op de cijfers. Maar misschien ook niet. In ieder geval hoop ik dat je in ziet dat er meerdere mogelijkheden zijn (meer dan deze 3 die ik kort heb beschreven) en je echt niet in de rondte hoeft te zoeken naar mensen met “mooie” lijven om hun manier van eten klakkeloos te kopieëren.
Find your own sparkle! Haha. wat een slechte zin voor het einde van dit artikel…
15 comments
Precies zo is het: gewoon doen waar je je lekker bij voelt. Ik heb elke variant al eens heel strikt geprobeerd, en nu voer ik een gecombineerd beleid (met heel veel cheat momenten haha) en dat werkt voor mij prima 🙂
Mooi! Ieder zn ding zo 🙂
Goed artikel!
Zelf houd ik mijn macro’s altijd bij via myfitnesspal. Werkt onwijs handig! Tel jij nu ook calorieen teni, of macro’s ?
Thanks Olivia! Ik ken veel mensen die het via myfitnesspal werken idd 🙂
Ik tel nu geen calorieën maar ik houd er heel goed rekening mee. Ik weet van alles wat ik eet wel ongeveer hoeveel qua portie en hoeveel kcal het bevat, maar exact alles tellen word ik soms een beetje gek van haha. :p
Teni, bedankt voor dit artikel. Erg informatief op deze vroege zondagmorgen 🙂
Ik ben zelf bezig met 4 kilo afvallen en tel daarom calorieën, en sport meer.
De Myfitnesspal is mijn alles gedurende dit proces. Nu weet ik bijvoorbeeld dat mijn porties kaas en pindakaas veel te groot waren, maar dat ik er dus nog wel steeds van kan genieten, als ik kleinere porties pak, haha.
Wat ik ook fijn vind aan de app, is dat hij aangeeft of ik genoeg van de drie soorten macro’s binnen krijg. En of ik bijvoorbeeld lekker een eitje kan koken als tussendoortje.
Het stimuleert heel erg om een caloriedoel te hebben waar ik me aan kan houden. Ik ben in 15 dagen tijd zelfs al 1.8 kilo kwijt.
Graag gedaan Emma! Precies wat jij beschrijft kwam ik enkele jaren geleden ook achter: kaas en pindakaas! haha 🙂
Goed bezig!
Ik houd mijn calorieën bij via de myfitnesspal app. Ik probeer echter wel op te letten dat ik deze calorieën niet vul met ongezond eten maar dat ik zo puur en onbewerkt mogelijk eet. Ik ben in dit laatste nog zoekende dus het lukt niet altijd, maar mijns inziens is een combinatie van calorieën tellen en puur eten wel mogelijk.
Zekerweten dat het mogelijk is! Goed bezig Marjolein 🙂
Ik wilde My Fitness Pall ook proberen want ik wéét dat ik teveel eet.
Alleen ik kan die portiegroottes niet aanpassen? Hij geeft gewoon 100 gram weer en ik kan dat niet aanpassen, super stom.
Verschil moet er zijn inderdaad, maar als je teveel focust op calorieën/macro’s tellen, denk ik wel dat je sneller een gebrek aan vitamine/mineralen oid KAN hebben. Af en toe een keer kijken hoeveel je binnenkrijgt is nooit verkeerd maar ik zou het dan doen in combinatie met clean eten. En inderdaad wat je zegt, er is niet één manier.
Dat blijft interessant!
Vind het ook lastig soms. Het is een beetje uitproberen waar je je het beste bij voelt.
Wat voor de een werkt, werkt voor de ander misschien helemaal niet zo goed.
Vroeger telde ik calorieën, maar al een hele tijd ben ik erachter dat ik dus graag met macro’s werk.
Vooral de koolhydraten hou ik graag wat in toom. Eet ik daar iets meer van, dan hou ik gelijk vocht vast en schiet mijn humeur alle kanten op. Alsof het dan uit balans is! Vetten eet ik genoeg en eiwitten ook, want ik sport graag en ben door deweeks ook heel veel in beweging (traplopen, heel veel en ver fietsen / lopen plus ik werk in de thuishulp dus altijd in beweging) en daar voel ik mij dan weer het beste bij.
Ja als ik IETS geleerd heb de afgelopen maanden dan is dat wel dat je moet doen waar JIJ je goed bij voelt! Ik heb met alle winden meegewaaid (supefoods allover, 100%clean, iifym, intuitief eten, vegan, detox etc etc) haha, maar nu doe ik gewoon wat werkt voor MIJ en dat is eens in de zoveel tijd macro’s tracken, zo weet ik wat ik ongeveer kan eten, en inmiddels kan ik het ook aardig zelf inschatten. Dus er is geen 1 beste methode! Mijn methode is: soms tracken, soms op gevoel eten, zoveel mogelijk gezond nutrientrijk voedsel met ruimte voor wat minder cleans :). Mede door jou ben ik in gaan zien dat te streng zijn voor jezelf en te streng een bepaald ‘methode’ volgen uiteindelijk averechts werkt!
Bij calorieën tellen heb ik me nooit goed gevoeld. Net zoals de foto waarop de chocolade staat afgebeeld naast een berg groenten en fruit. Je verliest dan misschien wel kilo’s, maar ben je dan gezond bezig? Ik denk ook dat je van calorieën tellen alleen maar geobsedeerd en gefrustreerd raakt (amai, dat klinkt wel een beetje erger dan ik bedoel : D). Mooi de manier waarop je uitgedrukt dat iedereen anders is en voor iedereen een andere methode het beste werkt!
Sofie x
Beste Teni,
Je slaat de spijker op zijn kop! Want inderdaad ben je gauw geneigd te gaan denken dat wanneer je bewust eet, je ongestoord je gang kunt gaan, door bijv. 2 handjes noten (en laat ik nou de meest vette variant het lekkerste vinden, de macadamia) paar flinke plakken zuurdesembrood met pesto, appelspeltcake, eieren, avacado’s etc etc te gaan eten. Nu merk ik inderdaad dat het niet bepaald werkt om af te vallen haha. Ik ben dan ook heel erg blij met de tip dat je met de myfitnesspal app dit goed kunt bijhouden. Maar voorop gesteld, ik ben me mede door jou bewust geworden van de goede voedingstoffen die ik tot me neem en dat is al een grote stap in de goede richting!! Nu nog in de juiste hoeveelheden
Ik volg de principes van Weight Watchers en vooral hun groene logo’s (dit zijn eigenlijk de meeste pure producten – groenten, fruit, magere yoghurt, magere melk, vlees, eiwitten, enz).
Tijdens de week hou ik mij aan mijn puntentotaal – tijdens de weekends sport ik extra en dan kan er ook al eens extra.
Alleen heb ik al gemerkt – door zo gezond te eten, wilt mijn lichaam al die vettige troep niet meer of toch veel minder. Vroeger moest ik de hele pizza op hebben, nu ben ik content met een stukje pizza. (daarbij een volledige pizza –> dit zou mij direct naar de toilet leiden…)