Het voelt zo tegenstrijdig allemaal. Zelfs (haha!) mijn artikelen. Aan de ene kant vertel ik je dat als je wilt afvallen of aankomen het uiteindelijk neer komt op de calorieën die je binnen krijgt vs. de calorieën die je verbrandt. En aan de andere kant vertel ik je weer hoe verschillend voedsel, verschillende effecten heeft in je lijf. Dus waar moet je nou op letten? Waar met nou de focus op? Calorieën? Voedingswaarde? Voedingsstoffen? Natuurlijke producten? HELP!
Het woord calorie brengt gewoon veel verwarring met zich mee. Omdat we misschien niet helemaal begrijpen wat het nou is (net als gluten). Het lijkt wel alsof we door calorieën een voedingsmiddel kunnen bestempelen als “goed” of “slecht”. Tenminste, vanaf het moment dat we een keer een dieet zijn gaan volgen en ineens moesten letten op calorieën, is er een soort duiveltje in ons hoofd gekropen die vanaf dat moment die cijfertjes als ‘kwaad’ bestempelde. Alsof je een zo laag mogelijk getal moest aanhouden en alles wat je wilde eten, zat vol met calorieën, vol met die cijfertjes. In plaats van dat je het zag voor wat het was: een maatstaf die weergeeft hoeveel energie je lichaam kan halen uit een voedingsmiddel.
Niet alle calorieën zijn gelijk?
Ik ben altijd wat huiverig omtrent de “gezonde calorieën” en “ongezonde calorieën”. Gezond of ongezond, als het teveel is, kom je aan, is het te weinig, val je af. Of het nu uit een avocado komt of uit een reep chocolade. Natuurlijk heeft een avocado een ander effect op je lijf, je hormonen en je verzadigingsgevoel, maar nu vond ik een wetenschappelijk onderzoek dat ik toch even met jullie wilde delen.
Uit het volgende onderzoek (1) kwam naar voren dat onze lichamen bewerkt voedsel (processed food) en onbewerkt/natuurlijk voedsel anders verteren. Er werd een experiment gedaan waarbij de deelnemers een snack kregen van rond de 600-800 calorieën. De ene groep kreeg een snack van bewerkt voedsel; witbrood met een kaasachtig product, de andere groep onbewerkt; een volkoren broodje met kaas. Nu kwam hieruit dat de groep met het volkoren broodje met kaas twee keer zoveel energie nodig had om het broodje af te breken en te verteren dan bij de andere groep.
Nu zijn de ingenomen calorieën natuurlijk nog steeds gelijk, maar wanneer je lichaam langer moet doen om bepaald voedsel af te breken, dan betekent dat automatisch dat je ook langer een verzadigd gevoel hebt en langer ‘vol’ zit. En in dit voorbeeld verbruik je dus ook meer energie (calorieën) om dit voedsel af te breken in je lijf. Kleine “win-win situatietjes”. Dragen allemaal bij aan het geheel zou je kunnen zeggen!
Iets om over na te denken, niet waar?
11 comments
Goedemorgen Teni,
Erg interessant om ook dit weer te lezen. Ik heb me de laatste maanden goed verdiept in wat jij allemaal over voedsel, training en gezondheid heb geschreven. Je hebt me ontzettend veel geleerd door alles is gewone mensen taal te vertellen! Bedankt!!
Groetjes KellyCatharina
Aaah dankjewel voor je lieve bericht Kelly! 🙂 En graag gedaan!
Liefs,
Teni
Duidelijk uitgelegd! Gezond eten en niet teveel calorieen is uiteindelijk ook waar ik voor ga 🙂
juistem! 🙂
Fijn Teni, dat je dit wetenschappelijk artikel met ons gedeeld hebt!
Daarom is jouw site ook zo goed en leuk. Je schrijft leuk en interessant maar je zorgt er voor dat het wetenschappelijk onderbouwt is en dat is super!
Aaaah superlief Esther! Dankjewel 🙂
Waarom zet je er nou toch altijd van die plaatjes bij van cakejes enzo 😉
Is echt mijn ding, haha. Sorry!
Super bedankt weer voor dit artikel. Ik leer hier bijna elke dag weer iets heel waardevols! Bedankt dat je je kennis met ons deelt. De wereld van voedingstoffen wordt stapje voor stapje voor leken iets duidelijker.
Wat leuk om te lezen 🙂 Graag gedaan Emma! 🙂
ooh teni, wat fijn jouw blogs!! iedere dag weer een feestje om te lezen.. leerzaam! ga zo door kanjer!