Ik heb jullie gehoord! Het was weer hoog tijd voor een recept. Bosbessen Bol! Een soort oliebol, maar dan met bosbessen en niet gefrituurd. Je kunt ze glutenvrij maken en ook suikervrij!
Wat heb je nodig voor zo’n 8 kleine bolletjes?
- 320 gram speltmeel/volkoren meel/kamut/roggemeel/andere meelsoort
- 130 ml warm water
- 1 theelepel gist
- 2 eetlepels honing
- 90 gram rood fruit uit de diepvries
- snufje zout
- olijfolie/boter/kokosvet om de bollen mee in te vetten
Verwarm de oven vast voor op 200 graden Celcius. Ps: de bolletjes rijzen niet heel erg, dus ze zijn wat “zwaarder” en niet zo luchtig.
Ik heb hier een mengsel van rogge en volkoren bloem (ik had niet voldoende rogge meer). Doe de helft van je meel in een hoge kom.
Meng het warme water met de gist
Doe dit vervolgens bij je meel, samen met de honing.
Mixen! Tijdens het mixen kun je beetje bij beetje de rest van je meel erbij doen.
Bij deze textuur is het tijd om het fruit toe te voegen.
Je kunt dit nu met je handen gaan kneden. Mocht er teveel vocht vrijkomen van het fruit waardoor je moeilijk een deeg kunt maken, voeg dan extra meel toe.
BAM! Een roze bal!
Vet een andere kom in met wat olie
Doe je deegbal erin en laat hem even rond glijden zodat alle kanten bedekt zin met wat olie
Doe vervolgens een natte theedoek over de kom en laat dit zo’n 30 minuten staan.
Na de 30 minuten kun je 8 kleine bolletjes vormen uit je deegbal
Breng wat water aan de kook, wanneer deze kookt zet je het vuur laag en is het tijd om de deeg balletjes eventjes in heet water te doen. Met eventjes bedoel ik zo’n 30 tot 60 seconde.
Even onder dompelen!
Leg ze vervolgens weer terug op de bakplaat waarna ze de oven in gaan voor 30 tot 45 minuten. Houd dit zelf goed in de gaten! Dit kan namelijk verschillen per oven.
De buitenkant is knapperig, de binnenkant zacht. Als je ze goed laat afkoelen dan zul je merken dat de binnenkant “gaarder” wordt dan dat je misschien had gedacht toen je ze net uit de oven haalde.
Je kunt ze door midden snijden en er jam op doen! Of gewoon zo opeten. Ze zullen een klein beetje zoet zijn door de honing 🙂
Smakelijk!
7 comments
Ziet er heeerlijk uit! Leuk ideetje om te maken met pasen!
Wat een grappig idee! Ziet er lekker uit 🙂
Wauw, origineel en lekker!
Wauw dat ziet er heerlijk uit!
Dit ziet er lekker uit! Wat origineel ook om ze eerst in heet water te dompelen. Bedankt maar weer en ik ga ze gauw eens proberen.
groetjes Marjan
Oeww dat klinkt lekker!
Is het misschien een idee om de macro’s bij de recepten te zetten?
Ziet eruit als een soort van oliebollen, ik heb weer een recept gevonden wat ik uit wil proberen 🙂
Heb nu al meerdere recepten van je geprobeerd en moet zeggen dat het allemaal erg goed smaakt, heel erg bedankt! Je bent echt een inspiratie voor me 😉