Misschien schrik je als je hoort dat 41% van de Nederlanders overgewicht heeft. He? Waar zijn die mensen met overgewicht dan? Zie jij ze? We zijn zó gewend geraakt aan het beeld van “wat vollere” mensen dat we met één oogopslag niet herkennen of iemand overgewicht heeft. Maar wanneer heb je nou overgewicht en wanneer ben je “gewoon wat voller” of “gezond” zoals sommigen dit ook wel noemen.
BMI
We kennen allemaal wel de term BMI, dit staat voor Body Mass Index en is een formule waarmee berekend kan worden of je met je gewicht in de juiste “zone” zit. BMI is een handige maatstaaf die je een indicatie geeft of je in een gezonde zone bevindt of niet.
Maar het is zeker niet de maatstaaf voor je gezondheid.
BMI zegt namelijk niets over hoeveel vet of spieren je in je lichaam hebt. Ook zegt het niets over hoe je lichaam functioneert door je eet- en leefgewoontes. Bijvoorbeeld wanneer je een vrij laag gewicht hebt maar wel veel rookt en snoep eet. Dan heb je misschien geen overgewicht, maar heb je een hoger vetpercentage dan goed voor je is (en weinig spieren) én breng je je gezondheid flink in gevaar door te roken.
Je BMI is één gedeelte van de puzzel. Op deze site kun je simpel je BMI berekenen zonder in de weer te gaan met formules.
Zit je tussen de 18 en 25? Dan heb je volgend de BMI formule een gezond gewicht. Boven de 25 duidt op overgewicht, boven de 30 duidt op obesitas. Onder de 18 duidt op ondergewicht.
Je buikomtrek
Je buikomtrek is een belangrijker deel van de puzzel. Dit zegt zóveel meer dan je BMI. Dit omdat buikvet ten eerste het gevaarlijkste soort vet is (vet op je billen of vet op je heupen?) maar ook omdat buikvet eigenlijk al je gezondheidtoestand grotendeels verklaart.
Heb je een buikje en voor de rest een vrij dun lichaam (dunne armen en benen)? Reken er dan maar op dat je gezondheid slechter is dan iemand die een platte buik heeft en wat dikkere armen en benen.
Schrik niet, je kunt buikvet op vele manieren verminderen.
Wat is nu een gezonde buikomtrek? Hieronder een handig overzicht(*):
Het is belangrijk dat je rechtop staat, het midden tussen je onderste rip en heupkam zoekt en vanaf daar meet.
Vergeet niet om eerst uit te ademen en het meetlint horizontaal aan te brengen.
Vetpercentage
Ten slotte is je vetpercentage ook een belangrijk deel van je gezondheid en de vraag of je overgewicht hebt of niet. Je kunt je vetpercentage het beste laten meten in de sportschool waar ze met klemmen je huidplooien meten. Dit is de meest betrouwbare manier, deze is betrouwbaarder dan een vetpercentage weegschaal.
Wanneer je op een vetpercentage weegschaal staat, zorg er dan voor dat het er een is die je hele lichaam meet, dus een waar je op staat en ook iets in je handen moet vasthouden.
Een gezond vetpercentage voor vrouwen is tussen de 21% en 33%
Voor mannen is dit tussen de 8% en 19%. Helaas mannen, jullie komen niet weg met wat extra vet op jullie lichaam.
Let wel, wanneer je de 40 jaar gepasseerd bent mag je een wat hoger vetpercentage hebben (man 11 – 22 % en vrouw 23 – 35%).