Deze oerkoeken zijn ZO ontzettend lekker.
Beste intro tekst ooit, vind je niet? Maar er zit ook nog eens een geheim ingrediënt in waardoor het extra eiwitten en vezels bevat. Het is géén eiwitpoeder, het is geen kwark of yoghurt, sterker nog, het hele recept is vegan! .. Wat zou het zijn?
Ik zal het verklappen, het zijn witte bonen! Ja, deze zitten in de koeken en je proeft ze niet. Ik zeg: SCORE!
Wat heb je nodig voor zo’n 12 grote koeken:
- 325 gram havermout
- 250 gram witte bonen (uit blik)
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanille extract
- 2 theelepels kaneelpoeder
- snufje zout
- 1 eetlepel chia zaad
- 60 ml honing / ahornsiroop (vegan)
- 60 ml kokosvet, gesmolten
- 60 ml appelstroop
- 30 gram gedroogde abrikozen
- 60 gram rozijnen
- 35 gram pompoenpitten
- 30 gram cornflakes*
*optioneel
Verwarm de oven vast voor op 180 graden Celsius
Doe het chiazaad in een kommetje met 3 eetlepels water, laat dit 15 minuten inwerken zodat het een gel wordt.
Van de 350 gram havermout, haal je 125 gram apart en maal je dit in een keukenmachine of blender tot een bloem. Het hoeft niet helemaal glad te zijn
Dit is voldoende
Doe de havermout (alles) met de bakpoeder, kaneel en het snufje zout bij elkaar en meng dit met een vork
De bonen samen met het kokosvet in de keukenmachine en mixen tot het een gladde massa is geworden
Zoiets, nu kun je de honing, appelstroop, chiazaad (pudding) en vanille extract toevoegen
Nogmaals mixen!
Doe deze twee mengsels bij elkaar en meng dit met een vork goed door.
Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes en doe ze samen met de rozijnen en pompoenpitten bij het mengsel
Goed met een vork erdoor mengen
Hier kun je nog wat cornflakes bij doen, dan krijg je wat knapperige stukjes door je koek. Je kunt in plaats van cornflakes ook chocolade of iets anders naar keuze erdoor doen. Niet teveel, anders vallen de koeken uit elkaar! (30 gram ongeveer)
Het kan zijn dat je op dit punt je handen nodig hebt om te mengen, het zal een beetje een plakboel worden. Probeer er ballen uit te halen, dit kun je eventueel ook met een lepel doen. De ballen leg je naast elkaar op de bakplaat bedekt met een laagje bakpapier
Als je er zo’n 12 ballen uit hebt gehaald ga je ze platdrukken met een lepel zodat het grote koeken vormen
Dit gaat voor 15 tot 18 minuten in de voorverwarmde oven
Het resultaat als ze uit de oven komen! Laat ze rustig afkoelen voor je ze oppakt.
Hmmmmm 🙂 Ze vullen goed, vanwege de bonen en de havermout en ze zijn heerlijk!
Het originele recept komt hier vandaan.
En niemand die door zal hebben dat er bonen in zitten 😉 Eetsmakelijk!
14 comments
Leuk recept, maar honing is niet vegan dus om het hele recept dan vegan te noemen, vind ik een beetje misleidend
Thanks Chao! Je hebt gelijk hoor, ik zet er normaal nog wat alternatieven tussen, deze keer niet gedaan.
Maar het staat er nu tussen! 😉
Fijn recept, koekjes gemaakt van witte bonen is nieuw voor mij, ik ga dit in gedachten houden!
Oeeeeh, ziet er heerlijk uit! Sowieso dat ik deze maak komend weekend 😀 !
Ooh, dat ziet er heerlijk uit! Ik ga deze maken met kikkererwten, voor de rest heb ik alles in huis 😉
Haha looking good! De witte bonen er door heen is een beetje een gek idee voor me, maar als je ze niet proeft is dat natuurlijk helemaal niet erg 😉
Hmm hier ben ik heel erg benieuwd naar!
Vandaag de koekjes gemaakt en om eerlijk te zijn was een beetje sceptisch om witte bonen door heen te doen. Maar het is heerlijk en je proeft de witte bonen niet! Top, Teni…weer een heerlijk recept.
Yes!! Dat vind ik nou leuk om te lezen! Gelukkig maar Paulette 🙂
Hee! Kan je de chiazaad ook door iets anders vervangen? Lijnzaad misschien?
Hoe lang zijn ze ongeveer te bewaren? Moeten ze in of buiten de koelkast? En zijn ze in te vriezen? 😅 Of zijn ze zo lekker dat je daar helemaal niet aan toe komt…
Hallo, even een vraagje. Hoelang zijn de koeken houdbaar nadat je ze gebakken hebt?
Hoi Tijmen! Ik zou ze max een weekje bewaren (in de koelkast het liefst!)
Ik bak ze nu al de tweede keer want de laatste waren in no-time op. Had ze meegenomen naar de schaatsbaan en iedereen vond ze lekker. Gezien ook best wel vullen, heb ik er nu ipv koekje repen gemaakt. Kijken hoe dat bevalt tijdens het fietsen. Ben benieuwd of ik ze ook in kan vriezen…