Ik weet het niet, deze potjes hebben me nooit echt aangetrokken en als ik ga nadenken over waarom niet dan kom ik tot de volgende punten:
- Inhoud ziet er niet aantrekkelijk uit door het glazen potje heen;
- Het staat niet in de koeling, dus hoe vers kan het zijn?
- Heb ik dit nodig in mijn leven? ..
Ik besloot eens op het etiket te kijken van deze drie potjes die inmiddels al wat jaartjes in de schappen liggen. Benieuwd waar ik achter kwam?
NATUREL: Groenten 33% (witte kool 16%, augurk 13%, rode paprika 2%, ui 6%), water, raapzaadolie, suiker, azijn, magere melkpoeder, zout, specerijen (bevatten mosterd), gemodificeerd zetmeel, voedingszuur (melkzuur), verdikkingsmiddelen (guargom, xanthaangom), aroma’s, kleurstof (paprika-extract), kruiden- en specerijenextracten (bevatten selderij).
Wat ik vind? Eerlijk? Zooi. Een potje vol met smaakversterkers en extracten van allemaal zooi. Met 2% paprika en wel 2 grote paprika’s op de voorkant plakken. Weet je wat lekker zou zijn? Een beetje zuivelspread of yoghonaise/mayonaise mengen met stukjes augurk, ui en paprika. Beetje knoflookpoeder, peper, zout en citroensap erdoor en hmmmmm… Om groente in te dippen of als smeersel voor op je brood.
Dit bevat ook nog eens 235 kcal per 100 gram, wat meer is dan een goede jam, zuivelspread, ricotta, hüttenkäse of plakjes kipfilet. Ik zou het dus wel weten qua belegkeuze.
Tomaat Lente-ui: Groenten 37% (witte kool 16%, bloemkool, ui, lente-ui 3,7%, rode paprika, augurk 1,5%), tomatenpuree 30%, raapzaadolie, suiker, azijn, zout, gemodificeerd zetmeel, kippenei-eigeel van kippen met vrije uitloop, verdikkingsmiddelen (guargom, xanthaangom), voedingszuur (melkzuur), gistextract, aroma’s (bevatten mosterd), specerij.
Dat meer dan 30% groente is, is natuurlijk een beetje stom gezegd aangezien het grootste gedeelte wordt ‘opgevuld’ met witte kool. Interessant dat hier bloemkool in zit maar ik dit niet op de voorkant zie, misschien niet zo aantrekkelijk als tomaat in combinatie met lente-ui. Wat moet een bloemkool daar nou bij doen? Ook dit is weer een potje vol met smaakstoffen bij elkaar met wat verdikkingsmiddelen en houdbaarheidsspul. Wel heeft deze wat minder calorieën per 100 gram, waardoor het tot de ‘magere beleg soorten’ kan horen. 185 kcal per 100 gram. Amper eiwit, amper vezel. Lekker laten staan zou ik zeggen.
Komkommer: Groenten 61% (komkommer 43%, augurk 14%, ui 3,6%), azijn, raapzaadolie, suiker, magere melkpoeder, zout, gemodificeerd zetmeel, specerijen (bevatten mosterd), verdikkingsmiddelen (guargom, xanthaangom), voedingszuur (citroenzuur), kippenei-eiwit van kippen met vrije uitloop, aroma’s (bevatten selderij), specerijenextract.
Hier zit wel weer een stuk meer groente in; komkommer! Maar verder kan ik er niet veel positiefs van maken dan dat ik alleen maar denk aan hoe je dit zelf lekker en makkelijk kunt klaarmaken met misschien wat yoghurt, komkommer, augurk, ui, munt en knoflook. Hm, brengt me op ideetjes.
Deze heeft de minste calorieën per 100 gram, maar ook weer amper vezels of eiwitten, ergens ook wel logisch als het voornamelijk uit komkommer, augurk, ui, suiker en smaakstoffen bestaat.
Conclusie?
Wat ik al dacht. Ik heb dit niet nodig in mijn leven. Maar feel free om het te eten als jij dat wilt. In ieder geval ben ik wijzer geworden van het etiket waar ik eerder niet naar had gekeken. Hopelijk jij ook!
25 comments
Ik vond het ook altijd maar rare kwakkies in potjes. Heb het wel eens ergens gegeten en toen vond ik het oke maar toen lette ik ook niet op ingredienten. Jouw alternatieven klinken veel beter 🙂
Ik skip deze ook. Zijn zat lekkere en gezondere alternatieven, dus deze potjes heb ook ik niet nodig 😉
Ik vind dit er ook echt niet lekker uit zien. Ik ben trouwens altijd heel blij met jou artikelen waarin je producten vergelijkt, geeft echt inzicht.
Mijn moeder eet het wel eens, en heb het een keer gehad en vond het toch vies!
Toen ik de plaatjes zag dacht ik meteen hmmmm tijd niet gegeten.
En ook van nee ik wil het niet weten.
Maar toch gelezen wat jou bevindingen zijn.
. Iiiiieeeeee nee ik neem het nooit meer.. Dank voor je onderzoekje. Beetje teleurgesteld dat ik het nu weet maar ook wel weer een bewustwording. Weer een potje met rotzooi dat niet meer in huis komt!
Ruimt op!!!
Brrrr, ik krijg al kippenvel als ik de inhoud van die potjes zie. Ik zal het ook nooít eten! Wel vind ik het leuk en interessant dat je dit soort dingen onderzoekt, maakt je toch meer bewust van voedsel 🙂
Ik vind het sowieso iets heel geks! In België hebben we dit namelijk niet. Toen AH dan plots hier dit begon te verkopen was ik in het begin echt verbaasd, en eigenlijk nog steeds. Niets voor mij, geef me dan maar vers beleg :).
En weet je dat ze dit nou bij op het consultatiebureau aanbevelen voor kindjes? Geef ik trouwens niet.Mijn kindjes krijgen huttenkase met komkommer bijvoorbeeld. Thanks voor de reminder!
Dit vind ik altijd zulke leuke artikelen! 🙂 Ik ben zo te lezen een van de weinige die dit wel af en toe eet 😉 Lekker op een boterham met kipfilet. Ook al weet ik dat het vol troep zit, hihi. Gelukkig eet ik dan maar niet zo vaak boterhammen 🙂
Dit vind dit altijd ik zo leuk om te lezen. Superleuk dat je tussen de regels door ook nog een tip geeft om zelf een dip te maken: zuivelspread met stukjes augurk, ui en paprika.
Heel eerlijk vind ik sandwichspread best wel erg lekker, vooral op een crackertje. Maar toen jij het had over zelf een spread maken, leek mij dit veel lekkerder!
Mijn baas brengt dit wel eens mee om smiddags op de boterham te smeren als wij hem vragen om nu eens wat “gezond beleg” mee te brengen van de winkel. Helaas pindakaas…. ik denk dat pindakaas nog gezonder is trouwens :p
groetjes
x
het is makkelijk en lekker en ideaal voor studenten. Dan kies ikwel voor degene met de minste kcal. dan maakt het mij stiekem ook niet zoveel uit wat er in zit.
Dan heb je het nog eens over de hoeveelheid suiker die er in zit 15 gram suiker per 100 gram Sandwichspread vind ik erg veel. Dat was voor mij de reden om het niet meer in huis te halen.
Jullie kunnen ook zeuren zeg. Er is niks mis mee als je een keer een crackertje eet met een dun laagje van deze ‘rotzooi’. Tuurlijk is zelfgemaakt lekkerder, maar wie heeft daar altijd de tijd voor.
Soms heb ik echt sandwichspread periodes en kan ik er een pot in twee dagen doorheen jagen. Heerlijk!
Zelf maken vind ik nou eenmaal teveel werk.
Daarbij vind ik de voedingswaarde er niet slecht van: laag in vet en verzadigd vet en toch relatief netjes in kcal.
Helaas wel suiker als toevoeging, maargoed dat zit nog meer in jam en zoeter beleg.
Natuurlijk zijn er gezondere keuzes (zoals zelf groente op brood), maar er zijn ook vele ergere keuzes (bepaalde worstsoorten of vette kazen)
Yvonne ik vind het wel lekker zet het koud weg en dan op een cracker heerlijk hoor niks mis mee
Lekker spul.
Dun gebruiken.
Soms doe ik wat bij hūtenkase met verse, zeer fijn gesneden uitjes, snufje worcestershiresouce of maggi,fijngehakte augurkjes/zure uitjes en wat peper/zout. Varieer daar een bertje in met wat er voorhanden is . Dat zoetje van de sandwich spread doet daar goed werk in. ?
Ongelofelijk ongenuanceerd benaderd! Het is lekker en fris de toevoegingen zijn zeker niet die genoemd worden, geen conserveringsmiddel en verder E toegelaten stoffen! Veel minder suikers dan het als gezonder genoemde jam! Geen negatieve stoffen . V. Antibiotica in vlees! En hoe je ook wil benaderen teminste 35 procent goede groenten! Je moet het zelf maken en dan voorzichtig zijn met de toevoegingen wil het gezonder zijn! Vetten op 100 gram 1.7 gram verzadigd vet! Bij een gezond leven te verwaarlozen!
Koos wat doe je nou joh, zomaar een compleet rationele en logische reactie achterlaten in een zee van mensen die niet beter weten. Even een stukje hoop voor de mensheid gekregen.
In België was dit vroeger overal verkrijgbaar, maar na enkele jaren verdween het uit het assortiment. Ik vind het fantastisch lekker met een hardgekookt eitje op de boterham. Ik ga nu speciaal naar Albert Heyn om dit nog te vinden, de enige supermarkt die het nog verkoopt. Als je de komkommer variant neemt zit er meer dan 60% groenten in. Ik blijf fan. Ik vind de benadering van dit artikel te negatief, er staan betere besprekingen op internet, waar ook de positieve zaken belicht worden.
Wat een flut recensie. Vol onwaarheden. Skippen dit webvullertje.
Hi Marcel, zou je me kunnen vertellen wat onwaar is en jouw onderbouwing geven over waarom. Oja en misschien wil jij waarde toevoegen door op zijn minst iets te vertellen dat volgens jou wél waarheid is. Je vult het web op deze manier met nutteloze comments. Kom met feeback en info, ik ben benieuwd! Fijne dag 🙂
Ik vind de komkommer versie eigenlijk best wel lekker en te vergelijken met vleeswaren e.d. volgens mij best wel gezond. Bijna alles wat je tegenwoordig koopt is mee geknoeid maar of je daar eerder aan dood ga? De mens kan best wel wat hebben.
Wat een waardeloos en gekleurd commentaar. Ik lees alleen maar geneuzel. Met het produkt is gewoon niks mis en waarom zou het in de koeling moeten staan? Nooit van conserven gehoord? En wat zijn dat de smaakversterkers?