Weer zo’n debiele titel, maar het geeft meteen weer wat ik ga behandelen in dit artikel. De vraag of je dik wordt van avocado’s. Waarom? Omdat avocado’s veel vet bevatten en veel vet staat gelijk aan veel calorieën. Maar staat ‘veel’ gelijk aan dik worden? .. Het antwoord op deze vraag vind je in het artikel!
Calorieën, vetten, voedingsstoffen?
Laten we het eerst hebben over de voedingswaarde van avocado’s:
- Vitamine K
- Foliumzuur
- Vitamine C
- Kalium
- Vitamine E
- Niacine
- Riboflavine
- Koper
- Magnesium
- Mangaan
- Antioxidanten
(1)(2). Een halve avocado’ (100 gram) bevat ongeveer 160 calorieën, weinig koolhydraten en ontzettend veel vezels. Van elke 10 gram koolhydraten bestaat zo’n 7,8 gram uit vezels. 77% van de calorieën van een avocado zijn afkomstig uit het vet; voornamelijk enkelvoudig onverzadigd vet met een beetje verzadigd- en meervouding onverzadigd vet (3).
Het grootste gedeelte van de enkelvoudige overzadigde vetten uit de avocado is oliezuur, en oliezuur is gelinkt aan heel veel gezondheidsvoordelen: verminderde kans op opvlammingen vanuit je lichaam, risico verlagend voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten (4)(5). Het vervangen van zoveel mogelijk verzadigd vet (uit bewerkt voedsel) met enkelvoudig onverzadigd vet (zoals avocado’s!) kan enorm goed zijn voor je insuline gevoeligheid, stabielere suikerspiegel en lager LDL (‘slecht cholesterol’) gehalte (6).
Uit een onderzoek bleek dat mensen die een gedeelte van het vet dat ze dagelijks aten vervingen met avocado een lager cholesterol gehalte hadden aan het eind van het onderzoek (7), best boeiende informatie. Een ander onderzoek vergeleek verschillende voedingspatronen waarbij er een gemiddelde hoeveelheid vet werd gegeten; afkomstig uit avocado of andere oliezuur bronnen. Wat bleek? De voedingspatronen waarbij avocado’s een rol speelden, hadden hele goede levels ‘bloedlipiden’, dit is alleen maar goed voor je hart en bloedvaten (8).
Avocado en een verzadigd gevoel
In eerste instantie zul je denken dat het volle gevoel dat je krijgt van een avocado te maken heeft met het hoge vetgehalte. Dat is zeker waar, maar laten we de vezels ook niet vergeten. Vezels vertragen het verteringsproces vanuit je buik richting je darmen waardoor je veel langer vol zit (9)(10). De combinatie van vet en vezels is in dit geval ideaal om langer vol te zitten. Langer vol zitten kan natuurlijk gunstig zijn als je je druk maakt over ‘dik worden’ of aankomen in gewicht.
Een ander interessant onderzoek nam mensen met overgewicht en obesitas onder de loep die bij de lunch een halve avocado aten (11). Deze mensen hadden minder trek om te eten wat soms wel tot 5 uur na de lunch duurde! Bij de meeste was het volle gevoel het sterkst in de eerste 3 uur na het eten van hun lunch met avocado.
Ook interessant: een onderzoek met ratten die avocado pulp waar het vet uit was gehaald toegediend kregen, minder aten dan de controle groep (12). Het boeiende is dat dit dus onderzoeken zijn waarbij juist het vet uit de avocado is verwijderd, er zullen dus andere componenten moeten zijn die nog steeds voor het verzadigde gevoel zorgen: vezels!
Word je dik van avocado’s?
Dit zijn de eigenschappen die avocado’s meer inhoud geven dan alleen maar calorieën en vetten. Hoe fijn is het als je verzadigd bent en vol zit na het eten van een maaltijd in plaats van dat je kiest voor producten met zo min mogelijk calorieën en de rest van de dag door moet met constant de gedachte dat je trek hebt.
Let wel, voor ieder mens werkt het natuurlijk anders maar ik wil duidelijk maken dat het onzinnig is om een avocado uit de weg te gaan ALLEEN omdat het veel calorieën bevat. Kijk even wat verder dan calorieën en maak op basis van die informatie de beslissing wat je wel en niet eet. Oja, je moet het natuurlijk ook lekker vinden 😉
En als laatste herhaal ik toch maar weer dat een avocado best veel calorieën bevat, wil je afvallen dan dien je minder calorieën binnen te krijgen dan dat je verbruikt. Noten, avocaodo’s en ander ‘gezond’ voedsel kan voor een hoop goede dingen zorgen in je lijf (zoals ik beschreef: vol gevol, goed voor je cellen, hart, etc.) maar komt gewoon met een getalletje wat betreft calorieën. Maak dus altijd, op basis van jouw behoeftes en jouw voorkeuren, een verstandige keuze!
4 comments
Fijn en duidelijk artikel! Zo fijn dat je ook onderzoek aanhaalt steeds, want inmiddels lees je ZOVEEL datje soms door de bomen het bos niet meer ziet (en het spreekt elkaar allemaal tegen). Dit is tenminste ergens op gebaseerd 🙂 Ook heb je m’n ogen echt geopend, want ik was wel altijd ‘bang’ voor avocado. Nu vind ik het ook niet superlekker, maar ik durfde het ook nooit op andere manieren te proberen omdat het veel calorieën bevat. Nu toch maar eens eentje halen!
Liefs
Wat een fijn artikel! Ik hou er ook van dat je de onderzoeken vermeld. Ik eet regelmatig avocado’s juist omdat ze zo vet zijn. Ik heb echt een gruwelijke hekel aan boter en ik zie dit een beetje als ‘de natuur zijn boter’ haha. Heerlijk met tomaat of een gekookt eitje 😉
Eureka
Inderdaad een veel voorkomende vraag, en heel duidelijk uitgelegd. Jammer genoeg lust ik geen avocado. Niet met cacaopoeder, niet in een salade, niet in een smoothie en niet op toast met kruiden. Ik heb echt ALLES geprobeerd, gedurende 2 weken, maar ik krijg het echt niet binnen… Maar evengoed een interessant artikel hoor 😉