Ik kan zoveel argumenten bedenken voor mezelf over hoe zonde het is om gedachteloos te snacken. De. Hele. Dag. Door.
Heb je hier last van? Dan ben je aan het goede adres!
Eerlijk gezegd heb ik hier nooit last van gehad maar ik krijg natuurlijk veel vragen van jullie en veel ideetjes omtrent het schrijven van artikelen en voor vandaag leek het me een goed idee om twee tips te bespreken om niet meer gedachteloos te snacken. Als ik mijn eigen argumenten erbij mag pakken dan zien deze er ongeveer zo uit:
- Zonde van de calorieën die ik die dag mag eten, kan ik beter een lekkere hamburger met friet eten in de avond dan alles ‘opmaken’ aan het gesnack (ik tel geen calorieën, ik ben bewust van hoeveel er in welke producten zit).
- Je staat niet eens stil bij het eten wat ook weer zonde is van de smaak
- Je lichaam is constant aan het verteren wat enorm vermoeiend is. Periodes waarbij je lichaam niet hoeft te verteren kan het zich focussen op herstelprocessen, dit is belangrijk!
- Door steeds te snacken zorg je ervoor dat je suikerspiegel steeds weer omhoog gaat. Uitputtend voor je alvleesklier om constant insuline af te geven en vervelend voor je gemoedstoestand (suf, moe, piek aan energie en dan weer chagrijnig etc. etc.)
Goed, dan nu mijn twee tips die je hopelijk, in ieder geval, misschien een beetje op weg kunnen helpen. Maar misschien vind je het ook niks. Dat kan. Dat mag.
1. Plan je snack moment
Er is iets geweldigs dat schuilt achter een goede planning. Vooral als je ontevreden bent met een bepaald gedragspatroon bij jezelf. Dan wordt het tijd om dit aan te pakken en dat kan door middel van het creëren van een planning heel goed!
Het inplannen van je snack moment kan super positief werken voor je gemoedstoestand omdat je jezelf toelaat om rond een bepaald tijdstip te snacken. In tegenstelling tot het snacken gedurende de hele dag waarbij je misschien na elk hapje denkt “dit was de laatste” “dit was echt de laatste” en er vervolgens weer een aantal hapjes doorheen gaan waar je niet eens bij stil stond. Je verbiedt het jezelf constant, maar blijft snaaien. Dus heb je ook constant een ‘faal gevoel’.
Met het inplannen van je snack moment zeg je als het ware tegen jezelf:
Hey, ik mag gewoon snacken! LEKKER! Ik kies er bewust voor om dit om … uur te doen en dan ga ik er van genieten!
2. Herinner jezelf dat lekker voedsel niet wegrent
Je kunt altijd naar de supermarkt om het te halen. Dit is niet je allerlaatste mogelijkheid om de lekkere snack te eten omdat het nou eenmaal voor je ligt of je wordt aangeboden. Als je het nu niet eet wil dat niet zeggen dat je het nooit meer kan eten.
Eten is er. Wees er dankbaar voor maar besef ook dat als je nu eigenlijk niet zo’n trek hebt in een snack maar iemand wel met een lekkere snack komt aanzetten je heus niet eraan hoeft toe te geven. Wat als je er morgen trek in hebt? Dan ga je het morgen gewoon halen in de supermarkt. Niets. Aan. De. Hand.
Ga meer af op jouw ‘trek gevoel’ dan ‘het ligt nu eenmaal voor me’. Dit kost wat moeite en gewenning, maar als het eenmaal een gewoonte is zul je je zó sterk voelen. Je zult je namelijk niet meer schuldig voelen wanneer je het hebt gegeten (‘stomme collega, waarom moest ze nou muffins mee hebben!’) en wanneer je besluit te snacken zul je er extra van genieten omdat je vertrouwt op jezelf, je handelt naar je verzadigingsgevoel en niet naar beleefdheid of grote ogen.
Misschien lijken het simpele tips voor de één en enorme uitdagingen voor de ander. Hoe dan ook is het nooit verkeerd om eens je huidige gewoontes onder de loep te nemen en te kijken of je wel tevreden bent. Bewust omgaan met je voeding (en alles in het leven eigenlijk) is naar mijn mening altijd positief!
1 comment
Goede tips!