Wat is waar over voedselcombinaties? Dragen ze bij aan je gezondheid zoals voor je vertering? Of helpen ze met afvallen? Zit er een kern van waarheid in het wel en niet combineren van bepaalde voedingsmiddelen op wetenschappelijk niveau?
Vorige week schreef ik in deel 1 al het één en ander wat je misschien terug wilt lezen mocht je het hebben gemist: “De Zin en Onzin van Voedselcombinaties“. Vandaag deel 2!
pH waarde? Wat?
De pH waarde van voedsel komt neer op hoe ‘zuur’ voedsel is. Dat wordt uitgedrukt in een getal dat de pH waarde is. Dit getal zit tussen de 0 en 14 waarbij 0 het meest zuur is, 7 neutraal is en 14 het meest basisch. Het is waar dat enzymen in je lijf een bepaalde pH waarde in hun omgeving nodig hebben om normaal te kunnen functioneren. Het is ook waar dat niet alle enzymen dezelfde pH waarde nodig hebben.
Met dit in gedachte te hebben denken er mensen al gauw dat het dus belangrijk is om je voeding niet qua pH waarde met elkaar te combineren omdat de enzymen zo simpelweg niet samen kunnen werken. Nu is het alleen wel echt zo, dat wanneer je voedsel eet dat meer basisch is, dit de pH waarde (ook wel de zuurgraad genoemd) in je verteringsstelsel niet significant wijzigt. Je lichaam heeft verschillende manieren om je pH waarde in elk deel van je verteringsstelsel op peil te houden.
Even een logisch (?) voorbeeld
Bijvoorbeeld: Je maag is erg zuur, meestal met een pH waarde van rond de 1- 2.5. Maar wanneer je een maaltijd eet, kan de zuurgraad stijgen tot bijvoorbeeld 5, wanneer dit gebeurt zal je maag automatisch meer maagzuur maken zodat de pH-waarde gauw weer terug gaat naar zijn oorspronkelijke status (1). Het is belangrijk voor je maag om een lage zuurgraad te behouden omdat dit helpt bij de vertering van eiwitten en het activeert de enzymen die vanuit je maag geproduceerd worden. Daarnaast helpt een lage zuurgraad ook bij het doden van bacteriën uit je voedsel.
De dunne darm daarentegen, is niet bestand tegen zo’n lage zuurgraad. Je dunne darm produceert bicarbonaat zodra het voedsel vanuit je maag de dunne darm in gaat. Bicarbonaat is het natuurlijke buffersysteem van je lichaam. Het is heel erg basisch waardoor het het zuur vanuit je maag neutraliseert zodat de pH-waarde van de dunne darm tussen de 5.5 en 7.8 blijft (1)(2). Dit is de pH-waarde waardoor de enzymen in je dunne darm het beste kunnen functioneren.
Zoals je ziet, zijn er verschillende ‘zuurgraden’ aanwezig op verschillende plekken van je verteringsstelsel. Je lichaam reguleert dit allemaal zelf en je kunt dus zeggen dat het nergens op slaat dat je voeding moet splitsen qua zuurgraad zodat je je lichaam één en hetzelfde aan zuurgraad aanbied door je voedsel.
Wanneer je heel zuur voedsel (en dan bedoel ik niet qua smaak natuurlijk) of heel basisch voedsel eet, zal je lichaam automatisch meer zuur of basisch toevoegen om de juiste pH-waarde te krijgen op de plek waar het voedsel zich op dat moment bevindt. Of dit nu de maag of darm is. Voedsel dat je combineert, zal ook een ‘gemiddelde’ zuurgraad hebben van die voedingsmiddelen bij elkaar. Net een rekensommetje; stel je eet iets met een zuurgraad van 2 in combinatie met een zuurgraad van 8 dan komt er iets met een pH-waarde van 5 binnen en zal je maag en darmen de omgeving automatisch aanpassen.
Voedsel fermentatie dan wel nuttig?
Dan is er nog de theorie omtrent het combineren van voedingsmiddelen die voor fermentatie zorgen in je verteringsstelsel. Er wordt wel eens beweerd, dat wanneer je licht verteerbaar voedsel combineert met zwaar verteerbaar voedsel dit ervoor zorgt dat het zwaar verteerbare langer in de maag blijft zitten waardoor het begint te fermenteren.
Dit gebeurt niet, simpel gezegd.
Fermentatie en het rotten gebeuren wanneer er micro-organismen voedsel beginnen te verteren. Maar, zoals eerder gezegd heeft je maag zo’n zure pH-waarde waardoor je voedsel zowat gesteriliseerd wordt bij binnenkomst, bacteriën overleven dit niet (3). Er is echter wel één plek in je verteringsstelsel waar bacteriën wel kunnen bestaan en er fermentatie plaats kan vinden. Dit is in je dikke darm, waar miljoenen bacteriën (al) leven (4). De bacteriën in je dikke darm fermenteren alle onverteerde koolhydraten, zoals vezels. Alles wat dus niet door je dunne darm is afgebroken. Hierdoor komen er gassen vrij en eventueel korte-keten vetzuren als ‘restproducten’(4). In dit geval is fermentatie juist goed, de vetzuren die de bacteriën produceren zijn gelinkt aan gezondheidsvoordelen zoals verminderde opvlammingen/onstekingen, verbeterde balans in je suikerspiegel en een lagere kans op het krijgen van darmkanker (5)(6).
Dit betekent dus ook dat het opgeblazen gevoel of de winderigheid die je misschien ervaart na een maaltijd niet per se iets slechts is, dit kan gewoon een teken zijn dat je goede bacteriën gevoed worden 😉
Wetenschappelijk onderbouwde voedselcombinaties die werken!
Er zijn een aantal voedselcombinaties die daadwerkelijk wetenschappelijk onderbouwd zijn en werken. Als je benieuwd bent naar welke dit zijn, dan zou ik zeggen: stay tuned! Ah, zo vervelend zo’n cliffhanger maar het is de moeite waard! Gauw online 🙂
3 comments
Heel interssant artikel! Ik ben benieuwd naar deel 3! ?
Hey Teni, liefde voor je blog! Wel een vraagje: ik lees op ahealthylife.nl ongeveer hetzelfde met grotendeels dezelfde opbouw. Is dit nou echt puur toevallig of hebben jullie dezelfde bron gebruikt?
Hi Lyske! Thanks 🙂 Ik denk dat we gebruik hebben gemaakt van dezelfde bronnen, dezelfde andere artikelen met de wetenschappelijke onderbouwing, deze zijn vaak afkomstig van Amerikaanse sites, ik zie namelijk ook meteen aan de structuur en opbouw hoe dit is gegaan.
Ik gooi er altijd nog mijn eigen sausje overheen zodat het voor ‘mijn publiek’ zo leesbaar mogelijk is. 🙂