Sinds ik me kan herinneren ben ik het dikkertje geweest. In de klas, bij mijn vriendinnen, in de familie. Teni met haar mollige gezichtjes en dikke buik en benen. Ik was me er al heel vroeg bewust van en dat gaf me het gevoel dat ik áltijd een streepje minder had dan ieder ander mens die niet dik was. Ik moest voor mijn gevoel altijd extra aardig zijn om gelijk te staan aan de rest.
In één van mijn hoofdstukken van mijn boek komt dit heel goed naar voren:
Traktaties in de klas
We kennen het allemaal nog wel van de basisschool, je was jarig en mocht trakteren; superleuk! Maar ook wanneer iemand anders jarig was, dan was dit geweldig voor de klas. ‘s Ochtends kwam de jarige job al met een grote mand – met meestal snoep – de klas binnen, waarna je niet kon wachten tot het tijd was voor de traktatie.
Wanneer het eindelijk zover was en de jarige job mocht trakteren nadat we uit volle borst hadden gezongen, was iedereen bezig met de mand met snoep. ‘Wanneer ben ik aan de beurt?’, ging door ieders hoofd en de enorme mand werd nauwlettend door iedereen in de gaten gehouden. Ik probeerde dan keihard te doen alsof de traktatie me niet zoveel deed en ik bezig was met andere dingen.
Ik durfde niet net zo enthousiast als de anderen te doen over het snoepje. Ik probeerde de andere kant op te kijken, alsof ik helemaal niet zo’n snoeperd was en het me niets deed dat er een mand met snoep voor de klas stond. Want hoe typisch zou dat zijn; het dikke meisje kan niet wachten tot ze een snoepje krijgt. Zo moest ik niet overkomen. En o wee als iemand dat ook zou zeggen. Weer gedrag om een bepaalde opmerkingen te vermijden. Opmerkingen die alleen in mijn hoofd bestonden.
Al vanaf die leeftijd was ik bezig om alle mogelijke scenario’s en situaties uit de weg te gaan waarbij ik dik genoemd kon worden. Dik, of mollig of een vreetzak, wat het ook was…
Ik stond vaak niet eens stil bij wat ik allemaal over had voor een ander, wat ik allemaal deed om aardig gevonden te worden. Dat aardig gevonden willen worden, had natuurlijk maar één grote motivator: vermijden dat iemand mij ooit dik zou noemen.
Hoe meer jaren er voorbij gingen, hoe zwaarder ik werd. Ik probeerde zelf allerlei dingen uit omtrent eten, maar ik wist niet waar ik mijn informatie vandaan moest halen. Ik wist niet hoe het moest, dus probeerde ik constant maar wat. Zonder succes.
Zo waren we een keer op een barbecue waar ik gewoon niet durfde te eten met allemaal mensen om me heen, omdat ik me al heel dik voelde. Na het afwijzen van het zoveelste stukje kip bedacht ik dat ik het maar beter kon volhouden voor de rest van de dag. Maar een honger dat ik had! Toen we die avond weer terug naar huis gingen, zag ik op de weegschaal dat er een kilo af was. ‘YES!’, dacht ik. Nu volhouden. Gewoon zo min mogelijk eten, dat was het doel met direct resultaat op de weegschaal. Dat was de enige houvast die ik op dat moment had.
Logisch dat er een kilo af was, er was een hoop voedsel niet in mijn maag terechtgekomen, dus dat was het gewicht dat er niet ‘bij zat’. Ik had werkelijk geen idee hoe het lichaam werkte en hoe je vet eraf kon krijgen, de weegschaal was het enige middel dat ik had. Dat ‘niet eten’ hield ik, gelukkig, niet langer dan een dag vol en besefte toen dat het op een andere manier moest. Eten vond ik namelijk veel te leuk en lekker om het te laten staan.
Als ik toen had geweten dat je kon afvallen door net ánders te eten en niet per se minder, dan had ik dat zeker toegepast. Maar werkelijk waar, ik had geen idee.
Het is denk ik wel duidelijk dat ik op de basisschool, denk aan groep 5 al bewust was van mijn omvang en deze vooral groter vond dan de anderen: dik dus. Ik was dik. Maar dat heeft me onbewust enorm veel geleerd waar ik dankbaar voor ben. Wat zoal?
Onaardig doen tegen iemand omdat je hem/haar niet aantrekkelijk vindt is niet oké
Op een latere leeftijd, toen ik begon met uitgaan werd me duidelijk dat het voornamelijk draaide om het versieren van elkaar. De jongens achter de meisjes aan en andersom. Mijn vriendinnen, knappe meiden, keken soms gewoon een andere kant op wanneer een jongen met hen begon te praten die zij niet aantrekkelijk vonden. Ik voelde dan een plaatsvervangende schaamte. We lachten erom maar ik voelde een diepe pijn, want ik was altijd de persoon waar niet naar omgekeken werd door jongens. Of er werden stiekem opmerkingen gemaakt over dat ik een “aanhangsel” was.
Toen ik na jaren vele kilo’s was afgevallen en wél veel aandacht begon te krijgen van mannen is me het gevoel van vroeger altijd bijgebleven. Ik zou nooit een ander het gevoel willen geven dat als je niet aantrekkelijk word gevonden door één persoon, deze persoon niet het recht heeft om onaardig tegen je te doen.
We zijn allemaal mensen met een ziel dat veel meer waard is dan een uiterlijk dat vervaagt. Dus behandel een ander met respect en vriendelijkheid, dat zal je ver brengen in het leven; geloof me.
Ik hoef voor niemand te veranderen
Als je niet zo zwaar bent dat het ongezond is voor je lijf, maar als je wel buiten de maten van ‘schoonheid’ volgens de maatschappij valt; wat moet je dan doen? Negen van de tien mensen die ik ontmoet in deze categorie zijn áltijd bezig met hun gewicht of praten over hun gewicht. Als je er constant over praat, dan is het blijkbaar een issue voor je. Zelfs als je erover praat om de rest van de wereld te laten weten ‘dat je heus wel door hebt hoe je eruit ziet en je hier misschien wat aan wilt veranderen’ zodat anderen niet een opmerking zullen maken met “Zou je dat koekje wel eten?”.
Daarom vertelde ik áltijd en overal, meestal in de vorm van een grap, dat ik mezelf te dik vond en bezig was met afvallen. Elke keer als ik een jongen leuk vond dacht ik dat hem verliefd kon laten worden op mij, als ik maar slank zou zijn. Keer op keer was dit mijn dreefveer om slank te worden: ZIE MIJ, ZIE MIJ, ZIE MIJ! De-aardig-gevonden-willen-worden-ziekte maakte een hoop kapot in de relatie met mezelf. Ik was aardig tegenover de hele wereld en zó onaardig tegenover mezelf.
Pas waneer ik de beslissing nam dat ik voor niemand hoefde te veranderen, kwam er een soort rust over me heen. De eerste stap richting zelfliefde was gezet en ik kon gaan uitzoeken waarom ik wat kilo’s kwijt wilde: welke intrinsieke motivator zat daarachter? En toen ik dat helder had voor mezelf, was ik niet meer te stoppen; niet alleen gingen de kilo’s eraf, maar ik was tegelijkertijd ook ontzettend gelukkig met mezelf.
Dat is toch het ultieme? Werken richting je doelen terwijl je geluk vindt in het proces.
10 comments
Mooi geschreven.
Die conclusie: ‘werken richting je doelen, terwijl je geluk vindt in het proces’, daar ben ik het zóóó mee eens! Geweldig dat je dat geleerd hebt en dat je anderen daar nu op wijst.
Ik ben van 100+ kilo naar 70 kilo gegaan, maar ook zo veranderd in mijn hoofd door dat proces. Ik heb – net als jij – zo ontzettend veel geleerd, ook door andere dingen in mijn leven hoor, bijvoorbeeld dat je niet alleen maar moet focussen op je doelen, maar juist ook moet proberen te genieten van de weg daar naartoe. Als je je doel behaalt, dan is dat fijn, maar het duurt maar even voor je weer een nieuw doel hebt. Als je het voor mekaar krijgt om ook altijd van je weg naar iets toe te genieten, dan kun je altijd genieten. En dat is zo belangrijk, het leven is veel te kort om alleen maar van doel naar doel te gaan. Dit geldt in het groot, zoals bijvoorbeeld met afvallen maar ook met trainen voor een halve marathon of iets anders. En dit geldt ook net zo goed in het klein: ga je gehaast en gestrest naar een afspraak of ben je dan maar wat later en kun je ook onderweg genieten van al het moois om je heen: als je op de fiets zit de vogeltjes die fluiten, het zonlicht op je gezicht, de wind door je haren, of als je in de auto zit een muziekje waar je in op kan gaan? Voor mij is het bijna de essentie van het leven om altijd te proberen om NU te genieten en niet pas ALS IK IETS BEREIKT HEB. Ga zo door Teni, wat een wijze lessen. Super!!! Fijne zaterdag!! X
Prachtig geschreven! Ik probeer mezelf steeds te vertellen dat ik nu moet genieten van mezelf en mijn lichaam. Morgen ben ik misschien wel ‘gelukkiger’ maar nu moet ik genieten want dit moment krijg je niet meer terug.
Prachtig omschreven weer. Live and let live ;). Je kunt nog zo mooi, knap, slim zijn, maar als je een rotkarakter hebt is dat de grootste afknapper die er is. Respecteer elkaar gewoon!
Mooi gezegd, ik word nieuwsgierig naar je boek, was ik al, maar nu ga ik het maar eens aanschaffen!
Zo herkenbaar, dat eerste stuk. Ik neem niet graag een ijsje als ik in de stad ben omdat ik het gevoel heb dat ik dat niet mag als iemand die wat dikker is, je krijgt dan zo vaak kritische blikken terwijl het zo oneerlijk is.
Ik ben heel erg blij dat je je beter bent gaan voelen <3 En dat geeft hoop dat ik ooit ook zo ver zal zijn 🙂
Ik ben dan weer de “dikke” die het niks uitmaakt.. ik eet gewoon alles en vindt het geen enkel probleem om in m’n badpak op het strand nog even een lekker chippie te eten. Ik zie mijzelf nog steeds als een slank iemand. Wat ook niet goed is, want ik ben zeker 25 kilo te zwaar. Dat vindt ik het moeilijke de mensen om mij heen en mijn lijf geven aan af te “moeten” vallen. Maar ik ben er stiekem wel tevreden mee. Of misschien heb ik wel gewoon geaccepteerd haha lastig ?
ik vind het altijd treffend dat jouw stukken over overgewicht/ afvallen/lichaamsbeeld evengoed toe te passen zijn op ondergewicht. hoe je niet durft eten wat je wil (wat, een appel? spa bruis? ben je op dieet ofzo?), altijd iets meer je best doen, aardiger zijn, of grappiger. altijd sterk en nooit eens moe of ziek mogen zijn (zelfs niet als de helft van de bevolking griep heeft, want bij jou is het sowieso omdat je te mager bent. maar je leert inderdaad ook goede dingen; met meer aandacht, compassie naar je omgeving kijken en uiteindelijk ook naar jezelf ….
Wat ontzettend herkenbaar weer. Toen ik voor het eerst een beetje ging daten vond ik het verschrikkelijk om ergens te gaan eten. Want wat zou die jongen wel niet denken? Die dikzak eet zo veel, dat wordt nooit iets.
Toen ik een jaar of 15 was ging ik op ‘date’ naar de MacDonalds, samen fietsten we erheen en de jongen was al de hele tijd aan het vertellen dat hij al zo lang niet meer bij de Mac had gegeten. En dat hij zo veel zin had in een menu. Ik durfde niet tegen hem te zeggen dat ik erover nadacht om alleen een ijsje te nemen, dat leek me minder slecht dan een compleet menu. Uiteindelijk stonden we daar en gaf ik aan alleen een ijsje te nemen, hij deed met me mee (geen idee waarom trouwens, ik wilde hem daar absoluut niet toe verplichten) en ik voelde me alsnog slecht en dik.
Gelukkig heb ik nu een vriend waar ik me compleet bij op mijn gemak voel, en ben ik niet meer zo panisch om buiten de deur te eten met wie dan ook. Mede dankzij jou Teni!
Mooi en duidelijk beschreven Teni! Ik herken mezelf er ook in van de afgelopen jaren. Sta er ook nog van te kijken wat uiterlijk met je jezelf en andere kan doen zowel bewust als onbewust