“Ik wil afvallen, maar ik vind eten te lekker”
Ik draai met mijn ogen.. Ik vind het zo jammer dat we op een punt zijn beland omtrent voeding en afvallen waarbij we (veel mensen) denken dat het één niet kan bestaan zonder het ander. Als je eens wist wat ik allemaal hoor aan argumenten omtrent eten waarom iemand denkt niet te kunnen afvallen;
- Ik wil genieten van het leven, ja! Als ik dat ijsje wil, dan wil ik dat gewoon en afvallen hoort er dan even niet bij.
- Ik ben verslaafd aan chocolade, daarom zal ik het nooit volhouden
- Ik hou echt van pasta en kaas, dat is mijn zwaktepunt.
- Ik ben dol op snacken en ik ga écht niet beginnen aan quinoa en weet-ik-veel-wat-zaad, of laat staan havermout!!
Heb je ooit mensen gezien die slank zijn en taart eten? Of een burger? Of alcohol drinken? Of een ijsje eten?
Vast wel, toch? Hoe zijn deze mensen dan ‘slank’? Omdat ze een snelle stofwisseling hebben? Nope. Omdat ze meer sporten dan jij? Misschien, maar met sporten als doel om meer te kunnen eten met eten bereik je niet héél veel. Sporten is iets dat je in zou moeten zetten ter ondersteuning van het afvallen, maar bovenal voor een gezond lijf met voldoende spiermassa + een goede weerstand (en nog talloze andere voordelen).
Maar hoe dan wel? Ik ga je 5 tips geven waardoor ik het grootste gedeelte van dit onderwerp dek.
1. Herken je hongergevoel
Soms heb je dorst, soms verveel je je en soms is het gewoon “etenstijd” terwijl je geen honger hebt en soms ga je een film kijken + met snacks. Het is belangrijk om jezelf even los te zien van alle regels en gewoontes omtrent eten omdat je dan gaat achterhalen wat je lichaam nu eigenlijk zegt. Dit hoeft echt niet na één dag goed te gaan en wees vooral aandachtig met wat je kiest om te eten. Je hoeft echt niet altijd voor een stuk fruit of groente te gaan, wanneer je honger hebt en zin hebt in een stuk chocolade: Go for it! Dit is vele malen beter dan dat je die reep zonder na te denken opeet terwijl je met andere dingen bezig bent (zoals werken achter je laptop/pc of televisie kijken).
2. Ga niet overdrijven
Wanneer iets lekker is, wil je maar blijven eten en eten. Niet omdat je honger hebt, maar omdat het zó lekker is. Wanneer je weet dat je vol zit en geen honger hebt, leg dat voedsel dan weg. De happen die je neemt terwijl je honger hebt zijn écht het lekkerst, daarna wordt het alleen maar kort termijn plezier wat direct gevolgd wordt door een bomvolle buik en een laag energielevel. En op lang termijn; moeilijker afvallen.
3. Stop met diëten, als het je ongelukkig maakt
Als je wakker wordt en je je ongelukkig voelt over wat je eet/moet eten. Dan is het tijd om te stoppen met het dieet. Is het een verfrissend dieet waar je eindelijk wat richtlijnen krijgt en leert hoe je met eten om moet gaan? Dan is het een ander verhaal. Maar 9 van de 10 keer begin je ongelukkig aan een dieet, ben je chagrijnig tijdens het dieet en denk je alleen maar aan wat je niet mag eten. Wat ervoor zorgt dat je het niet volhoudt en vervolgens als bulk alles gaat eten wat ‘verboden’ was.
Niks is verboden, alles mag, je dient voor jezelf de balans te vinden!
4. Wees bewust
Eigenlijk komt alles op deze tip neer: wees bewust. Of je nu op het punt staat een pizza te bestellen of gegrilde groente met kip. Eigenlijk rol ik hiermee in punt 5 wat vaak de ‘boosdoener’ is wat betreft bewust kiezen:
5. Begrijp je emoties
Aaah lastig, ik begrijp mijn emoties ook niet altijd. Maar ik heb ze inmiddels niet meer gelinkt aan eten omdat ik wéét dat wanneer ik geen honger heb en me verdrietig voel, dat eten me alleen maar verdrietiger gaat maken nadat ik het op heb. Ik moet toegeven dat een stuk gebak of wat frietjes me soms gewoon écht goed doen, maar ook dan kies ik er bewust voor omdat ik het doe voor mezelf, niet omdat ik hoop dat het eten me een goed gevoel geef. Ik combineer het meestal met een leuke film of serie of YouTube kanaal. En ja, sporten helpt áltijd wanneer ik me slecht voel, maar mezelf ertoe zetten tijdens die stomme emoties is niet altijd even makkelijk.
Het is geen must, maar een optie. Als je op deze manier met je eten omgaat zul je merken dat je veel meer bewuste keuzes maakt, of het de ene keer een frisse salade is of de andere keer een tosti en weer een andere keer een stuk taart. Zelfs als je die taart wilt als avondeten: DOEN. Wat heeft het voor zin om je maaltijd eerst op te eten om vervolgens dat stukje taart te eten? Omdat het ‘hoort’?
Lekker laten, en doen wat goed voelt voor jou 😉
Meer lezen?
Op mijn blog schrijf ik veel meer en dieper over dit onderwerp. Ben je geïnteresseerd in meer? Lees dan vooral even het de volgende artikelen over de “normale eters” zoals ik ze noem:
Foto’s: Instagram: GirlsWithGluten
4 comments
Wat een goed artikel weer! Een eyeopener!
Dankjewel lieve teni, na rare binge trekken is dit echt weer effe nodig om me effe op een rijtje te zetten. Hopelijk heb ik ook weer de kracht net als jij toen om het weer stabiel te houden en gwn weer op m’n normale gewicht te komen . :’)
klopt allemaal! wat ik nog wil toevoegen: stop met ‘lekker’ automatisch te associëren met ongezond eten, en gezond met minder lekker. ik geniet enorm van gezond eten (en jij ook, Teni zo blijkt uit vele eetdagboekjes 😉 ): lekker fris zoet fruit, warme gepofte aardappelen, salades met avocado, gegrilde groenten, linzencurry, havermout, bananenijs, … mijn favoriete eten is gezond en is gewoon lekker!
allemaal enorm waar en goede tips!