Ik heb het schrijven van dit artikel best een beetje uitgesteld moet ik zeggen.
Waarom? Tja, om verschillende redenen. Ik merk dat ik het lastiger begin te vinden om alles zo onbevangen te delen zoals ik dat vroeger durfde te doen. Ik denk er nu eerst 10 keer langer over na (en ik dacht er altijd al goed over na, voor ik het postte) voor ik besluit er iets over te schrijven of te zeggen.
Maar wie A zegt, moet ook B zeggen. Ik zou jullie op de hoogte houden en dat is wat ik nu, zo onbevangen mogelijk, ga doen.
Ik besloot geen vlees meer te kopen
Is wat ik vertelde in een artikel en deelde ook de vlog waarin ik dit uitlegde. Ik zei dat ik absoluut nog vlees at, maar dat ik het zelf niet meer in de supermarkt zou kopen. Op dat moment wist ik nog niet hoe ‘tijdelijk’ dit zou zijn en hoe ik dit überhaupt zou gaan ervaren.
De reacties stroomden binnen. Hele lieve en motiverende reacties. Heel veel reacties van mensen die soortgelijk bezig waren. Maar ook reacties van mensen die me helemaal ophemelden met de gedachte dat ik überhaupt geen vlees meer ging eten.
Ehmm..
Dat is niet wat ik had gecommuniceerd, toch? Ik voelde me een beetje in het nauw gedreven om te reageren met
“Bedankt dat je zo positief reageert op het feit dat ik geen vlees meer eet, maar ik eet nog wel vlees.. Vind je me dan nog steeds zo tof?”..
Dus ik liet het erbij en ging mijn eigen proces in wat betreft nadenken over het vleesgebruik van mij, als individu.
Waarom vond ik het vroeger zo moeilijk om te eten? Waarom heb ik het mezelf aangeleerd? Waarom vind ik het moeilijk om vlees te eten dat lijkt op het dier zelf (een hele kip waar je het vlees vanaf haalt) in tegenstelling tot enkel het stuk vlees dat al voor je geselecteerd is. Hoe vaak eet ik vlees? Waarom eet ik het?
En zo kwam ik tot de conclusie dat ik veel vaker vlees at dan ik dácht. Soms wel twee keer per dag. En soms waren er complete vegan dagen, ook vrij onbewust.
Door het niet kopen van vlees, voor enige tijd, ben ik gaan experimenteren met andere bronnen van (onder andere) eiwit. Met tempeh bijvoorbeeld, waar ik inmiddels verslaafd aan ben! I love it! Daar was ik eerder zelf niet zo snel achter gekomen (alleen als ik wel eens buiten de deur at).
Of met kikkererwten en bonen; meer dan ik voorheen deed. En dat bevalt me enorm goed. Buiten de deur bestelde ik ook vaker vegetarische maaltijden maar ook wel eens vlees.
En nu? Hoe verder?
Dit is een persoonlijke keuze en een persoonlijke overweging. Voor mezelf heb ik besloten dat ik minder vlees wil eten dan vóór ik besloot geen vlees te kopen. Minder vlees in mijn thuis-omgeving. Oftewel; ik ga wel weer vlees kopen, maar mijn doelstelling is om goed te bepalen wanneer ik dit ga eten, waardoor het past in leefstijl van 1-2 keer per week, bij één maaltijd vlees eten. En omdat ik de frequentie naar beneden haal wil ik mijn best doen om ook op de kwaliteit van vlees te letten. Iets wat ik hiervoor nauwelijks deed.
Goedkope kip, goedkoop rundvlees en ga zo maar door. We weten allemaal dat biologisch vlees toch écht beter is voor de gezondheid dan goedkoop vlees dat volgepropt is met vocht, antibiotica en ga zo maar door. Maar toch kwam ik voor mijn gevoel niet over de drempel van het prijsverschil. ACHT euro voor een stukje kip tegenover TWEE euro voor een stukje kip? Je kent vast het gevoel.
Dit is ook de reden dat ik me meer ga verdiepen in kwaliteitsverschil in vlees en dit gaandeweg met jullie wil gaan delen.
Misschien was het kopen van kwalitatief vlees een betere eerste stap geweest, maar misschien ook niet. In ieder geval gaat de kwantiteit omlaag en de kwaliteit omhoog waardoor ik misschien evenveel ga betalen of net iets meer.
Meer betalen voor een weloverwogen keuze is me meer dan waard.
Over smaak valt te twisten, waarom ik het eet en (voorlopig) wil blijven eten is iets persoonlijks. Ik ga daar liever niet de discussie over aan met mensen die vegetarisch en/of veganistisch eten. Laten we niet vergeten dat het voor iedereen een eigen proces en een persoonlijke ontwikkeling is.
Ik negeer het niet, ik ben er enorm mee bezig maar ik zou de keiharde argumenten graag voor mezelf willen houden. Ik hoop dat jullie daar begrip en respect voor hebben!
EDIT 8:06 AM: de ‘keiharde’ argumenten zijn geen wetenschappelijk onderbouwde argumenten waar iedereen wat aan zou hebben. Dit zou ik nooit alleen voor mezelf houden. Bij dezen: Ik voel me energieker, ik vind het lekker en ik mis vlees als ik het te lang niet eet. Dit is geen discussiepunt voor mij, maar persoonlijke keuze. ‘keiharde argumenten’ is misschien verkeerd verwoord. Excuses daarvoor.
Laat het me gerust weten als je benieuwd bent naar meer informatie over bijvoorbeeld de kwaliteit van vlees, over hoe we het beste kunnen kiezen welk vlees we kunnen eten maar ook als je vragen hebt; laat het me gerust weten! Dit blijft een ontwikkelproces voor mij waarbij ik graag van jullie leer en zelf op onderzoek uit ga!
26 comments
Hi Teni, ik zou inderdaad graag meer willen weten over de kwaliteit van vlees. Ik koop al enige tijd biologisch vlees (wanneer ik vlees eet), maar hoorde onlangs dat het voor de kwaliteit van leven van de dieren weinig verschil tussen biologisch en ‘goedkoop’ vlees zit. Zou het leuk vinden als je hier iets meer over schrijft! Xx Sam
Hoi Sam,
Ga ik absoluut doen! Ik ben zelf ook heel benieuwd dus dat komt goed uit 🙂
Liefs!
Teni
Hoi Sam,
De Keuringsdienst van Waarde (<3) had een tijdje terug een mooie aflevering over plofkip vs. beter leven kip. Daarnaast legt de documentaire Cowspiracy (stond op Netflix, weet niet of dat nog zo is) hier ook wat over uit. Dit en andere informatie die ik heb gelezen en gezien heeft mij wel geholpen in mijn keuzes maken. Bij mij ligt de afweging vooral in de balans tussen hoeveel kwaliteit van leven brengt het op voor het dier vs. wat is de belasting voor het milieu. Ik probeer daarom nu zo min mogelijk vlees te eten en als ik zelf vlees koop doe ik dat het liefste lokaal, zodat ik weet dat de uitstoot door transport zo klein mogelijk is. Daarnaast zijn koeien en varkens op de boerderijen in mijn omgeving vaak best gelukkig (voor zover ik daar een inschatting van kan maken; varkens met een vrij grote weide incl. bomen en modderpoel komen op mij best gelukkig over), dus dat stelt me dan ook gerust.
Mooi dat je bewust bezig bent. Succes in je zoektocht naar informatie!
Groetjes, Maartje
Goed dat je je eigen pad volgt.
Ik ben eindelijk ook wel benieuwd hoe het zit met het verschil in kwaliteit van vlees.
Mooi! Daar ga ik in duiken, ik ben heel benieuwd wat eruit komt 🙂
Ik vind het heel goed dat je minder vlees gaat eten en meer kwalitatief. Ik ben dan ook benieuwd naar opvolgartikels.
Het enige wat ik wel minder begrijp is net dat stukje over niet in discussie treden over het “waarom” dat je nog vlees eet en dat je de “keiharde argumenten” voor jezelf wil houden.
Laat het me zo zeggen: ik vind het een gemiste kans! Ik (en ik neem aan ook anderen) kom hier omwille van je uitgebreide kennis over voeding. Dus als jij “keiharde argumenten” hebt pro vlees eten, lees ik die heel graag. Omdat ik er zelf geen heb, behalve smaak en dat het een makkelijke bron van eiwitten is (maar die vind ik niet “keihard”). Ik hoor vooral veel argumenten “tegen” die zwaarwichtiger lijken. Het leek me leuk om eens een andere insteek hierover te horen, zeker omdat je altijd alles goed onderbouwt.
Wou ik je even meegeven met uieindelijk alle respect voor je gemaakte keuze, maar toch jammer!
Hi Michele, laat ik het dan zo stellen; ik denk dat jij de “keiharde” argumenten groter verwacht dan ze zijn. Misschien beschrijf ik het te geheimzinnig waardoor je denkt dat ik wetenschappelijk onderbouwde informatie achterhoudt of dat het in het rijtje valt van argumenten voor- en tegen los van persoonlijke voorkeur. Dat is het niet.
Soms vind ik het heel jammer en lastig om iets niet tot in detail te moeten beschrijven, vooral over dit onderwerp waarbij ik wéét dat ik comments ga krijgen die niet te maken hebben met mijn persoonlijke keuzes. Comments als “hoe kun je nog vlees eten als je weet hoe het zit” of “als je docu’s hebt gezien, en je eet het nog steeds ben je zo gewoon naïef”.
Bij dezen; de keiharde argumenten zijn persoonlijke voorkeuren. Ik voel me slap en minder energiek door geen vlees te eten, ik kan enorm genieten van vlees en ik wil het graag blijven eten.
Begrijp je mijn kant een beetje? Als ik dit zeg komen absoluut reacties van mensen die het er “niet mee eens zijn”. En dat is niet waar het me om ging in dit artikel, het ging me om het vertellen dat ik een keuze had gemaakt.
De persoonlijke “keiharde” argumenten zijn alleen voor mij van toepassing. Ik had het misschien te geheimzinnig beschreven.
Op deze manier sowieso alle begrip. Ik vind dat iedereen hierin zijn eigen keuzes moet maken en dat niemand het aan een ander kan op dringen. zo lang je met jezelf in het reine bent over het hoe en waarom, helemaal prima. Alleen had ik dus inderdaad de indruk met “keiharde argumenten” dat het objectievere dingen zouden zijn, meer nutritioneel/wetenschappelijk onderbouwd, vandaar dat ik het een gemiste kans vond omdat ik graag “alles” weet over voeding (kan nooit natuurlijk) zodat ik ook zelf m’n keuzes zo weloverwogen mogelijk kan maken.
Ik snap ook helemaal dat het een gemiste kans zou zijn om goede argumenten niet te delen! Dus fijn dat je er even scherp op stond!
Hoi Teni, bedankt voor het artikel en het delen van je ervaringen. Jammer dat je niet wil delen wat nu jouw argumenten zijn voor deze keuze, want daar ben ik juist benieuwd naar!
Het valt mij op (=mijn mening/ observatie, geen aanval) dat je in je artikelen veel laat doorschemeren dat je je veel aantrekt van wat anderen vinden of hoe ze reageren op jouw verhaal. Jouw verhaal wordt daardoor minder sterk en dat is jammer. Als je zo’n publiek beroep kiest moet je ook een beetje scheit hebben soms (sorry voor het taalgebruik). Jij bent goed zoals je bent, in alles wat je doet. En je kunt het niet iedereen naar de zin maken.
Hoi Y,
Bedankt voor je reactie, ik voel het niet als aanval maak je geen zorgen. Ik snap dat je er benieuwd naar bent, zie daarom ook bovenstaande comment.
Wat je zegt over het aantrekken van wat mensen vinden of reageren, daar heb ik absoluut GEEN schijt aan. Als ik dat had, dan had ik dit ook niet opgebouwd.
Ik luister graag naar wat mensen vinden, denken en hoe ze meedenken. Mijn site is niet een plek om schijt te hebben aan elkaar. Ik kan me voorstellen dat jij dit vanaf de buitenkant kunt ervaren als iets waar je maar tegen bestemd moet zijn als je zo’n beroep kiest. Hopelijk kun je erin komen dat je niet zo’n beroep kiest, je bouwt zo’n beroep op. Je begint niet met duizenden lezeressen, je begint met 0. En dat bouwt zich langzamerhand op waardoor je langzamerhand ook leert hoe ermee om te gaan.
Ik denk dat we qua mening verschillen hoe we ermee ‘om zouden moeten gaan’. Jij vindt dat ik schijt moet hebben, ik niet.
Ik heb het beroep en ik leef het leven waar ik reacties krijg en daar heb ik héél veel aan. Ik kan me voorstellen dat je je misschien genegeerd voelt of denkt ‘hallo, waarom deel je niet iets je deelt altijd alles’ (misschien in mildere vorm) en om die reden deze reactie ook achterlaat.
Ik hoef het niet iedereen naar de zin te maken, daar heb je gelijk in, maar bij sommige dingen kies ik ervoor om mezelf ook in bescherming te nemen. Ik vind, dat ik jarenlang héél veel persoonlijks heb gedeeld met jullie en dat blijf ik doen, maar ik vind ook dat ik het recht heb om sommige keuzes die niet ‘wetenschappelijk te onderbouwen zijn’ ook voor mezelf mag houden.
Om het nu niet alleen maar over dit stuk van het hele artikel te hebben, zal ik die zin weghalen. Volgens mij gaan we het doel namelijk voorbij op deze manier.
Liefs,
Teni
Lieve Teni,
Ik volg je nu een tijdje en vind dit een mooie ontwikkeling. Zelf eet ik vegetarisch (bijna veganistisch, nog 1 eitje per dag voor de eiwitten – tips om die plantaardig binnen te krijgen?). En ik ben echt pro-geen-vlees-eten. Maar dat maakt me niet anti-vlees-eten in het algemeen. Als je kijkt naar de milieu (en ook wel gezondheidsaspecten denk ik), is het probleem niet dát we vlees eten maar dat we zóveel eten. Door dat te verminderen, ben je hartstikke goed bezig. Zwart-wit gezegd: als iedereen minder vlees eet, zijn er geen mega stallen meer nodig en kunnen de beesten veel beter behandeld worden (o.a. minder antibiotica).
Misschien is het leuk om te kijken of je vlees kan kopen bij een kleinschalige biologische boer in de buurt? Wie weet kan je hem/haar zelfs interviewen?
Goed, zomaar wat gedachten. Keep up the good work!
Liefs,
Jacky
Hoi Jacky,
Wat beschrijf je het mooi en verfrissend! En wat een goed idee! Dankjewel voor de tip 🙂 ik denk ook meteen te weten hoe ik hiermee aan de slag kan. Ik ken wat mensen die hun vlees via deze wijze kopen, dus ik ga erin duiken!
Super!
Liefs,
Teni
Hey Teni,
Als je nou voor een mooie prijs goede kwaliteit vlees wilt kopen dan moet je eens kijken op https://www.sameneenkoekopen.nl. Mijn vriend en ik hebben daar een keer een proefpakket aangevraagd en het was ongekend wat een andere smaak dit vlees had dan uit de supermarkt!!! Het wordt netjes bij je thuisgebracht in vacuum verpakking, zodat je het de vriezer in kunt gooien. En de koeien worden niet ingespoten met antibiotica e.d.! En prima prijs/kwaliteit verhouding.
En verder moet je lekker eten wat je helemaal zelf wilt! Het feit dat je er bewust mee bezig bent vind ik al een compliment waard!
Hi Daphne,
Jaaa super bedankt hiervoor! Mijn broer besteld al een tijdje via deze site als ik me niet vergis. Dus ik ga eens kijken hoe het zit! Ben heel benieuwd.
Dankjewel voor je compliment! Super lief 🙂
Liefs,
Teni
Hoi Teni,
Wat een helder artikel, ik ben het helemaal met je eens! Ik eet voor 90% vega en van die 10% geniet ik volop, zonder schaamte. Je minder fit voelen zonder vlees vind ik dus wel een keihard argument, je gezondheid staat voorop. Jammer dat sommige mensen zich daar zo boos om kunnen maken. Ik denk dat deze mensen, na het zien van docu’s over vlees, boos worden op hoe mensen omgaan met onze wereld en met dieren en dit vervolgens op jou af reageren. Wat helemaal niet nodig is want in je artikelen laat elke dag juist weer zien dat je bewust bent. Daarbij wel super goed dat je geen maling hebt aan deze mensen en rekening met ze houdt! Dat gezegd hebbende ben ik erg benieuwd naar verschillen in kwaliteit van vlees. De kip van de AH bijvoorbeeld, die lijkt erg goed (meer ruimte, weinig tot geen antibiotica) te zijn, maar is dit dan ook echt goed vlees? En hoe schadelijk is kip voor het milieu in vergelijking met andere dieren? Hoe zit het met vlees dat al verwerkt is in bijvoorbeeld soep? En voor je vegan dagen, zijn er vegan producten waarvan je ook veel energie krijgt net als vlees?
Dit zijn iig de vragen die bij mij opkwamen 🙂 Succes met het schrijven van de artikelen.
Hoi Eva,
Ontzettend bedankt voor je reactie. Ik heb hier heel veel aan! Dankjewel ook voor de support.
Zo te zien spelen er genoeg vragen bij ons allemaal waar ik heel graag in ga duiken!
Ben heel benieuwd wat eruit komt, dankjewel!
Liefs,
Teni
Hoi Teni,
Bedankt voor het delen van dit artikel! Ik vind het mooi om te lezen dat je er bewust mee bezig bent. Aan ieder een eigen inschatting om te besluiten hoe ze het gaan invullen natuurlijk. Ik eet ook minder vlees en koop geen vlees meer in de supermarkt. Eigenlijk eet ik het alleen als ik buiten de deur eet. Net als jij ben ik op zoek gegaan naar wat voor mij (of: in mijn ogen) nu ‘kwalitatief beter vlees’ is. Ik ben uiteindelijk uitgekomen bij lokale (kleinschalige) veehouders. Een koe stoot nu eenmaal evenveel uit als een auto, maar als hij dicht bij mijn huis woont scheelt dat in ieder geval CO2 in transport. Daarnaast weet je dan ook beter hoe een dier geleefd heeft, want je kunt gewoon langs gaan. Dit geldt overigens ook voor zuivel, eieren en andere dierlijke voedingsproducten zoals honing. Voordeel van lokaal geteelde rauwe honing: de lokale pollen hierin schijnen te helpen bij hooikoorts.
Hopelijk heb je iets aan deze tip! Veel succes in je zoektocht en ik kijk uit naar je volgende artikel!
Maartje, super bedankt voor je uitleg en toevoeging! Ik denk dat we hier allemaal wat aan hebben.
Ook dat je de tijd hebt genomen om bij anderen te reageren met jouw tips en adviezen, ik waardeer het!
Ik ga er in ieder geval helemaal in duiken en ben benieuwd wat eruit komt!
Liefs,
Teni
Ik ben benieuwd hoe dit je gaat bevallen en lees graag mee over je bevindingen over biologisch vlees. Ik zou zelf ook graag minder vlees willen eten, maar omdat ik sinds een jaar veel koolhydraatarm eet vind ik dat best lastig. Als je geen (of weinig) pasta/aardappels/brood etc. eet en dan ook geen vlees meer, dan blijft er niet heel veel meer over om op te leven. Mocht je hier nog tips voor hebben, dan hoor ik het graag!
ha teni, ik hoop dat je toch niet alle veganisten over 1 kam scheert, ik ben jaren vegetarisch geweest en nu al lange tijd veganistisch, maar ik bekritiseer je zeker niet hoor en ik ben hier ook niet om discussie aan te gaan
ik vind het dapper dat je je zo open stelt en je mening geeft, daar is ook wel wat voor te zeggen in deze tijd waar ieder maar veilig thuis een gemene opmerking kan plaatsen
hoewel ik natuurlijk van eigen oogpunt graag zou zien dat je geen vlees meer zou eten, vind ik het al heel fijn om te zien dat je MINDER vlees gaat eten. Het wel of niet zelf kopen maakt in mijn ogen echt geen verschil, maar ik vind het gewoon goed om te horen dat je minder vlees gaat eten.
Iedereen heeft zijn eigen keuzes en zijn eigen verantwoordelijkheden in het leven, ik kan voor mijzelf het niet verantwoorden om vlees te eten, om een dier op te eten, maar kan iemand anders dit wel, dan is dat een EIGEN keuze
ik wil ook niet om de oren gesmeten worden met opmerking als ‘maar een wortel heeft ook gevoel’, dat is ook niet leuk, dus andersom hoef je dat ook niet te horen omdat je ook wel weet
ik kijk er naar uit naar je updates, vooral omdat ik denk dat jij met jouw platvorm heel veel kan bijdragen aan het welzijn van dieren door promoten om BETER vlees te kopen ipv plofkip-achtige vleeswaren
dat zou zeker al een stap in de goede richting zijn
hoop dat je hier wat aan hebt hoor
Wat rot dat je je zo moet verdedigen. Zelf ben ik nu ook ‘flexitarier’ na 10 jaar vegetarier te zijn geweest. Het grappige is dat ik NOG meer opmerkingen kreeg toen ik wel weer vlees ging eten dan toen ik vegetarier was (en dat waren al veel opmerkingen). Mijn ‘doel’ is ook ongeveer 1-2x per week vlees eten, maar er zijn ook weken dat ik geen vlees eet, of eens een keer dat ik meer eet. Een doel is een doel en als je je er beter bij voelt om een keer meer te eten of zin hebt in een vlees, is dat geen enkel probleem 🙂 Succes met de zoektocht naar de balans erin vinden in je leven! En ja, graag, blogs over de kwaliteit van vlees. Daar struggle ik ook erg mee sinds ik het weer eet! Succes lieve Teni !
Ik vind je nog steeds tof hoor Teni, of je nu wel of geen vlees eet haha 😉 Ik eet zo goed als veganistisch, maar wil niet oordelen over wat anderen doen (en weet als medeblogger als geen ander hoe vervelend het is wanneer mensen je oordelen over persoonlijke keuzes). Super toch dat je er zo bewust mee bezig bent! En wat Jacky boven mij al zei – als de meeste mensen gewoon zouden minderen met vlees en zuivel, dan zouden die megastallen niet meer nodig zijn en kunnen we de dieren een beetje een normaal leven geven. Succes met je keuzes en ik blijf je volgen!
Ik kan me in veel van bovenstaande reacties vinden: super dat je bewust bezig bent met het eten van vlees, lees graag meer over kwalitatief beter vlees en ben benieuwd naar eiwitrijke alternatieven! Maar wat ik bovenal bijzonder vind aan dit artikel is dat je jouw mening/pad durft bij te stellen. Je verpakt jouw boodschap niet in allerlei smoesjes maar durft eerlijk te zijn en je kwetsbaar op te stellen door toch openlijk te besluiten het anders te gaan doen dan in eerste instantie gedacht! Chapeau en een happy weekend 🙂
Super dat je dit artikel schrijft, en – weer – zo eerlijk ben. Ik denk dat dit heel veel mensen helpt die ook graag wat minder vlees willen eten, maar bang zijn voor dezelfde reacties van hun omgeving. Zowel on- als offline. Het alles-of-niets-denken van mensen. En dat is juist desastreus voor het verminderen van de vleesconsumptie. Het gevaar zit ‘m erin dat mensen niet eens een stap in de goede richting doen, omdat ze hebben besloten dat ze toch nooit vegan/vegetariër kunnen zijn. Bijvoorbeeld omdat ze graag cappuccino met melk drinken, appeltaart van Dr. Oetker (niet Utker – Oétker. Hoppa lekker Hollands) eten en soms toe willen geven aan hun craving naar vlees of vis. En dus blijven ze net zoveel vlees en vis eten als ze al deden, want vega / vegan worden ze toch niet. Dat vind ik zo zonde! Want wat veel mensen vergeten is dat als twee personen hun vlees- en visconsumptie halveren, dat je dan samen één hele vegetariër hebt gecreëerd. Ik denk dat als we allemaal ons meer focussen op minderen, vaker biologisch kopen, en onszelf en elkaar niet meer in hokjes proberen te proppen, dat we dan met elkaar in totaal veel meer voor elkaar krijgen dan wanneer we zo zwart-wit blijven denken en kijken. Kortom: wees lief voor elkaar, en vooral voor jezelf. Ieder stapje in de meer plantaardige richting is geweldig, of je nu vega(n) ambities hebt of niet! 🙂 Amen.
Had dit artikel nog niet gelezen, maar wil hier nog even op reageren. Ik eet al jaren geen vlees en vis meer. Als mensen dit horen, dan zeggen ze: dus je bent vegetariër! Ik zeg dan: nee, want op dít moment eet ik het niet maar ik hou alle mogelijkheden open. Of mensen die zich meteen gaan verantwoorden waarom zij het nog wel eten, en beschaamd zeggen dat ze er niet zonder kunnen. Van mij moet niemand iets. Ik heb zelf een enorme hekel aan betweterige vega’s of wie dan ook die zijn eigen leefstijl wil opdringen.
Wil je toch vlees blijven kopen, of welke keus je ook maakt, leg het uit ter inspiratie maar voel je nooit verplicht om je te verantwoorden. En voel je niet schuldig dat je het wel doet, en geniet er van!
Liefs,
Siem