Andere voedingsmiddelen:

Er is zo een hele lijst met voedingsmiddelen met veel vitamine B12. De belangrijkste (of eigenlijk; de varianten met de hoogste hoeveelheid) heb ik wat uitgebreider gedeeld, de overige voedingsmiddelen zal ik hieronder voor je opsommen:

  • Tonijn: vooral in de spieren vlak onder de huid van de tonijn, de bekende ‘donkere spieren’ bevatten veel vitamine B12 (18).
  • Verrijkte Edelgistvlokken: een perfecte veganistische bron van eiwit, vitamines en mineralen. Vitamine B12 komt niet van nature voor in edelgistvlokken, daarom noem ik de verrijkte variant ervan – dus even de verpakking goed checken! Een goede en veganistische bron van vitamine B12 (19). Twee eetlepels hiervan en je hebt 130% van de dagelijkse aanbeveling binnen (20).
  • Forel: 100 gram bevat al 125% van de dagelijkse aanbeveling voor vitamine B12 (21).
  • Zalm: Zo’n 200 gram bevat meer dan 80% van je dagelijkse aanbeveling voor vitamine B12 (22).
  • Verrijkte plantaardige melk: Ook weer fijn voor vegetariërs en veganisten. Soja- amandel en rijstemelk bevatten van nature niet veel vitamine B12, daarom worden ze vaak verrijkt en worden ze hierdoor een perfecte bron voor vitamine B12. Een glas sojamelk kan je zo’n 45% van je dagelijkse aanbeveling aan vitamine B12 geven (23).
  • Melk en ander zuivel: denk aan yoghurt en kaas bijvoorbeeld. Een glas melk levert 18% van je dagelijkse aanbeveling aan vitamine B12 (24). Volvette yoghurt is ook een goede optie (25)(26). Interessant om te weten is dat uit onderzoek blijkt dat je lichaam beter in staat is om vitamine B12 op te nemen uit melk en ander zuivel dan uit vlees, vis of eieren (27)(28)(29).
  • Eieren: Twee grote eieren (100 gram) leveren 22% van je dagelijkse aanbeveling voor vitamine B12 en nog eens 28% voor vitamine B2 (30).

Zou je een vitamine B12 supplement moeten nemen?

Supplementen worden eigenlijk alleen maar aanbevolen wanneer mensen niet aan hun dagelijkse behoefte kunnen komen, gemiddeld gezien. Dat gebeurt meestal wanneer ze in een risicogroep vallen: zwangere vrouwen, lacterende vrouwen, vegetariërs, veganisten maar ook mensen die te weinig van het eiwit ‘intrinsieke factor’ aanmaken of mensen die een vrij eenzijdig eetpatroon hebben.

Ga nooit zomaar zelf aan de slag met supplementen maar check bij je huisarts of het nodig kan zijn dat jij een supplement neemt. Dit kun je doen door een bloedonderzoek aan te vragen waar je vitamine B12 gecheckt wordt. Aan de hand hiervan, kun je weten of je een tekort oploopt of niet en of je dan eventueel een supplement dient te slikken – of je voedingspatroon dient aan te passen (waar kan).