Ik schrijf vaak over geluk. En dan vooral in combinatie met hoe ik het heb ervaren en hoe het los staat van je lichaamsvorm, aangezien ik veel schrijf over afvallen (op een gezonde wijze) – voeding – je lichaam accepteren zoals het is.
Maar nooit eerder schreef ik over wat er precies gebeurt in je lijf als je je gelukkiger voelt; word je er gezonder van door “enkel” gelukkig(er) te zijn? Die vraag hoop ik voor je te beantwoorden vandaag.
Misschien een extra motivatie om echt na te gaan hoe je je voelt in het leven. Dat wanneer je misschien streeft naar een lichaam(svorm) en hier heel veel voor over hebt (inclusief je gezondheid en geluk bijvoorbeeld) dat je jezelf daarmee echt in de vingers snijdt.
Misschien is dit net de andere visie op gezond die je nodig hebt.
Ik hoop hoe dan ook dat je wat nuttige informatie, voor jezelf, rijker bent.
Gelukkig zijn stimuleert heel veel gezonde gewoontes over het algemeen. Uit onderzoek blijkt dat gelukkige mensen vaak gezonder eten, waaronder meer fruit, groente en volkoren granen (1)(2). Dat is dus de positieve vicieuze cirkel, toch? Als je daar eenmaal in komt is het één en al winning at life (kleine knipoog, maar je snapt wat ik bedoel). Een ander onderzoek laat zien dat mensen die een positief ‘welzijn’ ervoeren 47% meer geneigd waren om vers fruit en verse groentes te eten dan de mensen die een minder positief welzijn ervoeren. Ook kwam naar voren dat de ‘gelukkigere’ mensen 33% meer geneigd waren om fysiek actief te zijn, met 10 of meer uur beweging per week (3). Nogmaals, positieve vicieuze cirkel!
Het eten van fruit en groente wordt constant gelinkt aan verschillende gezondheidsvoordelen, onder andere een lagere kans op het krijgen van diabetes, een beroerte en hart- en vaatziekten (4)(5)(6). Mocht je nog niet overtuigd zijn van de gezondheidsvoordelen van sporten; uit onderzoek blijkt dat regelmatig sporten je botten sterker maakt, je meer energie geeft, je vetpercentage en je bloeddruk verlaagt (7)(8)(9).
Wat heeft slapen ermee te maken?
Gelukkig zijn verbetert zelfs je slaap, wat vervolgens weer belangrijk is voor je concentratievermogen, productiviteit, het verkrijgen/behouden van een gezond gewicht (je hormonen zijn in balans, je verzadigings- en hongergevoel zijn in sync) en een goede nachtrust helpt je bij het beter sporten (10)(11)(12). Het blijkt zelfs uit onderzoek dat mensen die slaapproblemen hebben, bijvoorbeeld door moeite te hebben om in slaap te komen of in slaap te blijven, 47% meer kans hebben dat ze zichzelf minder gelukkig ranken (13).
Een gezonder immuunsysteem
Hoe gelukkiger je bent, hoe sterker je immuunsysteem is. Dit heb ik niet bedacht, ook hier is onderzoek naar gedaan (15). Dus zouden we niet meer tijd moeten besteden aan de dingen waar we gelukkig van worden, waardoor we tegelijkertijd onze gezondheid bevorderen? Dat lijkt me een goed genoeg excuus.
Ja, ik zeg excuus omdat er talloze mensen zijn die zichzelf en hun eigen geluk nog steeds ergens onderaan het prioriteitenlijstje hebben staan.
In één onderzoek werd er bij 300 mensen gekeken naar de kans op het krijgen van verkoudheid. Deze mensen kregen allemaal neusdruppels met het virus. De mensen die het minst gelukkig waren (dit werd van te voren door enquetes vastgesteld), hadden bijna drie keer zoveel kans op het krijgen van verkoudheid ten opzichte van de gelukkigere mensen (16), als dat niet interessant is!
Bij een ander onderzoek kregen 81 studenten een vaccinatie tegen hepatitis B, een virus die de lever aanvalt. Het immuunsysteem van gelukkigere studenten reageerde anders; ze waren geneigd twee keer zoveel antilichamen aan te maken om het virus aan te vallen ten opzichte van de minder gelukkige studenten (18). Natuurlijk is het lastig om “geluk” te bepalen in een moment en dit te ranken naast dat van een ander, maar toch blijft het interessant om te zien wat deze onderzoeksresultaten ons vertellen.
Het blijft boeiend om keer op keer vastgesteld te zien worden dat gelukkigere mensen ook vaak gedrag hebben die hun gezondheid bevordert en hun immuunsysteem sterk houdt; gezond eten en regelmatig sporten (16).
Zelfs minder stress? Zelfs minder aanslag op je lijf door stress?
Denk maar aan stress. Gelukkig zijn helpt het verminderen van je stress levels (19)(20). Normaal gesproken veroorzaakt teveel stress een hoger level van het hormoon cortisol in je lichaam. Dit hormoon is geen pretje en draagt bij aan de vele vervelende effecten van stress; slecht slapen, aankomen, diabetes type 2 en een hoge bloeddruk. Meerdere onderzoeken laten zien dat mensen die gelukkiger zijn een veel lager cortisol gehalte hebben in hun bloed (21)(22)(23).
Om dit effect nog op een andere manier te benaderen werd er in een onderzoek gekeken naar stressvolle taken die 200 mensen moesten uitvoeren. Wat bleek? Bij de gelukkigere mensen was hun cortisol gehalte gemiddeld 32% lager dan bij de minst gelukkige mensen (24). Dit bleek op lang termijn ook nog zo te zijn, toen de onderzoekers deze zelfde mensen 3 jaar later hetzelfde experiment lieten doen met de stressvolle taken. De gelukkigere mensen hadden een 20% lager cortisol gehalte (25).
Beter voor je hart, beter tegen pijn, langer leven
De lijst blijft maar aangevuld worden met onderzoeken die laten zien wat gelukkig zijn, je gelukkig voelen, kan doen met je lijf. Het is waanzinnig.
- Het helpt je hart beschermen door je bloeddruk te verlagen (26)(27);
- Lagere kans op het krijgen van een hoge bloeddruk (28);
- De kans op hart– en vaatziekten wordt verminderd (29)(30)(31)(32);
- Je kunt misschien wel langer leven (33)(34), dat klinkt een beetje gek maar er is wel degelijk onderzoek naar gedaan (35);
- Het langer leven kan misschien wel komen doordat gelukkig zijn ook gezonde gewoontes bevorderd die vervolgens je levensduur verlengen (niet roken, sporten, goed slapen, gezond eten etc.) (36)(37);
- Pijnbeleving in combinatie met artritis is meerdere malen onderzocht, daarbij is gelet op hoe gelukkig de mensen waren. Meerdere onderzoeken laten zien dat mensen die zichzelf gelukkiger voelen, minder pijn en stijfheid ervaren bij artritis (38)(39)(40);
- Pijnbeleving bij een beroerte is ook onderzocht en je kunt het waarschijnlijk al raden; de gelukkigste mensen ervoeren 13% minder pijn na 3 maanden sinds ze het ziekenhuis verlaten hadden dan de minst gelukkige mensen (41);
- Waarom mensen minder pijn ervaren is niet altijd even duidelijk, er wordt gedacht dat dit komt doordat mensen die gelukkiger zijn vaak een breder perspectief hebben, motiverende gedachtes hebben en nieuwe manieren bedenken om de situatie te benaderen (42), ik vind dit inzicht zó interessant!
Ons doel in het leven
Waar het uiteindelijk op neer komt is geluk ervaren en gelukkig zijn, toch? Je kunt alle quotes in de wereld verzamelen over geluk en het niet voelen;
- Happiness is not a destination, it is a way of life
- A smile a day, keeps the doctor away
- Nothing is worth it if you are not happy
- Etc. etc.
Uiteindelijk komt het neer op het volgende: je bent zelf verantwoordelijk voor het voelen van geluk. Niet om in cliché’s te spreken, maar je weet vast dat de gelukkigste mensen niet de mensen zijn die geen problemen kennen. We kennen allemaal problemen en pijn. Het geluk zit hem in hoe je ermee omgaat, en raad eens? Dat kun je jezelf aanleren.
Een paar simpele manieren die ik ken, en waarvan ik weet dat ze werken zijn:
- Dankbaarheid uiten
- Actief zijn
- Goed slapen
- De natuur af en toe in
- Mediteren
- Gezond eten, met ruimte voor lekkers
Natuurlijk zijn er veel meer specifieke dingen te noemen die van persoon tot persoon verschillen, maar naar mijn idee is het bovenstaande een mooie basis. Maak er een doel van om uit te zoeken waar jij gelukkig van wordt en integreer dit in je leven, het is tenslotte goed voor je gezondheid 😉
Foto’s: memorycardfull
5 comments
Heel bijzonder om te zien wat geluk met je licham en geest doet. Een deel weet je het wel. Fijn om in een artikel al deze informatie gebundeld hebben.
Dank je wel Teni! ?
Eventeageren mooi blog
Wat pijn betreft
Zijn er nieuwe inzichten ben zelf chronisch pijn. Patiënt. Maar zijn goede methode voor en geluk helpt daar zeker bij
Pijn kan ook oorzaak van ontspoord zenuw stelsd zijn die in ba acute pijn blijft ja geb en dan pijn prikkels door geeft aan. De hetsen
Is overal in bed wek chronisch pijn netwerk
En pijn levert stress op dus meer pijn enzo
Fijn dat je over geluk en invloed op je leven schrijft
Dus veel geluk ❤️ Vandaag
Ik ben hier ook voor 200% van overtuigd. Ik heb bijvoorbeeld lichen sclerosus (een lichte vorm gelukkig), maar hier heb ik 0 last van zodra ik goed in mijn vel zit, dan hoef ik niks te smeren. Sowieso krijg ik allemaal rare lichamelijke klachten als ik stress ervaar of niet gelukkig ben, last van mijn rug, mijn maag, darmen.
Goed dat je hier nu over schrijft. Ik comment niet zo vaak, maar ik volg je al vanaf het begin en ik lees alles altijd direct als je weer wat nieuws post. Heerlijk verhelderend schrijf je, jouw denkwijze en struggles zijn echt herkenbaar.
Liefs x
Een aanvulling op dit mooie stuk: vaak wordt gezegd dat als je dit of dat doet je dan langer leeft. Maar ik wil niet persé langer leven,ik wil gezond blijven!
Mooi gezegd!! Gezond en gelukkig oftewel: kwaliteit boven kwantiteit: altijd!