Een experimentele baksessie eindigde in een de heerlijkste, zachte, kokosmuffins met chocolade ever! Het was de bedoeling dat het koekjes werden, maar na een mislukte poging heb ik het recept veranderd en er muffins van gemaakt. Gelukkig met succes! Daarom zie je het recept dus ook op mijn site verschijnen.
Ik hoop dat je er net zo van geniet als ik, met een kop thee of sterke kop koffie want.. ze zijn precies zoet genoeg!
Wat heb je nodig voor zo’n 16 muffins:
- 200 gram koude boter
- 30 gram kokosmeel
- 120 gram speltmeel of volkoren tarwemeel
- 140 ml honing of maple syrup
- 3 eieren (1 heel ei, 2 eiwitten)
- 1 theelepel vanille extract
- Pure chocolade, gehakt (of chocolate chips)
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
Doe de koude boter, honing/maple syrup, eieren en vanille extract in een grote kom en meng dit goed door met een vork, mixer of een keukenmachine met garde. Voeg vervolgens in batches speltmeel en kokosmeel toe tot het één grote massa is geworden (zoals je op de foto’s ziet). Voeg als laatste nog de chocolade toe en ‘vouw’ deze door het deeg of mix even kort (we willen niet dat de chocolade ‘kapot’ wordt gemixt namelijk). Je kunt de muffins ook de volgende dag afbakken als je wilt, het deeg is prima twee dagen in de koelkast te bewaren. Zo heb je ‘verse’ muffins voor bijvoorbeeld gasten zonder eerst lang in de keuken te hoeven staan!
Wanneer het tijd is om de muffins af te bakken, verplaats je het mengsel in muffinvormpjes en bak je ze in 8-12 minuten af (afhankelijk van hoe sterk je oven is), let wel op; het afbakken kan erg snel gaan! Bij mij duurde het 8 minuten.
Laat ze even afkoelen en daarna: AANVALLEN! Je huis zal ruiken naar een heerlijke mix van kokos en gebak!
6 comments
Ze zien er lekker uit! En de geur van kokos en chocola ??
Ik vind de geur ook zo lekker!
Oeehh ziet er lekker uit!! Kan je ook amandel- of havermeel gebruiken?
Hoi Anneke,
Jazeker! Ik zou dan 100 gram amandelmeel gebruiken en 100 gram havermeel, zo houd je de structuur in balans! (kokosmeel neemt héél veel vocht op, daarom heb je er minder van nodig).
Ook kun je één eiwit weglaten als je kokosmeel vervangt met amandel- en havermeel.
Komt als geroepen dit recept aangezien m’n vriend perongeluk met kokosmeel thuis kwam :’) was alleen benieuwd of ipv de boter ook kokosvet kan? Dan heb ik namelijk alles in huis 🙂
Hoi Mir!
Ik heb het zelf niet geprobeerd met kokosolie, het enige wat ik zou kunnen bedenken is dat het wat smeuïger wordt omdat kokosolie eerder vloeibaar is dan boter bij een lagere temperatuur. Dus boter blijft bij kamertemperatuur meer ‘vast’ dan kokosvet (dat wordt sneller een olie als het boven de 20 graden komt).
Maar ergens denk ik ook dat het helemaal prima kan, je kunt de muffins namelijk ook in de koelkast bewaren! Ik hoop dat je het probeert, ze zijn namelijk heerlijk!!
Let me know 🙂