Je hebt geen idee hoelang ik dit artikel al wil schrijven. Niet alleen omdat ik in de afgelopen jaren héél veel vragen heb gehad over of ik iets weet over het nemen van de (anticonceptie)pil en de bijwerkingen ervan, maar ook omdat ik zelf slechts één maand in mijn leven de pil heb geslikt en ermee ben gestopt door de slechte ervaring.
Wat is er eigenlijk bekend hierover dat wetenschappelijk is onderbouwd? Belangrijker nog: moeten we dit niet allemaal weten vóór we aan de pil beginnen?
Ik ben lang bezig geweest met dit artikel om zoveel mogelijk nuttige informatie te verzamelen en subjectiviteit eruit te laten. Om deze twee te scheiden van elkaar heb ik de subjectiviteit (lees: mijn gevoel en mening) schuingedrukt tussen de tekst door verwerkt. Het comment-gedeelte is vervolgens nog de perfecte plek voor ervaringen, dus laat ze alsjeblieft achter voor ons allemaal!
In eerste instantie denken veel mensen dat de anticonceptiepil slechts één doel heeft: een zwangerschap voorkomen. Begrijpelijk, natuurlijk. Maar de pil wordt, vooral op jongere leeftijd, ook ingezet wanneer je enorme krampen ervaart bij je menstruatie, erg last hebt van puistjes en meer.
Mijn eerste gevoel zegt direct: is een menstruatie niet iets natuurlijks? Ik heb geen idee hoe erg de pijn kan zijn, bij mij is het de ene keer erger dan de andere keer, maar ik zou er absoluut niet dagelijks een pil voor willen slikken om die 2-3 eerste dagen van de menstruatie met minder pijn door te komen. Liever een aspirine dan elke dag extra hormonen in mijn lijf. Dan spreek ik enkel voor mezelf, misschien heb ik het niet heftig genoeg ervaren om er anders over te denken.
Ik heb enigszins last gehad van jeugdpuistjes, niet te erg, dus misschien heb ik ook hier makkelijk praten. Maar ook hiervoor zou ik niet dagelijks een hormoonpil willen slikken.
Hoe dan ook, de anticonceptie pil slikken gaat (bijna) niet zonder bijwerkingen, net zoals met de meeste medicijnen. Er zitten voor- en nadelen aan en iedereen heeft een uniek lichaam dat anders kan reageren op medicijnen. Eerst even de bijsluiter langs voor wat algemeenheden. Let wel, niet alle bijwerkingen komen bij alle vrouwen voor :
- Hormonale veranderingen
- De anticonceptiepil en pleisters werken door je hormonenhuishouding te veranderen. Dit kan leiden tot vervelende bijwerkingen zoals acne, vermoeidheid of juist het uitvallen van ongewenste symptomen zoals pijnlijke menstruatie en acne.
- Verandering van humeur
- Dit weet je waarschijnlijk al wel, uit eigen ervaring of van horen zeggen. Sommige vrouwen ervaren meer zorgen/angst, anderen kunnen zelfs depressieve klachten ervaren.
- Migraine
- De anticonceptiepil kan je migraine verhelpen of juist erger maken, afhankelijk van welk merk je slikt. Dit kan tijdelijk of van lange duur zijn.
- Minder acne
- Oestrogeen en progestageen kunnen bij sommige vrouwen acne verhelpen. Anderen ervaren juist meer acne. Lekker he, deze info?
- Verandering in borsten
- Ook dit heeft te maken met de hormonen, sommige vrouwen ervaren namelijk dat hun borsten wat groter en gevoeliger worden door het slikken van de anticonceptiepil.
- Bloedproppen
- Je hebt een kleine verhoogde kans op bloedproppen, dit wordt verergerd als je een hartziekte hebt en/of rookt.
- Verandering in eetlust
- Je eetlust kan meer of juist minder worden. Dit verschilt per persoon en per merk anticonceptie.
- Opgeblazen gevoel en misselijkheid
- De misselijkheid kan een bijwerking zijn in de eerste paar maanden, wanneer je net begint met het slikken van de anticonceptiepil.
- Gewichtsschommelingen
- Dit kan door de verandering in je eetlust en/of hormonen komen
- Verlaagde kans op zwangerschap
- Je leest het goed, de kans op zwangerschap wordt verlaagd. De kans dat je zwanger wordt is héél klein, maar zolang je weet dat het niet 100% is (meestal 1% of nog minder). Dit komt doordat het slijmvlies in je baarmoeder verandert.
- Geen eicel
- Sommige merken zorgen ervoor dat er geen of weinig eicellen worden ‘klaargestoomd’ voor de zwangerschap, hierdoor valt er niets te bevruchten als er sperma binnenkomt.
- Bloeddruk
- Er is een risico op een hogere bloeddruk door het gebruiken van de pil. Er wordt geadviseerd om regelmatig je bloeddruk te controleren
- Verlichtend gevoel bij de menstruatie
- Sommige vrouwen ervaren veel minder of geen pijn (meer) bij de menstruatie
- Haargroei
- Bij de één kan er meer haargroei ontstaan en bij de ander kan het weer verminderen. Je haargroei kan dus veranderen door de anticonceptiepil.
Om precies te weten welke bijwerkingen in welke percentages voorkomen, dien je de bijsluiter van jouw anticonceptiepil te controleren. Bij elk merk kan dit weer anders zijn namelijk.
Praat met je huisarts
Er zijn verschillende merken van de anticonceptiepil zoals je inmiddels weet. Welke het beste past bij jou en jouw argumenten om de pil te gebruiken kun je het beste met je huisarts bespreken. Hoe effectief het is, is afhankelijk van hoe consistent je bent met het gebruik ervan. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld lastig om zichzelf er elke dag aan te herinneren de pil te nemen dus kan een spiraaltje een oplossing bieden, of een pleister (hier moet je wekelijks aan denken, misschien nog wel lastiger..). En nog even voor de duidelijkheid: het gebruik van welke anticonceptie dan ook, behalve de condoom, beschermt je niet tegen SOA’s.
Zwangerschap
Je eierstokken produceren vrouwelijke hormonen: Oestrogeen en progesteron. Beide hormonen kunnen synthetisch zijn (gemaakt in het lab) en gebruikt worden in anticonceptiva. Wanneer je deze hormoon levels verhoogd, tot hoger dan een ‘normale waarde’ dan stoppen je eierstokken met het vrijlaten van een eicel. Zonder eicel kan er geen bevruchting plaatsvinden, hoeveel sperma je er ook in stopt.
Progestageen (progestageen is een hormoon dat dezelfde eigenschappen vertoont als progesteron. Het bekendste natuurlijke progestageen is progesteron) verandert ook je baarmoederslijmvlies; het wordt dik en plakkerig waardoor het voor sperma moeilijker wordt om je baarmoeder in te komen. Mocht dat allemaal niet voldoende zijn; je baarmoeder wordt ook nog eens minder aantrekkelijk gemaakt om te nestelen als er tóch een eicel wordt vrijgelaten en sperma tóch door het baarmoederslijmvlies komt.
Acne en Libido
De hormonen die je al bezit in combinatie met de hormonen uit de anticonceptiepil kunnen acne bestrijden. Dit komt omdat de pil de circulerende androgenen vermindert waardoor er minder talg wordt geproduceerd. De pil moet zowel oestrogeen als progestageen bevatten om effectief te zijn tegen acne. De minipil bevat alleen progestageen en is dus niet werkzaam tegen acne.
LET OP: Het verminderen van androgenen kan handig zijn in het geval van het bestrijden van acne, maar steeds meer onderzoeken laten zien wat de rol is van androgenen bij het seksueel functioneren en algemeen welbevinden van een vrouw. Het lijkt er namelijk op dat het libido, evenals het welbevinden van een vrouw omlaag kan gaan door minder androgenen (1)(2). Een ander onderzoek uit 2017 keek naar gezonde vrouwen die een oraal anticonceptiemiddel namen, ook hier kwam uit dat deze vrouwen een significant lagere mate van welbevinden (reduced well-being) ervoeren (3) ten opzichte van de controlegroep. Zie hieronder:
The OC treatment statistically significantly decreased general well–being compared with placebo −4.12 (95% CI, −7.18 to −1.06). Furthermore, OC decreased the following PGWBI dimensions compared with placebo: positive well-being −3.90 (95% CI, −7.78 to −0.01), self-control −6.63 (95% CI, −11.20 to −2.06), and vitality −6.84 (95% CI, −10.80 to −2.88). The effect of OC on depressive symptoms and on the PGWBI dimension depressed mood were not statistically significant.
Er zijn talloze merken die beide hormonen bevatten, de resultaten in het bestrijden van acne zijn zo goed als gelijk. Uit een recent onderzoek, dat naar 31 trials keek waarbij de anticonceptiepil werd ingezet voor het bestrijden van acne, was de conclusie dat de pil werkte tegen gewone acne en acne door ontstekingen (opruiende acne) (4).
Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat wanneer er meer drospirenon in de pil aanwezig is, dit effectiever is dan de varianten met norgestimaat of nomegestrol acetaat. Ja, screenshot dit maar even als je ermee naar je huisarts wilt! Het verschil is niet significant genoeg om nu per se de ene pil te nemen in plaats van de ander. Wel kán het misschien net bij jou een verschil maken, mocht dat je doel zijn bij het gebruiken van de pil. Let wel, het kan weken tot maanden duren voordat je hormonen zo zijn aangepast dat ze gaan werken bij het verminderen van acne.
Migraine en beroerte
Soms helpt de anticonceptiepil tegen migraine en soms lijkt het het te veroorzaken. Hoe dit werkt is afhankelijk van de hormoonhuishouding van de vrouw en de hoeveelheid hormonen die aanwezig zijn in de pil die ze neemt.
Wanneer de oestrogeen levels in het lijf dalen, kan dit een migraine aanval triggeren. Dat is waarom sommige vrouwen hoofdpijn ervaren vlak voordat ze ongesteld worden (dit is wanneer oestrogeen daalt). Als je last hebt van hoofdpijn of migraine vlak voor je menstruatie, dan kan de pil dit verhelpen doordat de pil je oestrogeen levels stabiel houdt tijdens je hele menstruatie cyclus.
Ook zijn er vrouwen die juist migraine ervaren door de pil, voornamelijk wanneer ze net beginnen met de pil. Dit kan komen doordat je hele hormoonhuishouding even in de war wordt geschopt. Bij sommige vrouwen blijft de hoofdpijn echter aanhouden.
De anticonceptiepil en het hebben van migraine kunnen beide de kans op een beroerte lichtelijk verhogen. Als je last hebt van migraine ‘met aura’ (dit is wanneer je gekleurde vlekken of licht flitsen ziet) en de pil slikt, kan dit de kans op een beroerte nog een beetje verhogen. Je huisarts zal je dan adviseren om een pil te nemen met enkel progestageen.
Bloedproppen
Er is een verhoogd risico op bloedproppen geassocieerd bij het slikken van de pil. Dit risico is vrij laag, tenzij je;
- overgewicht hebt;
- een hoge bloeddruk hebt;
- rookt;
- voor lange periodes (weken) moer rusten op bed;
- ouder dan 35 bent;
- diabetes hebt
- er hart- en vaatziekten in je familie voorkomt
Als één van deze dingen toepasbaar is op jou, praat dan met je huisarts over de pil die je gebruikt en of je deze kunt wisselen. Deze risico’s zijn over het algemeen erg laag, het is wel belangrijk om in ieder geval om de zoveel tijd bij de huisarts langs te gaan om het één en ander te laten checken. Ga meteen naar de huisarts als je pijn voelt in je borst, bloed hoest of het gevoel hebt dat je moet flauwvallen.
Zijn er nog andere dingen die je wilt weten over de pil en de bijwerkingen?
Ik heb zoveel mogelijk proberen te dekken in dit artikel waarvan ik dacht dat het zinvol was én dat er veel vragen over werden gesteld. Natuurlijk dek ik het alleen als er voldoende en duidelijke informatie over te vinden is. Maar misschien zijn er bepaalde bijwerkingen die je kent of vragen die je hebt en hier graag meer over wilt weten.
Ik kreeg ook veel vragen over een spiraaltje, hier zal ik een apart artikel over schrijven. Dus laat je vragen, suggesties en ervaringen (ook de positieve! Want die zijn er ook!) achter in de comments!
Foto’s: Image Point Fr/Shutterstock, iStock, shutterstock / freepik, lybrate
36 comments
Never ever meer de pil voor mij. Het triggerde de lipoedeem in mijn benen, verergerde de migraine en heb jaren het gevoel gehad of er een donkere wolk boven mijn hoofd hing. Sinds ik ben gestopt verergerde de lipoedeem helaas wel weer maar zijn heel veel andere klachten verdwenen.
Ik heb echt heel veel gehad aan de pil. Geen helse menstruatie meer van een week met er eerste dagen zo veel pijn dat geen pijnstiller ertegen hielp. En na allerlei rotzooi gebruikt te hebben tegen acne waar alleen mijn kledij van naar de knoppen ging (had het niet alleen in mij gezicht, ook op mijn borst en rug), eindelijk puistjesvrij!
Van bijwerkingen eigenlijk niks gemerkt. 🤷♀️
Ik heb de pil 23 jaar geslikt. Het is mij nooit opgevallen dat ik daar enig ‘last’ van had. Op mijn 40e ben ik gestopt met de pil omdat ik een vriend kreeg die gesteriliseerd is.
En toen voelde ik pas het verschil, voor mijn gevoel kreeg ik ruimte in m’n hoofd en klaarde de lucht op. Al die jaren heb ik dus met een donkere wolk boven en in m’n hoofd gelopen. Ineens voelde ik letterlijk opluchting en vond ik het leven minder ‘zwaar’.
Heel blij overgestapt te zijn naar de spiraal… Weet alleen ook nog niet zo zeer of ik DAAR nou echt weer blij mee ben. Enorme moodswings… benieuwd of hier iets over terugkomt in je onderzoek!!
Herkenbaar… na 10 jaar de pil. 1 1/2 jaar niks en nu sinds een jaar een spiraal. Ik ben iemand die met de pil is gestart vanwege de krampen. Elke maand was ik van de 7 dagen menstruatie, 5 dagen ziek thuis van school. Lopen deed pijn, slikte hele strips paracetamol. Terwijl ik echt géén kleinzerig typ ben. Met de pil kon ik gewoon dingen doen tijdens mijn menstruatie, dat was zo’n opluchting. Na 10 jaar was ik er opeens klaar mee. Toen kwam pas het besef. De 1e 2weken na het stoppen extreme hoofdpijn en daarna opluchting. Veel meer emotie, alles minder zwaar, meer positieve prikkels. Iets waar ik daarvoor geen weet van had dat ik het miste of de pil het afvlakte.
Nu dus een spiraal. Die mood swings die jij beschrijft over de spiraal heb ik ook.. tja toch weer hormonen, maja ik moet toch iets.
Hoi Teni, graag zou ik ook een soortgelijk artikel willen lezen over de nuvaring! Weet niet of je daarmee bekend bent?
Ja eens! Ik ben vanwege baarmoederhals problemen overgestapt op de nuvaring. Kwam zelfs tegen in artikelen dat orale anticonceptie een associatie had met afwijkende uitstrijkjes, ieeks. Ik ben ook met de nuvaring nog niet helemaal tevreden, maar lees graag jouw bevindingen, omdat ik het idee heb dat het nog niet heel veel gebruikt wordt.
Die afwijkende uitstrijkjes lijken me eerder een verband te hebben met de pil, omdat vrouwen daardoor misschien minder seks met condooms hebben. Het HPV-virus is immers een SOA, ook al werd hij toen ik op school zat nog niet in dat rijtje genoemd. Samenhang is geen oorzakelijk gevolg.
Interessant artikel. Ik kreeg de pil op aanraden van de huisarts toen ik zestien was, Wel de lichtste variant, omdat mijn menstruatie heel onregelmatig was en als het er was ik van beroerdheid drie dagen ziek op bed lag en niks anders kon. Dat was echt geen pretje.
De lichte pil gaf echt een verlichting wat betreft menstruatie en ik vond ook de humeur wisselingen meevallen. Op een gegeven moment kwamen de erge krampen etc terug, dus moest ik over naar een zwaardere pil. Nog nooit is mijn libido zo laag geweest en had ik zulke heftige mood swings.
Nu ben ik van de pil af, wel nog aan de hormonen maar door middel van de hormoonstaaf of de implanom, net hoe je het noemen wilt. Het zijn zeker nog hormonen, maar het heeft mijn lichaam veel goeds gedaan. Want iets waar ik bang voor ben is de menstruatie, omdat die echt nooit een pretje is geweest.
Mag ik na aanleiding van je artikel vragen, wat jij dan aanraad wat betreft pil/spiraal etc?
Blijf dit altijd een lastige discussie vinden. Ik ben op hele jonge leeftijd al aan de pil gegaan, omdat ik elke maand huilend op de bank lag van de pijn. Daarnaast had ik last van acne en donkere haren op mijn lichaam. Sinds ik aan de pil ben heb ik daar (minder) last van en heb ik niet meer dat ik mij zo ziek voel als ik ongesteld ben. Het enige wat wel invloed heeft gehad is dat ik echt vrouwelijke vormen heb gekregen en moet opletten wat ik eet. Ik ken ook de verhalen van vriendinnen waarbij de pil niet zo positief uitpakte, maar voor mij nog geen reden om te stoppen met de pil. Denk dat het er uiteindeljk om gaat wat voor jouw lichaam goed voelt.
Ik vind dit altijd een lastig onderwerp. Op mijn 14e heb ik de pil voorgeschreven gekregen van mijn huisarts. De reden was mijn acne. Door het pilgebruik verminderde mijn acne. Op mijn 22e wilde ik van de pil af, ik vond het niet prettig om zo maar gedachteloos elke avond een pilletje te slikken. Een aantal weken nadat ik gestopt ben met de pil kwam de acne weer heel heftig terug. Toen naar de dermatoloog geweest, uiteindelijk bleek ik PCOS te hebben en gaven ze in het ziekenhuis aan dat de behandeling hiervoor de pil is. Ik sta er nog steeds niet achter maar ben wel de pil weer gaan gebruiken. Ik was zo zat van de acne en wilde niet nog meer littekens krijgen. Eigenlijk voel ik me niet prettig bij de pil maar ik wil ook geen acne meer. Het is voor mijn gevoel een beetje kiezen tussen twee kwaden.
Hi Fleur,
Ik las je comment en wil je graag wat tips meegeven rondom pcos. Ik heb de laatste tijd veel podcasts geluisterd en artikelen gelezen (vooral Engelstalig, dat wel over stoppen met de pil, pcos etc. Daarin wordt gezegd dat de pil absoluut geen remedie is voor pcos, daarmee onderdruk je het alleen (wat Teni zegt, het fungeert als pleister). Dieet en lifestyle kunnen ontzettend helpen en het zelfs genezen. Scrol eens door de podcasts en artikelen van Samantha Gladish (Healthy hormones for women podcast). It changed my life! Succes x Myriam
Ik begon met de pil op mijn 16e voor anticonceptie en geslikt tot 56 jaar.
Stoppen gaf altijd erg veel pijn bij menstruatie dus doorgaan leek beter.
Huisarts vond dat ik wel door kon slikken om zo de overgangsproblemen te voorkomen. Maar ik was er klaar mee. Vanaf dat moment nooit meer hoofdpijn , een gave huid en een veel betere stemming. En door de overgang gegaan zonder erg veel narigheid.
Interessant stuk! Zelf ben ik ook lang aan het schommelen geweest met de pil, zo’n 6a 7 jaar geleden met de pil begonnen en reageerde hier erg heftig op. Binnen aan maand kwam ik 10 kilo aan door vocht vasthouden, ik bleek erg heftig te reageren op de hormonen. Hierna nog 3/4 andere verschillende pillen geprobeerd en de nuvaring. Mijn huisarts geen fan van een spiraal op jonge leeftijd en toen de nuvaring negatief in het nieuws kwam daar ook maar mee gestopt. Na aantal jaren een pil gevonden waar ik wel weer ‘goed’ mee kan. Dit tussen haakjes gezet aangezien ik ook erg last heb van moodswings (van boze agressie buien tot kunnen huilen om niks). Daarnaast ook altijd veel last van heftige menstruatie klachten.. ik ben van plan over een aantal jaar te stoppen en heeel erg benieuwd wat dit met mijn lijf gaat doen!
Blijft een lastige discussie. Zelf al jaren aan de pil en voor mij is het een verlichting voor krampen. Soms wat gevoelige borsten, maar verder totaal geen last van bijwerkingen. Aan de ene kant baal ik ervan dat ik mijn lichaam ‘oneigen’ hormonen toedien, aan de andere kant heb ik hiermee vrij weinig klachten, en lig ik niet maandelijks ziek op bed. Denk dat een ieder moet doen wat goed voelt.
Mijn ervaringen met de pil: eerste pil diana35 voor mijn puistjes. De puistjes gingen weg maar de kilo’s zaten er in hele korte tijd aan. Daar heb ik mijn stria aan te danken. Jaar later aan de micro30. Dit is tot mijn eind twintig goed gegaan. Echter kon ik niet meer doorslikken wat eerder wel kon. Effe gestopt en toen terug aan de pil, maar kreeg ik een andere merk. Hiermee begon de ellende. Koppijn, moodswings, gewichtstoename (eerder was die vrij stabiel), doodmoe, misselijk enzv. Toen begon mijn zoektocht. Ik heb de laatste jaren vanalles geprobeerd.
Nuvaring : duizelig, wazig in hoofd en misselijk.
Jazz: libido verlies en bijna suïcidaal.
Zoely: idem als hierboven.
Weer een poos gestopt, maar echter kwam het verdacht op endomitriose waarvoor ik toch weer aan de pil moest. Toen weer een reeks verschillende merken pil gehad. Steeds weer al die bijwerkingen. Uiteindelijk heb ik alles naast elkaar gelegd en samen met de arts bedacht dat ik waarschijnlijk slecht reageer op oestrogeen. Dus aan een pil zonder; Desogestrel. Dit leek goed te gaan, op gewichtstoename na. Echter werd ik niet meer ongesteld, maar had wel weken lang alle symptomen alsof ik ongesteld was…..ook geen pretje. Weer gestopt en pas na 3 maanden weer een cyclus. Nu gebruik ik weer niks en zelfs mijn arts is radeloos. Spiraal met hormonen durf ik niet aan omdat ook hier oestrogeen in zit en te veel vriendinnen klachten hebben. En zoiets is toch ingrijpender dan een pil. Net als de implanon. Dus als t mis gaat…..Ik voel me veel happier, fitter en gezonder zonder pil en mijn gewicht is altijd 3 tot 5 kilo minder dan met. Maar zonder krijg ik weer erg last van krampen, moeheid en andere ongemakken wat waarschijnlijk door de endomitriose komt….dus moet ik eigenlijk weer aan de pil…..radeloos ben ik ervan.
Nog nooit in mijn leven de pil gebruikt, inmiddels moeder van 6 kinderen en rond de 40 jaar. Maar nu ben ik toch aan het onderzoeken welke anticonceptie ik het beste kan gebruiken. Ik las iets over de “natuurlijke pil”. Hier zou ik graag meer over willen weten, iemand ervaring mee?
Bedankt Tenie voor deze artikel, wat elke keer op de juiste tijd komt.
Ik kreeg ook de pil op mijn 18de. Dat werd vanuit de huisarts aangeraden.
Na 10 jaar ben ik er mee gestopt en whow! Wat een verschil! Ik viel af, voelde me gelukkiger en vrijer.
Maar leerde ook om beter te luisteren naar mijn lichaam.
Vanuit mijn ervaring vind ik de pil pure troep. Er zijn zoveel meer opties mogelijk, afhankelijk van waarvoor je iets nodig hebt.
Ik ben nu 2 jaar geleden gestopt met de pil. En ben zooo blij met deze keuze. Het enige nadeel is dat ik sneller naar zweet ruik. Geen idee of andere vrouwen dit ook ervaren?
Maar buiten dat is inderdaad die “donkere wolk” weg. Het geeft veel meer rust.
Na mijn burn-out en depressie begon mijn zoektocht… Ik wilde niet meer de pil!
Uiteindelijk ben ik nu toch over gestapt naar de minipil/desogestrel. Ik heb mijn acne helaas weer terug, maar mijn libido is veel hoger.
Ik word niet ongesteld (heeft circa 20% met deze pil), dat vind ik stiekem wel fijn. Maar toch zou ik het liefste zonder alle troep willen en zelf ervaren hoe het is zonder al die hormonen… Iedere keer een condoom zie ik echter niet zitten dus voorlopig nog de minipil….
Ik heb twee jaar lang heel heftig eczeem gehad. Als laatste redmiddel gestopt met de pil. Binnen een paar maanden waren al mijn klachten weg.
Wat was nou jouw reden om na een maand weer te stoppen? Of lees ik daar nou zo glashard overheen?
Vanaf mijn 15e de pil geslikt tot mijn 44e jaar …ik ben 6 maanden geleden gestopt in maart 2018. Pa na 3 maanden mijn 1e echte natuurlijke periode gehad ( 9 dagen lang). Het grootste nadeel van het stoppen met de pil is dat mijn schildklier totaal in de war is geraakt, ik heb al iets meer dan 8 jaar een trage schildklier, ik had opeens een hyper…met zweetaanvallen, extreme vermoeidheid, erg emotioneel en kilo s die er aan vlogen en ook een dikke onderbuik wat ik nooit gehad heb. Het voordeel van het stoppen is het verhoogde libido wat door de schildklier en de pil tot een niveau was gebracht tot 0,000%. Mijn reden om te stoppen was ten 1e; ik heb een slechte gewoonte dat is roken, ik ben al erg lang depressief door een PTSS, mijn lage libido en ik wilde afvallen wat dus averechts heeft gewerkt! Al met al kan ik nu zeggen dat ik mij wel veel beter voel en niet meer depressief ( met soms kleine momentjes) het lijkt ook alsof ik meer voor mij zelf kan opkomen en wat sterker in mijn schoenen sta. Ont-pillen kan wel 1 jaar duren heb ik gelezen, dus ik hoop dat ik toch wat af kan vallen in combinatie met gezond eten en wat te gaan sporten.
Zo’n 30 jaar de pil geslikt. Onderbroken door 3 zwangerschappen. Geen bijwerkingen ervaren. Eigenlijk alleen maar de voordelen.
Hi Teni! Mooi artikel heb je geschreven! Graag wou ik mijn ervaring met de pil delen, aangezien het een hele ‘journey’ was maar ik nu absoluut niet zonder kan!
Acht jaar lang had ik dezelfde pil geslikt. Ik was ermee begonnen vanwege de pijn, ik ben altijd jaloers geweest op meiden die bijna tot geen pijn hebben tijdens hun menstruatie of die het kunnen verhelpen met een pijnstiller. Tijdens mijn menstruatie had ik altijd zo veel pijn dat ik die dagen huilend en krom in bed lag, ik was verschrikkelijk misselijk, duizelig, en geen enkele pijnstiller hielp. Ik kreeg de pil voorschreven, die niet hielp tegen de pijn, maar ik slikte de pil een paar maanden door waardoor ik maar een paar keer per jaar mijn menstruatie had. En dat was nog wel te doen.
Nadat ik mijn lifestyle wou verbeteren en gezonder wou gaan leven, wou ik ook minder hormonen gaan slikken. Ik ben begonnen met een pil met ‘minder hormonen’ wat mij niet beviel. Toen heb ik het hormonale spiraaltje geprobeerd voor een paar maanden, deze maanden heb ik elke dag met buikkrampen rond gelopen. De dokter zei dat het na een paar maanden wel weg zou gaan, en omdat het minder pijn deed dan mijn ‘normale’ menstruatie, wachtte ik maar af. Totdat mijn moeder ontdekte dat ik vrijwel niks meer at vanwege mijn pijn, en eiste dat ik het spiraaltje liet verwijderen.
Ik was nog niet klaar met de zoektocht naar een anticonceptie waarbij ik mij goed voelde, en wou nog steeds iets vinden met zo min mogelijke hormonen. Ik heb vervolgens het koperspiraaltje geprobeerd, hier zat alleen wel het risico aan vast dat mijn menstruatie zwaarder kon worden en dat dit spiraaltje heel precies geplaatst moet worden om veilig te zijn tegen zwangerschap, maar het heeft geen enkele hormoon, en dat trok mij aan. Nadat ik hem had laten plaatsen bij de huisarts ben ik een paar maanden gaan reizen met mijn vriend. Mijn menstruatie was inderdaad zwaarder en omdat ik hem nu niet kon uitstellen zat ik een week per maand huilend, jankend, van de pijn op de bank. Mijn vriend was verschrikkelijk bezorgd en heeft mij toen overgehaald naar de gynaecoloog te gaan om te ‘checken’ of alles wel goed is en deze hele journey met hem/haar te bespreken.
Dit heb ik gedaan en was mijn redding. Na een inwendig onderzoek (waaruit ook bleek dat het koperspiraaltje verkeerd geplaatst was…) heeft zij geconcludeerd dat ik endometriose heb. Omdat ik er vrijwel ‘optijd’ bij was, was een operatie niet nodig. Zij heeft mij een ‘niet veel voorgeschreven’ anticonceptie voorgeschreven die mij ongelooflijk heeft geholpen. Ik heb vrijwel geen pijn meer tijdens mijn menstruatie en de pijn die ik wel heb is weg na een Feminax. Ik hoef eindelijk niet meer om mijn menstruatie heen te plannen!
Wel heb ik soms last van bijwerkingen zoals somberheid, maar doordat ik dit van mezelf weet kan ik mij daar gemakkelijk overheen zetten en zoek ik daar niet te veel achter. Voor mij zijn die lichte bijwerkingen niks in vergelijking met de pijn die ik jaren heb gehad tijdens mijn menstruatie!
Bedankt dat ik mijn verhaal mocht delen!
Ik heb van mijn 15e tot 23e de pil geslikt, en ben daarna gestopt omdat ik toen helemaal into het ‘healthy leven’ was (dat dacht ik toen tenminste,als echte fitgirl ;-)). Ik had nooit verwacht dat ik me er zoveel beter door zou voelen! Ik was een stuk vrolijker, viel makkelijker af en ervaarde veel minder een onrustig gevoel. En als je er eenmaal aan gewend bent met je partner zijn condooms ook prima te doen. En ik weet niet of het toeval is, maar ik ben nu 28 en toen ik zwanger werd was het echt in 1x raak, terwijl ik in mijn omgeving veel zie dat je eerst moet ‘ontpillen’ en het normaal is dat het een half jaar duurt.
Ik ben vorig jaar overgestapt op de Mirena spiraal omdat ik heel vaak last had van dipjes. Dat is sinds in mijn spiraal heb over. Wel kamp ik sindsdien met andere klachten. Ik ben binnen 2 weken na de plaatsing van mijn spiraal ruim 7 kilo aangekomen (terwijl ik verder wel een gezonde levensstijl heb. Ik sport 3 keer in de week ik eet gezond, veel groente en fruit weinig vlees, vet en suikers). Daarnaast ook een verlaagd libido & opgeblazen gevoel. Ik weet niet 100% zeker of ik deze klachten allemaal aan mijn spiraal mag wijten, maar ik overweeg al een tijdje om hem eruit te laten halen.
Ik ben op jonge leeftijd begonnen aan de pil en daarna overgestapt op de Mirena spiraal. Dit omdat ik de pil niet heel consistent in nam.
De periode met deze spiraal is echt een drama geweest. Ik heb last daarbij enorm last gehad van depressie klachten en stemmingswisselingen. Deze dan ook na een jaar laten verwijderen. (Dit pas na zo lange periode omdat de huisarts aangaf dat het deze klachten niet aan de spiraal zouden liggen).
Zo blij dat ik die spiraal niet meer heb en deze klachten niet meer heb. Ik gebruik nu de nuva-ring en deze werkt voor mij prima.
Ik ben aan de pil gegaan toentertijd omdat ik elke maand 1 of 2 dagen ziek thuis zat van school, zo ziek werd ik van mijn menstruatie. Sinds ik de pil neem heb ik alleen nog maar wat ongemak tijdens de menstruatie, in plaats van 2 dagen zo veel pijn dat ik me elke keer wel ziek moest melden omdat ik niet meer op school kon zitten. Zo’n opluchting! Echter vind ik het wel een verantwoordelijkheid dat ik nu moet vertrouwen op mijn geheugen om het elke dag in te nemen, en het komt nog wel eens voor dat ik het vergeet. Daarom ben ik al een tijdje om me heen aan het kijken of er misschien iets anders is, maar elke keer ben ik ongelooflijk bang dat ik weer zo ziek wordt van mijn ongesteldheid als toen 🙁
Waarom wordt nog steeds een stopweek aangeraden?
Ik heb namelijk begrepen dat dit niet je natuurlijke menstruatie is.
Dan kan de pil toch net zo goed doorgeslikt kunnen worden? Zonder stopweek?
Lijkt idd heel persoonsgebonden. Voor mij niks dan hulde aan de pil. Op mn 12 mee begonnen omdat ik heel pijnlijke en mega onregelmatige maandstonden had (niks ff 2-3 dagen, 1 keer bloedde ik bijna een maand met bijna dagelijks krampen). Pil maakte me zo regelmatig als een klok en amper nog pijn. 9 maand terug gestopt met de pil om zwanger te worden en ook niks negatief. Ik was meteen zwanger en niks van verhoogd libido (was altijd al in orde), donkere wolk weg ofzo… maar als ik de verhalen zo lees heb ik er mss geluk mee. Maar voor mezelf geen redenen om te stoppen!
In totaal zo’n 15 jaar hormonale anticonceptie genomen, eerst de pil en daarna Nuvaring. Sinds een iets meer dan een jaar ben ik hormoonloos en ik zou nooit meer terugwillen! Ik had het gevoel dat ik niet eens wist wie ik was, als vrouw, zonder hormonen (sinds 15e aan de pil) en dat klopt ook. Met de pil voelde ik mij super onzeker, vaak down en had ik een extreem laag libido. Het was ongelooflijk hoeveel verschil ik merkte, meteen in de eerste maand na het stoppen. Zoveel vrolijker, zekerder en meer libido! Ik ben er bijna van overtuigd dat mijn leven er anders had kunnen uitzien als ik nooit aan de pil was begonnen.
Inmiddels ben ik ook zo’n 6 kilo lichter, zonder iets in mijn dieet aan te passen. Het enige nadeel voor mij nu is meer haargroei op plaatsen waar ik het niet wil… 😉
Op jonge leeftijd ben ik al aan de pil gegaan omdat ik zo ontzettend ziek was van mijn menstruatie dat ik niet normaal kon functioneren. Ik lag echt te creperen van de pijn en ik kon makkelijk 8 van de allergrootste tampons gebruiken en ik lekte nog door…..
Op mijn 19e toen mijn relatie uit ging na 4 jaar ben ik gestopt met de pil. Ik wilde graag eens ervaren hoe het voelde om weer ”mezelf” te zijn zonder hormonen die in mijn lichaam kwamen. Na het stoppen van de pil kwam mijn menstruatie maar niet op gang, hiervoor ben ik bij de dokter en verschillende ziekenhuizen geweest op een gegeven moment. Er waren inmiddels al 2 jaar verstreken en nog steeds geen menstruatie.
Bij het ziekenhuis besloten ze een COLA screening af te nemen (hele uitgebreide hormonen bloedtest) en na 4/5 maanden wachten op de uitslag bleek ik in de vervroegde overgang met mijn 21 jaar oud. Ik heb o.a. een hypofyse die niet werkt waardoor de menstruatie dus niet meer op gang kwam. De oorzaak is helaas onbekend en ze kunnen me hier verder niet mee helpen.
Ik moet dus verplicht aan de anticonceptie om hormonen toe te voegen omdat deze zelf niet meer worden aangemaakt. Ik ervaar op jonge leeftijd alle overgangsklachten al dus voor mij is het heel erg belangrijk dat er wat binnenkomt aan hormonen zodat ik niet ”aftakel”
Helaas ervaar ik ook alle nodige ongemakken van de pil maar het is voor mij geen optie om zonder de pil door het leven te gaan.
Ik heb ook al 10 verschillende tabletten/nuvaring/overgangspreparaten geprobeerd maar alles valt niet naar mijn zin…. moodswings,apathisch,neerslachtig,lage libido.
Teni,
Omdat ik het vergeten ben, wil ik je bij deze bedanken. Door dit artikel ben ik nogmaals eens gaan nadenken over de pil. Ooit ben ik begonnen met de pil om mijn menstruatieklachten tegen te gaan, deze waren zodanig heftig dat ik niet normaal kon functioneren. Naast de klachten gebruikte ik ook als anticonceptie.
Echter heb al jaren het gevoel dat ik een donkere wolk boven mijn hoofd heb, ik veel moe ben en mijn libido erg laag is. Na het lezen van dit artikel, en ik overleg met mijn vriend natuurlijk, ben ik gestopt met de pil. Onder het motto: eens kijken hoe ik mij dan voel.
Op dit moment ben ik 3 maanden van de pil af en dit is tot nu toe mijn beste beslissing van 2018.
Mijn donkere wolk is weg, en ik ben minder emotioneel. Mijn menstruatiepijnen zijn op wat lichte krampjes na, helemaal verdwenen (met behulp van de pil + extra medicijnen was het nog altijd k*’t ;)) . De periode van vloeien is van een week naar max 4 a 5 dagen gegaan en mijn libido is een stuk verbeterd!!
Ik dacht er al langer over na om te stoppen met de pil, maar jouw artikel heeft mij dit extra zetje gegeven. Ik ga voor nu absoluut niet meer terug aan de pil!
Bedankt Teni!
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/31/pil-kan-leiden-tot-depressie-of-lager-libido-7798499-a1552785
Onderzoek van mijn vriendin. Ze vecht al jaren voor meer onderzoeken…
Door acne als puber kreeg ik de Diane35 pil voorgeschreven. Die er vervolgens op 22 jaar oud voor heeft gezorgd dat mijn hele hersenpan 1 grote bloedprop was (Sinustrombose) met hersenbloeding als gevolg. Door leeftijd en gezond leven toch kunnen overleven na 2 weken intensive care. Het is echt hormonale troep, voor mij NOOIT meer. Meiden lees je goed in, niet alles wat je huisarts je voorschrijft is per definitie goed voor je lichaam!
Ik ben al 26 jaar aan de pil, 20 jaar de prikpil en nu weer de ‘normal pil’. Door de prikpil en nu het doorslikken van de pil ben ik al vanaf mijn 19e niet meer ongesteld geweest. Al die doffe elende niet en het geld dat ik uitgespaard heb aan maandverband en toestanden. Nooit geen last gehad van bijwerkingen of andere klachten. Ik ga er nog ff mee door 🙂