Geld maakt niet gelukkig”
Je hebt het vaak zat gehoord. Ik snap het heus, de briefjes, de cijfers op je bankrekening – deze dingen maken je in principe niet gelukkig als je ongelukkig bent maar de uitspraak “Geld maakt niet gelukkig” ben ik het totaal niet mee eens omdat het enkel in gaat op één aspect ervan. Hetzelfde geldt voor zoveel andere dingen in het leven, in principe maken ze je niet gelukkig als het niet een combinatie is van factoren in je leven waar je je gelukkig door voelt.
Geld brengt een hoop problemen met zich mee, een hoop ellende en verdriet, als het leven van de persoon met veel geld op bepaalde vlakken geen voldoening geeft. Dan wordt geld zoals eten voor vele mensen (aangezien eten wel beschikbaar is voor meer mensen) – het middel om een leegte te vullen.
Maar, wanneer kan geld je dan wel gelukkig maken? Waar zit het hem in?
Hebben we ooit genoeg spullen? Dingen?
Als ik kijk naar mijn kledingkast dan lijkt het alsof ik nooit genoeg heb. In mijn vorige huis had ik zelfs een inloopkast waar alles uitpuilde en nog steeds bleef ik kleding, schoenen, tassen, sieraden en make-up kopen. Ik ben niet de enige die in deze val is getrapt, talloze mensen voelen of voelden hetzelfde; nooit genoeg kleding, Instagram volgers, geld, vrienden etc.
Wanneer we het ene doel bereiken, misschien vertaald naar een leuke outfit scoren, dan voelen we even die high maar vervolgens willen we weer het volgende. Uiteindelijk denken we: als we veel geld hebben, dan kunnen we pas écht alles kopen en gelukkig zijn. Dit is een hele simpele manier om tot een oplossing te komen, een oplossing die niet eens nú tot je beschikking is. Oftewel; lekker extern de oplossing plaatsen zodat je in een slachtofferrol kan blijven.
“Als ik meer geld had, ja dan had ik zus en zo .. gelukkig “
Maar wat nou, als we ons idee van geluk en geld zo zouden kunnen veranderen zodat je met het geld dat je nú hebt wel dat geluksgevoel kunt creëeren.
Disclaimer: Als je daar geen behoefte aan hebt en verder je leven prima vindt, hoef je het artikel niet per se te lezen natuurlijk! Dit is enkel om je horizon te verbreden als je wél denkt dat het van toegevoegde waarde kan zijn op je leven.
Dus op naar de manieren om wél geluk te ‘kunnen kopen’ 😉
Sta stil bij je huidige uitgavenpatroon
Ik neem aan dat je (ongeveer) weet wat je budget is elke maand. Wat je salaris ook is, je weet hoeveel je huur, boodschappen, rekeningen etc. kosten. Ik neem ook aan dat je een budget hebt voor jezelf.
Ik ga nu zinnen gebruiken die misschien heel krom klinken, maar dat doe ik expres.
Om je geld te gebruiken om geluk te kopen dien je eerst te weten waar je je geld aan uitgeeft. Bestel je vier dagen per week eten? Ga je drie dagen per week buiten de deur lunchen omdat je zelf niets hebt klaargemaakt (geen tijd, geen zin, niet lekker genoeg)? Drink je vier keer per maand een kop koffie van 5 euro? Gebruik je Uber in plaats van te lopen/fietsen/OV? Koop je kleding die veel te duur is enkel om het merkje te kunnen laten zien?
Het enige dat nu belangrijk is, is dat je weet waar je je geld aan uitgeeft zonder oordeel maar met de vraag of deze dingen je daadwerkelijk blij maken. Brengen ze je rust, gemak en langdurig plezier? Als dat zo is, goed bezig! Als dat niet zo is, dan is het de moeite waard om te kijken naar de dingen die jou niet dat gevoel geven.
Ik word blij van een lekkere kop koffie buiten de deur, ik word minder blij van een uber ritje waar ik net zo goed kon lopen of de bus kon pakken. Boy heeft dit bijvoorbeeld precies andersom – die zal eerder voor gemak gaan dan gedoe met een bus en zal vervolgens besparen op een te duur drankje buiten de deur waar hij niets om geeft.
Ik noem deze voorbeelden om je een beeld te geven bij de verschillen die er zijn tussen mensen en hun uitgaven. Oordelen over andermans uitgaven is om precies deze reden ook nutteloos.
Herevalueer de dingen die je geluk brengen
Ken je het gevoel dat er een bepaald product is, in mijn geval vaak een kledingstuk/schoenen die ik echt moest hebben. Na erover te hebben gedacht en gepeinsd – het gekocht te hebben – en vervolgens na twee dagen high te zijn van het bemachtigde product (en het dragen ervan) vervaagt de high en wordt het weer genormaliseerd. Het kledingstuk (ik noem maar een voorbeeld) maakt je niet meer zó opgewonden en blij zoals eerst, het wordt gewoon weer een item in je kledingkast.
Dit is wat er wordt bedoeld als er wordt gezegd dat geld je niet gelukkig kan maken. Bezittingen zijn vluchtig en we hebben moeite om te waarderen wat we al hebben.
Het is echter niet altijd het geval. Maak maar eens een lijst met alle dingen waar je echt blij van wordt, bijvoorbeeld de hobby’s waar je plezier van ervaart keer op keer. Denk na over welke ‘bezittingen’ en interesses niet vluchtig zijn – wanneer het niet om ‘hoe nieuw het is’ gaat en het je een gelukkig gevoel geeft. In plaats van je geld uit te geven aan de high van ‘nieuwigheid’, is het idee om geld uit te geven aan de dingen op je lijst.
Als je van kunst houdt, dan kan het kopen van een schilderij en dit in je woonkamer ophangen je elke dag gelukkig maken wanneer je het ziet. Als je van muziek houdt, dan kan een Spotify abonnement of een prachtige plaat (als je een platenspeler hebt bijvoorbeeld) die je hebt weten te bemachtigen je elke keer weer plezier geven. In plaats van constant nieuwe kleren te kopen en honderden andere producten die je uiteindelijk niet meer gebruikt, is het een beter idee om te sparen en te investeren in de dingen die je een geluksgevoel geven – hoe oud ze ook worden.
Geef geld uit aan het elimineren van de dingen die je stom vindt
Er is hier niet altijd geld voor, dat weet ik. Maar ik kan dit punt écht niet weglaten omdat het je perspectief misschien kan veranderen op het uitgeven van geld.
Er zijn altijd dingen waar we een hekel aan hebben, maar het moeten doen. Zoiets heet volwassen zijn. Soms is er dat ene ding, waar we pas écht een hekel aan hebben. Bijvoorbeeld de was doen of het huis opruimen/schoonmaken, of boodschappen doen of wat dan ook. Als je geld kon uitgeven om dit ene ding uit handen te geven, hoeveel blijer zou het je maken?
Ik ben gek op boodschappen doen en neem hier ook lekker de tijd voor. Anderen zullen dit misschien vreselijk vinden en bestellen hun boodschappen het liefst online, waarna het lekker tot in de keuken wordt afgeleverd. Ik zou mijn geld daar niet aan uitgeven omdat het totaal niets oplevert – behalve geld kost. Nogmaals, zo zie je weer dat je niet kunt oordelen over andermans uitgaven.
Ik zou alleen niet adviseren om vervolgens te gaan Netflixen wanneer je geld hebt uitgegeven aan een schoonmaker/schoonmaakster die jou voorziet van een schoon huis en extra tijd. Maar dat is verder aan jou.
Zo zijn er ook mensen die intens gelukkig worden van een dure tas waar ze jaren voor hebben gespaard. Dit kan natuurlijk in de categorie ‘nieuwe spullen kopen voor de high ervan’ vallen, maar dat hoeft dus niet. Het kan zijn dat deze persoon elke dag naar de tas kijkt, hem met zorg draagt en er elke keer zo intens blij van wordt – dan is dat het voor die persoon absoluut waard.
Geef geld uit, maar..
Naast het verstandig uitgeven van je geld, sparen en weten hoe je er financieel voor staat is het leven ook bedoeld om te leven. Wanneer je besluit om geld uit te geven aan iets plezierigs, voel je dan niet schuldig. Zie het als een investering in iets waar je blij van wordt. Als het enige dat we doen werken en vervolgens rekeningen betalen is – wat is dan het leven waard? Voor alles geld balans, ook voor je uitgaven.
Let wel, alles binnen je budget. Zodra je ook maar in de schulden komt door je uitgaven gaat het het gehele doel van ‘geld uitgeven om er gelukkiger van te worden’ voorbij. Schulden zijn veel zwaardere lasten op je mentale gemoedstoestand dan al de bovenstaande dingen die er tegenover staan.
Wat vind jij? Kan geld geluk kopen? Wat zijn jouw budget-tips waardoor je geld kunt uitgeven aan de dingen die jouw blij maken?
4 comments
Ik denk dat het belangrijkste van geld hebben is, dat het vrijheid geeft.
Dat je kan kiezen of je dat eten, die trui koopt. En het ook niet kan doen. Heb je geen geld, dan heb je die vrijheid om te kiezen niet.
Overigens is er een grens aan geld en veel geld om gelukkig te zijn. Tot een bepaald bedrag maakt het gelukkig maar daarboven wordt het geluksniveau niet hoger.
Wat Teha ook al zegt, geld geeft vrijheid. Zo’n 3 jaar geleden kwam ik thuis te zitten na een ongeluk buiten mijn schuld om. Ik was meteen bang om mijn baan kwijt te raken en wist niet hoe we rond moesten komen als dat zou gebeuren. Omdat het ongeluk buiten mijn schuld was werden/worden mijn kosten vergoed door de andere partij. Ik kon zelf heel lang eigenlijk niet geloven hoeveel relaxter dat alles maakte. Ik had de rust om te zoeken naar een nieuwe baan, kon hulp in de huishouding en in de tuin inschakelen omdat dat financieel ondersteunt werd en me daardoor storten op mijn genezing.
Toch maakt geld niet altijd gelukkig. Ja het is fijn om zonder problemen te kunnen voorzien in de dingen die jij nodig hebt, maar wanneer het gebruikt wordt om een leegte te vullen maakt het niet (meer) gelukkig. Zoals met alles eigenlijk is balans hier key. En dat weet jij altijd zo goed te verwoorden!
Geld draagt zeker bij aan geluk. Zorgen maken om hoe de eindjes aan elkaar geknoopt moeten worden, is niet fijn. Ben het eens met je artikel. En nog een aanvulling: geven! Als je genoeg geld hebt om van te leven, kun je ook delen. Cadeautjes geven aan geliefden of geld geven aan goede doelen maakt ook blij.
Ik denk dat geld zeker bijdraagt aan geluk. De meest essentiële zaken in het leven (liefde, vriendschap) zijn niet te koop. Gezondheid is tot een bepaalde hoogte te koop. Met geld kun je vrije tijd kopen, waardoor je tijd hebt meer te sporten, je te verdiepen in gezonder eten, meer tijd om ontspanning te zoeken. Tijd én geld hebben voor leuke dingen, dagjes weg, ergens buiten de deur een kop koffie drinken, ergens te gaan lunchen. Hele ‘gewone’ dingen die zeker niet voor iedereen zijn weggelegd. Je geen zorgen hoeven te maken als je wasmachine of koelkast het begeeft. En dan ook eindelijk weer eens op vakantie. 2 Weekjes naar Griekenland ofzo.
Ja ik denk dat geld zeker wel bijdraagt aan geluk en je gezondheid. Als is het maar je geestelijke gezondheid omdat je je geen zorgen hoeft te maken hoe je al je vaste lasten kunt betalen.
Geen geld of te weinig geld maakt je wel degelijk ongelukkig en doodmoe. Want de sport om rond te kunnen komen van weinig is er na een tijdje ook wel af.