Er zijn bepaalde dingen die we uit gewoonte iets goeds vinden. Gek gezegd, maar ik geef je een voorbeeld:
Succes.
We zien succes als hetgeen waar we eindelijk bij arriveren en we vanaf dat moment altijd gelukkig zijn. Dat doel waar we jarenlang over hebben gedroomd, een bepaald geldbedrag, het bezitten van vastgoed, een waanzinnige baan of het vinden van de perfecte partner – voor iedereen iets anders om uit te kiezen, maar we zien of voelen allemaal wel één van die dingen als succes. Ergens voelen we misschien zelfs dat wanneer we dit bereiken, het de rest van ons leven aanwezig zal zijn.
Dit is hoe het werkt:
Het is meestal zo, dat wanneer we vlak voor dat enorme succes staan waar we naar hebben verlangd of voor hebben gewerkt, we ineens angstig en onzeker worden. We krijgen meer twijfels dan ooit.
Dit voelt extreem tegenstrijdig omdat we het niet zien aankomen. Het zou toch juist zo moeten zijn dat wanneer we vlak voor het succes staan en we de grote stap nemen, dit juist ons moet bevrijden van angst en onzekerheid? Niet dat het juist de trigger ervan is.Weet je hoe dit werkt in je hoofd? En verklaar me voor gek, maar veel mensen laten zichzelf een bepaald succes niet toe. Je brein werkt namelijk constant om te bevestigen wat het al gelooft. Wat er al is. Je brein heeft een hoop cognitieve functies die dienen als een filter waardoor jij de wereld zit. Wat dit betekent is dat je waarschijnlijk een comfortzone hebt opgebouwd rond het feit dat je niet succesvol bent in hetgeen wat je wel wilt. Je hebt je uiterste best gedaan om je lot in het leven te rechtvaardigen en wanneer dat op het punt staat te veranderen, neemt je gevoel van veiligheid en innerlijke vrede af. Begrijp je wat je leest? Begrijp je wat ik schrijf?Hetgeen dat nu je leven is, heb je ‘controle’ over – voor zover jij denkt. Je kent het. Het is veilig.
Zie het eens zo: je hebt het financieel moeilijk en je benijd op een negatieve manier iedereen die veel geld verdient. Dit gebeurt trouwens best vaak als je kijkt naar ontzettend rijke mensen; ze worden vaak gehaat en er wordt gedacht dat ze corrupt of onethisch zijn.
Tuurlijk zullen sommige rijke mensen zo zijn, maar zo zullen er ook niet rijke mensen zijn die zo zijn. Het punt is dat wanneer je je plek in het leven probeert te rechtvaardigen door ‘geld’ te associëren met een ‘slecht persoon’, je een innerlijke weerstand creëert. Je kunt niet hypcoriet zijn tegen je brein, die slaat alles op. De weerstand maakt het moeilijk om juist de kant van geld op te gaan, ook wil je dat graag – aan het oppervlak. Terwijl je van binnen een enorme weerstand hebt gecreëerd tegen alles en iedereen die wél veel geld heeft.
Ik hoorde laatst een uitspraak die me niet even stil deed staan, maar ik denk wel een halve minuut stil deed staan. Het is zó waar en het besef ervan kan heel waardevol zijn om te bepalen wat jij wilt in het leven;
The reality is that in life, we are not seeking happiness, we are ultimately seeking comfort. And it is surprising to discover that sometimes, the goals that we imagined would bring us the most joy leave us the most uneasy. This is only because they are foreign, and they are new.
Oftewel: De realiteit in het leven is dat we niet op zoek zijn naar geluk, maar we uiteindelijk zoeken naar comfort. En het is verrassend om erachter te komen dat sommige doelen waarvan we dachten dat we er gelukkig van zouden worden, ons het meest oncomfortabel laten voelen. Dit komt alléén omdat ze onbekend en nieuw zijn voor ons.
Ja, en hier stond ik een halve minuut voor stil in mijn dag.
Wat is nu de ‘oplossing’ of beter gezegd, het advies (áls je hier gebruik van wilt maken natuurlijk, als je in je comfortzone wilt blijven is dat ook oké). Het advies is om een nieuwe comfort zone te bouwen rond alles wat je wilt hebben en niet het proberen te vermijden.
Een moodboard maken is een ontzettend simpele manier om de plaatjes te verzamelen die jouw gewilde toekomst vertegenwoordigen en daar gaat het bij veel mensen al mis; ze willen die confrontatie niet aan omdat het voelt alsof ze allemaal mooie prestaties van anderen gaan zitten bekijken – iets waar ze geen zin in hebben omdat het hen herinnert aan hetgeen dat zij niet hebben.
Dat is de weerstand. Dat is de keiharde weerstand die je je eigen brein geeft.
Er zijn talloze andere manieren om comfortabel te worden met de dingen die je wilt in de toekomst, zolang je niet went aan het idee dat het van jou kan zijn, zal het je weerstand geven.
Een beetje weerstand is meer dan normaal omdat het uiteindelijk iets nieuws blijft zijn, vergeet dat vooral ook niet.
We leren hetgeen liefhebben waar we gewend aan zijn en we blijven zoeken naar hetgeen dat we kennen.
Dit zie je ook veel terugkomen in liefdesrelaties – wat je vanuit huis hebt gezien/ervaren zet je voort in jouw liefdesrelaties in het toekomst. Totdat je besluit, dat hetgeen waar je gelukkig van wordt iets anders is dan hetgeen waar je gewend aan bent geraakt.
7 comments
Wauw, wauw, wauw! Wat een eye opener!!
Heel interessant! Ik vind dat het ook te vergelijken is met het nemen van kinderen. Ik wil er maar ik zeg steeds dat ik er niet klaar voor ben. Grotendeels uit schrik voor die verandering. ( Omdat ik weet dat ik er absoluut klaar voor ben)
Mooi geschreven 💖
Wauw jij deelt zulke mooie inzichten! Nog nooit zo over nagedacht maar als ik dit zo lees klopt het inderdaad! Ik wil al tijden een moodboard maken maar inderdaad daar staan dingen op die ik wil maar niet heb en dat ‘voelt confronterend’ als je begrijpt wat ik bedoel… hier ga ik wat mee doen!
Wat een inspiratie! Stof om over na te denken. Ik krijg meteen zin om een moodboard te maken en de confrontatie met mezelf aan te gaan.
Dankjewel voor dit stuk. Als je het zo schrijft klinkt het opeens ook heel logisch.
Zo vind ik zelf geven altijd veel makkelijker dan ontvangen en dit is daar weer een goede reminder bij.
Heel erg graag gedaan Maxime <3 Jij bedankt voor je comment.