Ik weet het, gevoelig onderwerp. Hoewel ik eerst dacht; ik ga hier niet over schrijven want er zullen talloze mensen zijn die moeite hebben met zwanger worden en dan kom ik – iemand die geen kinderen heeft – even schrijven over hoe je je vruchtbaarheid kunt verhogen.
Maar ik heb al enkele weken geleden besloten om meer ‘schijt’ te hebben aan alle meningen en comments die ik me al kan inbeelden bij het vloggen en schrijven op mijn site. Dus ook vandaag.
De reden waarom ik dit artikel wél wil schrijven is omdat ik vrij diep in de onderzoekswereld zit in combinatie met voeding, gezondheid, lichaam en dus ook: vruchtbaarheid. Iets waar niet iedereen de tijd of zin voor heeft om zich in te verdiepen.
En hopelijk kan ik in dat opzicht waarde toevoegen.
Ik wil dit artikel schrijven vanuit een neutrale, kalme en positieve staat. Ik begrijp dat er talloze verschillende situaties, scenario’s en medische contexten aanwezig zijn maar het is belangrijk dat deze informatie te vinden valt – voor wie dat ook nodig kan hebben.
Je leefstijl en je voeding kunnen je vruchtbaarheid namelijk tot 69% verhogen (1). Dat is iets dat onthouden mag worden als je het mij vraagt! Laten we beginnen! Hoe verhoog je op een natuurlijke wijze je vruchtbaarheid, als man maar ook als vrouw;
Antioxidanten
Voeding dat vol zit met antioxidanten kan de vruchtbaarheid van mannen én vrouwen verhogen (2)(3)(4)(5). Antioxidanten deactiveren namelijk de vrije radicalen in je lichaam, deze vrije radicalen beschadigen spermacellen maar ook eicellen (6).
Hier vind je het artikel dat ik eerder schreef over antioxidanten, in gewone mensentaal uitgelegd:
Uit onderzoek bij jonge gezonde mannen bleek dat het dagelijks eten van 75 gram walnoten (ongeveer 3 handjes walnoten) de kwaliteit van hun spermacellen verhoogde (7). Uit een ander onderzoek waarbij er 60 stellen werden gevolgd die een IVF traject ingingen bleek dat het nemen van een antioxidant supplement resulteerde in 23% meer kans op een bevruchting (8). Denk aan voeding zoals groente, fruit, noten en granen – deze bevatten allemaal ontzettend veel nuttige antioxidanten zoals vitamine C, E foliumzuur, beta-caroteen en luteïne (9)(10).
Groot ontbijt
Het klinkt best een beetje gek, maar er is daadwerkelijk onderzoek gedaan naar de invloed van het eten van een groter ontbijt. Vrouwen met een hormoon-disbalans (PCOS) die een groter ontbijt aten, hadden een stabielere hormoonhuishouding (11), dit zijn absoluut dingen die van invloed zijn op de vruchtbaarheid.
Daarbij ovuleerden deze vrouwen 30% vaker dan vrouwen die een kleiner ontbijt aten en een grotere avondmaaltijd (gelijke calorieën op een dag).
Vermijd transvetten
Sowieso, eigenlijk. Maar al helemaal als je je vruchtbaarheid wilt verhogen. Gezonde vetten spelen een enorm belangrijke en positieve rol maar transvetten niet. Transvetten worden geassocieerd met een verhoogde kans op onvruchtbaarheid bij vrouwen omdat ze zo’n negatief effect hebben op de insuline gevoeligheid. Transvetten komen voornamelijk voor in gehydrogeneerde vetten – dit zijn vetten die ontstaan wanneer er waterstofgas wordt toegevoegd aan het vet. Lekker boeiend, denk je misschien. Maar wat er gebeurt is dat het vet een andere structuur krijgt (een -trans ipv. een -cis bijvoorbeeld) en hierdoor hard wordt.
Het harden is handig voor de producent omdat het het product langer houdbaar maakt – meer geld in hun buidel – minder gezondheid voor ons.
Transvetten komen voornamelijk voor in margarine, gefrituurd voedsel en bewerkte producten – denk aan koekjes en gebak.
Een groot observationeel onderzoek kwam tot de conclusie dat het hebben van een leefstijl met veel transvetten en lage onverzadigde vetten gelinkt was aan onvruchtbaarheid (2). Dat is best een heftige conclusie, vind je niet?
Het eten van transvetten in plaats van enkelvoudige onverzadigde vetten kan het risico op onvruchtbaarheid bij vrouwen met 31% verhogen. Het eten van transvetten in plaats van koolhydraten verhoogd dit risico met 73% (12)!
Minderen met koolhydraten
Bij mensen met PCOS (zij worden moeilijker zwanger door een hormoon disbalans) wordt al geadviseerd om zo min mogelijk koolhydraten te eten. Door een koolhydraatarm voedingspatroon erop na te houden is de kans groter dat je een gezond gewicht hebt, je insuline levels lager zijn en je vetverlies gestimuleerd wordt tegelijkertijd met dat het je menstruatie kan stabiliseren (13)(14)(15).
Uit een ander observationeel onderzoek kwam naar voren dat wanneer de koolhydraatinname hoger werd, het risico op onvruchtbaarheid ook groter werd (16). In het onderzoek hadden vrouwen die meer koolhydraten aten 78% meer risico op ovulatoire onvruchtbaarheid dan de vrouwen die een koolhydraatarm voedingspatroon hadden (16).
Een ander kleiner onderzoek onder vrouwen met overgewicht en obesitas (met PCOS) liet zien dat het hebben van een koolhydraatarm voedingspatroon verschillende vervelende hormonen, zoals insuline en testosteron, op een lager pitje hield – dit zijn hormonen die ook kunnen bijdragen aan onvruchtbaarheid (15).
Wissel je eiwitbronnen in voor andere eiwitbronnen
Het vervangen van dierlijke eiwitten zoals vlees, vis en eieren door plantaardige eiwitbronnen zoals bonen, noten en zaden wordt gelinkt aan een lager risico op onvruchtbaarheid (2). Mocht je moeite hebben met het kiezen van de juiste plantaardige eiwitbronnen voor jezelf? Check dan vooral dit artikel waarin ik uitleg hoe je voldoende eiwitten binnen kunt krijgen als vegetariër én als veganist!
Hoe krijg je genoeg eiwitten binnen als Vegan / Veganist? Zonder eiwitpoeder
Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat een hogere eiwitinname uit vlees gelinkt was aan een 32% hogere kans op het ontwikkelen van ovulatoire onvruchtbaarheid (2).
Wat nog versterkend werkt is dat het eten van meer plantaardig eiwit je vervolgens kan beschermen tegen onvruchtbaarheid (18). Uit dit onderzoek bleek dat wanneer 5% van de totale calorieën afkomstig was van plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten, het risico op onvruchtbaarheid bij vrouwen met meer dan 50% daalde (18)!
Multivitamine is je vriend
Niet echt een tip die ik normaalgesproken zomaar zou geven, maar in deze context lijkt het toch wel nuttig te zijn.
Vrouwen die een multivitamine slikken, hebben volgens onderzoek minder kans op onvruchtbaarheid. Er kan naar schatting 20% van de onvruchtbaarheid vermeden worden (voor zover dat zo te zeggen valt in één zin) als vrouwen 3 of meer multivitamines per week slikken (19). Bovendien blijkt uit onderzoek dat vrouwen die een multivitamine slikken 41% minder risico hadden op onvruchtbaarheid. Voor vrouwen die zwanger proberen te worden kan een variant met foliumzuur bijzonder gunstig zijn!
Andere onderzoeken wijzen uit dat een voedingssupplement met monnikspeper, groene thee, vitamine E en vitamine B6 de kansen op bevruchting verhogen (20).
Volgende week deel 2!
Er is heel veel interessante informatie over dit onderwerp te delen en eigenlijk sta ik te popelen om het allemaal in dit artikel te gooien. Maar ik behoud graag het overzicht én ik wil graag jullie de kans geven om vragen te stellen die jullie hebben zodat ik deze (voor zover kan) zoveel mogelijk kan beantwoorden in het tweede deel van het artikel – volgende week.
Stay tuned en laat je vragen gerust achter!
10 comments
Dit vind ik heel interessant! Ik ben 25, maar al wel veel met dit onderwerp bezig. Zelf ben ik door jarenlange eetproblematiek niet meer ongesteld, terwijl ik wel 5 jaar een gezond gewicht heb, en voldoende eet. Dat de huisarts zei dat ik waarschijnlijk niet normaal zwanger of niet zwanger kan worden vind ik erg moeilijk. Dat is toch mijn wens voor later. Veel van deze tips heb ik al wel in mijn normale voedingspatroon, alleen eet ik relatief wel veel koolhydraten vanwege duursport. Ik ben benieuwd naar deel 2.
Super interessant dit onderwerp! Juist goed dat jij er wel over schrijft. Ik ben dan ook benieuwd naar deel 2.
Meestal reageer ik niet maar ik vind persoonlijk dat je sommige conclusies wel neerzet als waarheden terwijl het maar 1 onderzoek is, en ook nog eens observationeel. Mijn werkzaamheden bestaan uit wetenschappelijk onderzoek uitvoeren en interpreteren.
Ik ben benieuwd naar deel 2, en heb hieronder even een voorbeeld gegeven. Het is niet om iets af te kraken maar aan te geven dat resultaten soms wat anders geinterpreteerd moeten worden.
Voorbeeld: multivitaminen. Conclusie van dit artikel zegt: Regular use of multivitamin supplements may decrease the risk of ovulatory infertility.
Dat stukje “may” is er belangrijk aangezien dit een observationeel onderzoek is en ze zelf geen experiment hebben toegepast. Het hangt alleen samen. Waarbij je ook kan denken dat de groep die uit zichzelf dit soort dingen slikt al mogelijk meer geinvesteerd in/ bewuster bezig is met hun gezondheid. Daarnaast is het een onderzoek dat al langere tijd geleden uitgevoerd is, wat is er nu over bekend? Aangezien de data bijna 20 jaar geleden zijn verzameld….
Precies wat ik dus dacht.
Mooi geschreven!
Ik ben een vrouw van 27 met PCOS en jarenlang geen eiersprong en dus geen menstruatie. Mijn PCOS is niet overgewicht gerelateerd waardoor het erg moeilijk was een juist balans van sport en voeding te vinden. Na een zoektocht, een operatie en het slikken van DCI (D-Chiro-onositol) zijn wij op dit moment 20+ weken van een zoon! Na de zwangerschap zal het weer een zoektocht zijn om alles opnieuw in balans te krijgen. Maar wij zijn gezegend dat het op een natuurlijke manier tegen alle verwachting in gelukt is. Het proberen is het zeker waard en het bezoeken van een hormoon gespecialiseerde voedingsconsulent ook.
Succes voor iedereen in het zelfde schuitje, wij denken aan je.
Ik vind dit een erg goed artikel met duidelijke uitleg zonder enige dwang maar uitgaande van je eigen gezonde verstand.
En hoewel ik de leeftijd om kinderen te krijgen allang voorbij ben, kan ik me heel goed voorstellen dat mensen hier veel aan kunnen hebben.
Ik vind het zo knap,Teni, hoe divers je onderwerpen zijn!
Sorry Teni, normaal ben ik best fan van je maar dit artikel.. “diep in de onderzoekswereld”? Dan zou je toch moeten weten dat je, om een bepaalde uitspraak te doen (die je overigens brengt als feit), je meerdere recénte bronnen moet hebben vergeleken. Dit heb je meerdere keren niet gedaan. Een gemiddelde tutor of professor in die “onderzoekswereld” zou je een dikke onvoldoende geven.