Als ik af en toe eens de tijd neem om een artikel te wijden aan veel gestelde vragen, dan lijkt het me een mooie en fijne manier van communiceren met elkaar, via deze online wereld!
Ik snap namelijk heel goed hoe nieuwsgierig we zijn naar elkaar – niet alleen omdat we misschien benieuwd zijn naar hoe iemand anders een ‘probleem’ aanpakt, maar ook omdat we misschien op nieuwe ideeën worden gebracht. Bij dezen weer een heuse Q&A met vragen en antwoorden die ik gister op InstaStory heb geplaatst.
Hoe blijf je gemotiveerd om af te vallen?
Ik geloof eerlijk gezegd niet in motivatie om een doel te bereiken. Wel geloof ik in motivatie om af en toe ergens mee te beginnen, maar ik denk dat we niet moeten blijven geloven dat we motivatie kunnen behouden voor een langere periode om een doel te behalen. Mij helpt het om de weg naar een doel leuk en vernieuwend te maken/houden. Nieuwe recepten, nieuwe lessen en workouts, maar ook af en toe wisselen qua routine – elke ochtend beginnen met een morning walk – ontbijt – workout en af en toe de morning walk en de workout om te wisselen bijvoorbeeld.
Ik zou zeggen, vergeet motivatie en zoek naar een manier waardoor het leuk wordt voor jou om het te doen. Besef ook dat dit voor de lange termijn is en je dus niet op motivatie je leven door kan komen, dag in dag uit.
Heb je een kinderwens / Wil je kinderen?
Deze vraag werd best vaak gesteld. Ik denk dat ik zeker wel kinderen wil, maar niet nu. De hoop is natuurlijk dat wanneer ik voel dat ik het zou willen het ook mogelijk is, maar vooralsnog neem ik geen overhaaste beslissingen.
Het antwoord dat ik kan geven is: Ik denk het wel, wanneer ik het voel en nu voel ik het nog niet.
Hoe ga jij om met het milieu? Je maakt verre reizen, maar dit heeft natuurlijk impact op het milieu.
Ik ga eerlijk zijn en ik weet dat hier de meningen enorm over verdeeld zijn en ook vaak zat heftig worden geuit. Ik houd tot nu toe geen rekening met het milieu als ik een reis boek. Wanneer ik een reis boek houd ik rekening met mijn budget en een ervaring die ik wil meemaken in het leven om een stukje van een nieuwe wereld en/of cultuur te ervaren. Ik vind dat waanzinnig.
Maar je vraag ging natuurlijk over het milieu; ik zie het als een ontwikkelproces dat jaren geleden intern begon – de zoektocht vanuit een onzekere versie ontwikkeld naar iemand die niet alleen meer bezig is met zichzelf (intern) maar ook naar haar omgeving (extern) kijkt en ziet dat we allemaal deze mooie aarde met elkaar delen.
Deze ontwikkeling vanuit intern naar extern, als ik dat zo mag noemen, is enkele jaren geleden begonnen met een kritische blik op mijn eetpatroon en het effect ervan op onder andere het milieu. Ik heb vaker gezegd dat ik geen heilige ben, dat niemand een heilige is en dat dat ook maar goed is. Ik vind dat we allemaal een steentje dienen bij te dragen op de plekken waar we dat voelen. Voor de één is dat opkomen voor mensenleed in de wereld, voor de ander is dat een veganistisch eet- of leefpatroon nastreven en voor de ander is het bewustzijn creëeren over andere wereldproblemen.
Het proces waar ik me nu in bevind is het creëren van een voedingspatroon dat steeds plantaardiger wordt. Ik had een jaar geleden never nooit gedacht zó weinig vlees en andere dierlijke producten te eten dan ik nu doe – dat vind ik een positieve vooruitgang. Daarnaast houd ik me enorm bezig met het tegengaan van voedselverspilling.
Een podcast die met keiharde cijfers is gekomen over het milieu en hoe je er een steentje aan kunt bijdragen is die van Deliciously Ella (1-2 afleveringen geven je cijfers en zoveel inzicht wat betreft het milieu). Wat blijkt is dat er bepaalde ‘hypes’ zijn ontstaan waar we allemaal zogenaamd aan mee willen doen maar dat dat niet de echte boosdoeners zijn (zoals plastic rietjes). Ik zal hier niet te diep op in gaan omdat ik vind dat je de podcast moet luisteren wanneer het je boeit – daar wordt het veel beter in uitgelegd dan ik kan doen.
Dus ja, ik ben zeker bezig met het milieu, maar met vliegen (nog) niet. Dat is het eerlijkste antwoord dat ik je kan geven.
Wie is hier wel mee bezig en hoe pak je dit aan?
Ik ben benieuwd wat de overwegingen zijn en of mensen dan helemaal niet of juist expres op een andere manier op vakantie gaan. Ik ga trouwens ook genoeg op vakantie zonder het vliegtuig 😉 Die optie ken ik zeker!
Hoe heb je “ongezonder” eten ervaren? Voel je stress of laat je het los?
Ik voel tegenwoordig werkelijk waar geen stress meer bij ongezond eten. Omdat ik wéét hoe fijn het is om gezond te eten – de manier waarop ik gezond eet. Dat zeg ik er expres bij omdat het er voor iedereen anders uit kan zien, het is een zoektocht geweest om uit te zoeken wat ik lekker vond binnen ‘het gezonde eten’ en hoe ik dat kon integreren in mijn leven. Ik eet geen gezonde dingen die ik niet lekker vind (behalve mijn ochtendshot met appelazijn, gember, citroen, kurkuma, peper en maca, haha). Wanneer ik zo’n 2-3 dagen achter elkaar bij elke maaltijd ‘ongezond’ eet, word ik daar lichamelijk niet goed van nog eerder dan dat ik stress ervaar en precies om die reden ga ik graag terug naar een gezond eetpatroon.
Dat is allemaal pas begonnen toen ik mezelf toeliet om alles te eten wat ik wilde, dat was het begin van het opbouwen van een gezonde relatie met eten en ik zou het iedereen aanraden!
Hoe ik meer kan ondernemen, minder vervelen en actiever worden?
Ik vind het mooi dat je meer wilt ondernemen! Heb je je wel eens bedacht waarom je dat wilt? Dat zou eigenlijk je beste antwoord moeten zijn. Als je weet waarom je meer wilt ondernemen, oprecht en eerlijk, dan hoef je niet verder te zoeken. Maar als je antwoord iets te maken heeft met dat anderen je dan ‘leuker’ zullen vinden of dat je wat boeiends te vertellen hebt aan mensen – dan snap ik goed dat niet genoeg is om het op lang termijn te blijven doen.
Mijn advies zou zijn om naar een boekenwinkel te gaan (of op Storytel te kijken, als je meer van luisterboeken houdt) om te zien of je daar wat boeken kunt vinden over onderwerpen die jou interesseren maar je nog niet zoveel van weet. Laat jezelf boeien door al het moois dat al is gecreëerd en kijk wat bij je past.
Je kunt de boekenwinkel ook gebruiken als inspiratie – niets kopen – en vervolgens gratis podcasts te luisteren over die onderwerpen. Hetzelfde kun je doen met wat documentaires op Netflix en YouTube om erachter te komen waar je misschien een passie voor voelt en waar je eventueel iets mee wilt doen in je leven. We leven in een prachtige tijd waarbij we zoveel informatie tot onze beschikking hebben. Verveling hoeft er niet te zijn (maar is soms ook wel goed). Ik zou zeggen
Ga erop uit en kijk hoe je je brein kunt vullen!
7 comments
Hi Teni! Ik reageer even op je milieuvraag (wie er wel mee bezig is). Zelf eet ik vegan en koop enkel nog faur fashion. Ik dacht tot voor kort: ik die dit al, dus kan vast ongegeneerd vliegen. Mijn voedingspatroon bespaart zo veel! Maar Een boek hier over wat ik je aan kan raden is ‘de verborgen impact’ van Babette Porcelijn. Ik las het zelf – ironisch genoeg – afgelopen december in het vliegtuig. De reden dat ik het aan je aanraadt is niet alleen omdat het gewoon een keigoed boek is, maar ook om wat je zegt; wat heeft nou écht impact? Babette kan geweldig gebaseerd op de cijfers vertellen waarom plastic rietjes inderdaad niet het klimaatprobleem gaat oplossen (alhoewelhet inderdaad wel heel goed is ofcourse, het één sluit het ander niet uit).
Het bijzondere aan dit boek is dat Babette ook de verborgen impact meeneemt. Bijv wanneerje benzine en elektrische auto’s vegelijkt, vergelijkt men vaak alleen de co2 uitstoot. Maar men rekent niet mee wat het kost om zo’n elektrische auto te maken. Nieuwe spullen kopwn heeft om die reden wel de grootste verborgen impact en alleen al minder kopen is daarom de grootste dienst dieje moeder batuur kan doen. Echter, nadat ik het boek las, ik voelde me zo misselijk er van Teni :(, besloten ik en mijn vriend ook om ons meer te gaan verdiepen in treinreizen op vakantie. Het is zo schadelijk voor het milieu, iets waarvan ik niet had gedacht dat het zo erg is. Babette zegt heel oprecht dat als we de ware prijs van Kerosine moesten betalen (moesten betalen voor de ware schade van kerosine) vliegen onbetaalbaar zou worden.
Duurzaam leven is elke dag een strijd, omdat je zo je best doet voor de volgende generaties (ik gun hun ook zo’n mooie planeet als waar ik op leef) en de mensen om je heen het niet ziet doen. Maar we hebben die pionierennwel nodig, denk ik dan altijd maar. De slavernij if apartheid is ook niet afgeschaft doordat niemand wat deed en vandaag de dag verafschuwen we het. Kindslavernij in Afrika en Azië verafschuwen we nu ook. Dat is de reden dat ik het blijf doen, we hebben die early adopters nodig om een nieuwe norm te creëren. Ik zie dat nu al om me heen met vlees eren. Doordat ik dat niet meer doe, gaan er steeds meer mensen in mijn ongeving mee. In mijn ongeving is het inmiddels echt niet meer ‘normaal’ als je niet minimaal 1x per week vegetarisch eet. Zo probeer ik mijn bijdrage te doen. Ik leer elke dag bij (o.a.) dus door boeken als de verborgen impact. Het is helaas écht 5 voor 12.
Bottom line: ik snap je! Duurzaam leven is soms demotiverend en zeker als er geld bij komt kijken op de korte termijn vaak niet aantrekkelijk. Maar zo nodig. En het begint bij bewustwording. Datboek is dan ook een dikke aanrader 😊
Veel spelfouten, sorry 🙈 Komt doordat ik dit berichtje typ met de oogjes half open vanaf mijn telefoon 😴😅
Hey Lobke, ik wou even zeggen dat ik jouw commentaar heel goed vindt en met grote interesse gelezen heb! Ik ga het boek dat je aanraadt dan ook zeker op mijn leeslijst zetten. Zelf reis ik graag en ook redelijk wat en ik ben me er zeker van bewust dat dit slecht is voor het milieu, maar eigenlijk sta ik er net zo in als Teni: ik wil graag nieuwe landen en culturen ontdekken en ervaringen opdoen. Ik zie graag veel van de wereld, dat is zeg maar mijn hobby. Wat ik tegenwoordig wel doe (nu ik geen student meer ben, een vaste baan heb en dus wat meer te besteden heb) is CO2 compensatie ‘kopen’ bij een vliegticket o.i.d., al heb ik eerlijk gezegd geen flauw idee hoeveel nut dat nou heeft. Wat ik me trouwens wel afvraag – en misschien staat dat ook wel in dat boek – is hoeveel slechter vliegen is in vergelijking met een autovakantie naar Zuid-Spanje bijvoorbeeld, aangezien je in het vliegtuig toch al gauw met zo’n 150 mensen zit en in een auto met 4 (even random getallen). Hoeveel is de ‘milieuvervuiling per persoon’ dan, om het zo te zeggen? Ik heb me hier niet in verdiept hoor, dus misschien valt dat alsnog erg tegen. Wel is het ‘milieu’ in zijn geheel zo’n lastig verhaal. Alles wat je koopt, is geproduceerd en de productie zelf is ook al slecht voor het milieu. Maar daar is dan weer helemaal geen transparantie over, waardoor je geen totaalplaatje hebt over de producten die je koopt. Ik kijk de serie op Netflix ‘The Good Place’, een erg leuke komedieserie met een serieuze ondertoon, en toevallig gaat het laatste seizoen nu om met die vragen: dat al onze keuzes zoveel consequenties hebben zonder dat je dat weet (of überhaupt kunt weten!). Moeilijk. Ik denk dat het al zou helpen als iedereen op zijn eigen manier een steentje zou bijdragen, want er zijn meer mensen die totaal niet met het milieu bezig zijn dan wel, ben ik bang. En als iedereen maar zijn steentje blijft bijdragen, wordt dat hopelijk langzaam de nieuwe norm en kunnen we vanuit daar weer verder, zoals Lobke beschrijft.
Dankjewel Kim! Leuk dat je het boek ook gaat lezen, het was voor mij zo’n eyeopener. Babette stel een impact top 10 samen, dus je ziet precies waar je nou het beste kan inzetten, wil je échte impact maken. De impact top 10 is wel variabel: als jij veel vliegt schiet vliegen makkelijk naar nummer 1 in de impact top 10. Dat alleen geeft wellicht al een beetje antwoord op jouw vraag: hoe veel duurzamer is autorijden tov vliegen. Ik had zelf ook geen idee hoe slecht vliegen eigenlijk is. Er is ook een tool gemaakt n.a.v. het boek, te gebruiken op http://www.deverborgenimpact.nl. Het blijven allemaal maar berekeningen, maar nog een voorbeeld te geven: doordat ik 1 lange vlucht heb gemaakt dit jaar, schoot het aantal aardbollen dat ik nodig had met mijn leefstijl van 0,8 (vegan en weinig kopen scheelt gewoon enorm) naar 12! Ik schrok daar zo ontzettend van! Ben het helemaal met je eens wat betreft de transparantie in de keten. En ik begrijp dat mensen soms ook echt geen idee hebben wat nou goed is. Maar daarom probeer ik juist een pionier te zijn (in de mate waarin ik dat dan nu doe, want ik ben echt niet perfect, maar een work in progress) en het zal je verbazen hoe vaak je vervolgens vragen krijgt vanuit je omgeving, en hoe het mensen kan triggeren. Jouw netflix tip ga ik zeker even bekijken, thx! Ik kan je ook Terra aanraden, ook op Netflix. Gaat over hoe de mensen de natuur naar hun hand hebben willen zetten (wat natuurlijk niet gaat). Mocht je het boek hebben gelezen en wil je er nog eens over sparren: schroom niet om me een berichtje te sturen op Instagra (@LobkeFaasen) of via mijn site (www.lobkefaasen.nl). Liefs!
Lieve Teni,
Heerlijk die eerlijkheid van je<3 Respect!
Ik snap je standpunt van het milieu wel. Reizen brengt ook zoveel moois mee.
En plantaardig eten draagt ook een steentje bij aan een beter milieu.
Maar als we kijken naar de uitstoot van onder andere vliegtuigen en kijken hoeveel, hoe vaak
en hoe ver mensen vliegen tegenwoordig…
Ik hoop gewoon dat er steeds meer bewustzijn komt dat deze mooie aarde die we delen… stukje bij beetje kapot gaat door al onze wensen. We willen meer reizen, meer spullen, verder reizen, gezonder eten etc.
Het is lastig om alles aan te pakken. Alles zit in plastic verpakkingen, avocado's komen vanuit de hele wereld naar Nederland gevlogen. Maarja.. De spullen in de verpakkingen en de avocado's zijn goed voor ons, dus dan kopen we ze toch maar. De instelling van: 'Ik doe het toch maar" zorgt helaas wel dat alles doorgaat (de (lucht)vervuiling, de boskap etc). Met z'n allen creëren we steeds meer bewustzijn en willen we de aarde helpen. Maar we moeten feller zijn.
Zoals mijn vriend het ook wel noemt: '' als we niks doen, hebben we straks geen aarde meer om voor te zorgen"
Ik zei aan het begin al dat ik je snap. Reizen brengt veel moois… maar ook veel schade met zich mee. Ik ben er dus zelf ook nog niet uit wat ik met alles moet doen. De wereld heeft het zo bont gemaakt dat je ook niet meer zeker weet wat nou goede of slechte keuzes zijn t.o.v. milieubewustzijn.
Heel veel liefs
Ik begrijp je milieu standpunt helemaal, en wat super goed dat je al zoveel meer plantaardig bent gaan eten! Het is inderdaad allemaal een proces en alles komt op z’n tijd. Dat is heel herkenbaar. Je kunt je misschien afvragen, los van specifieke bestemmingen, wat je precies zoekt in een reis? Avontuur, cultuur, entertainment, relaxen, natuur etc. en aan de hand daarvan kijken of er milieuvriendelijkere alternatieven zijn. Bijvoorbeeld dichterbij of met de trein te bereizen of minder vaak gaan maar wat langer. Het kan zijn dat je hiervoor concessies moet doen. Iets goeds doen voor de wereld is altijd makkelijker als het weinig moeite kost, maar wordt lastiger als je er zelf iets voor moet opgeven. Maar de vraag is of dat erg is? Moeten we altijd maar precies krijgen wat we willen of wat we vinden dat we verdienen? Is het misschien ook een grote uitdaging om hetzelfde geluk te zoeken in minder? Minder doen, minder spullen, minder ver?
Ik stel deze vragen net zo hard aan mezelf momenteel, dat snap je wel 😉
Het is en blijft inderdaad een hele lastige…wat ik zelf de laatste tijd vaker doe, is een ‘micro-safari’ dus een tripje naar een voor mij onbekend gebied in Nederland. Dat kan een klein dorpje zijn, maar ook een grote(re) stad zoals Delft. Veel mensen van onze leeftijd hebben ‘gereisd’ en claimen daarmee een bepaalde identiteit (zie een doorsnee social media-profiel) waar ze graag om ‘geliked”willen worden (of in bepaalde gevallen zelfs mee opscheppen). Soms hoor ik gespreksflarden waarin mensen tegen elkaar aan het opbieden zijn (ik ben daar geweeest? ohja tof, ik ben daar ook geweest en daar en daar)…terwijl ze misschien nog nooit hun eigen land goed hebben verkend. Niet dat het moet, want wie ben ik om daar een oordeel over te hebben? Misschien is die interesse er niet, dat kan natuurlijk. Maar de pareltjes liggen echt niet alleen maar in het buitenland verstopt (het is maar net wat voor bril je op zet). Zou leuk zijn als daar wat meer aandacht voor kwam (in zijn algemeenheid).