Het lijkt wel alsof we moeten wennen aan het hongergevoel als we willen afvallen. Ik had zelfs een vriend op de middelbare school die tegen me zei dat elke keer als ik honger voelde, ik vet aan het verbranden was, op dat moment.
Dat zei zijn moeder namelijk en het motiveerde me op een hele ongezonde wijze om het hongergevoel te omarmen. Inmiddels ben ik gelukkig ouder en wijzer en weet ik waarom het vooral niet een goed idee is om honger te hebben wanneer je aan het afvallen bent. Ik zal je 5 redenen geven.
1. Honger hebben is niet noodzakelijk om af te vallen
Laten we direct iets uit de wereld helpen. Wanneer ik het heb over honger, gaat het niet om de typische gevoelens die bij honger horen. Een mens heeft nou eenmaal honger en hongergevoelens – het is een compleet natuurlijk signaal dat je brein naar je lichaam stuurt. Het is vooral niet de bedoeling om dat hongergevoel te vermijden in plaats van te verhelpen. Je mag het voelen en er vervolgens actie op ondernemen.
In dit artikel heb ik het over honger hebben en deze signalen negeren – met pijn en moeite proberen niet te eten. Dit proces is geheel onnodig wanneer je wilt afvallen.
Als je lichaam dorstig was, zou je dan ook het signaal negeren en niet drinken? Natuurlijk niet. Je zou waarschijnlijk flink water gaan drinken. Waarom zou je dan het hongergevoel negeren? Een bepaalde hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen zijn dagelijks nodig om de essentiële processen in je lichaam goed te laten verlopen. Jezelf onthouden van eten wanneer je honger hebt zal je niet veel verder brengen.
PS: Ik heb het hier over echte hongersignalen vanuit je lichaam – dus een rommelende maag, hoofdpijn, duizeligheid, suf zijn. Honger hebben omdat je gewend bent aan een eetmoment is onwennig, maar hoeft niet per se echte honger te zijn. Er is een groot verschil in gewenning of trek en echte honger.
2. Restrictief zijn leidt vaak tot gestoord eetgedrag en eetbuien
Wanneer je jezelf restricties oplegt gaan deze vaak na enige tijd gepaard met eetbuien omdat je op een zwak moment – want die hebben we allemaal wel eens – los gaat. Terwijl gek genoeg restricties geassocieerd worden met afvallen. Het lijkt wel alsof we ervan uit gaan dat we deze hongergevoelens moeten gaan omarmen als we willen afvallen.
Extreem restrictief zijn doet niets anders dan je verlangen om iets lekkers te eten te onderdrukken tot je het niet meer aan kunt. Uiteindelijk is de kans dus groot dat je gaat bingen door die lange tijd van ontzegging. Je gaat 3 stappen vooruit en 3 stappen achteruit waarna je je vervolgens afvraagt waarom je niet afvalt. Waarom zou je niet proberen om een kleiner calorie deficit te creëeren, het rustiger aan te doen en je lichaam te blijven voeden met gezonde voeding wanneer het honger heeft.
Een grappige tip die ik ooit hoorde was “Just eat half”. Als je wilt afvallen en je hebt daadwerkelijk wat gewicht te verliezen (overgewicht of obesitas) maar je weet niet waar je moet beginnen, kun je eens proberen om te eten wat je al eet maar – de helft. Misschien lijkt het onwijs moeilijk qua discipline, maar anderzijds is het zo simpel, dat je uit jezelf al kan beginnen! Daarna kun je kijken naar wat je daadwerkelijk eet en daar eventueel veranderingen in aanbrengen.
3. Het hebben van honger kan je stofwisseling negatief beïnvloeden
Leptine en ghreline zijn twee hormonen die betrokken zijn bij je verzadigings- en hongergevoel en krijgen meer aandacht wanneer je aan het afvallen bent. Deze hormonen zijn er om een reden. Ze vertellen je wanneer het tijd is om te eten maar ook wanneer je genoeg hebt gehad.
Wanneer dat laatste gebeurt, krijgt je lichaam allemaal signalen dat het verzadigd is. Als je lichaam zich in deze staat bevindt, is de kans groter dat het zijn energiereserves in de vorm van vet aanspreekt als er een calorie deficit is (ja, dat kan dus – geen honger hebben maar wel minder kcal binnen hebben gekregen dan verbrand). Het tegenovergestelde is ook waar, wanneer je constant honger ervaart heeft je lichaam het idee dat er niet genoeg brandstof is in de omgeving (hongersnood?) en zal niet gauw zijn vetreserves gaan aanspreken.
4. Honger is niet een gevoel om voor lange tijd te tolereren
Laten we eerlijk zijn, niemand kan een hongergevoel voor een hele lange periode aan. Een gezonde leefstijl hebben en een gezond lijf (dat kan dus ook slank en strak zijn) hebben betekent niet dat je moet leven met het hongergevoel.
Je zou het hongergevoel niet de hele dag in je hoofd moeten hebben. Eten zou meer een vrijwillige actie moeten zijn – het zou op de achtergrond van je leven dienen af te spelen, bij wijze van.
Constant je buik te moeten voelen is fysiek maar ook mentaal enorm uitputtend.
5. Honger is een signaal dat je lichaam iets nodig heeft
Heb je ooit nagedacht over wat honger eigenlijk is? Het is een compleet natuurlijk gevoel. Net als pijn, geluk, dorst, boosheid en plezier – ze hebben allemaal een doel, zo heeft honger dat ook.
Het is belangrijk dat ik dit nogmaals even erbij vermeld: honger kan vaak gemaskeerd zijn als iets anders: verdriet of verveling bijvoorbeeld. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je jezelf wijsmaakt dat je honger hebt omdat je gewoonweg zin hebt om te eten of dat het gezellig is – dit is compleet iets anders.
Het gebeurt zelden dat we signalen van ons lichaam negeren maar het lijkt wel dat wanneer het op afvallen aankomt – we ineens geneigd zijn om veel meer te lijden. Ons lichaam weet wat het aan het doen is, honger is een teken dat je ofwel calorieën tekort komt of voedingsstoffen of allebei. De volgende keer dat je het hongergevoel voelt, probeer het dan eens niet te negeren (mocht je dat wel hebben gedaan in het verleden). Probeer dan juist iets gezonds te eten in een bijpassende portiegrootte om je lichaam te beantwoorden met iets gezonds in de juiste hoeveelheid. Deze kleine veranderingen zullen je helpen om zonder hongergevoel af te vallen.
Als je altijd maar honger hebt is het tijd om wat beter te kijken naar je eetstijl. Grote kans dat je meer dient te eten en dan vooral dient te focussen op voedingsmiddelen met meer voedingsstoffen. Afvallen en een gezond lichaamsgewicht krijgen/behouden zou niet dag in dag uit zo zwaar moeten zijn.
Ik hoop dat dit artikel je uit je dagelijkse lijden kan verlossen als je jezelf hebt wijsgemaakt dat je het hongergevoel moet omarmen omdat je anders niet afvalt.
In alle eerlijkheid, ik ben 18 kg afgevallen in 4 jaar zonder constant een hongergevoel te hebben. Ik at wanneer ik honger had – maar ik koos de gezonde dingen in de juiste portie. Ik at af en toe een ijsje, dronk wijntjes met vriendinnen, haalde schepsnoep, at soms wat teveel en sportte 4-5 dagen per week op een middelmatig tempo.
Het kan dus wel en ik hoop dat je een stap dichterbij bent na het lezen van dit artikel.
2 comments
Heel mooi stuk tekst. Ik hou me nu bezig met intermittent fasting OMAD one meal a day. Ik heb gemerkt als ik gewoon de hele dag door eet continu hongergevoel heb, maar zodra ik 1 maaltijd per dag neem en eet wat ik wil, dat ik dan meer dan 20 uur geen hongergevoel heb. Hoe kijk jij naar One meal a day? Ik vind het heel erg interessant en probeer van alles uit.
Liefs.
Helaas heb ik PCOS en door een schommelende suikerspiegel heb ik DE HELE DAG DOOR honger. Maar dan echt van die klophonger, zwetende handjes, duizelig gevoel etc.. Gek word ik ervan 🙁 Als ik zou eten naar gelang mijn hongerbehoefte zou ik nog meer aankomen dan ik nu al doe. Ik zoek al 3 jaar naar een goede manier om met mijn hongergevoel om te gaan… Klopt dus wel wat je zegt, dat je geen honger zou moeten lijden.. Ik hoop ook echt dat ik ooit op dat punt beland.