Weinig koolhydaten, veel vetten en eiwitten – het zal eens niet, een oude trend in een nieuw jasje. Ook wel het keto dieet genoemd – het wordt steeds populairder op dit moment, vooral ook door documentaires zoals The Magic Pill op Netflix.
Krijgen we na de Atikins periode opnieuw een angst voor koolhydraten en moeten we gaan minderen? Vandaag deel ik 4 mythes over koolhydraatarm diëten. Let wel, voor elke gezondheidsclaim valt weer wat te zeggen – er is zelden iets definitief. Dus ook bij deze mythes, zal ik de nuance erin proberen te houden zodat de informatie (want daar draait het om) opgepikt kan worden.
Dus, wat is er allemaal gaande qua uitspraken in deze koolhydraatarme dieet wereld?
Koolhydraatarm werkt voor iedereen
Je hebt mij vast vaak zat zien zeggen dat er niet één ding is dat voor iedereen werkt en hoewel je dat misschien gelooft, kun je soms gaan twijfelen als er zóveel mensen enthousiast zijn over een product of dieet.
Vele onderzoeken laten consistent zien dat koolhydraatarm eten goed is als je wilt afvallen en het een hoop risico’s op het ontwikkelen van vele ziektes kan verlagen (1)(2)(3).
Dat gezegd te hebben, is het niet werkbaar voor iedereen. Sommige mensen zullen zich werkelijk onwel voelen als ze een koolhydraatarm dieet gaan uitproberen. Dat is omdat er ook een genetische factor enigszins meespeelt bij het verteren van koolhydraten, vetten en eiwitten – hoeveel procent van je voeding uit welke macronutriënt dient te bestaan is deels bepaald in je genen. Dit zijn geen absurde verschillen tussen mensen, maar kleine nuances waardoor je beter zou kunnen functioneren. Je onderbuikgevoel zegt hier zoveel bij!
En ook: als je een actief leven leidt en veel sport is het vooral belangrijk dat je je lichaam voorziet van een snelle energiebron: koolhydraten zijn daar perfect voor!
Van koolhydraten word je dik
Tuurlijk, dan zouden we allemaal dik moeten zijn – en dat zijn we niet. Waar de nuance hem in zit is waar de term koolhydraten allemaal voor gebruikt wordt.
Welke voedingsmiddelen wél een risico zijn op je gezondheid (4) zijn de geraffineerde zetmeel producten die ontzettend bewerkt zijn. Aardappelen (met hun schil) bevatten bijvoorbeeld veel vezels die je helpen een vol gevoel te krijgen, aardappelchips zijn gefrituurd, zonder de schil en hebben talloze toevoegingen waardoor ze ook nog eens verslavend kunnen zijn. Er is dus een verschil tussen hoe de koolhydraten zijn bewerkt en of ze zijn bewerkt. Dit geldt niet alleen voor koolhydraten zoals je vast begrijpt.
Als je koolhydraatarm eet is het alleen nuttig als je in ketose zit
Je hebt ‘gewoon koolhydraatarm’ eten en je hebt de hardcore variant waarbij je je lichaam zo weinig koolhydraten voedt zodat het overgaat op het verbranden van vetten als energiebron (ketonen, ketose). Dit klinkt ideaal, maar we hebben het hier over de eerste energiebron voor je lichaam om je dagelijkse bezigheden te voorzien van energie waaronder ook je brein. Als je minder calorieën binnen krijgt dan je verbrandt, of deze nu uit koolhydraten of vetten afkomstig zijn, zul je ook lichaamsvetten verbranden.
Hopelijk begrijp je dit verschil – om vetten te verbranden hoef je niet in ketose te zitten. Je lichaam in de staat van ketose brengen betekent voor de meeste mensen minder dan 50 gram koolhydraten per dag eten, dit betekent dat je zelfs op je groente inname moet letten aangezien er in groente ook koolhydraten zitten. Er zijn mensen die hier heel goed op gaan, maar lang niet iedereen. Voor mensen met diabetes, epilepsie, obesitas en metabool syndroom kan de staat van ketose ontzettend nuttig zijn blijkt tegenwoordig steeds vaker uit onderzoek (5)(6)(7).
Het is echter niet de enige manier om voordelen te kunnen halen uit een koolhydraatarme leefstijl (ik geloof namelijk niet in tijdelijke diëten). Als je rond de 100-150 gram koolhydraten per dag zit, kunnen daar gemakkelijk een klein beetje fruit en wat volkoren zetmeel-producten bij waarbij je niet in ketose komt maar wel je lichaam in een efficiëntere staat krijgt voor het afvallen bijvoorbeeld.
Mocht afvallen je doel zijn en je wilt een koolhydraatarme leefstijl een kans geven, dan kan dat dus ook zonder in ketose te zitten. Mocht het niet bevallen, stop er dan mee en probeer wat nieuws – er is áltijd wel iets wat voor jou fijn gaat voelen waardoor je er een leefstijl van kunt maken.
Alle koolhydraten zijn suikers
Pas wanneer je de scheikunde hierachter begrijpt, mag je naar mijn mening zo’n statement maken. Maar zoiets valt bij de gemiddelde bevolking niet op de juiste plek qua informatie. Simpel gezegd:
Alles wat je eet wordt in je lichaam afgebroken tot kleinere ‘stukjes’ totdat het kleinste stukje van het macronutriënt over is – dat gaat vervolgens je bloedbaan in voor verschillende functies in je lichaam.
Koolhydraten worden afgebroken tot glucose/suiker (de kleinste vorm), eiwitten worden afgebroken tot aminozuren en vetten worden afgebroken tot vetzuren.
Wat je dient te begrijpen is dat het proces van het afbreken van waarde is voor je gezondheid. Dus wanneer de ‘koolhydraatbron’ die je eet uit vezels, vitamines en mineralen bestaat (zoals onbewerkt groente en fruit) dan zullen de koolhydraten uiteindelijk in je lichaam afgebroken worden tot glucose, maar in de tussentijd zijn ook de vezels afgebroken, de vitamines en mineralen opgenomen en word je lichaam op talloze manieren gevuld en gevoed. In tegenstelling tot een wit broodje nutella wat ook suikers bevat maar verder amper iets van waarde voor je lichaam (voedingswaarde).
Als je dit verschil begrijpt, dan begrijp je ook waarom ik zo’n fan ben van gebak en taart zonder geraffineerd suiker, maar met bananen, dadels etc. als de ‘zoetmaker’ van de taart. In feite allebei suikerbevattend en glucose voor je lichaam, maar waar het mee gepaard gaat is voedend voor het lijf. Uitspraken als ‘het bevat net zoveel suiker als een gewoon stuk taart’ is voor mij een gebrek aan informatie en het napraten van mensen die de essentie hiervan niet snappen.
Hopelijk geeft deze post wat inzicht omtrent koolhydraten en de labels die het vaak krijgt! Ben jij iemand die fan is van het keto-dieet (leefstijl)? Heb je het zelf wel eens geprobeerd? Of ben je nieuwsgierig? Ik ben benieuwd!
8 comments
Haha ik dacht: Ik zie er maar 3! Maar de eerste – koolhydraatarm werkt voor iedereen- zit verstopt ;-). Fijn en helder artikel, dank je wel!
Wij eten sinds een paar jaar minder KH bij de avond maaltijd. Wel veel groente met vlees of vis. Als we pasta of rijst eten is dit de volkoren variant. Mijn man is daardoor op een geleidelijke manier behoorlijk afgevallen en nu blijven we hierdoor beter op gewicht. Het mooie is, het voelt niet als een dieet. We genieten ook wel eens van een witte pasta of frietje buiten de deur. Dus niet te streng, wel bewust eten maar ook genieten en dan wordt het een leefpatroon.
Ik eet KH arm en ben 17 kilo kwijt en voel me er super bij. Mijn broertje is er 20 kilo door verloren en een vriend nu al 30!Net als meer mensen om mij heen.Wat anderen en de zogenaamde experts ook vinden het KH arm dieet bevalt erg goed en inderdaad in het weekend eet ik ook lekkere dingen.En ik eet KH arm brood en is heerlijk.
Ik doe sinds april het keto dieet. Ik moet ongeveer 8 kilo afvallen om weer op mijn gezonde gewicht te zitten. Ik ben nu vijf kilo kwijt en ik voel me heel goed. Geen hongerpieken, een helder hoofd en meer energie. Ik heb hiervoor vaak geprobeerd om door gezond eten af te vallen maar ik viel nul gram af. Blij dus dat het voor mij werkt! Maar ik ben het eens met je stuk verder.
Vraagje: Ik heb geleerd dat alle teveel aan glucose wordt omgezet tot glycogeen en vervolgens opgeslagen in de spieren. Leidt een koolhydraatarm dieet dan niet tot afbraak van de spiermassa voordat de vetreserves worden aagesproken?
Wat een fijn, duidelijk en evenwichtig artikel. Dank!
Sinds 9 weken eet ik KH arm. Ben eindelijk afgevallen. Geen trek terwijl met gezonde andere diëten ik juist meer trek kreeg en het minder eten een strijd dus n straf was. Heerlijk veel groenten met eiwitbronnen. Ik vind het verhaal heel logisch. Voor mijn lichaam werkt dit dieet. Ik sport 3x per week doe 20-30 uur per week lichamelijke arbeid buiten. De eiwitten doen mijn spieren goed.
Ik ben 78 jaar,en diabetes , en mijn gewicht was om en na bij de 95 kilo dus veel te dik ,waar door ik hoge bloeddruk kreeg en mijn suiker waarde ook was gestegen ,nu ben ik sinds april 2019 bezig met kolhydraat beperkt dieet ,en ik sport 1x per week onder begeleiding van een pursonailtrainer en in die korte tijd ben ik 10 kilo af gevallen , het bevalt mij prima en ga zo door tot dat ik mijn streef gewicht van 75 kilo heb berijkt.
Mijn bloeddruk en suiker +gollesterol waarden zijn behoorlijk naar de normale waarde gezakt waar ik natuurlijk heel blij mee ben ,
En natuurlijk zal ik altijd heel goed moeten opletten of mijn gewicht niet toe neemt
Daarna moet ik bij mijn 3 maandelijkse Diabetes onder controle blijven ,wat natuurlijk een goede zaak is .