In de fitnesswereld zie ik veel negativiteit rond de “goede voornemens”.
Ik weet het, we hebben nog een paar maanden, maar ik hoop de mindset-switch nu al met je te delen in de hoop dat het je wat ellende kan besparen straks.
Ik begrijp die negativiteit heus wel, toen ik veel fanatieker was in de sportschool en met het bijhouden van mijn calorieën haatte ik januari in de sportschool. Ineens was de hele stad met hun familie in de sportschool, in mijn sportschool, op mijn terrein. Zo voelde het. Waar waren jullie de rest van het jaar, of in december? Nu ineens bezetten jullie alle apparaten?
Natuurlijk, he, de begripvolle Teni zou moeten denken “wat goed dat zoveel mensen die eerste stap zetten”, maar de Teni in het moment vond het stom dat ze op een ander tijdstip terug moest komen om te sporten.
Tot er een minuut passeerde en de volgende gedachte in me op kwam..
Ooit was ik ook zo iemand. Ooit wachtte ik ook tot morgen, maandag of 1 januari om iets te veranderen. Ik maakte er vorige week een video over voor mijn Engelse YouTube kanaal, ik denk dat hij erg herkenbaar is voor mensen die geneigd zijn te denken in ‘morgen’, ‘maandag’ of ‘1 januari’:
[embedyt]https://youtu.be/9a-ASGXMjqk[/embedyt]
Uiteindelijk ben ik misschien wel de persoon qua figuur die ik wilde zijn op 1 januari 2008 en of het nou door 1 januari kwam of doordat ik het hele jaar door (en de jaren erna) op allerlei manieren ‘opnieuw’ begon, is het wel zover gekomen. Meer dan 18 kilo eraf. Het duurde alleen wat langer en meerdere pogingen, maar het feit dat je jezelf keer op keer weer een kans geeft om het opnieuw te proberen is wat het verschil maakt. Dan maakt die 1 januari of maandag of morgen niet meer uit.
Dus wat is dan het geheim om het iets van lang termijn te laten maken? Wanneer het eenmaal 3 januari is ben je het zat om ‘het is een leefstijl, geen dieet’ te horen en te lezen. Motivatie is geweldig, absoluut, maar praktisch plannen is een veel nuttigere manier om gedrag te veranderen kwam ik achter. Dit zijn mijn beste tips om het BLIJVEND te maken:
Doe je research
Neem niet zomaar een dieet over die de tante van je vriendin heeft gedaan en daardoor in 3 maanden 10kg is afgevallen. Een hele hoop informatie die je offline en online ziet is vaak te specifiek, over-gecompliceerd en niet altijd de volledige waarheid.
Hypes komen en verdwijnen, het zou zonde zijn als je je keer op keer vergrijpt aan een nieuwe hype en na een paar maanden erachter komt, tegelijk met de rest van de wereld, dat het maar een hype was. Vergeet niet dat hypes er vaak zijn om je iets te verkopen.
Zie in dat afvallen en fitter worden eigenlijk een vaardigheid is waar je beter in kunt worden – vooral als je zelf wilt afvallen en/of fitter wilt worden. Als je een tuin wilt aanleggen ga je toch ook niet zomaar naar de tuinwinkel en koop je alles wat lijkt op wat je wilt bereiken? Dan is het belangrijk om te begrijpen over verschillende soorten grond/aarde, welke voeding het nodig heeft, of de zon op je tuin schijnt en vanuit welke kant dan, welke planten/bloemen je wel of niet in de zon moet plaatsen, in welke tijd van het jaar ze het beste geplant kunnen worden etc.
Ik bedoel te zeggen dat er in elk vakgebied een basiskennis te behalen valt, je hoeft geen expert te worden natuurlijk – expert kun je inhuren als je wilt en het geld ervoor hebt (of het nu om je tuin of fitness gaat) – maar de basiskennis kun je zelf ook verkrijgen. Lees je dus in, niet op Instagram accounts, maar op wetenschappelijk onderbouwde sites, artikelen, boeken en bekijk docu’s. Ga dan aan de slag wetende dat je hier en daar fouten zult maken en zult moeten bijstellen zodat het uiteindelijk iets wordt dat voor jouw specifiek gaat werken.
Niet alles tegelijk
Lang termijn succes wordt behaald door kleine stapjes op kort termijn. Dat is de hele boodschap uit de YouTube video die ik hierboven heb gelinkt. Direct je complete leefstijl door de war schoppen kan je met een rotgevoel achtergelaten omdat het gemis naar je comfortabele leefstijl op alle vlakken voelbaar is. Het is geen kwestie van ‘niet nadenken en gewoon doorzetten’, het is blijkbaar een teken dat je teveel tegelijk aanpakt.
Kies een groot doel en geef jezelf bijvoorbeeld een jaar of zes maanden om dat doel te behalen (afhankelijk van hoe groot je doel is natuurlijk). Geef jezelf dan wekelijkse een maandelijkse ‘targets’. SCHRIJF HET OP en plak het ergens waar je het dagelijks kunt zien. Kies kleine dingen; bijvoorbeeld een gezonde lunch elke dag. De rest van je maaltijden laat je dan zoals ze zijn. Of 5.000 stappen per dag zetten. Of 10.000 stappen per dag.
Ga niet los met 10.000 stappen + een 20 min workout + geen toetje + gezonde lunch + 6:30 uur op om te mediteren en beginnen met intermittent fasting.
Als deze dingen nieuw voor je zijn, probeer ze dan één voor één uit en geef jezelf bijvoorbeeld één tot drie maanden om te kijken of het een gewoonte is waar je aan kunt wennen en misschien zelfs wat plezier uit kunt halen.
Bijvoorbeeld:
Lang termijn doel: 80% van mijn maaltijden gezond en puur, dagelijks sporten.
Dat klinkt voor velen al als een heel groot (te groot) doel. Maar wees gerust, we gaan het nu opbreken in kleinere doelen;
Week 1: Meer groente eten tijdens elke maaltijd. Elke dag 10 minuten wandelen.
Iets toevoegen aan je eetpatroon voelt nauwelijks als een belemmering, daarom heb ik hier een tweede kleine stap toegevoegd: het dagelijks 10 minuten wandelen.
Week 2: Leer over wat geraffineerde koolhydraten zijn, vervang deze in je eigen voedingspatroon met volkoren koolhydraten. Wandel nog steeds elke dag 10 minuten, misschien 20 minuten als dat lukt.
Week 3: Leer over welke drankjes ‘niet gezond’ zijn en ga na of ze in jouw huidige voedingspatroon zitten. Probeer deze te vervangen met gezondere sapjes (drink liever een puur sapje ipv. frisdrank, liever water ipv. dagelijks een puur sapje etc.). probeer hard te lopen – 30 seconden per keer – en dan weer wandelen (paar keer afwisselen).
Week 4: Drink 2 liter water per dag, 1 minuut hardlopen en dan weer wandelen (paar keer afwisselen).
Als je tussendoor je research doet en leert begrijpen waarom je doet wat je doet, wordt elke stap makkelijker. Omdat je niet meer iets nadoet van een ander, maar daadwerkelijk begrijpt wat het nut ervan is voor jouw lichaam.
Focus op hoe je je voelt en niet op hoe je eruit ziet
Dit is zo tegenstrijdig. Ik weet het. Maar ik weet ook dat als iets niet goed voelt, ook al ‘ga je er beter van uit zien’ dit het uiteindelijk niet waard is. Misschien behaal je wel je uiterlijke resultaat en voel je je geweldig – maar dit zul je niet lang kunnen blijven volhouden omdat je rotgevoel het van je gaat winnen. Maar hé, als je het nog nooit hebt geprobeerd en je denkt dat het bij jou anders zal zijn: be my guest. Je leert uiteindelijk het meeste door je eigen vallen en opstaan. Zo steek ik in ieder geval wel in elkaar. Ik heb van alles geprobeerd en ben er vervolgens achter gekomen dat bepaalde dingen, die de meest gerespecteerde fitnesscoaches en voedingskundigen al jaren roepen, maar ik moest en zou het zelf eerst proberen.
Wanneer je je focus verlegt van “Ik wil er zoals haar uit zien” en “Ik wil slank zijn” naar “Ik wil voelen hoe gezond eten me laat voelen” en “Ik wil meer energie hebben” blijft het uiteindelijk plakken en komt dat uiterlijke resultaat als een soort cadeautje in je schoot geworpen – bij wijze van 😉
Het proces van jezelf de hele tijd naar beneden halen omdat je er niet uit ziet als een fitness model als je al een paar weken je best doet is een negatieve cyclus die vaak eindigt in bingen met een enorm schuldgevoel en extra streng de volgende dag ‘weer beginnen’. Herkenbaar?
Je focussen op hoe goed iets voelt is een directe beloning voor wat je aan het doen bent. Ook al vergrijp je je wel eens aan wat ‘ongezonds’, het heeft veel meer zin om je te focussen op hoe je lichaam zich voelt daardoor – niet hoe je verstand zich voelt (schuldig ofzo). Vergeet je verstand even, focus je op je lichaam.
Ik merk bijvoorbeeld na een paar dagen ongezonder te eten dan ik normaal doe, dat ik minder energie heb, dat ik sneller misselijk wordt tijdens het sporten en zelfs wondjes in en rondom mijn mond krijg (aften). Dat is waardevoller voor mij om ervoor te kiezen om weer gezond te eten en me energiek te voelen dan me schuldig te voelen en met een boos gevoel te kiezen om gezonder te eten.
Er ‘beter’ uit zien (wat dat ook mag betekenen voor je, of het nu een vorm is of een stralendere huid) komt vanzelf als je leert voelen vanuit je lichaam en niet vanuit je verstand.
Geef NIET op, hoe vaak je ook faalt
Ik faal continu. Iedereen faalt. Ik ben gek op gezond eten (inmiddels na trial en error van de afgelopen 12 jaar), maar als ik meer dan 2 dagen alleen maar gebakjes en chips naar binnen werk moet ik ook weer mijn focus terug vinden. Vroeger zou ik hebben gezegd “ik heb gecheat of gefaald, ik moet weer opnieuw beginnen”. Tegenwoordig weet ik dat het bij het leven hoort en zie ik het nooit als ‘ik ga weer beginnen’. Maar “ik pak het weer op”.
Een verandering in de woorden die je gebruikt tegenover jezelf verandert de hele frequentie en lading van je leven.
Sta op, probeer opnieuw. Als er wat tijd overheen is gegaan zul je vanzelf merken dat al die keren dat je weer bent opgestaan hebben bijgedragen aan vooruitgang. Perfectie is nooit het doel, vooruitgang wel.
Als je ook maar iets als ‘goede voornemen’ wilt gebruiken over een paar maanden, of beter nog: NU, dan zou ik adviseren dat het de volgende woorden zijn:
BLIJF DOORGAAN.
4 comments
Yes, precies wat ik nodig had vandaag Teni! Ik ben alweer een aantal week bezig met het focussen op kleine gedragsveranderingen die me moeten gaan leiden tot mijn uiteindelijk doel: meer energie, mezelf fitter voelen en een gezonde basis qua voeding aan te leren!
Je video op je Engelse YouTube kanaal heb ik gezien! ❤️
Fijn dat jij het in een artikel nog verder uitlegt.
Zooo’n fijn artikel weer, dank lieve Teni!
Heel fijn artikel! En het doet me beseffen dat ik de laatste jaren onwijs ver ben gekomen (mede dankzij jouw content). Stapje voor stapje gaan houden van keuzes die gezond zijn voor mijn lijf en hoofd. En op mezelf leren vertrouwen dat ik de balans ook wel weer terug vind na een avond,week of meerdere weken veel snacken. Stand van zaken: in twee jaar tijd heel gedoseerd 10 kilo kwijtraken en van soms naar de sportschool naar mijn eerste halve marathon aankomend weekend 😀 Dankjewel Teni en mede-bezoekers!