Oké, we snappen het: bloemkool kan op vele verschillende manieren gebruikt worden. Ik gebruik het als rijst, als kipnuggets, als ‘aardappelpuree‘, als vulmiddel voor mijn smoothie (bevroren) als pizzabodem en ga zo maar door. Hoe geweldig is dit? Als we alleen nog konden uitvogelen hoe we er brandstof voor auto’s en vliegtuigen van konden maken, redden we misschien wel de wereld.
Alle gekheid op een stokje. Het feit dát dit allemaal mogelijk is met een bloemkool maakt het eten van een ‘echte pizza’ ineens extra rot in sommige gevallen. Wanneer je vroeger gewoon een pizza at, at je dat omdat er niets anders was dan de echte pizza als je zin had in pizza.
Nu lijkt het ineens een discussie te worden omdat.. er een gezonde variant is van pizza die ongeveer net zo smaakt. Daar zit je dan, met je fitte plannen en je workouts en je voedingsschema’s om meer groente te eten en strakker te worden. Ga je voor de echte pizza terwijl er toch echt een gezonder alternatief is? Ja. Rot he?
Jaja, we hebben dit heus niet allemaal – maar ik praat nu tegen de mensen die voelen wat ik soms voel. Vooral als het aankomt op pizza bijvoorbeeld. Met rijst maakt het met niet zoveel uit, bloemkoolrijst eet ik met liefde.
Je hoeft niet mee te doen
Realiseer je dat je niet mee hoeft te doen aan de gezonde alternatieven die zijn bedacht. Je hoeft er ook niet boos om te worden omdat jij ineens een extra keuze hebt die aan je geweten knabbelt.
Ik hoorde het van de week nog bij een event, een grote man, waarschijnlijk eind 50, in pak en wel met een biertje in zijn hand;
“Toch niet weer zo’n bloemkoolbodem shitzooi he?”
Ik snap het, we zitten er niet allemaal op te wachten. Maar ik weet inmiddels ook wie grotendeels mijn publiek is op mijn blog – ik lees de comments, mails en DM’s waardoor ik het gevoel heb dat ik een stukje van jullie allemaal met me meedraag op het moment dat ik een artikel schrijf. Daarom wil ik je nogmaals duidelijk maken dat niet alles een gezonde make-over hoeft te krijgen. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat je in je hele zoektocht naar een gezonder en fitter leven ineens half geniet van bepaalde ‘lekkernijen’ maar hier wel dubbel zoveel van eet – OMDAT je er half van geniet.
Ik ben altijd voor volledig genieten. Alleen al die zin spreekt naar mijn mening balans uit, want wanneer geniet je volledig van iets?
- Niet als je het elke dag eet.
- Niet als je meer eet dan je fysiek honger hebt en met een bomvolle buik achterblijft.
- Niet wanneer het je gedachtes en dagen beheerst.
- Niet wanneer het je van je energie berooft.
Dit gebeurt allemaal als er geen balans is. Als je overeet. Als je het teveel en te vaak eet. Beter gezegd, volledig genieten betekent naar mijn mening:
- Als je het af en toe eet.
- Als je het bewust eet.
- Als het eten ervan niet je gehele gezonde leefstijl verstoord.
- Als je geniet van het eten ervan tot je verzadigd bent, fysiek vooral want hierdoor zul je mentaal niet overboord gaan – tenzij er mentaal ergens een lek zit en je je ergens ongelukkig over voelt waardoor je eten gebruikt om het te vullen.
Er is een tijd en plek voor gezonde alternatieven
Wanneer je je realiseert dat je helemaal niet mee hoeft te doen met alle gezonde trends snap je ook dat er een tijd en plek is voor deze gezonde alternatieven. Je mag kiezen wanneer je ze ‘inzet’ en wanneer niet. Jij hebt de keuze over jouw leefstijl, over jouw leven.
De persoon die elke dag aardappelpuree eet met boter, room en kaas die overgewicht heeft of een andere gezondheidsklacht heeft baat bij het gezonde alternatief voor 4-5 dagen in de week. De overige 2-3 dagen kunnen dan gevuld worden met de ‘echte’ versie van zijn/haar aardappelpuree.
Het is oké om kleinere porties te eten van de niet-zo-gezonde voedingsmiddelen en tegelijkertijd ook kiezen voor wat gezondere alternatieven. Het hoeft niet alles of niets te zijn. Je kunt spelen met alle opties die je hebt – en laten we eerlijk zijn; je hebt héél veel opties in deze tijd.
Zie het als een spel, een leuk spel. Jij mag bepalen hoe jij je leefstijl wilt invullen en je bent niemand wat verschuldigd. Als jij een keer pizza eet en de andere keer de pizza liever laat staan maar gaat voor een gezonder pizza alternatief zullen er vast en zeker vragen komen vanuit de omgeving.
Het antwoord hierop kan gemakkelijk zijn
Ik kies voor variatie, lekker he?”
Wees selectief met je alternatieven zodat je jezelf niet onnodig veel stress oplegt om over alles na te moeten denken. Als je gek bent op rijst en je probeert al jaren het gezondere alternatief net zo lekker te maken zonder succes – gooi het de deur uit! Ga voor echte rijst en kies je alternatieven op een ander vlak. Vaak eet je dubbel zoveel van het gezondere alternatief omdat het je net niet op de juiste plek raakt.
We dienen te genieten van eten en er niet gestresst van raken.
Disclaimer
Met geen enkele bedoeling wil ik bloemkool-shamen in dit artikel. Ik ben gek op bloemkool en alles wat het voor me doet in dit leven. Als jij gek bent op bloemkool; eet het. Als je coeliakie hebt, snap ik dat je naar alternatieven moet zoeken. Als je koolhydraatarm wilt eten en de optie om echte pizza te eten is er niet eens – ook goed. You do you!
1 comment
Wat een raak artikel! Ik heb dit regelmatig met ijs: ik heb stiekem zo lang al weer eens zin in Ben & Jerry’s. En ja, dan in de échte variant, de Cookie Dough. En dan heb je tegenwoordig allerlei gezonder ijs: Oppo, Breyers, AH huismerk nu zelfs. Daarnaast heb je ook nog de gezondere, lichtere variant van B&J zelf. Het voelt zo gek om die niet te kiezen want ‘je eet toch gezond’? Ik voel me schuldig en rot tegenover mezelf als ik niet de gezondere, lichtere variant kies. En dat irriteert me wel eens, omdat ik gewoon de echte wil. En dan was het inderdaad makkelijker toen er alleen nog maar de echte was. Fijn hoe jij omschrijft dat je daar dan af en toe gewoon voor mag kiezen. Ik bepaal, en de mogelijkheid van de gezondere varianten heeft daar niets mee te maken!