Probiotica zijn superkleine organismen die, door hun aanwezigheid, een hoop gezondheidsvoordelen met zich meebrengen voor de ‘drager’ – jij en ik dus. Onze lichamen vertrouwen op allerlei micro-organismen om gezond te blijven en probiotica is daar een groot onderdeel van.
Sterker nog, het wordt steeds duidelijker wat een groot effect probiotica eigenlijk heeft op onze hele welzijn.
Omdat de meeste van jullie al heel lang wachten op een vergelijkingsartikel van de verschillende probiotica, is dit artikel alvast een warm maker. Hierin ga ik in op de verschillende stammen en wat ze voor je kunnen betekenen waardoor je eventueel al zelf naar je potje probiotica kan kijken en zien wat deze voor jou doet.
Probiotica en de vertering
Probiotica kunnen waarschijnlijk helpen met de volgende verteringsproblemen/ziektes:
- Buikpijn
- Constipatie
- Ziekte van Crohn
- IBD (inflammatory bowel disease)
- IBS (irritable bowel sybdrome, ook wel prikkelbare darm syndroom genoemd)
- Lactose intoleratie
- Colitis Ulcerosa
Maar er valt nog heel veel te leren over hoe probiotica precies werkt en hoe effectief ze kunnen zijn bij mensen. De meeste onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan waren kleine onderzoeken die ons niet altijd vertellen of het ook echt helpt bij een slechte vertering. Ook vertellen deze onderzoeken ons niet hoe we consistent een dosis moeten bepalen voor onszelf door middel van bijvoorbeeld een supplement.
Wat wel is begrepen is dat probiotica veilig is voor de meeste mensen en dat er wat algemene richtlijnen zijn. Dit is wat inmiddels duidelijk is uit onderzoek:
- De ‘verterings-ecosystemen’ van mensen verschillen. Mensen met constipatie hebben een ander ‘ecosysteem’ van binnen qua micro-organismen dan mensen zonder constipatie (1). Wat nog niet duidelijk is, is of constipatie de reden is of het effect is van een ander ecosysteem.
- Probiotica verlagen de pH waarde in de dikke darm (2) wat waarschijnlijk helpt om voedsel sneller door de darm te krijgen.
- Probiotica kan waarschijnlijk helpen om diarree door antibiotica en Clostridium difficile te verminderen/verhelpen. Het idee is dat probiotica helpt om de goede bacteriën weer aan te vullen aangezien antibiotica alle bacteriën (ook de goede) doodt (3).
- Probiotica kan helpen om eiwitten, vitamines en mineralen beter op te nemen (4).
Verschillende soorten probiotica
Niet alle probiotica zijn hetzelfde. De meeste onderzoeken gaan in op de volgende twee stammen: Lactobacillus en Bifidobacterium, deze stammen bevatten:
- L. acidophilus
- L. casei
- L. plantarum
- B. lactis
- B. longum
- B. bifidum
Uit een onderzoek uit 2010 bleek dat B. lactis en L. casei effectief waren in het verhelpen van constipatie (5). Elke probiotica die niet onder de stammen van Lactobacillus en Bifidobacterium vallen kun je beter laten staan tot er onderzoek is over de veiligheid ervan.
Omdat je probiotica via je mond inneemt kan de capaciteit afnemen waneer het eenmaal in je darmen terecht is gekomen. Maar ook heeft het te maken met hoe sterk het is om de zure omgeving van je maag te doorstaan. Dit is waarom veel probiotica hun werking verliezen.
Ook zijn probiotica natuurlijk levende bacteriën die ook levend in je darmen terecht moeten komen. Dit is voor veel productenten nog een uitdaging wat betreft de verpakking en opslag. Ik ben al een aantal merken tegen gekomen die dit heel goed aanpakken en kan niet wachten om straks het volledige artikel met jullie te delen! Geheel ongesponsord natuurlijk.
Hoe probiotica te gebruiken
Los van alles wat ik hierboven heb gezegd zijn de voordelen van het eten en nemen (supplementen) van probiotica merkbaar. Om deze voordelen zelf ook te ervaren is het belangrijk dat je meer probiotica binnen gaat krijgen. Dit kan door voeding en door supplementen. De meest bekende voedingsmiddelen met probiotica zijn onder andere:
- Zuurkool (daar komen we in Nederland niet aan tekort!)
- Kimchi (lekker als je Japans gaat eten, maar ook bovenop een salade)
- Kefir (lees er hier meer over!)
- Yoghurt
- Kombucha (lees er hier meer over!)
Verhoog je probiotica inname rustig aan en houdt de bijwerkingen goed in de gaten – de positieve maar ook de negatieve. Aangezien er heel veel stammen probiotica zijn kan elke stam een ander effect hebben. Een dagboekje bijhouden voor de eerste maand kan bijvoorbeeld heel effectief zijn in het achterhalen hoe je je voelt en wat je merkt aan je lichaam bij het verhogen van je probiotica inname.
Extra tips
Hier zijn wat extra tips om meer probiotica te integreren in je leven:
- Verhoog langzaam: je dagelijkse aanbevolen dosis kan verschillen van 1 miljard tot 10 miljard CFU’s (dit staat ook op de verpakking). Begin met 1 CFU en verhoog langzaam je dosis elke week, maar houd in de gaten wat er gebeurt met je lichaam. Kefir bevat bijvoorbeeld 15-20 CFU’s per glas. Een supplement bevat dus inderdaad ontzettend veel, maar er blijft altijd maar een gedeelte van in leven als het bij je darm aankomt, int tegenstelling tot voedsel met probiotica.
- Luister naar advies als het je eerste keer is: als gefermenteerd eten nieuw voor je is, dan is het misschien een idee om aan een vriend/vriendin die er meer ervaring mee heeft te vragen wat lekkere manieren zijn om het te integreren in je voedingspatroon. Je kunt ook naar een restaurant gaan waar ze gebruik maken van probiotica om op deze manier een lekkere manier van probiotica te leren kennen.
- Verschillende momenten: als je een supplement gaat proberen, kijk dan eens wat het effect is als je het voor of tijdens je maaltijd neemt (niet ná de maaltijd) en houdt in de gaten wat het beste effect voor jou heeft.
De voordelen
De voordelen zijn eindeloos en ik merk ze elke dag (ik wil nooit meer zonder probiotica supplementen). Lees dit artikel voor een uitgebreide uitleg over de voordelen en hoe ze voor jou kunnen werken:
Hier een klein lijstje met waar probiotica allemaal bij kan helpen om het volgende te verminderen/stoppen:
- Prikkelbare darm syndroom
- Hoog cholesterol
- Voedingsstoffen absorptie
- Diarree
- Constipatie
- Lactose intolerantie
- Gewichtstoename
Als één van de bovenstaande stoornissen/ziektes/kwalen al verholpen kan worden dan kan dit enorm bijdragen aan een hogere levenskwaliteit. Een gezonde darmflora is gelinkt aan zoveel meer dan enkel lichamelijke gezondheid, in dit artikel leg ik uit hoe ver de invloed van een gezonde darmflora rijkt:
De bizarre link tussen je brein en je darmen! (Dit is echt het lezen waard!)
Een gezonde darmflora is onder andere gelinkt aan een gezonde mentale staat en een beter werkend immuunsysteem (6).
De bijwerkingen
Voor de meeste mensen zijn probiotica hartstikke veilig. De meest voorkomende bijwerkingen zijn dat mensen zich opgeblazen voelen en veel windjes moeten laten wanneer ze er net mee beginnen. Na een tijdje zwakt dit af en verdwijnen deze bijwerkingen.
Als je veel buikpijn ervaart bij een opgeblazen gevoel is het een verstandig idee om de dosis heel langzaam te verhogen en laag te beginnen.
Als je twijfelt over het gebruik van probiotica is het handig om met je huisarts te overleggen. Gebruik nooit probiotica ter vervanging van voorgeschreven medicijnen.
Ik kan maar één ding zeggen..
Wie heeft zin in het vergelijkingsartikel? Deze is bijna af (HOERA) en ik kan werkelijk waar niet wachten tot de dag dat ik hem met jullie deel!
Vragen over dit artikel of probiotica in het algemeen? Laat het achter in de comments!
UPDATE 04/05/20
Ik heb een nieuw artikel geschreven met probiotica dat gelinkt is aan afvallen! Dit was een veel gevraagd artikel, hierin heb ik de probiotica potjes gevonden die de juiste stammen bevatten die het afvallen ondersteunen. Lees hier het hele artikel of check direct deze potjes:
-
Aadexil – te koop bij Holland&Barett, deze bevat L. fermentum, 30 capsules.
-
Orthiflor Original – te koop bij Holland&Barrett, deze bevat L. gasseri, 60 capsules .
-
Orthiflor Original – te koop bij Holland&Barrett, deze bevat L. gasseri, 120 capsules.
-
Lactobacillus Gasseri, deze bevat L. gasseri, te koop bij Body&Fit, 60 capsules.
-
Probiotica complex, deze bevat L. gasseri, te koop via bol.com, 60 capsules
-
VSL#3, te koop via apotheek eFarma, 10 stuks*
2 comments
Hoi Teni,
Ik had nav je eerdere tekst hierover potje probiotica gekocht Acidophilus. Ik nam het altijd na de maaltijd, nu lees ik dat het tijdens de maaltijd moest. Weer wat geleerd dankzij deze artikel.
Ben benieuwd naar je vergelijkingsartikel.
Hartstikke leerzaam.
Dank je,
liefs.
Blijft zo interessant! En ja, ook ik kijk uit naar het vergelijkingsartikel haha! Ik kon niet wachten dus heb zelf een pot biergist van een bekend merk gekocht ;P Ben nog steeds aan het kijken of ik verschillen merk!