Ik schreef vorige week een artikel over geld verdienen, rijker worden, je waarde verhogen etc. Ik kreeg een aantal berichten en DM’s erover die vroegen naar meer van dat soort artikelen. Enigszins tot mijn verbazing omdat ik weet dat het een gevoelig onderwerp is voor velen en eerder gepaard gaat met boze reacties dan mensen die vragen naar meer.
Ik besloot in te gaan op de mensen die vroegen naar meer met dit artikel waar ik nog een paar extra punten deel in de hoop je te inspireren om geld en jouw financiële leven vanuit een ander perspectief te zien en deze te verrijken.
Daag je grenzen uit
Het voelt eng, maar probeer eens te kijken waar je grenzen zijn en ze uit te dagen: Maak een keer meer over om je schuld af te betalen dan je denkt te kunnen. Wat zal er gebeuren? Misschien forceer je jezelf om de rest van je geld die maand anders te besteden en kom je erachter dat het kan? Misschien leef je ineens 3 weken op havermout en knakworstjes en leer je dat het een poging waard was maar niet prettig voor je huidige levenskwaliteit? Misschien ga je juist wel op zoek naar hoe je net een paar tientjes extra kunt verdienen per week om iets meer te kunnen veroorloven dan havermout en knakworstjes?
Het brengt hoe dan ook lessen met zich mee.
Je kunt je grenzen ook uitdagen door ditzelfde te doen maar dan met spaargeld: zet net wat meer opzij richting je spaargeld deze maand dan normaal en kijk wat er gebeurt met je maand.
Dit is niet om jezelf te martelen, maar om jezelf eraan te herinneren dat het belangrijk is jezelf soms uit je comfortzone te drijven om nieuwe dingen te leren. Er zit iets magisch achter vrijwillig jezelf het iets moeilijker maken (net zoals met sporten bijvoorbeeld), de resultaten (lees: de lessen) zijn altijd goud waard als je het mij vraagt.
Het mooiste cadeau dat je kunt geven aan iemand is je aandacht
Geld kun je verdienen en uitgeven. Maar iets waar we allemaal gelijk bij zijn in de wereld is de 24 uren die we hebben per dag. Hoe we deze besteden maakt heel veel uit. Want als je een paar uur van je dag besteedt om met iemand te zijn, op een aandachtige manier is dat GOUD waard. Het beste cadeau dat je iemand kunt geven is het gevoel dat ze gehoord worden, ik ken niemand die liever een dure handtas wil dan de aandacht van iemand waar hij/zij van houdt. Oké, misschien hier en daar een handtas of een gouden ring voor sommigen, maar als het altijd het geld is of de aandacht zul je uiteindelijk snakken naar de aandacht.
Probeer en faal & herhaal
Sara Blakely (bedenker van Spanx) vertelde dat toen ze nog jong was haar vader altijd tijdens het avondeten aan iedereen vroeg: “waar heb je in/mee gefaald deze week?” in plaats van enkel wat allemaal goed ging. Haar vader probeerde falen aan te moedigen omdat dat de enige manier is waardoor je nieuwe dingen probeert en blijft proberen zodat je er beter in wordt. Niet alleen dat, hij probeerde geen groot drama te maken van dingen die niet lukten maar juist te normaliseren.
Wanneer je de schaamte omtrent falen weghaalt blijft alleen de les en de ontwikkeling over en guess what: Schaamte kun je ook elimineren, je dient er alleen eerst bewust van te worden.
De enige mensen die je uitlachen wanneer je valt zijn de mensen die zelf nooit iets proberen in hun leven om te ontwikkelen. Alle anderen die dit wel proberen en succesvol worden, zullen je altijd aanmoedigen om weer op te staan als je valt. Herken dit verschil dus ook in de mensen om je heen in je leven.
Geld kan geen inspanning kopen
Een duur cadeau krijgen (van iemand met voldoende geld) is niet hetzelfde als een paar uur volledige aandacht. Aandacht is inspanning, het cadeau niet of nauwelijks (in dit scenario).
Mensen vinden inspanning waardevol, zo ook op het werk. Je kunt je uren uitzitten, maar je kunt ze ook besteden om je best te doen. Inspanning is waardevol. Geld kan geen inspanning kopen. Inspanning is een mentaliteit en het is de moeite waard om deze mentaliteit te trainen.
Leer van mensen die anders zijn dan jij
Denk je dat je het zwaar hebt qua geld als student? Praat eens met een alleenstaande moeder die een uitkering ontvangt. Denk je dat je het zwaar hebt als alleenstaande moeder met een uitkering? Kijk eens naar alleenstaande moeders over de hele wereld die niet in een land wonen met zoiets als ‘een uitkering’.
Je hoeft jezelf heus niet constant te vergelijken met iemand die het zwaarder heeft om je beter te voelen. Dit gaat om perspectief van tijd tot tijd en dat is belangrijk. Je mag klagen, je mag huilen, je mag meer voor jezelf en je kinderen willen in dit leven maar zie af en toe ook wat jij wél hebt in vergelijking met anderen en realiseer dat je daar dankbaar voor mag zijn.
Het begint allemaal met het leren inzien dat je niet de enige bent die het moeilijk heeft en er geen reden is om weerstand te voelen bij mensen die het ‘beter’ hebben.
1 comment
Weer een heel leerzaam artikel. Ik leer veel van jou en je posts. Ik pas veel al toe. Het gaat gepaard met vallen, opstaan, weer aanpassen, weer vallen en nogmaals opstaan. Soms frustrerend, maar het vaakste vind ik het een prachtig leer- en groeiproces waarvan ik kan genieten omdat ik vaak merk, hey dit lukt me al. Iets anders dan misschien nog niet, maar blijven doorgaan is de sleutel. En wellicht lukken sommige dingen nooit. Dan is dat zo. Dan haal ik leermomenten uit dat ‘falen’. Ermee bezig zijn en de bewustwording omtrent bepaalde onderwerpen zijn ook al veel waard. Mijn leven en ikzelf zijn positief veranderd doordat ik dingen toepas waarover jij schrijft. Je houdt vaak ook een spiegel voor waardoor ik vaak ook eens kritisch naar mezelf ging kijken. Ik kon me daarvoor openstellen, naar mijn gedrag kijken bedoel ik en ben er iets mee gaan doen. Het bracht me veel. Bijvoorbeeld in contact met mijn moeder. Door de dingen die ik leerde, is onze band verbeterd. Thanks weer voor het delen van jouw inzichten.