Wanneer mensen voor het eerst Intermittent Fasting proberen is de kans groot dat ze hongergevoelens ervaren. De vraag is dan meteen: is dit normaal? Moet ik hier doorheen? Of moet ik nu wel echt wat eten?
Mocht je geen idee hebben wat Intermittent Fasting is, lees dan dit artikel en je bent weer helemaal bij!
Of je nu één dag in de week vast of de methode gebruikt om 16 uur per dag te vasten, de vraag omtrent het hongergevoel blijft vaak opkomen. Vandaag geef ik je ‘het antwoord’ – of eigenlijk de richtlijn. Wanneer moet je wel eten en wanneer hoort het bij het proces.
Is het normaal om honger te hebben tijdens Intermittent Fasting?
Het antwoord is: ja. Het is heel normaal om honger te hebben. Maar let wel, dit is vooral als je net begint met Intermittent Fasting. Logisch ook, want je lichaam is hartstikke gewend om eten te krijgen op bepaalde tijdstippen en als je dat omgooit zal je lichaam, ongeacht of je genoeg calorieën binnen hebt gekregen, een signaal van honger afgeven. Gewoon omdat het gewend is om op een bepaald tijdstip te eten.
Bizar toch?
Je lichaam houdt gewoon heel erg van voorspelbaarheid en zekerheid. Wanneer je wat afvalt, zal je lichaam ook meer hongersignalen afgeven omdat het graag terug wil naar het oude gewicht – dat was bekend en voorspelbaar. Ook weer zo’n voorbeeld.
Maar maak je vooral geen zorgen, het hebben van honger zegt niet dat je iets fout doet. Het zegt enkel dat je iets in je voedingspatroon hebt veranderd en dat ‘iets’ is het volgende: Je hebt het tijdsbestek van eten verkort waardoor je niet op elk moment van de dag de mogelijkheid hebt om te eten, iets wat je lichaam nog wél verwacht.
Hierdoor krijgt je lichaam in het begin nog best wel te maken met een dip in de suikerspiegel, dit zorgt voornamelijk voor dat hongergevoel. Maar na enige tijd went je lichaam hieraan en zal je suikerspiegel veel stabieler blijven – dit is ook één van de vele voordelen van Intermittent Fasting.
Hoelang dit duurt is verschillend per persoon, mijn advies is: Geef het minstens een week en maximaal een maand om eraan te wennen. Na enige tijd, als je lichaam er gewend aan is geraakt zul je niet élke keer honger ervaren in je vastperiode – niet op die manier waarbij je de seconden aan het aftellen bent tot je weer mag eten.
De meeste van ons zitten verworven in het Westerse voedingspatroon waarbij je suikerspiegel constant omhoog en weer omlaag gaat. Als je niet bewust bent van welke voedingsmiddelen dit effect hebben op je suikerspiegel, dan is de kans groot dat je de hele dag door in de pieken en dalingen zit. Wanneer je overstapt op Intermittent Fasting is dat een flinke verandering voor je suikerspiegel, het is een positieve verandering, maar je lichaam zal hoe dan ook even tegenstribbelen. Dat is ook wanneer je van suiker of iets anders afkickt – het is beter voor je, maar toch zal je lichaam erop reageren en dat voelt dan zeker niet lekker – tot je erdoorheen bent.
Tip 1
Een tip die ik je mee wil geven vóór je begint met Intermittent Fasting is om twee of drie weken te nemen om je lichaam te laten wennen aan bepaalde dingen voor je overstapt op deze leefstijl. Het belangrijkste is om te kijken naar je suiker- en geraffineerde koolhydraten inname. Van snoep, koek en chocolade tot wit brood, witte pasta en witte rijst. Probeer hier al wat veranderingen aan te brengen door wat te minderen en/of volkoren varianten uit te zoeken.
Suiker en geraffineerde koolhydraten hebben namelijk het grootste effect op je suikerspiegel en als je deze al wat meer in kaart hebt gebracht zal het je beginfase van Intermittent Fasting absoluut vergemakkelijken.
Tip 2
Houd een dagboekje bij met hoe je je voelt en wat je hebt gegeten op welk tijdstip. Ik weet dat het extra energie en moeite kost, maar de informatie die je eruit krijgt is mind blowing. Je denkt vaak wel te weten wat je wel/niet eet, maar eigenlijk heb je geen idee tot je het opschrijft met je gevoel erbij. Dat gevoel vergeten we vaak na een paar uur weer, daarom is het goed om deze informatie op te schrijven omdat het je gaat helpen jezelf te leren kennen en begrijpen, maar ook om te weten wanneer je dus echt iets moet eten en wanneer het bij het proces hoort en je door dient te zetten.
Wanneer tóch iets eten?
Wat is dan het moment om tóch je ‘fast’ te breken en wat te eten? Let op de volgende punten:
- Begin langzaamaan: Begin eerst met een kortere vastperiode om te kijken of je het mentale en fysieke kunt handelen. Probeer over een periode van twee weken eerst 12 uur te vasten, dan 14 uur tot de 16 uur aan het einde van de twee weken. Ik merk dat je na twee weken vaak al de eerste resultaten begint te zien: meer energie, meer focus en vooral ook minder honger.
- Houd je slaap bij: Een handige gratis app die je hiervoor kunt gebruiken is bijvoorbeeld SleepCycle. Intermittent Fasting zou je moeten kunnen helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren. Maar als je door het vasten juist vermoeid en verslapt voelt, neem dan even een pauze van drie dagen om te kijken hoe je je voelt.
- Wees geduldig: Zoals ik zei, het kan zo’n twee weken duren voor je de eerste resultaten ervaart. De andere positieve effecten van Intermittent Fasting, zoals je bloedwaardes en suikerspiegel stabiliseren, gebeurt vaak pas na een paar maanden.
- Wees veilig: als je je duizelig of te oncomfortabel voelt: breek je ‘fast’ dan alsjeblieft meteen. Tot op zekere hoogte zal het de eerste twee weken invloed hebben op je dagelijkse leven (je werk, school etc.), maar als het meteen al te zwaar en onprettig voelt is het belangrijk dat je wat eet en het de volgende dag of de dag erna het iets rustiger aan doet met Intermittent Fasting. Zoals ik zei kun je de tijd waarin je vast rustig opbouwen, daar is niets mis mee.
Wanneer je besluit toch wat te eten, onthoud het volgende:
Het is belangrijk dat je weet dat er niets is om je schuldig over te voelen. Misschien wel het belangrijkste in het proces van starten met Intermittent Fasting. Ook hier is compassie voor jezelf belangrijk. Je lichaam is zich aan het aanpassen, wees lief voor jezelf. Het is meer dan logisch dat als je iets voor het eerst probeert, dit niet meteen goed gaat. Het zou gek zijn als dat wél gebeurde.
Als je besluit toch wat te eten, kies dan voor een gezonde maaltijd of snack (denk aan groente, fruit, noten, zaden, peulvruchten etc.) om je lichaam te voeden met voedingsstoffen.
Is Intermittent Fasting veilig voor iedereen?
Hoewel het vasten iets is wat al honderden jaren wordt gedaan en wordt gezien als iets veiligs zijn er toch mensen bij wie ik dit niet zou adviseren. Begin liever niet aan Intermittent Fasting als je vaak een menstruatie mist, extreme PMS symptomen hebt, zwanger bent, borstvoeding geeft of wanneer je hormonen uit balans zijn.
Praat altijd met je huisarts als je medicijnen gebruikt die beïnvloed kunnen worden door het vasten.
Het beginnen met Intermittent Fasting is een persoonlijk proces. Er is niet genoeg onderzoek om een exact stappenplan te geven, luister dus naar je onderbuikgevoel. Eet wanneer het echt niet gaat. Probeer het opnieuw met wat minder uren. Leer te begrijpen waar je lichaam naar roept; is het wennen aan geen snoep of chocolade om 21:00 uur? Of is het oprecht honger? Om maar even een voorbeeld te geven.
Vragen? Laat ze achter in de comments! Maar zoek ook even op mijn site, ik heb héél veel geschreven over Intermittent Fasting!
8 comments
Vorig jaar heb ik best een aantal maanden IF gedaan, maar ik kwam nooit “verder” dan 10 uur eten/14 uur vasten. Dit had er vooral mee te maken dat ik in de ochtend als ik lang wachtte met het uitstellen van het breken van de fast ik echt misselijk begon te worden. Een rommelende maag vind ik niet zo erg, maar misselijkheid wel. Ik vraag me ook af waar dat aan lag; op internet heb ik geen soortgelijke ervaringen kunnen vinden..
Waarom raad je het af voor moeders die borstvoeding geven? Ik doe ook IF 16:8 en geef daarbij ook nog borstvoeding. Maar ik voel me zóveel beter dan voorheen. Ben erg nieuwsgierig waarom jij het afraadt. Ik heb van te voren nl nog op internet rondgekeken en las nergens dat kwaad kon dus ben maar gewoon begonnen. 🙂
Waarom is IF niet verstandig bij hormoononbalans?
Ik doe sinds een aantal maanden aan IF. Ik heb de ziekte van Hashimoto waardoor mijn schildklier te langzaam werkt. Ik heb alle symptomen die daarbij horen gezien, inclusief 10 of aankomen in 6 weken. Ook enorm veel moeite met eten, er waren dagen dat ik echt zo misselijk was of zo’n baksteen-gevoel in m’n maag had dat ik er niets in kreeg. Artsen zeiden dat het restverschijnselen zijn van m’n aandoening. Niets aan te doen, leer er maar mee leven.
Begrijp echt dat ik een heel nuchter mens ben en super skeptisch was naar IF. Maar als experimentje toch maar eens geprobeerd. Nu na 3 maanden zit ik op 16 uur vasten en 8 uur eten en holy crap! IT WORKS! Ik kan weer eten, zonder misselijk te zijn. Ik ben 8 kilo afgevallen en mijn schildkliermedicatie moet naar beneden worden bijgesteld.
Ik ervaar geen hongergevoel, dus het is ook nog eens super makkelijk vol te houden en ik maak gebruik van de app Zero. Zo kan je bijhouden hoe lang je al aan het vasten of eten bent en er is veel handige informatie te vinden.
Jee Tessa, wat fijn dit om te lezen. Dat het voor jou zo goed werkt. Wat moet dat heerlijk zijn voor je. Geniet van je gezondheidsverbeteringen! 😃🌈
Bedankt Teni voor dit mega leerzame en duidelijke artikel. Ik doe er zelf niet aan, maar ik vind het heel interessante informatie. Ik heb er weer zo veel van geleerd. Ook dingen die gewoon goed zijn om te weten als je niet aan if doet. Mensen die er wel aan doen, zullen hier heel veel aan hebben. Ik vind het, ik blijf het zeggen, goed van je dat je in elk artikel dat gezondheid aangaat, steeds rekening houdt met je brede lezerspubliek. Bijv dat mensen die medicatie slikken met hun huisarts moeten overleggen, dat je niks verkeerd doet als je niet aan if doet…… Je geeft info en je verantwoordelijkheidsgevoel is daarbij groot. Ik denk dat jij een stuk als dit zo hup bam in een keer schrijft en dat je dan erna de meeste tijd kwijt bent aan het dichten van een ieders valkuilen. Ik denk dat jij in je artikelen echt met heel veel rekening moet houden. Maar ondanks dat schrijf je heel krachtig en zelfverzekerd en ik denk dat dit best een zoektocht is geweest als je aan zo veel moet denken. Nouja, ik heb in elk geval altijd dit: “oh wordt dit gezegd, nou dat zullen we wel eens zien, ik ga eerst bij Teni kijken en dan… dan weet ik precies de waarheid en hoe het zit”. In tijden waar zo veel onwaarheden beweerd worden, is dit een groot goed voor onze gezondheid. Bedankt weer voor vandaag.
IF schijnt juist ontzettend goed te werken bij mensen met PCOS, dat is ook een hormoonbalans. Dus ben ook wel nieuwsgierig naar de reden waarom het onverstandig zou zijn bij een hormoonbalans. Kun je daar misschien nog wat meer uitleg over geven? Hoe zie jij dit? 🙂
Hoi Teni!
Bedankt voor dit informatieve artikel.
Zou jij de vraag kunnen beantwoorden of IF ook de gezondheidsvoordelen biedt voor een duursporter die vrijwel dagelijks traint?
En zijn er dan ook specifieke zaken waar rekening mee gehouden moeten worden?
Ik zie je reactie graag verschijnen!