Voor het geval nog niet iedereen ervan op de hoogte is: ik ben gek op pizza, echt gek op pizza! Nu is de pizza die bij de meeste mensen bekend is niet de gezondste variant, daarom probeer ik ze zelf gezonder te maken om er extra van te kunnen genieten. Deze pizza’s zijn van speltmeel gemaakt en zonder geraspte kaas, dat scheelt weer!
Wat heb je nodig voor het deeg van 10 mini pizza’s?
- 360 gram speltmeel (+ extra tot het deeg niet meer plakkerig is)
- 14 gram gist (1 zakje is meestal 7 gram)
- 240 ml warm water
- 1 eetlepel olijfolie
Voor de saus:
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel gedroogde oregano of italiaanse kruiden
De toppings mag je helemaal zelf weten, daar heb ik geen hoeveelheden van gemeten. Wel zal ik benoemen per pizza wat voor toppings ik heb gebruikt voor het geval je inspiratie nodig hebt!
Verwarm de oven voor op 210 graden Celcius
Doe het warme water samen met de gist in een kom, meng dit even door en laat dit 10 minuten staan.
Voeg het speltmeel toe aan de kom met water en gist, meng dit eerst met een vork door tot het een dikke massa wordt, ga het vervolgens kneden met je handen, doe er veel speltmeel bij om het niet plakkerig te maken
Als je het goed kunt kneden zonder dat het nog aan je vingers plakt, doe je er een scheutje olijfolie overheen, kneed dit nog even door en leg het terug in de kom. Laat dit 1 tot 2 uur staan bij kamertemperatuur.
Na een uur kun je er kleine ronde vormpjes uit maken, leg deze op een bakplaat bedekt met bakpapier.
Tijd voor de saus, oh zo simpel! Alles bij elkaar en even flink roeren; klaar!
Het leukst gedeelte; de pizza’s beleggen. Zorg er natuurlijk eerst voor dat alle pizza bodempjes bedekt zijn met de saus.
Ik vind broccoli erg lekker op mijn pizza, bloemkool ook wel. Ik bak ze altijd even kort in een koekepan met water (geen olie) tot ze beetgaar zijn, dan kunnen ze op de pizza.
Feta kaas met cherry tomaten, broccoli met gele paprika en olijven,
Spinazie, geitenkaas en gele paprika
Een en al broccoli en bloemkool
Avocado, pijnboompitten, cashewnoten en zongedroogde tomaatjes
Bloemkool, geitenkaas, zongedroogde tomaatjes en avocado
Doe ze 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Deze pizza heb ik niet bedekt met de tomatensaus, maar met groene pesto, daarna wat geitenkaas en cherrytomaatplakjes; héérlijk!
Heel erg leuk voor een feestje of een brunch 🙂
Ik ben helemaal verslaafd aan The Vampire Diaries (don’t judge). Dus kaarsjes aan, onder de dekens kruipen, Netflix aan en pizza eten! Kan niets tegenop!
21 comments
Weer een heerlijk recept, thanks! Zo kunnen mijn vriend en ik toch nog lekker pizza eten met een filmpje maar dan op een goede manier 😀 yay!
Precies! wij willen ook pizza kunnen eten :p Dus dan de gezonde variant!
Yeah! Gezonde pizza! Heeeeerlijk, bedankt voor het recept en de inspiratie! 🙂
😀 graag gedaan!
meid wat ziet t er heerlijk uit ik ga ze van de week proberen
Yes!! Ik hoop dat het je zal smaken 🙂
Ja wat ziet dit er weer goed uit! Hoe erg vult dit (als je er bv 5 eet)? Moet ik het zien als avondeten? (:
Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend, aangezien iedereen andere hoeveelheden eet.
Ik heb er 5 gegeten als avondeten, maar ik had ook écht heel veel honger haha.
ziet er goed uit!
thanks!
Het ziet er weer heerlijk uit 🙂
Ze waren ook heerlijk! 🙂
Ik heb laatst een grote speltpizza gemaakt met heel veel groenten. Erg lekker!!
Maar dit ziet er ook heerlijk uit de kleine pizzaatjes.
Hi teni!
Ziet er weer heerlijk uit! Vraagje, zou het ook zonder gist kunnen? Zo ja wat kan ik het best voor vervanging gebruiken? Ook is spelt meel essentieel of zou dat ook vervangen kunnen worden door oats of notenmeel?
Thank you!! X
Hoi Alice!
Het kan zeker ook zonder gist! Geen probleem. Het deeg zal alleen niet zo rijzen, maar wat platter en iets steviger zijn.
Ik denk dat als je speltmeel gaat vervangen door oats of notenmeel het deeg eerder uit elkaar kan vallen, ik heb het niet geprobeerd maar ik heb het vermoeden! Je kunt het altijd proberen natuurlijk. Roggemeel of boekweit meel zouden ook prima moeten werken! 🙂
Liefs, X
Ik zou dit lekkere recept graag willen maken maar vraag me af of ik ipv gist wijnsteenbakpoeder kan gebruiken?
En zo ‘ ja wat zou de hoeveelheid ongeveer zijn??
Hoi Karen,
Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee wat wijnsteenbakpoeder is. Ik moet je eerlijk zeggen dat er weinig mis kan gaan met het deeg zolang de meel-water verhouding goed is. Ik zou het gewoon proberen met jouw wijnsteenbakpoeder, 14 gram ongeveer?
Haha gebruik ik als een soort vervanging voor gist
Ga het gewoon proberen.
Bedankt superleuk je site
Lekker!! Ik had alleen een beetje een te dikke bodem, dus er staat er nu nog eentje in de oven met een dunnere bodem. Die wordt morgen lekker bij de lunch gegeten. Voor herhaling vastbaar!
Jummm!! hoop dat ze lekker waren bij de lunch! 😀
Wat een super recept!! Heb het vandaag met m’n huisgenootjes gemaakt en we zijn er helemaal weg van! Echt heerlijk (: binnenkort ook maar eens met m’n vriend maken (: