Van probiotica heb je inmiddels waarschijnlijk al gehoord of gelezen. Maar prebiotica kan compleet nieuw voor je zijn. Wat is dit dan weer en wat is het verschil tussen probiotica en prebiotica? Ze klinken hetzelfde, maar hebben een andere rol wat betreft je gezondheid.
Vandaag vertel ik je het belang van deze twee maar ook het verschil.
Wat zijn probiotica en prebiotica?
Probotica is de term die we gebruiken voor de goede bacteriën die nodig zijn in je darmflora. Prebiotica is het voedsel dat deze goede bacteriën nodig hebben om te kunnen blijven bestaan.
Zoals je misschien realiseert zijn beide belangrijk voor je gezondheid en kan de één niet bestaan zonder de ander, maar ze hebben wel een verschillende rol in je lichaam:
- Probiotica: de levende goede bacteriën die je verkrijgt uit bepaalde voeding of supplementen. Ze zijn ontzettend belangrijk voor je gezondheid, lees hier meer over.
- Prebiotica: de vezels die afkomstig zijn van bepaalde koolhydraatrijke voedingsmiddelen die als voedsel dienen voor de probiotica.
Waarom zijn deze levende goede bacteriën belangrijk?
Deze goede bacteriën genaamd probiotica doen héél veel voor je lichaam. Onder andere zorgen ze ervoor dat je darmflora wordt beschermd tegen slechte bacteriën en schimmels.
Uit een onderzoek uit 2013 werd bevestigd dat het eten van een gevarieerd voedingspatroon je goede bacteriën in je darmflora gezond kan houden die vervolgens helpen bij het goed laten functioneren van je immuunsysteem, klachten van depressie kunnen verminderen en onder andere obesitas tegen gaan (1). Ik heb een heel artikel geschreven over de link tussen je darmen en je brein als je hier geïnteresseerd in bent.
De bizarre link tussen je brein en je darmen! (Dit is echt het lezen waard!)
Daarbij komt dat een deel van de bacteriën in je darmflora vitamine K kunnen aanmaken, dit is een korte-keten-vetzuur.
Korte-keten-vetzuren zijn belangrijk omdat het de belangrijkste voedingsbron is van de cellen die de wand vormen van je dikke darm. Deze cellen creëeren een sterke barrière waardoor schadelijke stoffen, virussen en bacteriën niet binnen kunnen komen. Dit vermindert tegelijkertijd ook opvlammingen en heeft de potentie om de kans op kanker te verminderen (2).
Ik bedoel, elke keer als ik weer besluit te schrijven over probiotica kom ik waanzinnige informatie en onderzoeken tegen die ik nog niet eerder was tegen gekomen. Er is gewoon geen weg meer omheen: je darmflora is ongelooflijk belangrijk voor je gezondheid en het is dus heel belangrijk om deze gezond te houden.
Heeft voeding invloed op je darmflora?
Jazeker. Alles wat je eet heeft invloed op je lichaam in meer of mindere mate. En al helemaal als het op je darmflora aankomt. Het eten van een voedingspatroon met veel suiker en ongezonde vetten heeft absoluut een negatieve invloed op je gezondheid, maar dus ook op de goede bacteriën in je darmen. Dit kan onder andere insuline resistentie veroorzaken (3)(4).
Je voedt hiermee juist de slechte bacteriën en hoe vaker je dit doet (oftewel, wanneer het je voedingspatroon is) hoe groter deze kolonie wordt in tegenstelling tot de goede bacteriën. De goede bacteriën kunnen hierdoor uitsterven waarna het maanden of zelfs jaren kan duren voor je je goede bacteriën weer hebt opgebouwd (5).
Eind 2020 kom ik met een programma voor iedereen met darmklachten waarin ik je mee ga nemen door alle adviezen en manieren om je darmen tot rust te laten komen. Dit is geen vervanging van eventuele medicijnen die je gebruikt, dit is ter aanvulling van je leefstijl als je graag op zoek bent naar een andere visie en blik op je darmklachten. Hierover later meer!
Wist je dat..
Er zijn heel veel ‘weetjes’ over je darmbacteriën en je gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat schadelijke bacteriën in je darmen en een ongezonde darmflora geassocieerd worden met een hoger BMI (6)? En dat voeding dat met pesticiden is bestrijd misschien wel een negatief effect heeft op onze darmflora (7)(8) (hier is wel meer onderzoek voor nodig!)?
Uit onderzoek blijkt ook dat antibiotica permanente veranderingen aan kan brengen in verschillende typen darmbacteriën die goed voor je zijn, vooral wanneer je dit als kind, tiener of adolescent hebt gehad (9)(10).
Hoe krijg je probiotica binnen?
Door voeding en/of door supplementen. Zelf houd ik een combinatie aan. Elke ochtend neem ik een probiotica supplement en probeer ik een voedingspatroon te hanteren met verschillende voedingsmiddelen die van nature probiotica bevatten. Dit is gefermenteerd voedsel, denk aan:
- Yoghurt
- Kefir
- Zuurkool
- Kaas
- Kombucha
- Gefermenteerde groenten
- Kimchi
Hoe krijg je prebiotica binnen?
Zoals je al kon lezen zijn prebiotica de vezels die de probiotica voeden. Je hoeft hier geen dure supplementen of producten voor te kopen, ze komen gewoon voor in alledaagse voedingsmiddelen! Hier een lijstje met voedingsmiddelen die prebiotica bevatten:
- Peulvruchten, bonen en erwten
- Haver
- Bananen
- Bessen
- Asperges
- Aardpeer
- Knoflook
- Prei
- Ui
- Taraxacum bladgroenten
Een van de geweldige dingen die je darmflora doet met prebiotica is het omzetten ervan tot korte-keten-vetzuren genaamd boterzuur (of butyraat). Boterzuur is noodzakelijk voor gezonde darmen.
Probiotica supplementen die ik adviseer m.b.t. afvallen
In een eerder artikel dat ik schreef over de link tussen probiotica stammen en afvallen heb ik een lijstje gemaakt met de potjes die deze stammen bevatten. Andere artikelen over andere stammen komen nog! Maar voor iedereen die graag dit lijstje wil zien, bij dezen:
-
Aadexil – te koop bij Holland&Barett, deze bevat L. fermentum, 30 capsules.
-
Orthiflor Original – te koop bij Holland&Barrett, deze bevat L. gasseri, 60 capsules .
-
Orthiflor Original – te koop bij Holland&Barrett, deze bevat L. gasseri, 120 capsules.
-
Lactobacillus Gasseri, deze bevat L. gasseri, te koop bij Body&Fit, 60 capsules.
-
Probiotica complex, deze bevat L. gasseri, te koop via bol.com, 60 capsules
-
VSL#3, te koop via apotheek eFarma, 10 stuks*
Het is belangrijk, maar stress er niet over
Alle informatie die je tot je kunt nemen wat betreft voeding en gezondheid kan extra druk of stress met zich meebrengen omdat je ineens bewust bent van bepaalde gezondheidsaspecten en je niet weet of je dit voor altijd kunt volhouden.
Het belangrijkste wat ik je altijd wil meegeven is dat het op lang termijn belangrijk is welk voedingspatroon je hanteert en dat elke vorm van informatie niet per se omgezet moet worden tot actie omdat je anders ongezond bezig bent. Er zijn duizenden manieren om gezond te zijn en één aspect ervan is je stresslevels onder controle krijgen/houden. Als teveel bezig zijn met je gezondheid je stress geeft, is het beter om er niet mee bezig te zijn als dat je stress verhelpt. Je hebt hoe dan ook profijt wanneer je een paar dingen die je doet voor je gezondheid en honderden dingen waar je je bewust van bent links laat liggen. Focus je dus op wat je wel doet en niet op wat je niet doet.
Zo, dit had verder niet héél specifiek betrekking op dit artikel, maar wel belangrijk om te vermelden als je het mij vraagt!
Vragen? Laat het gerust achter in de comments, ik schrijf graag artikelen over onderwerpen waar meer mensen nieuwsgierig naar zijn!
5 comments
Geweldig artikel!
Ik kijk uit naar je programma en reken maar dat ik deel ga nemen!
Thanks Teni! Heel helder en duidelijk uitgelegd. Ik vind het altijd zo fijn om jouw artikelen te lezen betreft voeding etc als ik het even niet meer weet!
Aaah wat fijn Han!! ❤️
Kijk nu al uit naar eind 2020!
Wat een enorm nuttige uitleg weer! Ik kijk enorm uit naar je programma eind 2020 🙂