“We are what we repeatedly do”
Ken je deze zin? Het is toepasbaar op alles wat je wilt voor jezelf, om er succesvol in te worden, moet je het herhaaldelijk doen. Oftewel; het is discipline dat ons van A naar B brengt, wat heb je daarvoor nodig? Precies: gewoontes. Gewoontes moet je creëren, hoe moeilijk dit ook is aangezien er zoveel afleiding om ons heen is. Er zijn genoeg onderzoeken geweest om uit te zoeken wat wel en niet effectief is bij het creëren van gewoontes. Héél erg interessant!
1. Grote dromen en kleine stappen
Uit een onderzoek over motivatie (zie ook hier) is gebleken dat abstract denken een enorm effectieve methode is die bijdraagt aan je discipline. Oftewel “groots dromen” is stiekem best een goed idee. Daarnaast werkt het om intrinsieke motivatoren te creëren (dus dat je vanuit jezelf gemotiveerd wordt om iets te doen en niet van buiten zoals door straf of beloning) om een gewoonte blijvend te maken.
Waar komt het op neer? Ik zal het in één zin zeggen:
Je moet een balans zien te vinden in het verlangen om groots te dromen naast je dagelijkse activiteiten, die niet direct een groot en drastisch verschil maken maar wel een connectie hebben met je grote droom.
Je dagelijkse activiteiten zouden de minimale hoeveelheid werk moeten bevatten om je grotere droom te laten realiseren. Op deze manier is het elke dag haalbaar om je kleine activiteiten uit te voeren en word je grotere droom ook steeds bereikbaarder. Dit gebeurt niet binnen 2 weken, daarom is het belangrijk om die intrinsieke factor te hebben in je; dat vuurtje dat je laat voelen hoe het voelt als je je grote droom behaalt.
Een voorbeeld van iemand die dit heeft toegepast is Nathan Barry, hij wilde al jaren een boek uitbrengen en schreef alleen wanneer hij zich geïnspireerd voelde, dit resulteerde altijd in mislukte pogingen tot een heel boek. Tot hij met zichzelf de afspraak maakte om 1000 woorden per dag te schrijven, dit lukte eventjes en vervolgens kwam er weer wat tussen, dit was vaak dat hij moest reizen. Uiteindelijk heeft hij de knoop doorgehakt en doorgezet om elke dag, voor 100 dagen, 1000 woorden per dag te schrijven. En zijn boek was af. Dit is zijn artikel waarin hij hierover vertelt.
2. Creëer ketens van gedrag
Een slimme manier om een keten van bepaald gedrag te creëren is door dit toe te voegen in je huidige dagelijkse routine, in plaats van tegen je routine te vechten. Het idee is om “triggers” te vinden in je omgeving die je hierbij gaan helpen. Je kiest een deel van je dagelijkse routine en plakt er een stukje nieuwe gedrag aan dat je wilt behouden. Voorbeeldje nodig?
Je maakt met jezelf de afspraak om het huis opgeruimder te houden. Als we deze theorie toepassen zou je dit op de volgende manier kunnen doen: Als je thuis komt van werk, en je kleed je om naar je thuis kleren, dan ruim je de slaapkamer, huiskamer of keuken op.
Het “thuiskomen van werk en omkleden” is je dagelijkse routine, het opruimen van een kamer is je gewenste gedrag want je wilt een opgeruimder huis. Die twee plak je aan elkaar zodat je een keten van gedrag hebt gecreëerd. Het zal niet makkelijk zijn, maar je zult het moeten blijven doen om er een gewoonte van te maken. Je huis zal dan dus opgeruimder zijn, dit is wat je wilde.
Het idee achter deze theorie komt voor uit het volgende: ALS … gebeurt DAN doe ik … “Als het tijd is om te lunchen, eet ik alleen vlees en groente”, bijvoorbeeld.
Zo kun je dit op alles toepassen wat je waar wilt maken. Kleine, herhaaldelijke stappen. (Hier heb ik deze theorie geleerd)
Ik houd mijn artikelen graag kort en bondig, daarom komt hier nog een tweede deel van! Zoveel interessants om te delen met jullie! 🙂
8 comments
Heel interessant Teni! Inspirerend!
ik ben benieuwd naar deel 2.
Leuke site!!!! Kijk bijna elke dag ! Ff n vraagje ,je zei over de fruit muffins dat ze ook glutenvrij
Zijn? Maar havermout bevat toch wel gluten ?
Dankjewel Mary!
Havermout is in principe glutenvrij, let wel; havermout wordt vaak in fabrieken verpakt waar andere niet-glutenvrije producten zich ook bevinden. Daarom kan havermout uit de supermarkt nog wel sporen van gluten bevatten. Maar uit de natuurwinkel niet, altijd even het etiket lezen “100% glutenvrij”.
Interessant artikel!! Ben benieuwd naar de volgende!
Wauw wat een inspirerend artikel en ik ben onwijs benieuwd naar het tweede deel..
Dankjewel Teni voor al je motiverende artikelen die je met ons deelt!!
Ik ben fan van je blog en zal je zeker blijven volgen
Bedankt voor je super aardige bericht Sharona! 😀
Teni, ik leer zo veel van jou!
Ik heb het ”if-then” artikel gelezen. En het klinkt zo logisch.
Ik ga dit zeker toepassen in mijn leven.
Wat lief Fatima! Ik lees, ik leer, ik schrijf en hopelijk kunnen anderen er ook wat mee! 😀