Lang geleden, en dan heb ik het over +10 jaar geleden, las ik het boekje “Waarom Franse vrouwen niet dik worden”.
Een leuk en grappig boek, waar ik het niet per se eens ben met alle tips en adviezen, maar sommige adviezen waren erg goed en bleven hangen.
Het verhaal gaat over een Frans meisje dat gaat studeren of werken (weet ik niet meer precies) in Amerika en wanneer ze terugkeert naar Frankrijk ineens alle Franse lekkernijen als een Amerikaan benadert (en dus eet). Geen ‘petit’ déjeuner, maar een enorm ontbijt bomvol zoetigheid en vettigheid.
Niet meer van tijd tot tijd wandelen naar een bakkerij voor iets lekkers, maar elke dag onderweg naar haar werk iets (of meer) lekkers halen. De “speciale gelegenheden’ en geniet momentjes worden ineens de dagelijkse gedragingen zonder aandacht.
Eén interessante tip die in het boek staat is de volgende:
Focus op het toevoegen van dingen in plaats van het wegnemen
En dat valt helemaal in lijn met hoe ik mijn leefstijl ook benader én adviseer richting anderen.
De dieetindustrie (voornamelijk) heeft er onder andere voor gezorgd dat we ons zijn gaan focussen op alles wat niet mag waardoor we door het leven gaan met allemaal ‘angsten’ en ‘paniekerigheid’ als zich iets voor doet qua eten wat niet mag.
- Wanneer we een maaltijd of snack voorgeschoteld krijgen die niet binnen de regels valt;
- Als we naar een feestje of verjaardag gaan waar er taart aanwezig is en iedereen het eet;
- Wanneer we zelf ineens heel veel zin krijgen in dat ‘ene’ voedingsmiddel wat niet mag;
- etc.
We vergeten bijna dat er een heleboel dingen zijn die ‘wel mogen’, maar daar gaat ons brein niet naartoe omdat het bezig is met vermijden, verbieden, weglaten.
Wanneer je besluit dat alles mag en je daarna gaat focussen op het toevoegen van bepaalde dingen aan je voedingspatroon, maakt het je hele leefstijl zoveel luchtiger.
En met het toevoegen bedoel ik; het toevoegen van fruit, groente, eiwitbronnen, vezels etc.
Zo kom je ook veel meer in de modus van je lichaam voeden met belangrijke stoffen in plaats van de ‘slechte’ dingen constant maar vermijden. Van tijd tot tijd zul je zin hebben in iets lekkers – of misschien zelfs elke dag een beetje. Dat is heel normaal en niets om ‘weg te moeten denken‘.
Het idee is dat je op dat moment geniet van hetgeen waar je zo’n in in hebt en er echt een momentje van maakt (zoals de Fransen dus doen).
Niet alleen je leven wordt hierdoor leuker, maar ook je weg naar een fittere, gezondere of slankere versie van jezelf!
Je kunt hier het boek bestellen als je benieuwd bent!