Hoe zit dat toch met die koolhydraten! Zijn ze nou je vriend of je vijand? Ik krijg vaak opmerkingen zoals “Oh je eet geen brood.. Tja, zeker die koolhydraten hé!?” of “Ik ga een week geen koolhydraten eten” .. Dat doet me denken dat er een hoop onbekend is hoe het nou zit met de koolhydaten. Ik ga het zo simpel mogelijk proberen uit te leggen!
Oja, laat ik even voorop stellen dat het bijna onmogelijk is om geen koolhydraten te eten…
3 groepen koolhydraten
Als we het over koolhydraten hebben uit voeding, dan kunnen we deze het beste in 3 groepen verdelen
- Snelle / Simpele Koolhydraten
- Langzame / Complexe Koolhydraten
- Vezels
Koolhydraten kun je zien als allemaal koppelingen van suiker die aan elkaar vast zitten, simpele koolhydraten bevatten geen of enkele koppelingen en zijn dus (bijna) puur suiker, complexe koolhydraten bevatten (zoals de naam al zegt) een complexe vorm met vele koppelingen suiker.
Wat betekent dat voor jou als je complexe koolhydraten eet?
Dat je lichaam meer moeite moet doen om aaaaal die suikerkoppelingen los te maken, er uiteindelijk pure suiker (glucose) van te maken en je bloedbaan in te laten. Dat betekent dat je langer vol zit, je bloedsuikerspiegel langzaam omhoog gaat (steeds als er een koppeling “los is gemaakt” gaat dit je bloedbaan in) en je je een stuk fitter voelt. Nu wil je natuurlijk weten welke producten dit zijn! Enkele voorbeelden:
- Volkoren granen
- Bonen
- Peulvruchten
- Zilvervliesrijst
En wat betekent het voor jou als je simpele koolhydraten eet?
Dat kun je denk ik al raden! Je lichaam hoeft dit niet te verteren (er is geen koppeling om los te maken), het gaat direct je bloedbaan in en voorziet je direct van energie, pure suiker. Je suikerspiegel schiet omhoog waardoor insuline ook meteen vrijkomt (insuline stimuleert vetopslag), na een enorme piek in je suikerspiegel volgt er ook een diepe daling waardoor je je kort na het eten van iets suikerrijks weer trek krijgt, je moe en futloos voelt. Voorbeelden van simpele suikers:
- SNOEP, gebak, taart, etc.
- Maar ook fruit
- Wit brood
- Witte pasta
- etc.
Vezels
zijn niet te verteren voor je lichaam, dus die gaan er gewoon weer uit! Ze helpen wel bij de spijsvertering zolang je genoeg water drinkt! Drink je niet voldoende en eet je veel vezels? Dan kun je nogal last gaan krijgen van obstipatie. Niet zo leuk.
We hebben koolhydraten nodig!
Als je totaal geen koolhydraten meer eet (bijna niet mogelijk), dan gaat je lichaam over op de ketogenese, er wordt dan toch gezorgd dat je hersenen voorzien worden van “voedsel” maar dan op een erg ongezonde wijze. De zuurtegraad van je bloed gaan enorm omlaag (ketoacidose).
25 comments
Handig artikel weer!!!
p.s. hoe is het met de snoepzak??? ;-)……. Die zit nog keurig dicht toch!
xxxx
😀
Snoepzak is onaangeraakt door mij!! Er is zoveel door mn hoofd gegaan al, aii niet te geloven haha. Maar geen een snoepje op! 🙂
xxxx
IK BEN TROTS OP JOU!!!
You go girl!!!!!
Xxxxxx
Hi goede tips! Ik had nog een vraagje (een situatie waarin we allemaal wel eens komen, misschien leuk om eens een artikel over te schrijvne?) Hoe red je je uit verplichte zondig-situatie. Ik ben binnk ergens vrijwilliger en krijg dan als warme maaltijd een patatje met een snackje aangeboden. Zelf iets meenemen is geen optie, wat kan je dan het beste kiezen/nemen wanneer je (verplicht moet..vervelend hé?) snacken? Waar zit het minste suiker/gist in? En hetzelfde geldt voor een lunchafspraak buiten de deur met vriendinnen. Of een traktatie op een uit-etentje. Hoe red je je het beste uit deze situatie? Of hoe richt je de minste schade aan? Ik ben nog in mijn die-hard detox week!
Ik wil wisselend tussen de 50 en de 150 gram koolhydraten zitten als ik dit zo lees. Maar weet niet goed hoe ik dit kan berekenen. Zou je daar misschien ook een blog over kunnen schrijven? Lijkt me heel interessant
Hoi Marloes! Ik ga er zeker een artikel over schrijven! Waarschijnlijk komende week nog 🙂
Ja ik heb dezelfde vraag als Maloes, lijkt me heel interessant! 🙂
komt voor de bakker!
Leuk artikel! Ik heb totaal geen idee hoeveel koolhydraten in naar binnen werk op een dag! Heb ook heel flauw idee hoeveel je er nodig hebt, als je bv veel gaat sporten.
Gr. Julie
Moet ik me nu zorgen maken? ;p Ik houd sinds kort bij wat ik eet, omdat ik te weinig at voor wat ik sportte (6x per week krachttraining) en ik krijg toch echt elke dag wel 250 gr koolh binnen.
Zorgen maken is sowieso nooit goed! Je traint ontzettend veel als ik dat zo lees, ga vooral af op je lichaam. Maakt het de veranderingen die jij voor ogen hebt? Dan ben je goed bezig. Zo niet, dan is de eerste stap (omdat je al zoveel traint) om je koolhydraten iets te minderen.
Interessant!
Je zegt dat vruchtesappen dus niet goed zijn, geldt dat dan ook voor groene smoothies? Ik ontbijt namelijk dagelijks hiermee. Kun je het vertragen door bijvoorbeeld toevoegingen aan je shake te doen zoals haver?
Hoi Denise!
Vruchtensappen kun je naar mijn mening beter niet drinken, maar ik zal nooit zeggen dat het niet mag! haha 😉
Bedoel je met groene smoothies dat je er groente doorheen doet? (spinazie etc?). Dan is het helemaal goed! Je vertraagd dan inderdaad de opname van suikers in je lijf, en ook met havermout inderdaad! Zolang het niet puur en alleen fruit en water is 🙂 Zelfs met yoghurt vertraag je het al!
Hi Teni.
Duidelijk artikel, handig! Ik dacht dat brood helemaal niet kon maar als ik het goed begrijp zolang het maar geen tarwe is maar volkorenbrood. Hoe zit het eigenlijk met rijsttafels? Ik zie dat je die weleens met pindakees eet.
Groet, Marcha
Hoi Marcha,
Eigenlijk bevat bijna al het brood in de supermarkt tarwe (en dan een hele bewerkte vorm die niet gezond is voor het lichaam), maar andere granen zoals spelt en rogge (met mate) zijn wel voedzaam voor je lijf.
Rijstwafels zijn glutenvrij en tarwevrij, ze bevatten in principe alleen maar zilvervliesrijst en eventueel zout. Ik heb er een vergelijkingsartikeltje over geschreven, misschien is dat interessant? http://fitbeauty.nl/welke-rijstwafels-zijn-het-gezondst/
Ik ben dol op rijstwafels met pindakaas! Gezonde vetten van de pindakaas op een knapperige rijstwafel, jummie 🙂
Liefs,
Fijn artikel, maakt een hele hoop duidelijk! Ik zou ook meer willen weten over hoe je de hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt en nodig hebt zou kunnen berekenen
Dankjewel Tiff!
Goede vraag, ik ga daar zeker een artikel over schrijven! Want dit artikel laat wat open vragen achter merk ik 😉
Wat een fijn en duidelijk artikel weer lieve Teni! Bij dat stukje over geen brood eten moest ik even aan de aflevering van gisteravond van Keuringsdienst van waarde denken. Oke, als je nooit meer brood wil eten, dan moet je die terugkijken…Uwl!
Oh, en over fruit en je suikerspiegel. Ik heb ooit eens ergens gelezen (ik dacht in het boek van Amber Albarda) dat je, om je suikerspiegel bij fruit stabiel te houden, het fruit kunt combineren met eiwitten (zeg ik dat goed?) dus bijv. noten, klopt dat? Ik neem nu als ochtendsnack altijd fruit met wat ongezouten ongebrande noten.
Ennn wat goed van je snoepzak! Ben heel benieuwd naar al je gedachtes!
Bedankt lieve Kirs!!
Oeh die aflevering MOET ik dan echt zien, ik ga het inplannen!
En het klopt he-le-maal wat betreft het eten van fruit in combinatie met eiwitten. Maar ook met het combineren van vet en vezels blijft je suikerspiegel beter in balans. Alleen als je last hebt van je darmen kan het eten van fruit in combinatie met eiwitten wat gerommel en een opgeblazen gevoel veroorzaken, niet iedereen heeft hier last van hoor! Voor je suikerspiegel is het alleen maar beter om naast het fruit dus wat eiwitrijks of vetrijks (noten zijn direct eiwit- en vetrijk :)) te eten.
Perfecte ochtendsnack! 😀
Ja, ben benieuwd wat je van de aflevering vindt. Mijn vriend en ik zaten echt met afschuw te kijken, ik werd er echt misselijk van haha.. Be prepared!
Hi Teni! Interessant artikel, ik dacht dat ik alles al had gelezen maar de hoeveelheid gram carbs was totaal nieuw voor me 😉
Ik wil tussen de 51 – 150 gram gaan eten, ligt aan de hoeveelheid ik zal sporten. Maar zou jij het in voorbeeld van maaltijden/proporties kunnen laten zien hoeveel dit nu eigenlijk is?
Many thanks! X
Hoi Alice!
dankjewel!
Het is een hele globale berekening, maar ik merk dat er veel vraag naar is dus ik ga er sowieso een nieuw artikeltje aan wijden!
Liefs,
Teni
Super Teni, thanks! 😀
X
Wat een ontzettend leerzame site heb jij zeg! Mijn complimenten!
Ik heb een vraag naar aanleiding van jou artikel over koolhydraten.
Ik moet zelf juist aankomen omdat ik al jaren ondergewicht heb (vrouw ). Ik kom gewoon niet aan wat ik ook doe.
Nu lees ik overal dat ik zoveel mogelijk koolhydraten moet binnen krijgen om aan te komen. Bij jou zie ik staan dat dat eigenlijk ongezond is.
Heb jij missschien een tip waar ik me op kan richten?
Ah dankjewel Eva!!
Ik kan begrijpen dat er wordt geadviseerd om zoveel mogelijk koolhydraten binnen te krijgen, dit zijn namelijk snelle “dikmakers” en het klinkt heel logisch om veel koolhydraten te eten. Nu ben ik zelf een voorstander van eerst gezond eten, dan afvallen/aankomen. En wat betreft koolhydraten uit pasta, rijst, aardappelen en brood: deze zijn minder gezond voor je en worden snel in suiker omgezet in je lichaam. Dus ik zou juist adviseren om de simpele koolhydraten niet overmatig te eten maar juist (gezond) vetrijk voedsel eten zoals noten, avocado’s maar ook vlees en bonen. Als je zuivel eet, neem dan volle yoghurt en volle kwark bijvoorbeeld. Zo krijg je meer calorieën binnen en blijf je gezond eten.
Ik hoop dat je hier wat mee kan!