Vezels zijn je vriend als je last hebt van je stoelgang.
Zo, wat een vreemde binnenkomer van een artikel, niet? Maar daar ga ik het vandaag niet over hebben. Wist je dat een vezelrijk voedingspatroon je kan beschermen tegen hartkwalen en hypertensie? En zal ik je een geheimpje verklappen over een aantal voedingsmiddelen waarvan je misschien niet geweten had hoeveel vezels erin zitten!?
Waarom moet ik vezels eten?
Daarom.
Nee, het is best een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Je hebt oplosbare vezels; deze vezels zorgen voor een vertraagde vertering wat vervolgens weer helpt bij het verlagen van je cholesterol en suikerspiegel (superhandig!) en onoplosbare vezels; deze zorgen ervoor dat je ontlasting zwaarder en zachter wordt (tja) zodat het gemakkelijker door je darmen kan gaan en je stoelgang dus een handje kan helpen. Vezels worden sowieso niet opgenomen in je lichaam en gaan er dus gewoon weer uit!
En als je dacht dat alleen volkoren producten je voorzien van vezels, dan heb je het mis!
Peulvruchten
- Spliterwten
- Linzen
- Zwarte bonen
- Lima bonen
Dit zijn echt TOP bronnen van vezels! Dus probeer ze vooral toe te voegen in je voedingspatroon.
Groente
- Artisjokken
- Erwten
- Broccoli
- Spruitjes
Fruit
- Frambozen,
- Bramen
- Avocado’s (al beschouw ik ze als groente.. Ja ja, het blijft een vrucht).
- Peren
Sneaky tips om meer vezels aan je maaltijden toe te voegen:
> Doe lijnzaad door je havermoutpap, yoghurt of bakgerechten (gebakjes etc.) Dit geeft ook weer een perfecte omega-3 vetzuren boost! Altijd handig 🙂
> Chia zaadjes hebben per eetlepel 5,5 gram vezels (woohoo!), als je deze mengt met water wordt het een soort van “gel”, heerlijk om je smoothies dikker mee te maken of om er puddinkjes van te maken. Het kan ook goed vervangen worden voor eieren uit bakgerechten zoals cake en koekjes.
> Spinazie en wortelen. Al bevatten bovenstaande groente veel meer vezels, dit zijn wel makkeijke groentes om door heel veel gerechten te doen, van sandwiches tot smoothies tot salades tot ovenschotels. Maak er gebruik van!
11 comments
Goed artikel! Dat had ik net nodig haha. Ik eet nu sinds 2 maanden echt clean (daarvoor ook gezond maar anders dan nu), in het begin ging het goed maar nu staat het zegmaar stil (snap je wat ik bedoel? haha). Mijn lunch en avondeten bestaan uit heel veel groente maar toch niet genoeg vezels denk ik.
Als ik chia zaad gebruik dan krijg ik echt onwijssss buikpijn, ga ik zweten alsof ik een voedselvergiftiging heb ofzo, hoe kan dat?! Daardoor staat mijn chia zaad al een jaar onaangeraakt in de kast :(.
Fijne dag!
Haha ik snap wat je bedoelt met stil staan! haha. Misschien kun je proberen om wat meer (lauw) water te drinken op dagen dat je ook veel vezels binnen krijgt, zonder water komt het gauw stil te staan.. :p
Groente bevat veel vezels! Maar als je het hier en daar een beetje kunt toevoegen op een dag door bijvoorbeeld lijnzaad dan is dat top! Jammer van het chia zaad 🙁 Zo hebben we allemaal wel voedingsmiddelen waar we wat gevoeliger voor zijn, of niet goed kunnen verteren.
Kan het liggen aan de combinatie van het chia zaad met iets waar je het altijd mee eet? Of maakt het niet uit hoe, en krijg je er altijd last van?
Liefs!
Gister inderdaad weer gebroken lijnzaad gehaald, dat verdraag ik wel dus gister direct door de salade gegooid.. En gedroogde pruimen gegeten, wil ook nog wel eens helpen.
Ik drink iedere ochtend een groot glas (zo’n glas als jij voor je bananenframbozenijs gebruikt hebt) lauwwarm water met het sap van een halve uitgeperste citroen (uiteraard met rietje haha). Verder drink ik sowieso heel veel ivm mijn nieren.. Maargoed inderdaad even extra vezels toevoegen en gaan met die banaan 😉 whaha.
De chiazaad deed ik meestal door mn havermout, misschien too much vezels in één keer door de combinatie van havermout en chiazaad ofzo.
Gister trouwens een Amerikaans feestje gehouden omdat mijn vriend voor een aantal maanden daar heen gaat, met een paar van jouw recepten, niemand had door dat er bijv. geen suiker in zat en dat het clean was 😀 hoe leuk!
Opletten met chia zaad want het kan gevaarlijk zijn!
Lees even dit artikel:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/107970-de-gevaarlijke-bijwerkingen-van-chiazaad.html
Ja lijnzaad en chiazaad zijn de basis! 😀 Als ik die een paar dagen oversla dan merk ik het echt direct!
Wondermiddeltjes toch he! haha
handig om te weten! leuke artikel 🙂
Dankjewel Samantha! 😀
Hoi Teni!
In rozijnen zitten ook machtig veel vezels! En ik slik sinds een aantal maanden vezeltabletten (potje v.d. Hema), raak je lekker vol van 😉 want ik drink wel frisrank, eet snoep en eet vaak witbrood, dus zo’n vezeltablet helpt dan echt goed! En ik moet zeggen, ondanks dat ik best ‘slecht’ eet maar wel wat meer sport, word ik wat strakker 😀
Oja, ik neem ook vaak een appelazijn tabletje voor of na het eten. Appelazijn is een goed item om een artikel over te schrijven denk ik! Het heeft zo veel voordelen en ik krijg er energie van! 🙂
Hoi Laura!
Kijk eens aan! Toch strakker aan het worden, dat is mooi!! Ik ben zelf niet zo van de tabletten en pilletjes maar als het voor jou werkt en je er goed door voelt; you go girl! 🙂
Liefs,
Van azijn pilletjes die o zo onschuldig lijken kan je maagbloedingen van krijgen, last in de darmen en zelfs sterven!