Chocolade muffins die niet zó zoet zijn, maar zoet genoeg. Ik houd van dat soort gebak. En gelukkig kunnen we het zelf maken!
Deze muffins bevatten geen tarwe, maar je mag gerust de rogge vervangen door tarwe als dat beter uitkomt. Volkoren tarwemeel bevat meer vezels en zal je meer een verzadigd gevoel geven; kleine tip! 😉
Wat heb je nodig voor 12 grote muffins?
- 150 gram roggebloem/meel
- 125 gram amandelmeel
- 6 eetlepels cacaopoeder
- 2 theelpels bakpoeder
- snufje zout
- 3 eieren
- 240 ml kokosmelk (ik heb uit blik gebruikt)
- 160 ml gesmolten kokosolie
- 300 ml honing/ahoorn-/agavesiroop
- 100 gram pure chocolade, gehakt* of cacao nibs
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Doe de roggebloem, amandelmeel cacao, bakpoeder en snufje zout in een grote kom en meng dit met een vork door elkaar.
In een wat kleinere kom klop je de 3 eieren 1 minuut met een mixer. Als je deze niet hebt kun je het ook met een garde of een vork doen. Als ze lekker luchtig zijn geworden met veel belletjes is het perfect! Voeg de honing/ahoorn/agave toe aan de eieren, vervolgens ook de kokosmelk en de kokosolie (de olie zorgt ervoor dat ze héérlijk zacht worden). Meng dit goed door met een vork zodat de honing gelijk verdeeld is door het mengsel.
Voeg het ei mengsel toe aan de grote kom met alle droge ingrediënten en meng dit door met een vork (even een arm workout!), zie de foto voor de textuur die je wilt krijgen.
De pure chocolade kun je het beste met een groot mes fijn hakken op een stukje aluminiumfolie met daaronder een houten snijplank. Voeg de chocolade of cacaonibs toe aan je muffin beslag en roer dit er zachtjes doorheen (“omvouwen” wordt het ook wel genoemd), het hoeft echt niet perfect gemengd te zijn.
Plaats muffinvormpjes in de muffinbakplaat (kan ook zonder, maak hem dan even vet met wat olie) en verdeel het beslag over zo’n 12 muffinvormpjes.
Dit gaat 20 – 25 minuten de voorverwarmde oven in tot de bovenkant open begint te barsten. Dit kan bij sommige ovens iets langer duren dan 25 minuten, houd de muffins dus even in de gaten!
Die barsten in de muffin maken ze echt héél aantrekkelijk! Ik heb ze bestrooid met wat zeezout, zodat de zoete smaak beter naar boven komt. En het ziet er natuurlijk leuk uit. Enjoy!
Dit is de textuur die je wilt krijgen!
Geniet ervan!
21 comments
Oww jamm, het is nog vroeg in de ochtend maar ohhh die chocolade, heerlijk!!
Goed dat je jezelf extra verwend, keep ya head up lieve Teni!!
Aw, dankjewel voor de lieve berichtjes Kirsten! <3
Aw, dit ziet er lekker uit zeg!
😀
heerlijk recept voor het weekend :-).. jummie…
De popcorn met chocolade was ook al zo lekker ;-)…
xxx
Joepie! 😀 xxx
Yum deze zien er echt heerlijk uit, en fijn dat er eindelijk is een keer geen banaan wordt gebruikt als suikervervanger! Kan het ook met alleen maar speltmeel? Ik heb namelijk geen roggenmeel in huis en ik wil ze het liefste meteen gaan maken, haha.
Hoi manon! Dat kan zeker! 🙂 Haha ik word soms ook moe van banaan 😉
Succes! Liefs,
Teni
Right in time for my birthday!!!:):):)
Woohoo!!
Hoi Teni,
Hier een van mijn recepten die misschien ook wel perfect is voor jouw website! Helemaal onbewerkt en natuurlijk (en te maken zonder bloem, of vegan of gluten vrij!) Het is in het engels omdat mijn eigen persoonlijke blog in het engels is maar dat zal vast geen probleem zijn. Ben benieuwd of je het wat vind
Groetjes vivienne
Recipe; Banana-nut oatbread
Ingredients:
3 very ripe bananas,
1tbs of nut butter (walnut/peanut/hazelnut/almond etc, make it yourself if you want!!),
100 grams (3/4 cup) of whole meal or spelt flour, or see the option below
130 grams (1 1/4 cup) of oats plus a little extra, (or omit the flour and use 2 cups of oats but blend them in your food processor first)
1 1/2 teaspoon baking powder,
cinnamon to taste,
1 egg and eggwhite or 3 eggwhites or 2 whole eggs,
vanilla pod or extract,
35 grams (1/4 cup) of maple syrup or honey or agave,
30 grams (not sure about the exact cup measurement on this one)of walnuts or any other nut/dried fruit etc ,
2 handfuls of blueberries (frozen is good too).
Instructions; oven 175/180 celsius (350/355 F). In a food processor (or mash/mix by hand) add bananas, maple syrup, eggs, vanilla and nut butter and mix until well blended. Add the flour, oats, cinnamon, baking powder and mix until combined. Fold in blueberries and nuts and pour in baking pan thats been oiled (I used coconut oil). Spread until even and sprinkle some oats on top (and a tiny, tiny amount of brown sugar for that extra taste). Bake for 35-40 min in the middle of the oven until golden brown and a knife comes out clean from the center. Let it Cool before trying to get it out of the pan.
And enjoy!
You can make this vegan if you replace the eggs with chia seeds soaked in water or flax seed. And gluten free if you use non-gluten flour and oats (and vanilla extract without gluten/alcohol).
Hey vivienne!!
Ah bedankt voor je toevoeging! TOP 🙂 Misschien kun je je blog doorgeven? Lijkt me leuk om er rond te neuzen!
Hai Teni,
Thanks! Dit is de link; http://analyticalnerdwithalightsaber.tumblr.com/
Een mix van alles en nog wat, maar voornamelijk mijn “reis” naar clean eating van de afgelopen 3/4 jaar. En hopelijk af en toe een inspiratie voor mijn schamele 500 volgers haha 🙂
Aw superleuk!!! 😀 We beginnen allemaal ergens, toch!
Hele leuke stukjes en foto’s! 🙂
Oh deze zien er lekker uit zeg! Zou je de kokosmelk ook kunnen vervangen door gewone melk/ soya melk?
Dat kan zeker, maar gebruik er dan wat minder van aangezien de kokosmelk wat dikker is en je niet wilt dat het een slappe muffin wordt :p
Als je kokosmelk gebruikt, moet je deze dan ook weer in de koelkast doen voor een nachtje en dan het vocht gebruiken? Of kun je deze meteen gebruiken?
Voor dit recept kun je het meteen gebruiken! en hoef je het dus niet in de koelkast te laten 😉
Echt heerlijk!!!!
spelt en rogge …..IS TARWE!
Hoi, zou het roggemeel ook vervangen kunnen worden door boekweitmeel? 🙂