Plannen! Ik ben er gek op. Het liefst maak ik de hele dag door schema’s en planningen met allemaal gekleurde stiften en stickers. Het helpt me enorm om richting mijn doelen te werken, het is namelijk niet altijd voldoende om een doel te hebben zonder een effectief plan erbij. Ik deel mijn tips om realiseerbare doelen op te stellen en daarnaast laat ik ook wat voorbeelden zien die ik zelf gebruik!
Deze wereld zit vol met geweldige ideeën, maar een klein gedeelte van deze ideeën wordt waargemaakt. Hoe komt dat? De link tussen een geweldig idee en het waarmaken ervan zit hem in het actie ondernemen.
Een doel stellen is de eerste stap om een idee waar te maken tot iets “tastbaars”. Mensen maken elk jaar weer doelen maar een héél klein gedeelte van deze mensen bereikt het doel ook. Zoals ik al zei: plannen en actie ondernemen!
Hoe maak je een realiseerbaar doel?
Het is belangrijk om even stil te staan bij het doel dat je hebt en de volgende punten na te gaan:
- Is je doel specifiek? – Als je vage doelen stelt, zul je ook vage resultaten krijgen. “Ik wil afvallen”, is niet voldoende. Hoeveel wil je afvallen? Wil je afvallen in vet of in gewicht alleen? Wanneer wil je afgevallen zijn? Geef jezelf een hoeveelheid en een datum en je doel is al een stuk specifieker waardoor je er naartoe kan werken
- Is je doel meetbaar? – Als je doel niet meetbaar is, dan kun je nog eens vals gaan spelen. Je wilt voor jezelf duidelijk hebben of iets je gelukt is of niet, dus het moet meetbaar worden! Cijfers doen het goed, bijvoorbeeld een vetpercentage? Of een middelomtrek van .. cm, een broek van een jaar geleden passen, 10 pull ups kunnen doen, etc.
- Is je doel realistisch? – Het is zeker goed om jezelf te pushen af en toe, maar een onrealistisch doel creëren zorgt alleen maar voor teleurstelling. Je hoofddoel of einddoel mag zo groot zijn als je maar wilt, zolang de kleinere doelen er naartoe realistisch en haalbaar zijn voor je. Na een tijdje, zullen al die kleinere doelen die haalbaar waren bij elkaar opgeteld je al een stuk dichterbij hebben gebracht!
Wat werkt bij mij voor een gezonde leefstijl?
Mijn “hoofddoel” is om fit te worden en een strak lijf te krijgen. De kleinere doelen die ik tussentijds stel zijn als volgt:
- Maaltijden voorbereiden – Dit kost tijd, maar het is het meer dan waard aangezien je niet elke keer hoeft na te denken over je voeding. Als je dit één of twee keer per week doet zit je al goed. Je kunt alleen al beginnen door in de eerste week bijvoorbeeld 5 gezonde recepten te zoeken die je denkt klaar te kunnen maken, de week erop ga je de boodschappen doen en 2 van de gerechten klaarmaken. Zo ga je stapje voor stapje verder.
- Workout plannen – Om vooruitgang te boeken is het handig om structuur te hebben in je workout. Nu wil ik absoluut niet zeggen dat je altijd hetzelfde moet doen qua sporten, sterker nog; liever niet! Maar er kan zeker een structuur zitten in je workouts terwijl de oefeningen zelf per 2-3 weken veranderen. Voor mij is nu de challenge om keiharde intervaltrainingen te doen op de loopband, ik word er steeds beter in en dat is heel gaaf om te merken! Ik begon met de intervallen op level 9 en ondertussen doe ik ze op level 11. Heel fijn om te zien dat je vooruitgang boekt!
- Mentale planning – Dit is een puntje waar het belang van vaak over het hoofd wordt gezien. Ook door mezelf. Het is zó belangrijk om manieren te vinden om uit te rusten en bij te komen van je workouts en de stress in het dagelijks leven. Plan dus absoluut rust momenten in en geef jezelf dagelijks een bepaalde hoeveelheid tijd om iets te doen waar je rustig van wordt. Of het nu een aflevering van je favoriete serie kijken is of een dutje doen of een boek lezen; plan het vooral in!
12 comments
Wat een goed artikel! Ik ben zelf ook wel echt iemand van het plannen. Ik heb ook een blog, en daar ben je in je hoofd toch wel de hele dag mee bezig, en als ik thuiskom van school moet ik ook een goede verdeling zien te maken tussen bloggen en school. Bij mij helpt het om alles op een rijtje te zetten, en dan te beginnen met mijn ‘prioriteiten’ en dan langzaam het lijstje af te werken.
Precies, die lijstjes kunnen je echt rust in je hoofd geven, vooral als je zoveel moet doen van jezelf 😉
Wat een fijne post Teni, ik heb vaak zoveel notitieboekjes dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Ik ga nu alles ordenen én mooie doelen voor mezelf op stellen én deze ook behalen. Liefs
Goed bezig Kiki! Haha ik ben ook zo’n notitie boekjes verzamelaar :p
Liefs,
Hey teni een vraagje hoe lang doe je hardlopen op de loopband op level 11?
Hoi Nurdan!
Wat ik op dit moment doe is: 3 minuten inlopen tot level 6, dan 1,5 minuut op level 11 rennen, dan weer 1,5 minuut op level 6 en weer 1,5 minuut op level 11 en dit 6 keer herhalen. Waarbij je dus 6 x 1,5 minuut op level 11 zit.
Eerst was 11 te zwaar en deed ik de “intervallen” dus op level 9, vervolgens 10, 10,5 en nu 11. Dit is wel mijn toppunt hoor, harder kan ik echt niet 😉
Ha! Net wat ik nodig heb.. Lekker de draad van een (aantal) doel(en) weer oppakken. Krijg door je blogpost gelijk zin om aan de slag te gaan met schema’s, schriftjes, notities e.d. haha
Hoe gaatie lieve Teni? Hoop dat het allemaal een beetje gaat en alles zijn -soort van- nieuwe plekje weer krijgt. Knuffel!
Het gaat goed lieve Kirsten! 😀 Ik snap precies hoe het voelt als je zin krijgt om met schriftjes en notitie blokjes aan de gang te gaan! haha 😀
Dikke knuffel terug!
Wat leuk om te lezen !!!
Ikzelf koop ook altijd allerlei schriftjes in hema, maar helaas blijven die meestal leeg …
Hihi :p Ik moet voor elk idee een nieuw schriftje hebben ofzo :p Staat meestal een paar zinnen in, en dan wil ik weer “schoon beginnen”.. gek he :p
Dag Teni,
Leerzaam hoe je smart doelen tot praktische noodzakelijke aanpak vertaalt.
Het lijkt bijna een heel goed reflectieverslag ;-).
Ha Lucita!
Haha dat is nog eens leuk om te lezen van een oud lerares! 😀 Woohoo!! Bedankt 🙂