Tarwe tarwe tarwe! Het komt meer voor dan je misschien denkt omdat het bij elk verschillend proces, een verschillende benaming heeft. Of je het wel eet of niet eet, of je een glutenallergie hebt of niet, het kan nooit kwaad om eens in te lezen over de voedingsmiddelen waar veel ophef over is.
Toen ik enkele weken geleden bij Omroep West in de studio was en ik tijdens de gedraaide plaat een praatje hield met Isabelle Brinkman merkte ik toch op dat er veel verwarring is over wat nou wel en niet mag in voedingsland. Ze vertelde dat ze soms echt niet meer wist wat ze nu moest eten; “tarwe mag niet, suiker mag niet, vetten mochten niet en nu weer wel”.. Het is ook allemaal verwarrend. Dus hierbij wat infor over tarwe en zijn mede-benamingen, kort en bondig!
Korrels
Van tarwe kunnen korrels gemaakt owrden, deze kun je dan bereiden zoals met rijst (denk bijvoorbeeld aan “Tarly”)
Meel
Wanneer de tarwekorrel wordt vermalen, krijg je meel. Vervolgens worden wel de kiemen en schildelen verwijderd. Bij volkorenmeel worden deze kiemen en delen van de schil niet verwijderd en leveren dus extra voedingswaarde op.
Bloem
Bijna hetzelfde als met meel, maar de schildelen en kiemen zijn grotendeels verwijderd waardoor er nog wel wat van de schildelen en kiemen erin zitten. Dit is met het blote oog niet waarneembaar.
Griesmeel
Door de graankorrel te vermalen (wel of niet met zemelen en kiemen) krijg je griesmeel, in verschillende grofheden verkrijgbaar.
Kiemen
Kiemen zijn het bijproduct van het malen van meel. Je kunt er olie uit winnen (tarwekiemolie), of vermengen door muesli of andere ontbijtproducten. Ze worden ook los verkocht (tarwekiemen).
Zemelen
Ook zemelen zijn bijproducten van het malen van meel. Ze bevatten voornamelijk cellulose (vezel) dat door mensen niet verteerbaar is (dit betekent dat het gewoon je lichaam weer verlaat), ze bevorderen de stoelgang en worden hierom vaak toegevoegd aan bijvoorbeeld yoghurt, pap of muesli.
Gluten
Gluten zijn bijproducten van de tarwezetmeelindustrie en wordt gebruikt als hulpstof bij de broodbereiding. Gluten zijn een soort elastische eiwitten.
Vlokken
Vlokken zijn hele of gebroken korrels die voor het pletten eerst geweekt worden, waarna ze geroogd en soms ook geroosterd worden.
Gepofte tarwe
Dit onstaat door de tarwekorrel te ploffen, soms worden ze nageroosterd met honing of suiker. Vaak zie je dit bij cornflakes.
Deegwaren
Denk hierbij aan de pasta’s: macaroni, vermicelli, spaghetti en noedels. Van tarwegriesmeel, tarwemeel of tarwebloem en water (eventueel met wat ei, lecithine en zout) wordt een taai deeg gekneed waar er verschillende vormen pasta uit geperst kunnen worden.
Couscous
Van harde tarwe wordt wordt met water een deeg gevormd dat na drogen verkruimdeld wordt tot griesmeelkorrels.
Bulgur
Bulghur bestaat uit hele tarwekorrles, die tot kiemen worden gebrackt en dan voorgekookt of gestoomd en daarna gebroken worden.
Seitan
Seitan bestaat voornamelijk uit tarwegluten, die door het telkens uitspoelen van een deeg van tarwemeel en water worden verkregen. Seitan bevat 10% eiwit (dit is best veel, denk aan vlees dat ongeveer 20% eiwit bevat), vaak wordt seitan als eiwitbron gebruikt.
Spelt
Spelt is ook een tarwesoort die erg moeilijk te oogsten is. Spelt kan niet goed tegen het gebruik van kunstmest, hierdoor schiet het graan door in de lengte en wordt bij weersveranderingen gemakkelijk neergeslagen. Spelt is wel een wat aparter geval omdat het tot de bedektzadigen behoort (oei, uitleg?). De korrels moeten na het oogsten gedopt worden.
Levensmiddelenleer (C.M.E. Catsberg, G.J.M Kempen-van Dommelen) P. 115-117
4 comments
Wauw, wat enorm veel soorten tarwe zijn er, niet normaal! Handig artikeltje!
Heel handig artikel! In de Gezond Eten van deze maand staat ook een artikel over tarwe, maar daar wordt niet alles genoemd wat jij hier beschrijft. Fijne aanvulling! 🙂
Goed overzicht weer! Vaak zie ik staan harde tarwe, durum tarwe, of harde griesmeel…is dit nou voedzamer dan gewone tarwe?
Bestaat er alleen griesmeel van tarwe of ook andere griesmeel?