Vaak komt de vraag op mijn site of social media voorbij over hoe je van je onzekerheid af kunt komen – hoe je van jezelf kunt leren houden. Leuk en aardig om overal te adviseren dat zelfvertrouwen en zelfliefde belangrijke onderdelen zijn van een gezonde mindset (vooral in combinatie met eten), maar HOE doe je dat dan? Vandaag hoop ik daar wat inzicht in te geven in hoe ik zelfvertrouwen en zelfliefde zie – benader – én blijf uitoefenen.
Het is niet een einddoel waar je bij arriveert en nooit meer hoeft om te kijken, het is constant eraan blijven werken en ontwikkelen zodat de eventuele negatieve stemmen in je hoofd het niet winnen als je er een lange tijd geen omkijken naar hebt.
Leer om anderen een compliment te geven
Eén van de dingen die ik me realiseerde toen ik eindelijk uit mijn eigen hoofd en mijn eigen gezeur stapte, was dat er nog een hele wereld is die PRACHTIG is. Het is de moeite waard om je ogen te openen en te benoemen wat je prachtig vindt aan een ander bijvoorbeeld. Vooral bij kleine dingen bij mensen die je irritant vindt bijvoorbeeld, als je zoekt naar het kleine dat je mooi vindt aan de ander – mooi glanzend haar, leuke stijl, of zelfvertrouwen – kan dit helpen om het ook te zien bij jezelf.
We hebben het vaak niet door, maar hetgeen dat we zo vreselijk irritant en frustrerend vinden aan anderen is hetgeen waar we zélf mee struggelen en niet durven te uiten.
Ik kan me bijvoorbeeld best irriteren aan mensen die zó zichzelf zijn en dit ook luidruchtig zijn, waar dan ook. Zonder schaamte. Zonder rekening te houden met de ‘energie’ van anderen om hen heen – ze zijn gewoon zichzelf, klaar.
Maar stiekem komt dit doordat ik me constant bezig houdt met in welk gezelschap ik ben, welke mensen er zijn, wat de energie is van de ruimte en daarin mezelf probeer te bewegen. Je kan op verschillende plekken en verschillende kant van me zien, maar ik ben nooit zomaar ‘bluntly’ mezelf bij alles en iedereen. Iedereen krijgt een kant van me te zien die zich op dat moment schappelijk en gepast voelt voor de situatie.
Het zijn twee extremen en voor beiden valt wat te zeggen, maar deze realisatie laat zien dat het vaak een interne botsing is wanneer je een ander irritant vindt. Dit kan helpen omdat je leert over jouw eigen eigenschappen in relatie tot de buitenwereld, je kunt kalm blijven en zelfverzekerd zijn omdat je wéét waar bepaalde gevoelens en emoties vandaan komen.
BEDANKT in plaats van SORRY!
Elke keer als je weer een ‘sorry’ eruit wilt gooien, stop je jezelf en verander je de zin naar een zin met “bedankt” erin. Dit kost enige tijd voor het geïntegreerd is in je systeem, maar het is enorm waardevol. Het kan nou eenmaal gebeuren dat je bijvoorbeeld te laat komt, in plaats van dat je zes keer achter elkaar “Sorry, sorry, sorry.. ” roept, zeg je “Bedankt dat je op me hebt gewacht ook al ben ik te laat”. Je erkent hiermee dat je te laat bent en je bedankt de ander (ook erkenning) dat hij/zij er nog is en heeft gewacht.
In plaats van “Sorry dat ik zo moeilijk ben” zeg je “Bedankt voor je begrip”, in plaats van “Sorry dat ik zoveel praat” zeg je “Bedankt voor het gesprek”.
Kleine dingen met een enorm effect – je hoeft je nergens voor te verontschuldigen (tenzij je natuurlijk iemand hebt gekwetst of iets niet netjes hebt afgehandeld, je snapt wat ik bedoel), je bent mens en je mag mens zijn.
Doe alsof het om een ander gaat
Dit is een belangrijke ‘tip’, voor zover je het een tip kunt noemen natuurlijk. Maar wanneer je in een situatie terecht komt waarbij je geneigd bent jezelf (weer) te kleineren en tegen jezelf te zeggen dat het toch allemaal niet lukt, stop je jezelf. Denk aan een situatie zoals wanneer je een slecht cijfer hebt gehaald, of je per ongeluk een fout begaat in het verkeer en iemand toetert naar je, of wanneer je halverwege je workout stopt omdat je écht niet meer kan (mentaal of fysiek, maakt niet uit).
Je probeert de situatie te bekijken alsof het om een ander gaat en niet zomaar een ander, een vriend/vriendin, ouder of wie dan ook. Zou je de ander haten voor hetgeen waar je jezelf zo voor naar beneden haalt?
Als dat niet zo is, waarom doe je het dan jezelf wel aan? We zijn allemaal mensen, we hebben allemaal flaws (‘tekortkomingen) en precies om die reden is het ook oké om ze te hebben. Hoe harder je werkt aan jezelf, of je nu snelle of langzame vooruitgang boekt, je verdient respect – en vooral van jezelf – voor het proberen.
Draag jezelf met liefde, kleed jezelf met liefde
Wanneer ik eenmaal voor mezelf werkte en niet meer naar kantoor hoefde, betekende dat dat ik de hele dag in mijn ‘thuis-kleren’ kon zitten. Ongedouched, haren in een knot en vooral niet aangekleed. Hoewel dit in het begin heerlijk was en van tijd tot tijd nog steeds heerlijk is – schuilt er kracht achter jezelf met liefde willen kleden. In plaats van het over te laten aan toeval of enkel comfort.
Doe natuurlijk helemaal wat je zelf wilt met deze tip – ga vooral niet hippe dingen dragen waar je je niet comfortabel in voelt omdat dat het tegenovergestelde effect heeft – maar kleed jezelf met liefde voor jezelf, zoals jij dat zou willen. Eindig je met een spijkerbroek en jeans? YES! Eindig je met een glittertop en hakken? YES!
Ik eindig sowieso niet in een gescheurde joggingsbroek met een 8 jaar oud t-shirt van de Primark – dus waarom zou ik dat elke dag dragen? Het geeft me een sloom en lomp gevoel. Wanneer ik het af en toe de hele dag draag, voelt het héérlijk – als verwennerij, maar wanneer het de norm is geworden heeft het effect op hoe je jezelf voelt en draag – lomp bij mij dus.
Stiekeme truc wanneer je mensen ontmoet
Dit is een psychologisch weetje – mensen spiegelen vaak het gedrag of de houding van anderen onbewust. Dit kun je tot je voordeel gebruiken! Wanneer je iemand ontmoet (of het een bekende is of niet), lach dan naar ze alsof hun aanwezigheid jou blij maakt (niet als een gek, maar normaal zoals we hier in Nederland doen in tegenstelling tot Californië 😉 ). Deze reactie zal de ander onbewust het gevoel geven dat ze blij zijn jou te zien. Vraag hoe het met de ander gaat (initiatief).
Zo’n kort praatje over koetjes en kalfjes is een simpele manier om het luchtig te houden en een positief gevoel over te dragen. Lach vooral! Het zal jou een goed en zelfverzekerd gevoel geven en dat is precies waar deze tip voor is.
Let wel, wanneer je het gaat forceren komt het ongemakkelijk over.
Probeer in gedachte te houden dat iedereen zijn/haar eigen problemen heeft in het leven en dat sociale interactie voor de meeste mensen een beetje moeite kost. Denk aan deze quote:
“Everybody is just trying to live and get by, so when I see people, best thing to do is simply give them some low-key niceness to make their day better”
Niet alleen zul je de ander een positief gevoel geven, maar jezelf dus ook!
Hoe ervaar jij zelfliefde?
Eerder schreef ik een artikel over dat zelfliefde in mijn beleving NIET gaat over chocolade eten en in bad gaan. Dat ik die dingen juist zie als afleiding van waar je echt mee zit (met wat nuances natuurlijk). De tips die ik beschrijf in dit artikel liggen naar mijn mening dichterbij de kern van zelfliefde. De laag die daarboven ligt is het verzorgen van jezelf met een gezichtsbehandeling, massage, chocolade, bad etc.
Maar wat vindt jij? Hoe ervaar jij zelfliefde en heb je verschil gemerkt toen je dingen veranderde? Bewust of onbewust?
4 comments
Heel mooi artikel, niet cliché maar echt vol waardevolle tips die ik ga toepassen. Thanks ♥️
Tip: Handboek Spiegelogie van Willem de Ridder. Verkrijgbaar op Bol.com. Ben er net in begonnen en sluit aan op jouw artikel.
Het is weer raak Teni! Geweldig artikel! Ik heb heel veel aan je tips! 💕 dank je wel voor!
Die van bedankt in plaats van sorry vind ik heel waardevol, bedankt!
Een belangrijk punt in het ontwikkelen van mijn zelfliefde is het besef geweest dat het oké is om verdriet te hebben. Ik MAG me rot voelen. Ik hoef niet zo streng te zijn voor mezelf. Dat besef, hoe simpel ook, heeft ervoor gezorgd dat ik het beter kan accepteren wanneer ik me niet goed voel, daar vaker aan toegeef en er dus ook niet of veel minder tegen vecht. Daardoor voel ik me juist weer sneller goed en sterk.