Sinds jongs af aan heeft Nutella voor mij altijd een link met vakantie. Alleen als we op vakantie waren dan was er Nutella tot onze beschikking dus dat creëert een vakantiegevoel rondom deze hazelnotenpasta.
Maar, is het wel echt hazelnotenpasta? Als we naar de reclame’s kijken dan lijkt dit goedje best gezond toch?
“Rijkgevuld met hazelnoten en room van echte melk” ..
Oké oké, klinkt goed. Maar laten we nu ook eens even naar het etiket kijken; wat zit er precies in en hoe gezond is het?
Wat is Nutella?
Nutella is een gezoete hazelnoten-en-chocolade pasta gemaakt door Ferrero; een Italiaans bedrijf dat de op drie na grootste chocolade producent ter wereld is. Dus je begrijpt; zij weten wel hoe je goede chocolade maakt 😉
Het is tot stand gekomen tijdens de tweede wereld oorlog toen Pietro Ferrero niet genoeg cacao had (aangezien het geïmporteerd moest worden) en de hazelnoten gebruikte om de chocolade pasta mee te vullen. Jep, Nutella was geboren.
Hoewel Nutella gezien wordt als een smeersel voor op brood, bij het ontbijt bijvoorbeeld, is het qua voedingsstoffen en voedingswaarde eerder vergelijkbaar met een toetje. Dit lijkt niet zo’n groot probleem in Nederland aangezien we ook hagelslag en vlokken kennen als broodbeleg maar in Amerika, waarbij er op de verpakkingen alleen ‘serving size’ vermeld staat, kan het wel een probleem zijn.
Omdat het dus als dessert wordt geclassificeerd staat er als ‘serving size’ 1 eetlepel op, maar wanneer je het op je brood doet kom je al gauw uit op 2 eetlepels (rond de 35 gram). Hierdoor kun je misleid worden door te denken dat wanneer je het op je brood smeert je slechts 1 ‘serving size’ binnen krijgt. Maar goed, die problemen hebben we in Nederland gelukkig niet; hier staat altijd alles per 100 gram (en evt. ook per portie) op de verpakking.
Wat zit erin?
Ferrero laat met trots zien dat ze de ingrediënten die in Nutella zitten met zorg hebben uitgekozen. Zoals gecertificeerde duurzame palmolie en cacao. Nutella bevat de volgende ingrediënten:
- Suiker: bietsuiker of rietsuiker, afhankelijk van waar het geproduceerd is. Suiker is het ingrediënt waarvan het meeste aanwezig is.
- Palmolie: Een plantaardige olie dat afkomstig is van de fruit van de palm. Palmolie geeft het product een romige textuur waardoor je het kunt uitsmeren.
- Hazelnoten: Zo’n 13% van de pot bestaat uit hazelnoten. Er zitten ongeveer 50 hazelnoten in elke (normaal formaat) pot Nutella.
- Cacao: Het grootste gedeelte van de cacaobonen die in Nutella worden gebruikt komen uit West Afrika. Ze worden vermalen tot een fijn poeder en gemengd met de andere ingrediënten tot het een smeerbaar product wordt met chocolade smaak.
- Magere melkpoeder: dit wordt gemaakt door water uit gepasteuriseerde magere melk te halen. De reden waarom er melkpoeder wordt gebruikt is omdat het veel langer houdbaar is dan wanneer er verse melk wordt gebruikt. Hoe minder vocht, hoe langer het in de schappen kan staan (en het hoeft niet in de koelkast).
- Soja lecithine: dit wordt gebruikt als emulgator waardoor de ingrediënten zich niet gaan scheiden van elkaar (bijvoorbeeld wanneer de olie zich scheidt en bovenop gaat zitten). Hierdoor blijft alles romig en smeerbaar. Het is een vettige substantie afkomstig uit sojabonen.
- Vanille extract: een synthetisch vanille extract (vanillin) wordt gebruikt om de perfecte smaak te krijgen.
Terwijl Nutella wordt gepromoot als een hazelnootpasta is het toch wel gek dat het eerste ingrediënt suiker is. Niet waar? Nutella bevat zo’n 57% suiker waardoor het eerder een suikerpasta is (of chocoladepasta) dan een hazelnootpasta.
Twee eetlepels Nutella komen neer op:
- 200 kcal
- 12 gram vet
- 21 gram suiker
- 2 gram eiwit
- 4% Calcium dagelijkse behoefte
- 4% IJzer dagelijkse behoefte
Een beetje calcium, een beetje ijzer maar dat is het dan ook weer qua voedingswaarde voor je lichaam. Het grootste gedeelte is suiker en vet. Vergelijk Nutella niet met een notenpasta (zoals amandelpasta of pindakaas), want daar zitten véél meer vitamines en mineralen in. Een vergelijkbare hoeveelheid amandelpasta ziet er zo uit:
- 200 calorieën
- 19 gram vet
- 5 gram eiwit
- < 1 gram suiker
- 38% Mangaan dagelijkse behoefte
- 24% Magnesium dagelijkse behoefte
- 16% Fosfor dagelijkse behoefte
- 14% Koper dagelijkse behoefte
- 12% Vitamine B2 dagelijkse behoefte
- 8% Calcium dagelijkse behoefte
- 6% Foliumzuur dagelijkse behoefte
- 6% IJzer dagelijkse behoefte
- 6% Kalium dagelijkse behoefte
- 6% Zink dagelijkse behoefte
Just saying.
Is het gezond?
Natuurlijk moet ik deze vraag ook beantwoorden. En je weet het: gezond hangt af van de context. Als ik tegen je zeg dat een appel per dag gezond is en je eet naast de 13 andere appels nu ook je 14e appel dan is je voeding eenzijdig en niet meer zo gezond voor jou. Als je geen fruit eet en je eet nu wél een stuk per dag, die appel; dan zou ik zeggen dat je gezonder bezig bent door de toevoeging van het fruit.
Snap je wat ik bedoel?
Houd daarom altijd rekening met de context voordat je iets bestempeld als gezond of ongezond. Kijk of het gezond/ongezond is voor jou, in jouw leven.
Nutella wordt gepromoot als een simpele en snelle manier, die vooral ook heel kind vriendelijk is, om te ontbijten. Er wordt veel focus gelegd op de hazelnoten en de melk maar er wordt nauwelijks gesproken over het grootste aandeel: suiker (oja, en vet).
Met meer dan de helft aan suiker zou ik Nutella in de categorie ‘af en toe wat lekkers’ plaatsen. Bijvoorbeeld op vakantie, eens in de week bij het ontbijt of voor bij het toetje waar je jezelf zo nu en dan op trakteert.
Nutella is veel natuurlijker dan andere, soortgelijke producten
Wat absoluut gezegd kan worden is dat het bedrijf Ferrero weet wat belangrijk is bij het creëeren van producten: ingrediënten van hoge kwaliteit. Hoewel het wel een synthetische vanille extract (vanillin) bevat, zijn de rest van de ingrediënten natuurlijk. Je zou ook kunnen zeggen dat er niet zoveel ingrediënten in Nutella zitten en dat dat ook al een positief punt is, dat is waar; maar wat dat betreft zijn het niet de meest gezonde ingrediënten.
Wel natuurlijk. Niet per se heel gezond.
Als je Nutella bijvoorbeeld wilt gebruiken als glazuur voor je gebak of taart ben je hier absoluut beter mee uit dan wanneer je glazuur uit een zakje koopt waar heel veel zooi (conserveermiddelen etc.) in zit. Het bevat geen glucose-stroop of ‘high-fructose corn syrup’ of gehydrogeneerd vet (transvet) of kunstmatige kleurstoffen. Allemaal ingrediënten die naar mijn mening véél slechter zijn voor je lichaam dan de ingrediënten uit Nutella.
Je zou kunnen zeggen dat Nutella het ‘lekkers’ is dat je overgroot oma zelf in haar keuken zou bereiden (zonder de soja lecithine dan haha).
15 comments
Nutella hoort voor mij ook echt bij de vakantie en daardoor wordt het een treat. Ik krijg er dan ook echt een vakantiegevoel bij.
Jaaa me too!
Hoi Teni,
Ik vroeg me af of dit een gesponserde post is? Waarschijnlijk niet natuurlijk, maar door je woordgebruik lijkt het er toch erg op. Voorbeeld: bij het laatste ingredient vanille ‘om de perfecte smaak te krijgen’. Of het stukje over de geschiedenis, dat voegt verder niets toe aan het artikel. Ik bedoel dit niet als aanval, totaal niet, maar ik vraag het me wel af 😉 Bedankt in ieder geval voor het zoeken van de informatie en het verwerken in een artikel, scheelt ons allemaa weer een hoop tijd 🙂 Fijne dag!
Hoi Lotte! Dit is totaal geen gesponsorde post haha. Anders staat het bovenaan het artikel én staat er onderaan ook een disclaimer 😉
och lekker he, nutella – die 100 gram is toch 1 serving? 😀 😉
Hahaha heerlijke reactie!
Ik vraag me echt af of ik de enige ben die Nutella niet te eten vindt!
Hoi Daphne, nee hoor je bent de enige niet. Ik lust het ook niet. Veel te zoet en die hazelnotensmaak sneeuwt volledig onder door het zoete. Nou ja, dát blijkt nu ook wel uit het onderzoek van Teni.
Haha ik ken ook wat mensen die het niet lekker vinden!
Hoi Teni,
Mag ik iets met je delen? En ik ben benieuwd naar je mening of hoe je hiermee om gaat. De laatste tijd heb ik mij verdiept in palmolie, hoeveel hectare bos dit dagelijks kost, dat hierdoor dieren (vooral chimpansees) geen leefgebied meer hebben en het ook gewoon ongezond is.
Ik heb een linkje van een site bijgevoegd, als je een keertje tijd hebt dan kan je er misschien naar kijken. Je neemt nog wel eens bepaalde ingrediënten onder de loep, ik ben benieuwd of je dat ook al met palmolie hebt gedaan.
Zonnige groet 🙂
Hoi Karin,
dankjewel voor het delen. Ik ben hier inderdaad van op de hoogte, de link die je stuurt zal ik ook doornemen. Wat misschien wel belangrijk is om te vermelden is dat er werkelijk op alle vlakken van je leven verbetering aan te brengen valt: milieu, gezondheid, mensenrechten en ga zo maar door.
Mijn achtergrond ligt in de voeding in combinatie met je gezondheid. Niet in combinatie met het milieu. Wil dat zeggen dat ik niks geef om het milieu? Absoluut niet, maar dat wil wel zeggen dat ik vooral heel veel voel voor het inzichtelijk maken van ingrediënten die van invloed zijn op je gezondheid. Ik, als mens, kan niet rekening houden met álles op deze aarde en gelukkig hoeft dat ook niet. Als we allemaal een steentje bijdragen op onze eigen wijze en elkaar bewust maken van dingen (zoals jij doet met je comment en het artikel) wordt de wereld beetje bij beetje een stukje beter naar mijn mening.
Ik kan vanuit ‘mijn expertise’ vooral het aspect van menselijke gezondheid (dus voeding, sport, lichaam) onder de aandacht brengen en tegenwoordig in combinatie met zelfontwikkeling.
Hopelijk begrijp je deze visie! Ik sta open om veel te leren maar in alle eerlijkheid ben ik nog lang niet zover ontwikkelt wat betreft milieu en onze invloed hierop om daar ook echt over te schrijven. Waarschijnlijk ben jij daar verder in en voel je het ook meer dan ik.
Ik probeer zo uitgebreid mogelijk te reageren omdat je niet de eerste bent die me wijst op iets anders dan voeding/gezondheid. Van de kleren die ik draag tot de zakjes die ik gebruik om mijn bananen in te doen in de supermarkt tot het ‘vergeten’ van een uitleg over bijvoorbeeld palmolie en de invloed op de bossen etc. Ik ben geen heilige, ik doe mijn best met alles wat ik voel en weet.
Hopelijk blijf ik ontwikkelen op verschillende aspecten, zo ook op de invloed van onze leefwijze op het milieu.
Liefs,
Teni
Wat ontzettend lief dat je zo uitgebreid reageert. Ik probeer al een paar jaar zo zuiver mogelijk te eten omdat ik merk dat bewerkt voedsel ten koste gaat van mijn energie en mijn lijf. En nee, ik ben geen heilige en neem ook elke dag wel iets omdat ik het gewoon lekker vindt. Het moet mij wel een goed gevoel geven (rustig genietmoment, even smullen, je snapt wel wat ik bedoel) en ik merk dat ik steeds meer moeite krijg met producten waar palmolie in zit. Omdat er 169 bomen per minuut worden geveld om palmolie plantage’s aan te leggen, omdat de leef omgeving voor Orang-oetangs, en inheemse inwoners, hierdoor verdwijnt en omdat steeds meer studies aantonen dat palmolie slecht is omdat we er te veel van binnen krijgen.
Eet ik dan helemaal geen chocopasta meer? Ja wel hoor, die van de Ekoplaza 🙂 Er zit in ieder geval gecertificeerde palmolie in en is 100% organisch.
Ik blijf je volgen hoor!! Om je heerlijke recepten voor bananenbrood en je geweldig tips zoals je gezonde chocomousse (avocado en cacaopoeder, jammie).
Dankjewel voor je reactie, liefs en warme groet van mij Karin
Mij doet het terugdenken aan kamp. Toen ik jonger was ging ik in de zomer vaak op kamp en daar at ik dan een witte boterham met Nutella. Verder nooit behoefte aan, maar ik heb er dus ook wel goede herinneringen aan! Vroeger had ik wel een vriendinnetje dit dit elke dag op haar brood at en oprecht dacht dat dit gezond broodbeleg was, want ‘het is toch gemaakt van hazelnoten’. Gelukkig zijn we met z’n allen wel een stuk bewuster geworden over eten, maar het blijft toch gemeen dat bedrijven er alles aan doen om hun producten gezond te laten lijken, terwijl dat soms wel tegenvalt.
Herinnert mij ook aan vakanties in Italië. Op een of andere manier was het daar ook lekkerder dan thuis, het was daar warmer dus werd de nutella vloeibaarder ? eet het nu zelden meer, helaas te veel suiker
Nutella herinnert mij ook aan mij vakantie. Maar dan op Borneo waar ontbossing grotendeels de oorzaak is van de dood van veel (met uitsterven bedreigde) dieren en moderne slavernij door uitbuiting van mensen nodig is voor de productie en winstgevendheid van palmolie.
Nutella (Ferrero) is niet de enige die hiermee werken, maar wel een aandeel in dit probleem…
http://worldunity.me/palmolie-industrie-is-verantwoordelijk-voor-de-dood-van-de-orang-oetans/