Hoe krijg je een goede relatie met eten? Wanneer is je relatie f*cked up? Ik kan je vertellen:
Als je gevoelens als schaamte, schuld, stress of angst voelt rondom eten, maaltijden bereiden, socializen met eten of buiten de deur eten. In meer of mindere mate. Vandaag stap 2 om je relatie met eten te verbeteren (vorige week kon je hier stap 1 lezen)!
Weten hoe je een goede relatie krijgt met eten betekent ook weten wanneer je relatie met eten niet goed is. Dit zijn signalen dat je relatie met eten verstoord is en een negatieve invloed heeft op je mentale staat:
- Je voelt je schuldig als je eet.
- Je vermijdt ‘verboden’ voedingsmiddelen die ‘slecht’ zijn voor je.
- Je hebt een lange lijst gecreëerd met alle regels rondom het eten dat je mag en niet mag eten.
- Je vertrouwt enkel op je calorie tracker en andere soortgelijke apps die jou vertelt wanneer je genoeg hebt gegeten voor die dag.
- Je negeert de hongersignalen van je lichaam.
- Je hebt een geschiedenis van jojo-diëten.
- Je voelt een enorme hoeveelheid stress en paniekerigheid wanneer er gegeten moet worden in een sociale setting omdat je bang bent wat anderen zullen denken en vinden van je voedingskeuzes.
- Je hebt veel restricties rondom eten, maar tegelijkertijd heb je ook eetbuien.
Je hoeft niet elk bovenstaand punt te ervaren om een slechte relatie te hebben met eten. Maar het belangrijkste signaal zou naar mijn mening zijn dat je een bepaalde vorm van schaamte, schuld, stress of angst voelt rondom het voedsel dat je eet.
Ook goed om te weten: de relatie die je hebt met eten kan van korte duur zijn. Soms eet je met een compleet gevoel van vrijheid, zonder schuldgevoel of schaamte (dit is geweldig) en andere keren voel je je weer schuldig (dit is niet geweldig, maar redelijk ‘normaal’).
Het doel is om meer positieve ervaringen te hebben met het eten dat je eet, dan negatieve. Jezelf met geduld en compassie behandelen is van groot belang om dit doel te bereiken.
Tekenen van een goede relatie met eten
Een goede relatie met eten is net zoals een goede relatie met wie dan ook (dit kwam deels terug in deel 1): het kost tijd, het vergt oefening en heel veel geduld.
Het is belangrijk dat je relatie met eten dieper gaat dan enkel je lichaam voorzien van energie. In tegenstelling tot dieren, die enkel eten om te overleven, eten wij mensen om verschillende redenen, zoals:
- Plezier;
- cultuur;
- traditie;
- sociaal;
- & om ons lichaam te voorzien van energie.
Wanneer je je voedsel begint te waarderen als iets dat veel meer is dan enkel energie voor je lichaam, kun je de waarde ervan in gaan zien en een gezonde relatie op gaan bouwen.
Dit zijn tekenen van een goede relatie met eten:
- Je geeft jezelf onvoorwaardelijke toestemming om de voedingsmiddelen te eten waar je van geniet.
- Je luistert én respecteert de natuurlijke hongersignalen van je lichaam.
- Je eet wanneer je honger hebt en stopt zo ongeveer als je vol zit. Misschien ga je er vaak een beetje overheen, maar dat is niet zo erg.
- Er zijn geen verboden voedingsmiddelen.
- Je bent niet geobsedeerd over het getal op de weegschaal.
- Je laat andermans mening niet bepalen wat jij wel of niet moet eten.
- Je hebt niet het gevoel dat je je voedingskeuzes moet verantwoorden.
- Je begrijpt dat jij niet gedefinieerd wordt door de voedingskeuzes die je maakt.
- Je geniet van heel veel verschillende voedingsmiddelen, met mate.
- Je kiest voedingsmiddelen uit die je een goed en energiek gevoel geven.
- Calorieën zijn niet de bepalende factor van alles wat je eet.
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar als het goed is krijg je hierdoor een algemeen beeld van hoe iemand in het leven staat in relatie tot voeding waarbij de band goed en gezond is.
Als je naar deze lijst kijkt en denkt “dit gaat mij nooit lukken” weet dan dat je niet alleen bent. Heel veel mensen struggelen hiermee en dat is niet gek als we even terugkijken op de afgelopen 50 jaar qua dieetcultuur. Dit wordt nu pas beetje bij beetje kapot gemaakt door social media en onafhankelijke blogs, websites, YouTube kanalen en ga zo maar door.
Maar dat wil niet zeggen dat je er nooit zult komen, hoe oud je ook bent. Ook jij kunt je relatie met eten verbeteren. Zolang je weet dat het geen sprint gaat zijn, maar iets wat je per dag moet zien. Elke dag is weer een mogelijkheid om een klein stapje te zetten, iets liever te zijn naar jezelf, wat nieuws uit te proberen en ga zo maar door.
Accounts om te volgen
Ik wil dit artikel als laatste afsluiten met een paar Instagram accounts waarvan ik denk dat ze een enorm positieve invloed hebben op het zelfbeeld en lichaamsbeeld van meisjes en vrouwen. En hiermee tegelijkertijd ook de dieetcultuur af proberen te breken:
5 comments
Mooie reeks Teni. Bedankt ervoor. Zo helpend, want wat wordt er toch door velen in meerdere of mindere mate geworsteld met…. eten. Met jouw blog en deze reeks help je mensen om deze relatie weer gezond te kunnen maken. Bij mij is dat gelukt en daar ben ik je zo dankbaar voor. Ik wens dat velen mij zullen volgen. Na jaren eetstoornis roept deze reeks veel op. Ik lees je woorden en voel hoe het eerst was bij je voorbeelden… en voel hoe fijn het nu is… Ik voel de stress, het verdriet en de pijn van toen om erna de weldaad van nu te voelen bij de voorbeelden die je gaf bij die goede relatie. Je gaf vandaag een duidelijke inkijk in inzien wanneer de relatie nou verstoord of gezond is. Heel mooi vind ik dat omdat ik denk dat veel mensen niet inzien hoe hun relatie met eten is. Die is wellicht heel stressvol, maar dat is zo normaal geworden of zo overgenomen door opvoeding dat het als normaal gezien wordt. Als iets dat nu eenmaal zo is of…. zo hoort. Want we leren ook door de de media bijna dat we het nooit goed genoeg doen en dus moeten we haast wel aan die worsteling geloven. En daar worden dan bedrijven beter van. Nee, het hoeft dus niet, het hoeft om geen enkele reden beladen, stressvol of negatief te zijn en hoe het dan wordt, daar gaf je een prachtig beeld van. Gelukkig komt er steeds meer positieve beweging. Zelf heb ik geen instagram, maar jee, mooie accounts man. Love it. Heerlijk die quotes en dergelijke. In de media die wel tot mij komt, zie ik gelukkig ook veel meer dan vroeger onderwerpen als deze voorbij komen. Er is beweging de goede kant op! Ik loop daar warm voor. Omdat ik bij niemand de worsteling die ik gekend heb, herhaald wil zien. Het stukje boven ‘accounts om te volgen’ kan ik helemaal beamen. Zo dacht ik ook, maar in die stapjes heb ik het tegendeel bewezen. En dan herken je het hele rijtje van een gezonde en fijne relatie met voeding. Ik wens en hoop op vele stapjes richting een fijne of fijnere relatie met eten voor mensen die zich in een slechte relatie herkennen. Het rijtje waarin staat wat het oplevert, zou ik zelf uitprinten en het zou me mega motiveren. Misschien is dat een idee voor diegenen. Liefs ❤️🌈❤️
Wat een mooie reactie zeg, op een super goed artikel! Go go go!
Liefs!
Annemiek, hi! Go go go, yeah! With ya on that one. 👊🏻 Super goed artikel van Teni inderdaad. Prachtige reeks schrijft ze weer. Bedankt voor je compliment. Ik wens je een fijne dag verder. Liefs 😘
Fijn artikel! Ik heb nog wat werk aan de winkel (zeggen ze dit ook in Nederland eigenlijk?) om een positieve relatie met eten te krijgen. 😉
celestebarber vond ik ook nog een leuk account om te volgen, omdat het een beetje het plaatje van het perfecte lichaam probeert te relativeren.
Hi Wendy, ja klopt hoor. Dat zeggen we in Nederland zo. Ik wens je succes met jouw werk aan jouw mooie winkel. ❤️😘